Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
auta nie. Ale autobusy,pociagi (taxi chyba tez) . Ale ta kara to tylko jak wejdziesz z wozkiem i Cie kierowca poprosi o akt urodzenia lub dowod osobisty dziecka.

Mi mowil o tym urzedas jak bylismy zarejestrowac dziecko. mowil tez,ze nie zdarza sie czesto zeby prosili o te dokumenty ale jednak zdarza sie a kara jest wysoka wiec nie warto ryzykowac. Ja sobie skseruje ten akt urodzenia, bo zostal mi tylko jeden . A ten skserowany wloze do portfela tak na wszelki wypadek.

• Mamusia
No właśnie, też tak pomyślałam żeby ksero nosić w portfelu, choć ja rzadko jeżdżę autobusami, pociągami itp ale w razie czego warto mieć. Dzięki za info Fredeczko!
A co do schodów to jutro chyba też spróbuje. Póki co przez godzinę czułam takie średnio bolesne napięcie podbrzusza trwające kilkanascie sekund, średnio co 7 minut więc już miałam schizy ale nagle przestało... Czuje tylko jakby mi się kości łonowe rozchodziły :-)

• Mamusia
A tak w ogóle to muszę się podzielić wrażeniami :-) zadzwoniła do mnie dziś teściowa... Najpierw zapytała jak się czuje, ale w sumie nie dała mi nic powiedzieć bo od razu odpowiedziała sobie sama że te ostatnie dni są najgorsze a potem zapytała "czy ty masz dzisiaj urodziny" i na szybcika złożyła mi jakieś dziwne życzenia no ale nic nie będę krytykować, ważne że zadzwoniła, miło z jej strony :-)
mąż właśnie wrócił, dostałam śliczny perfumik i upragnionego szejka :-)

Kajtucha tylko sie namęczysz na tych schodach i dupa blada, i tak pewnie urodzisz w terminie... tak to jest jak sie czegos bardzo chce , więc lepiej wyluzuj i rób cos bardziej przyjemniejszego np głaszcz brzuch, molestuj męza i inne takie rzeczy, które tez mogą spowodowac wcześniejszy poród a przynajmniej się nie namęczysz 🙂
No widzisz jak teściowa się postarała, pewnie ją to wiele kosztowało, żeby do Ciebie zadzwonić :laugh: :laugh: ale co tam, liczy się gest 🙂
I najważnijesze, że męzu wrócił a nie został u siostry 🙂

• Mamusia
hehe Kajtucha no wazne,ze pamietala 🙂

ja po porodzie jakos wogole apetytu nie mam... ale wmuszam w siebie jedzenie chociaz 2-3 raazy dziennie.

No i te problemy z zalatwianiem sie... ale powoli juz przechodza. Najlepiej bylo w szpitalu. Cos mi nie pasilo to czopki glicerynowe i tyle. Chociaz ja sama sie zalatwilam ale przez caly pobyt w szpitalu tylko raz . no i potem po czopkach w ostatni dzien.

Kurcze..... tesknie za tym moim Marcinem 😞 rano jak sie zegnal z nami to udawalam twarda ale jak tylko zamknal drzwi to odrazu w placz 😞 niby tylko do wtorku go nie bedzie ale ... ale to dla mnie AZ do wtorku 😞

• Mamusia
ja po schodach latalam jak juz dostalam skurczy a nie zeby wywolac porod. Ale caly dzien wtedy sprzatalam po remoncie.

Moja kruszynka chyba powoli budzi sie na karmienie 🙂
ale dopiero zaczyna sobie stekac co jakis czas i sie ruszac wiec jeszce pewnie z 30min potrwa zanim sie naprawde obudzi 🙂

• Mamusia
Dziewczynki wiem, że nie możecie się doczekać porodu, ale rozkoszujcie się tym czasem, leżcie, tulcie do męża i wcinajcie różne pyszności 🙂

Fredeczko ja miałam tragiczną noc po tym jak podałam wit. K dlatego dzisiaj mu nie daję, tylko dopiero rano. Nie wiem czy to po tej witaminie czy nie, ale wolę sobie nie fundować takiej drugiej nocy :P Położna mi mówiła żeby spokojnie ją odstawić jak dziecko będzie źle tolerowało.

OK, ja uciekam. Niedługo się obudzi mój mały terrorysta :laugh: Jedzonko, usypianie, prysznic i może uda mi się pospać z 2 godzinki 🙂

Trzymajcie się ciepło grudnióweczki 🙂

• Mamusia
widze,ze wczesniej byla mowa o srodkach przeciwbolowych... ja nic nie biore bo radze sobie z bolem pozatym od kad mam sciagniete szwy to jest duuuuuuzo lepiej.

A jak sciaganie szwow bolalo! normalnie drugi porod... polozna mnie strasznie przepraszala ,ze bolalo i wytlumaczyla,ze szew wrastal mi sie w rane i dlatego tak mnie bolalo przy siadaniu,zalatwianiu itd. mowila,ze dobrze,ze jej przypomnialam o tych szwach bo ona nie pamietala ,ze mialy byc sciagane a nie potrzebnie sie meczylam.

Wogole to teraz pytanie do tych,ktore porod maja juz za soba. Czy wasze pierwsze siusiu po porodzie tez bylo takie straszne? Mi az sie w glowie zakrecilo z bolu,bo sie go nie spodziewalam...

• Mamusia
Fredeczko niesmuc sie i niestresuj bo to na pokarm zle działa 😞...wtorek zaraz bedzie ani sie obejrzysz i juz mezulka bedziesz tulic 🙂 🙂tym bardziej ze dzidzia zajmie Ci ten czas i ani sie obrucisz juz bedzie wtorwk....tak na pocieszenie własnie zwróciłam kolacje ha ha dziewczyny ja naprawde czuje sie w ciazy całkiem inaczej zadna ciaza ciazy nierówna normalnie szok 🙂 🙂dosttałam takiej euforiii szczescia czyzby to hormony 🙂 🙂

• Mamusia
ja dzisiaj dopiero chyba 3 raz podawalam i poki co mala ladnie spi.

Szczerze mowiac to chyba wole,jak sie obudzi i da 2-3godzinny koncert niz jak ma sie budzic co 30min :P bo tak to po tym 2-3godzinnym koncerciku do rana ladnie spi az ja obudze na karmienie albo sama wstanie 🙂

Niestety - ja sie nauczylam,ze niunia spi ze mna 😞 jak ja poloze do lozeczka to spi w lozeczku ( teraz np spi w lozeczku 🙂 ) ale pozniej jak ide spac biore ja do lozka... bo tak to co chwile podnosze glowe,zeby zajrzec do lozeczka a jak jest obok mnie to jakas spokojniejsza jestem...

• Mamusia
Fredeczko to niestety prawda ja po kazdym porodzire miałam koszmar z szwami i nawet po Przemku komplikcje bo wdała sie infekcja miałam rozpuszczalne 4 szwy i 2 normalne a jak zdejmowali to tylko jedna i zaczeło moi sie babrac 😞 😞wrosło mi i na nowo nacinali 3tyg po porodzie koszmarrrr 😞 😞

• Mamusia
Dorunia ja chyba Tobie jeszcze nie gratulowalam! 🙂 wiec gorace gratulacje dla przyszlej mamusi 🙂

A to nie mezulek i mezulkiem chyba tak szybko nie bedzie (MOZE za 2 lata :P ) .

A zle dziala na pokarm ,ze zmniejsza laktacje?

No wlasnie dziewczyny... jak zmniejszyc laktacje? Bo ja juz nie wyrabiam! a moja kruszynka pomimo,ze caly dzien na cycu siedzi to nie jest w stanie wyssac wszystkiego 😞

Ach Ewo co tam jedzenie, co tam leżenie przy męzu jak juz człowiek warjacji dostaje..wszystko czeka na dzieciątko a ono sobie fika w brzuszku i ma gdześ cały świat :laugh:
Spokojnej nocy Tobie zyczę 🙂

Fredeczko taka tesknota jet czasem potrzebna w związku, wtedy miłość jeszcze bardziej rozkwita 🙂 a jakie powroty i powitania są cudne 🙂 🙂
Do wtorku szybko zleci Ci czas, tym bardziej że masz co robić, masz Wiki no i nas 🙂 🙂

Dorunia zachowujesz sie jak baba w ciązy :laugh: :laugh: super kochana , ciesze się Twoim szczęściem.

A ja sobie pooglądałam kabaret z Mariolką na youTube, uśmiałam się jak nie wiem...

• Mamusia
Kajtucha najważniejsze, że zadzwoniła-może to mały kroczek na przód w poprawie waszych stosunków?

Dorunia dzięki za oklaska i serdeczne gratulacje!!! a mąż już wie?

ja sobie chyba jutro pochodze po schodach 🙂

obejrzałam ten reportaż i sie normalnie popłakałam-chyba jestem już gotowa psychicznie 🙂

• Mamusia
Anija wie wie i panikuje bardziej niz ja 🙂 🙂 i martwi sie na zapas bo jednak przezył strate Natanielka i bardzo sie boi...od 6grudnia traktuje mnie jak banke mydlana chucha dmucha i sztuczny usmiech robi pytajac np jak ide do łazienki czy wszystko ok.....mnie to smieszy troszke bo faktycznie hormony działaja ale staram sie tez go zrozumiec bo jednak ma złote serce 🙂 🙂 Zgryz uwierz ja 13 lat w zwiazku a tez nie mezatka 🙂 🙂

Ja tez sobie obejrzalam filmiki z położna Jeannette Kalyta. Trafic na taką kobietę-moje marzenie 🙂

Dorunia nie myśleliście nigdy o ślubie??

Idę spać kobietki.

Dobrej nocy :*

Dorunia - ja Tobie również serdecznie gratuluję!!!!

Fredeczka - dzięki za info z tym szczepieniem, sprawdziłam u źródła czyli na stronie ministerstwa zdrowia i niestety nie załapiemy się na to... szczepienie takie obejmuje dzieci przedwcześnie urodzone do ukończenia 1 roku życia chore na dysplazję oskrzelowo-opłucną - moja Basieńka na całe szczęście jest zdrowiuśka 🙂

http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m111111&ms=&ml=pl&mi=436&mx=0&mt=&my=0&ma=011502

Uciekam! Dobranoc!

bylam dzis z Pawlem na zakupach i strasznie mnie brzuch zaczol bolec - pomyslalam ze to juz czas najwyzszy ... ale gdy doszlismy do domu i polezalam na lozku wszystko przeszlo - jak na zlosc ... teraz nie moge spac ... nie ogladalam walki ale czytam i widze ze byla ciekawa ... dobranoc wszystkim tym co juz lulaja 🙂