Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Nie nie gotuję jak Kamil miał tę biegunkę to lekarka kazała mu dawać mineralną żeby się nie odwodnił i zabroniła podgrzewać bo straciła by swoje minerały ta woda 🙂 Herbatkę też robię mu na mineralnej 🙂

• Mamusia
Witajcie 🙂

Znalazłam troszkę czasu to i ja się odezwę 😁

Widzę że rozszerzanie dietki dalej na tapecie. Ja tam od dwóch dni mam Antosia na mleku łaciatym i nie zamierzam podawać już sztucznego. Nic mu nie jest nawet lepiej go wcina. Pomidorka też już jadł na razie w zupce. Ale jak kupię malinowego to dam mu na surowo. No i jak już wcześniej pisałam podaję już wszystkie jarzynki- pory, selery i insze gadzinki 😜

A JA HERBATKE ROBIE NA ZWYKŁEJ Z KRANU PRZEGOTOWANEJ.
SOCZKI CZASEM ROZCIEŃCZAM Z MINERALNĄ.
CHOCIAŻ MAŁO SOCZKÓW, HERBATY I WODY WIPIJA. WIDOCZNIE CYCUŚ JEJ WYSTARCZA 😉

A CHRUPKI DAJE TAKIE DŁUGIE KUKURYDZIANE. FAJNIE SOBIE TRZYMA W RĄCZCE. ASIULA NIE BÓJ SIE, TAKIE CHRUPKI SIE BARDZO SZYBKO ROZPUSZCZAJĄ W BUŹCE. SĄDZE, ŻE SIĘ NIE ZADŁAWI CHRUPKIEM.

JA BYM KROWIEGO JESZCZE NIE PODAŁA LENCE, ALE DO 3 ROKU ZYCIA TO TROCHE PRZESADA BY NIE DAWAĆ 🤨 MYSLĘ, ŻE PO ROKU MOZNA PO MAŁU WPROWADZAĆ 🙂 OCZYWIŚCIE KAŻDA MAMUSIA WIE CO JEST NAJLEPSZE DLA JEJ MALUSZKA I ROBI JAK UWAŻA 🙂

Witam Mamusie.
Cały dzień dziś w biegu, dopiero mogłam usiąść.
Dzisiaj skończył się rok przedszkolny. Mamy WAKACJE 🤪 🤪
Oczywiście poryczałam się na sam koniec!!!! Maja od 16 sierpnia będzie pierwszoklasistką 😲

Byłyśmy na kontroli oczek z Majeczką, postępy są super, ale musi na godzinkę dziennie mieć zaklejane oczko.

Marika od 4 dni ma zatwardzenie 🤨 Po kalafiorze. Kuźwa nie dość, że muszę jej wszystko tak powoli wprowadzać, to jeszcze źle na to reaguje 🤨

Dziewczyny ja również uważam, że nie ma co tak mocno przejmować się tymi "zasadami i normami". Mi akurat trafiły się dzieci z nietolerancją białka i azs, więc niestety my musimy uważać. Ale gdyby byłe zdrowe to jak najbardziej karmiłabym je inaczej. Moja Majka zaczęła pić mleko koło 3 roku życia... ale serki danonki mogła zajadać już od 1,5 roczku.

Skóreczko bardzo się cieszę, że się odezwałaś. Buziaczki dla Mikołajka.
Wiolu Majeczka przecudna! A spacerówka bardzo fajna, bo sama mówisz, że masz tam górki 😉

Dziewczyny powiedzcie mi jak wygląda jadłospis dzienny Waszych dzieciaczków i jakie odstępy robicie między posiłkami?

• Mamusia
HEJ MAMUSIE,

Jeśli chodzi o słoiczki obiadowe to moja w ogóle nie toleruje. Deserki owszem...lubi Hippa z kleikiem. No i z dodatkiem jogurtu lub biszkoptów.

Wiola, Majka jest słodziutka. Jeśli chodzi o info to w przyszłym tygodniu się dowiem co i jak.. a może uda nam się spotkać w Wawie?

Huśtawkę, kupimy jutro, do tego matę i kubek niekapek.

A jeśli chodzi o menu to Madzia dziś zjadła 4 razy butlę z kaszką...wypiła herbatkę pomarańczową, zjadła trochę zupki rybnej i deserek.
No i chrupki kukurydziane...
Mnie tylko doktor przestrzegała przed zbyt szybkim podawaniem dużej ilości glutenu, a co do reszty to powiedziała...podawać i obserwować... 🙂
Ale też ma problem z kawałkami...wczoraj podałam jej malinkę to miała odruch wymiotny. Podobnie jest jak ma większe kawałki...natomiast staram się już jej podawać dania z grudkami.

PannoNIkt, cieszę się iż oczkami Mariki już jest lepiej i że są postępy...to NAJWAŻNIEJSZE!!! 🙂

A co do odstępów między posiłkami to u mnie nie ma stałych godzin...daje jak Madzia woła "AM".
A jadłospis...mleko z kaszką owocową (kleiku z mlekiem nie lubi), deser owocowy, jogurt, zupka, herbatka, soczek i chrupki kukurydziane...

PANNO NIKT FAJNIE, ŻE MARICZCE POPRAWIA SIĘ Z OCZKAMI 🙂
DZIECI NAM ROSNĄ 😞 SAMA WIDZISZ PO MAJCE.. LECI TEN CZAS 😞 TO W JAKIM WIEKU W SZKOCJI DZIECI ZACZYNAJĄ 1 KLASĘ???

LENKA W CIĄGU DNIA NAJCZĘSCIEJ ZJADA OKOŁO 10TEJ JOGURCIK LUB JAKIŚ DESEREK OWOCOWY, OKOŁO 15TEJ OBIADEK (SŁOICZEK LUB COS CO SAMA JEJ UGOTUJĘ) OKOŁO 18 TEJTARTE JABŁUSZKO LUB SKROBANEGO BANANA 🙂 OCZYWIŚCIE NIE TRZYMAM SIĘ ŚCIŚLE TYCH GODZIN.. W MIĘDZYCZASIE KILKA CHRUPEK KUKURYDZIANYCH, TROSZKĘ CHLEBKA Z MASEŁKIEM LUB SUCHEJ PIĘTKI DO POCIUMKANIA, TROSZKĘ HERBATKI, SOCZKU LUB WODY. NO I NADAL KRÓLUJE U NAS CYC I JEST ON PODSTAWOWYM POSIŁKIEM LENKI. DOI OKOŁO 4, 5 RAZY
DZIENNIE 🙂 I W NOCY OKOŁO 2 RAZY.

IDĘ KĄPAĆ LALUNIE

• Mamusia
Ewo kupuje to 3,2% w kartonie gotuje a potem dodaję tylko kaszkę i to wszystko. Wiem że każda z nas wie co najlepsze dla naszych dzieciaczków ale my bylismy chowani na mleku krowim i nic nam nie jest. Żyjemy i żyć będziemy 🙂

My juz po kąpieli teraz tylko jedzonko i lulu bo maruda z Antosia dzisiaj jest straszna 😜

• Mamusia
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!

PannoNikt super, że z oczkami Majeczki są postępy 🙂

Persy to czekamy na rozwój wydarzeń 🤪

U nas też króluje cycuś 🙂 oprócz tego zupka i deserek owocowy, chrupki kukurydziane 😉 kaszek Piter nie lubi, wszystkimi pluje. Co jakiś czas dostaje też jogurcik.

Dziękuję dziewczynki, ale ja pisałam o MAJECZCE a nie o MARICE 😁 😁 😁
U Mariki niestety bez zmian 🤨 A jak weszłam do szpitala to mnie zmroziło, za 24 dni tam wracamy 🤨

AgnieszkoW Dzieci mają około 5 lat. W klasie będą dzieci głównie urodzone po 1 marca 2005 roku do 17 sierpnia 2005. Ale prawo do edukacji mają również dzieci urodzone po 17tym sierpnia aż do lutego 2006, ale ta druga grupa ma prawo a nie obowiązek. W każdym bądź razie Maja się załapie i będzie w klasie najmłodsza 😉

Persy super, cieszę się 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Witajcie wieczorową porą 🙂

Przeczytałam kilka stron i widzę, że dzisiaj dieta na tapecie.

U nas chyba nie jest w takim razie tak źle.
7,15 pierś
8,30 kaszka wielozbożowa + mieszam trochę kaszy mannej błyskawicznej (gęsta, że łyżka stoi) jakieś około 160gr
11,00 - pierś
11,30-12,00 jogurt
13,30-14,00 zupa jarzynowa z mięskiem i ryżem, zamiennie z jarzynową
z ryżem i żółtkiem. Sama gotuję. Około 180gr.
16,30 - pierś
17,30 - przecier owocowy, sama przygotowuję. Około 180gr.
20,00 - kaszka wielozbożowa + kleik ryżowy (gęsta).
21,00 - pierś i spi całą noc.

W ciągu dnia podgryza z 2-3 chrupki kukurydziane i jedno cistko z Hippa.
Pije jakieś około 200ml dziennie: woda, rumianek, koperkowa, herbatka na noc ziołowa z dodatkiem melisy z Milupy. Soków nie lubi, może i lepiej, podobno pediatrzy odradzają, bo później mleczaki są z próchnicą 😮
Moje dziecko wypróbowało już wszystko z tej strony, prócz królika, bo nie moge tu kupić i jagnięciny, bo mi śmierdzi i jej nie lubię, ale niedługo jej kupię, niech spróbuje http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/167-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-7-miesiac-zycia.html

Miłego wieczoru i weekendu kochane.

HEJ BABOLUSIE 🙂

ALE MIŁO BYŁO WAS POCZYTAĆ BO MIAŁAM 8 STRON 🙂

AGUSIAW OKLASKI ROZDAJEMY ZA NIC A ŻE MASZ ICH MAŁO TO CI ZNÓW DAŁAM 🙂

I NA TAPECIE ZNÓW JEDZONKO NASZYCH POCIECH OTÓŻ U NAS WYGLĄDA TO TAK
RANO TROSZKĘ CYC A POTEM BUTELKA MIEDZY ŚNIADANIEM A OBIADKIEM JAKIEŚ CIACHO, POTEM JAKAŚ ZUPKA LUB ZIEMNIACZKI Z MASEŁKIEM ALBO SOSIKIEM POTEM DESEREK ALE TU AKURAT KUPNE BO MAM LENIA DO ROBIENIA DESERKÓW, POTEM KASZKA NA GĘSTO KAŻDEGO DNIA INNY SMAK A NA WIECZÓR CYCUŚ NO I W MIĘDZY CZASIE W DZIEŃ TEŻ JEST CYC NO I JAK JUŻ ŚPI TO OKOŁO PÓŁNOCY MLECZKO A W NOCY CYCUŚ A PIJE MI OKOŁO 150-200 ML RÓŻNYCH NAPOJÓW ŁĄCZNIE 🙂 GODZIN NIE PODAJE BO ONE SĄ RÓŻNE 🙂

PERSY KOCHANA GRATULACJE 🤪 🤪

A MY BYLIŚMY NA TYM BASENIE 🙂 ALE BARTUŚ MIAŁ RADOCHĘ 🙂 NA POCZĄTKU TROSZKĘ PŁAKAŁ BO NIE WIEDZIAŁ CO SIĘ DZIEJE ALE POTEM JUŻ SIĘ PRZYZWYCZAIŁ I PLUSKAŁ SIĘ TAK JAK BY JUŻ NIE RAZ BYŁ NA BASENIE 🙂

Ja na chwilkę 😉

Mały śpi a mąż mi smaży jajecznicę, uwielbiam w jego wykonaniu bo ja za suchą robię 🤪 😁

Chyba go z molestuję dzisiaj 🤪 😉

Jutro Was nadrobię, miłej nocki dla Was i maluchów 😘

JA TEŻ SIĘ ŻEGNAM I IDĘ POFIKAĆ Z MĘŻEM KOZIOŁKI 😜 😜 😁 😁 😁

DZIECI ŚPIĄ WYMĘCZONE BASENEM 🙂

DOBRANOC MAMUSIE I ICH BĄBLE 🙂 🙂 🙂 SŁODKICH SNÓW 😘 😘 😘 😘