Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Wiolka no troche lipa,ze teraz zadzwonili dopiero.

Mittka a na ten oboz to moze dostac dofinansowanie od Ciebie albo od meza z pracy. Wystarczy napisac podanie.

Anja do wrzesnia maly juz "troche" podrosnie, tylko wiadomo ze jak do zlobka to trzeba wszystkie szczepienia porobic. Kazda matka ma wyrzuty sumienia jak do zlobka daje dziecko... Ale czasami trzeba pomyslec w druga strone, ze teraz w zlobkach juz nie jest tak jak kiedys 🙂 a opiekunka to jest naprawde "droga" sprawa...

Aga84 wiercipieta mala 😁 Wiki juz jakos sie uspokoila od kad spi na pleckach bo jak spala na boczku to tez zawsze glowka przy szczebelkach .

A ja dzisiaj mam pycha obiadek i "prawie" zgodny z dieta 😁 mniamu mniamu 🙂 ale dopiero w piekarniku...

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
fredeczka trzymam kciuki za Ciebie! jak Ci idzie? ja narazie jeszcze nie zaczęłam żadnej diety bo w sobote nie zrobiłam zakupów i czekam do tej soboty i chyba od poniedziałku zaczne. Miałam iśc na kapuścianke ale tak czytam o tej diecie Dunkana i coraz bardziej mnie przekonuje-bo ja uwielbiam mleczko, jogurty, sery itp, jedynie za chrupiącymi bułeczkami bede tęsknic 😉

powiedz mi jakto jest z tymi otrębami-te 3 łyżki to od początku sie je czy dopiero po zakończonej kuracji bo nigedzie nie moge znalezc...

TAK PISZECIE O TYCH WASZYCH SKARBACH JAKIE TO ONE SILNE JKA LEŻĄ NA BRZUSZKU A POPATRZCIE NA MOJEGO MA GŁĘBOKO W NOSIE ABY ĆWICZYĆ I POSZEDŁ SPAĆ :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: [img size=470]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/DSCF9573.JPG" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Hej!
ja tylko na chwilkę bo mój książę mnie już wzywa! wklejam linka na forum pediatryczne warto poczytać

http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,268,Wygl%B1d%20stolca%20-%20domieszka%20%B6luzu,%20lu%BCniejsza%20konsystencja
cudowne są te wasze skarby
pozdrawiam!

MÓJ PULPET DALEJ ŚPI NA BRZUSZKU A MAMUSIA ZAKUPIŁA NA ALLEGRO PAMPERSY O TAKIE ZA PACZKĘ WYCHODZI 41 ZŁOTYCH :P :laugh:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=900999292

• Mamusia
My wróciliśmy od lekarza. Piotruś nie chce dźwigać główki, jak pediatra dawała rączki wzdłuż ciała to nie umiał ich podciągnąć i się podnieść (podczas leżenia na brzuszku), leżąc na brzuszku ciało wygina mu się w lewą stronę i ma zaciśnięte piąstki. Dostaliśmy skierowanie do neurologa żeby sprawdzić co on o tym myśli 😞 No i załapaliśmy doła 😞

EWUNIU NIE DOŁUJCIE SIĘ BO LEKARZE POTRAFIĄ NASTRASZYĆ RODZICÓW A JAK PÓJDZIESZ DO NEUROLOGA TO MOŻE OKAZAĆ ŻE JEST W 100% ZDROWYM CHŁOPCEM 😉
ŁAP BUZIACZKA NA POCIESZENIE 😘 😘 😘

• Mamusia
hej!

Anju serow, melka i jogurtow malo sie je, chyba,ze jogurt naturalny a ser bardzo chudy i mleko 0.5% .

a otrebow nie jem. Ja zyje glownie na rybach, udkach z kurczaka, piersi z kurczaka i twarogu chudym no i jajkach bez zoltka i plasterkach chudej wedliny drobiowej. Od jutra dojda warzywka 🙂
kapuscianka jest skuteczna ale strasznie monotonna...

AgaK no Bartusiowi dobrze i co ?:P

Ewo moja Wiki tez jak lezy na brzuszku to ma piastki zacisniete. Ogolnie ma prawie zawsze piastki zacisniete. Czy to zle? A tak pozatym nie zamartwiaj sie, bo to pewnie jeszcze nic nie znaczy a Ty sie juz niepotrzebnie denerwujesz.

A Wiki tylko dzisiaj nabrudzila tyle ubranek i pieluch ,ze musialam pranie wstawic.

CZESC DZIEWCZYNY 🙂

WŁAŚNIE WRÓCIŁAM Z LENKĄ Z WIECZORNEGO SPACERKU, PROSTO Z PRZYCHODNI , PO SZCZEPIENIU. PŁAKAŁA TA MOJA BIDULKA...JAK JA SIĘ CIESZĘ, ŻE JEDNAK KUPIŁAM TA SZCZEPIONKE SKOJARZONĄ I MIAŁA TYLKO JEDNO UKŁUCIE 🙂 NO I ZAINWESTOWALISMY TEŻ W ROTAWIRUSA 🙂 JESTEŚMY BIEDNIEJSI O 470 ZŁ :laugh:

NO I MUSZE ZMYKAC BO MAŁA SIE BUDZI 😲

hej laseczki 🙂

czytam was ale nie zdążę nic napisać bo Lenka się wtedy budzi, ma chyba jakiegoś czuja wmątowanego:laugh:
u nas ok, ale nadal czekamy na ten cholerny wynik, już 5 tyg, ale wszystko ładnie się goi i mam nadzieję, że tak zostanie 🙂
Ewa nie martw się na zapas, ja małą mało na brzuszku układałam i tez słabo podnosi i teraz ją układam,ale położna powiedziała jak nie będzie podnosiła główki to też neurolog, ale ja już się przyzwyczaiłam 😉

My wczoraj byliśmy na szczepieniu i dostała tylko na żółtaczkę bo pediatra mimo, że miała zaświadczenie, że można ja szczepić stwierdziła że poczeka na wynik, i druga szczepionka za 2 tygodnie:P
no a my jeszcze walczymy z aftami 😠

😠 😠

• Mamusia
Ewa, nie martw sie lekarze z byle powodu wysylaja dzieciaki do specjalistow ale napewno jest wszystko ok i uspokoisz sie...

moj dzwiga glowke i juz raczkami sie odpycha ale kazde dziecko jest inne wiec nie lap dola 🙂

moj maly prawie 2h ryczal.. myslalam ze oszlaeje dobrze ze d wrocil z pracy...

wykapany i najedzony i lezy i oglada sufit bo tam chyba dla niego zawsze cos nowego jest.. hihi..

• Mamusia
Witam
w końcu się dostałam... Kurcze ciągle coś dzisiaj. Od rana do 18.30 była u mnie przyjaciółka, o 14 byliśmy na bioderkach i tak cały dzień zleciał. Muszę małego pieluszkowac zapobiegawczo. Za wcześnie byliśmy... Tam z reguły terminy są co 3 miesiące a mi się udało dostać na wizytę już po 3tyg no i Szymek jest za mały żeby stwierdzić czy jest coś nie tak. Póki co wszystko ok jak na jego wiek ale pieluszka ma być w razie W... Za 6tyg kontrola.

Tak patrzę na zdjęcia naszych dzieci i uśmiech pojawia się na twarzy od razu!

Teraz jesteśmy po kąpieli i mały zasnął mi na ramieniu. I znowu będą akcje jak zawsze 😞

a dziś się wydoiłam 🙂 ściągnęłam sobie tymi ręcami 🙂🙂 75ml 🙂
uciekam teraz na jakąś kolację bo mały głód się odzywa

• Mamusia
Ewo na pewno wszytko u Piotrusia będzie dobrze. Układaj go często na brzuszku niech ćwiczy. On jest duży więc pewno dlatego jest taki leniuszek. Mój Antoś do aktywnych tez nie należy. Więc głowa do góry i nie martw sie na zapas. Łap buziaka na pocieszenie 😘

A my wczoraj byliśmy tez na szczepieniu i badaniu. Musze sie pochwalić że Antoś waży juz 5600 i ma 65 cm.

A teraz idę szybko się wykąpać póki maleństwo jeszcze śpi 🙃

• Mamusia
Dziękuję Wam za pocieszenie, kochane jesteście 😘

Zapomniałam, że mój leniuszek waży 5910 🙂

Emmax oni sobie jaja robią z tym wynikiem, współczuję, że tyle musicie czekać.

Gosiu z Antosia długi chłopiec 🙂

Aga84 dla mojego Piotrusia też najciekawszy jest sufit albo ściana 😉

AgaW rotawirusa się jeszcze powtarza więc szykuj kasę 😉 My mieliśmy szczepić, ale póki co pieniędzy zabrakło. Pewnie zdecydujemy się na tą drugą dawkę jak będzie szedł do żłobka.

Fredeczko życzę wytrwałości w diecie!!!

więcej nie pamiętam...

Dobranoc mamuśki!

• Mamusia
Witajcie Mamusie,

Ewo, nie martw się, lekarze czasem robią aż za dużo, każde dziecko rozwija się własnym trybem, to jest tak jak z wagą dziecka przy porodzie, w końcu nie kazde waży 3500gr. A piąstki to przecież normalne, wszedzie można o tym przeczytać, że na pewnym etapie rozwoju piąstki są zaciśnięte cały czas, więc nie rozumiem tu czegoś.

Kajtusia, moja Natalia wcale taka spokojna to nie jest i też nie była. Ja się jej po prostu nauczyłam. Zajęło mi to pare tygodni, bo z około 5 - 6 pierwszych tyg. życia. Szymuś dopiero wrósł Ci z okresu noworodkowego, więc już niedługo i Ty poznasz swoje dziecko do końca. Ktoś kiedyś powiedział, że kobiety to urodzone matki...hmm, może i jest w tym jakas racja, bo niektóre rzeczy robimy instynktownie i nie trzeba nas uczyć jak tatusiów 😁, ale każda z nas uczy się obcowac z własnym dzieckiem. Rozpoznawanie rodzaju płaczu, jęczenia, stękania to naprawdę nic łatwego i potrzeba na to czasu. Moja Nati przez pierwsze tygodnie tylko płakała i gdybym nie znalazła na nią sposobów to dalej by niewiele spała i w dzień i w nocy. Karmienie pod gorkę i spanie na brzuchu zdecydowanie poprawiło jej samopoczucie. I co, jakbym miała uważać, na to co piszą na necie, aby nie kłaść dziecka spać na brzuchu to moje dziecko do dzisiaj by nie spało, a kumulujące się jej zmęczenie tylko by skutkowało wielkim płaczem. Zresztą jak zaczęłam ją kłaść na brzuchu do spania to już głowę obracała, raz zaryła nosem na kilka sekund i się przekręciła. Zaufałam sobie i kieruję się własnym instynktem. Kieruj się i Ty, a i tak już niedługo poznasz co lubi Twój Maluch, ile potrzebuje jeść i czemu popłakuje.
A Maluchy, jak wiadomo, każdy jest inny, więc jak kiedyś zaplanujesz drugiego bobasa to znowu będziesz się go uczyła. 🙂

Moja Nati własnie kończy trzy miesiące. Jutro idziemy znowu na szczepienie :/ Ciekawe ile waży. Ostatnio było 4480, czyli po 2 miesiąch praktycznie podwoiła swoją wagę urodzeniową (2360), a dzieci mają na to 6mcy. A pediatra kilka razy mówił mi, że mam ją dokarmiać, bo słabo przybiera na wadze 😁 I też zaufałam sobie i kazałam mu się pocalowac w d... i na samym cycku jest cały czas w normie wagowej.
Ale się rozpisałam 🤢
Dobranoc

• Mamusia
No i zapomniałam dopisać :/

Kajtusiu, jutro Twój skarbuś będzie miał misiąc.
AguśK a Bartuś dwa 😁 i jeszcze inne Maleństwa, których wstyd się przyznać, nie pamiętam imion, bo nie mam tabelki, ale z tej okazji duuuużo zdrówka i radości Mausiom i Maleństwom :*

• Mamusia
Martus dziękuję za to co napisałas i daje Ci za to oklaska. Ha! A co! 🙂 powoli daje radę. Dziś np ładnie spiocha i nie robi takich akcji jak codzień. Jestem w szoku i aż się boję że jak zapisze posta to mi się znowu rozpłacze ale zauważam że rozumiemy się coraz lepiej 🙂