Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Założyłam nowy wątek w dziale: " 😜rzygotowania do porodu"
http://www.brzuszek.net/index.php?option=com_fireboard&Itemid=37&func=view&catid=26&id=73214#73214
Tak pomyślałam, że oprócz wszelkich artykułów w necie,warto poznać historie tutejszych świeżo upieczonych mamusiek, jak to one zaczynały swój poród. Może część ich symptomów zauważymy u siebie? 🙂

ps. poznamy opinie o ile ktoś tam w wątku odpisze :P

No Goshe, trzymam kciuki! Z maleństwem na pewno będzie wszystko OK! Zobaczysz! Ale tak dla świętego spokoju spróbowałabym tak jak piszesz jeszcze troszkę "przytyć dla maluszka" USG to +/- 600g i nigdy nie wiadomo, w którą stronę, czy będzie więcej czy mniej ważyło. Mój lekarz jednak mówi, że jesli w kilku USG powtarza się w miarę niska waga dzieciątka to ttrzeba na to zwrócić uwagę. U mnie tak było tylko na odwrót. Kacper cały czas był do przodu. Też się martwiłam żeby nie przekroczył 4kg przy porodzie. Teraz trochę sam wyhamował. Więc głowa do góry i dużo serka, jajek i białego mięska! 🙂

co do szyjki to też jestem ciekawa jak tam u mnie bo brzuch mnie ciągnie strasznie w dół i czuję nacisk na krocze. Ide na wizytę 29 lipca i zobaczymy co będzie. Ostatnie 2 USG pokazywały mi termin właśnie na 29 lipca ale nie panikuję zobaczymy co będzie i jak tam u Asnet........

Nie wiem czy już czytałyście tewn wątek o piwie bezalkoholowym.... żenada jesli chodzi o poziom wypowiedzi... dziewczyny tam nawzajem sie obrzucają oskarżeniami i niezła farsa się zrobiła, jest już jak prawie pamiętny temat o Czekoladkach, pamiętacie? 🙂

😘

• Mamusia
Kurcze Kochane jestem bardzo ciekawa jak z Asnet...Wczoraj o 19.30 pisała że ciągle jej idą wody i ze zaczyna ją coś pobolewać i od tej pory cisza... 🤨 chciałabym do niej napisać ale może odpoczywa w czyn mie chcem przeszkadzać... Oby wczoraj w nocy urodziła bo przynajmniej nie męczyla by się wten skwar 😉 Kurcze jestem bardzo ciekawa co u niej i Monisi...
A Paula pisała że malutka kopie. Delikatnie ale kopie 😉
Kasiu zaraz biore sie zza czytanie artykułu 😉 i bardzo ciekawy wątek założyłaś 😉

• Mamusia
Kurcze Kochane jestem bardzo ciekawa jak z Asnet...Wczoraj o 19.30 pisała że ciągle jej idą wody i ze zaczyna ją coś pobolewać i od tej pory cisza... 🤨 chciałabym do niej napisać ale może odpoczywa w czyn mie chcem przeszkadzać... Oby wczoraj w nocy urodziła bo przynajmniej nie męczyla by się wten skwar 😉 Kurcze jestem bardzo ciekawa co u niej i Monisi...
A Paula pisała że malutka kopie. Delikatnie ale kopie 😉
Kasiu zaraz biore sie zza czytanie artykułu 😉 i bardzo ciekawy wątek założyłaś 😉

• Mamusia
Asiaczek1982 napisał:

Nie wiem czy już czytałyście tewn wątek o piwie bezalkoholowym.... żenada jesli chodzi o poziom wypowiedzi... dziewczyny tam nawzajem sie obrzucają oskarżeniami i niezła farsa się zrobiła, jest już jak prawie pamiętny temat o Czekoladkach, pamiętacie? 🙂

😘

Zaraz zobacze ten temat... Ae nie wiem po co zakładać taki watek skoro wiadomo że z tego bedzie burza... Można się tego domyślić po temacie z czekoladkami tak jak mówisz KOchana...

A mi za to wczoraj twardnial brzuszek jak nigdy... No i Mały tak w nocy kopał że aż pojękiwałam z bolu jak nigdy...

• Mamusia
Ale się porobiło w wątku z piwem bezalkoholowym... zaczęło sie od niewinnego pytania, a skończyło na jedzeniu fastfoodów :P
i jeszcze laski nie odpuszczają... Ba, grożą zabraniem oklasków hehe :P Jak czytałam niektórych lasek wypowiedzi to aż mnie zatykało..
😲

Ja też jestem ciekawa co z Asnet, kurcze, albo bidulka jeszcze się męczy, albo już słodko śpi a obok przy niej Monisia 🙂

• Mamusia
Asiaczek ja z 2 ostatnich USG mam termin na 8 sierpnia 🙂 a wczoraj to podal mi wage orientacyjna z wymiarow glowki,, brzuszka i kosci udowej na tym zwyklym sprzecie USG i tak mniej wiecej wyszlo 2600-2700...
No ciekawe, ciekawe jak z Asnet 🙂jak jej szly te wody caly czas to mysle ze juz urodzila a jak nie to w najblizszych godzinach to sie stanie 🙂
Agniesia ja tez dzisiaj w nocy mialam nie zaciekawie 🙂 maly tak sie wiercil ze caly czas sie budzilam (tez jak nigdy hehe)
Oj dobrze ze malutka Pauli kopie 🙂 🙂
JA tez nic nie wiem o tym watku o "piwku bezalkoholowym" 🙂 mowicie ze sie porobilo zaraz zobacze hehe

• Mamusia
Jak patrzyłam na ten wątek z piwem to tylko 3 na zmianęsię kłócą, ale jak mam być szczera to miom zdaniem troszkę przesadzają 😉 Weszłam na ten wątek i okazało się że pytanie było zadane wczoraj a już było zapisane 25 stron!!! o 9 rano 😲
Myślicie Kochane że mogę napisać do Asnet? Bardzo mnie ciekawość zrzera ale tez nie chcem przeszkadzać jej w wypoczynku... ☺️

• Mamusia
Ja powiem szczerze ze niechcialo mi sie czytac calego watku 🙂bez sensu jakas klotnia i wywyzszanie sie 😎
Agniesia napisz napisz do Asnet 🙂 najwyzej jak nie bedzie mogla to nie odpisze teraz ale bedzie wiedziala ze myslimy o niej 🙂 🙂

• Mamusia
Wiadomoć od Asnet:

"Aga Kochana ile ja się nacierpiałam najpierw skurcze zwykłe potem krzyżowe od wczoraj 21 wiesz jak boli masakra potem dostałam oksytocyne skurcze parte nie chciała wyjść wkońcu po 2h od skurczy partych stwierdzili że cesarka a drłam kopare na cały oddział"

A więc drogie Panie mam zaszczyt poinformować że Monisia jest już z nami 🤪 🤪 🤪
Napisałm Asnet aby napisała coś więcej o Malutkiej i złożyłam gratulacje od całego sierpnia 😉 Jak da odpowiedz to założe nowy wątek/. właśnie dostałam odpowiedź, oto ona:

"Mała 53cm 3 z kawałkiem z tego wszystkiego już nie pamiętam dam znać później bo padam 😞 ale podobna do tatusia i nie rzycze nikomu takiego porodu"

Łupi jak sięcieszę 🤪 🤪 🤪 już zakładam nowy wątek 😉 :P

O Jejku GRATULACJE!!!!!!!!!!

Taka mila wiadomość 🙂
Trochę mnie przeraziła tylko tym, że było tak ciężko....

Ale na szczęście mała jest zdrowiutka, i już z nią 🙂

Własnie mężowi mówiłam, że ja z USG ostatnich też mam wcześniejszy termin bo na 29 lipca, ale do tego czasu to chcialabym wytrzymać.

Jeszcze raz super gratulacje dla Asnet!
😘

Agniesia 🙂

Bo to są jaja a ja teraz szybko się denerwuję 🙂
Pewnie mi ten oklask zabiorą, ale co tam.... My tutaj u siebie mamy dobrze i niczego nam nie brakuje! I niech tak zostanie! 🙂

• Mamusia
Super że już zaczynamy się rozpakowywać 😁
Najwyższy czas 😉
Ja również chcialabym mieć poród za sobą,szkoda Asnet bo z tego co pisała Agniesia najpierw biedulka długo się męczyła z bólami a potem i tak zakonczyło się cesarka:/ Ale oby szybko do domku wróciła z Moniką i podzieliła się wrażeniami z porodu!

• Mamusia
Kurcze super ze biedulka nasza juz ma to za soba wysilek + stres troche nie wg planu ale najwazniejsze ze Asnet i jej malutka maja juz to za soba 🙂
Ja troszke nie w temacie bo jak wiecie nie bylo mnie kilka dni...dostalam tabl na serducho dla malutkiej na tetno na pobudzenie co i dziala na mnie ktg co pewien czas i musze teraz uwazac na ruchy jak cos to gnac do szpitala...
jedna kobietka z sali poronila w 10tc i widziala ta fasolke, zalamala sie
dwie z nerkami lezaly kedna wogole ruszac sie nie moze
jedna przyszla w 7 miesiacu ze brzuszek twardnial i okazalo sie rozwarcie na 1.5cm - takze z brzuszkami kochane pilnujcie sie bo to bardzo wazne teraz
dowiedzialam sie ze ruchy i ich ilosc maja zwiazel z tym ze jak nie ma 10 prze 12h od 9 do 21 to dziecko moze byc nie dotlenione pepowinka owiniete, wystarszy wogole 10 min aby malenstwo zmarło 🥴 dlatego zwracajcie prosze uwage na wasze szkraby ja sie strasznie przestraszylam 😞
poza tym odczuwalnosc ruchow moze miec zwiazek jak jest cos nie tak z lozyskiem i kobieta mniej odczuwa ruchy
ogolnie tez nie czujemy wszystkich ruchow bo jak mialam ktg to sprzet wszystko delikatna wylapuje ja jak naciskalam to niektore ruchy czulam (ale dopiero po tabletce - 4x po pol tabl o 12 18 24 i ktoras tam....) lekarz mowi ze jak cos nie tak bedzie z ruchami od razu do szpitala i najwyzej cesarka...
na wypisie 37tc i stopien zuzycia lozyska II
eh kobietki dbajcie o siebie i zwracajcie teraz baczna uwage na Wasze szkraby bo jak sie napatrzylam na te przypadki rozne to szok 🙃
caluje 😘

• Mamusia
OJ ja wierze Paula ze przezylas szok biedna napatrzylas sie na tyle nieszczesc...ale fajnie ze juz jestes w domku i Nikolcia ma sie dobrze i obserwuj jej ruchy, i sie nie martw juz masz ciaze donoszona wiec wszystko bedzie dobrze 🙂

• Mamusia
Kurczę, trzeba uważać na te ruchy. Dobrze Paula, że u Ciebie wszystko w porządku i ze jesteś już w domku 🙂
ja dziś miałam lekką nerwówkę, bo praktycznie od obiadu Mały chyba sobie przysnął i też nie dawał za bardzo znać o sobie, ale teraz czuję że nadrabia i się uspokoiłam trochę.

Paula, a wiadomo konkretnie jakie były przyczyny tego, że Nikolka się mało ruszała?

• Mamusia
wyszukałam fajny artykuł o oddychaniu podczas porodu 🙂
Będę musiała poćwiczyć sobie, bo wyczytałam ostatnio, że jak się zaczyna poród, to łatwo o niedotlenienie dziecka, więc dobre oddychanie to podstawa..
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_przed_porodem_artykul,4954.html
a więc do lektury Sierpnióweczki :P

• Mamusia
A ja znowu spać nie mogę!Poleżałam sobie popoludniem i teraz za nic na świecie nie moge usnąć 😞
Za to serfuje na necie w poszukiwaniu technik oddychania,dzieki Kasia z linka po tym artykule własnie mnie natchneło że nie mama pojecia jak sobie pomuc w czasie porodu prawidlowym oddychaniem 🙂
Ale ciężko tak na sucho trenować oddech:/
Miłej nocki dla wszystkich:*