Skocz do zawartości

**wrzesień 2009 :-)** | Forum o ciąży

Moni

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ata38

5633

• Kar_ola

6268

• Mimi83

2040

• Karola83

2094

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mimi mały sie odzwyczaił na bank. Musisz mu teraz chociaz hrrbatke robić i próbowac podawać, bo bedzie problem. Moja kuzynka karmiła córkę 2 lata i nie dawała herbatek na przepojenie nic. Młoda nie umie do dziś...teraz juz nie ma potrzeby bo ma 5 lat, ale były chwile ciężkie.

• Mamusia
Mimi, myślę że to po prostu skok rozwojowy, Szymcio rośnie i potrzebuje więcej zjeść... W razie czego mleczko można też podać strzykawką. Dajesz do ssania swój palec i w kącik ust wkładasz końcówkę strzykawki...
Ale myślę że warto raz na jakiś czas popróbować z butlą 😉
Ania ssie smoka, z butli jadła jak miałam problem z prawym sutkiem - odciągałam wtedy pokarm z prawej piersi, bo mniej to bolało i Ania dostała je z butli... Oczywiście musiała poprawić lewym cycem 😉

• Mamusia
Laseczki ja też uciekam.
Jutro szczepienie, potem bioderka no i 3 babcie obskoczyć. Laurki dzis robiłam z młodym. Wydrukowałam szablony z netu, ładnie je pokolorował, potem ja nozyczkami ze wzorkiem całe obciełam, a na koniec Bati i Nati odcisneli swoje dłonie w farbie i zrobili ślady 🙂

DOBREJ NOCY !! !! !!

• Mamusia
Hej kobietki!

Kar_ola my jutro też na badanie i szczepienie 🙂 W ogóle cały dzień będziemy w rozjazdach. Rano wybieramy się do mojej babci, która mieszka poza Wrockiem. Potem na 15-tą lekarz i jedziemy do moich rodziców na dzień babci no i wracamy do drugich dziadków Kubusia. Więc mogę jutro nie zajrzeć 😞

Dziewczyny mam pytanie, do tych co miały nacinane krocze, czy czujecie jeszcze ból w tym miejscu? Bo mi to czasem przeszkadza, no i boli w trakcie, no wiecie.. 🤨 Tak naprawdę, to ciągle próbujemy z M., ale ja odpadam w przedbiegach... Kontrolę o gina mam dopiero w przyszły piątek i trochę się boję samego badania, bo też pewnie będzie bolało 🥴 Obejrzałam sobie bliznę i wydaje mi się, że jest ok.

Zmykam, bo młody się rusza 😞

Dobranoc 😘

Karola83 😘 na ten brzusio 😉

• Mamusia
hej kobietki!!!!
Ja dzisiaj tak z ranka na chwilkę wskakuję dopóki mały śpi 😉
Postaram się od czasu do czasu podać mu butle, bo kurcze problem będzie później,ehh 🥴
Inka ja byłam nacinana i czasami jeszcze odczuwam, szczególnie jak ma się zmienić pogoda (zauważyłam:huh 🙂 A jeżeli chodzi o bara bara, to ja tez na początku czuję dyskomfort (bardziej chyba psychiczny z powodu tego, ze się stresuje, że cos mi tam jeszcze pęknie 🤔 🤔 )Ale później jak się rozluźnię to jest oki 🙂 Kochana badanie troszke boli, ale pomyśl ze jest to mały pikuś przy bólu porodowym:P Dałaś rade z porodem, dasz i z badaniem 😉 😉 Myslę, że powinnas sobie na rozluźnienie wypic lampke wina,,a potem dac się poniesc emocjom:P :P No i trzeba próbować, z czasem bedzie coraz lepiej, zobaczysz 😉
Dla Ciebie 😘
zmykam 😉

• Mamusia
Witam inka ja też tak czuje jak bara bara jest takie dziwne uczucie jakby w bok uciekał a jeszcze niebylam u gina bo u nas niema a do tej co chodziłam to ciężko na kasę chorych długo się czeka pewnie zarjestruje się prywatnie bo muj mąż tu mnie zaczepia a mnie jeszcze drażni taka wydzielina co mi leci niewiem czy to tak ma być czy jak

• Mamusia
Hejka!!!
Asiu pedem do lekarz mi jedz!!!Jakas wydzielina, musisz sie przebadać, a jak jest coś nie tak, albo jakiś torbiel lub miesniak??Kochana prosze Cie załtw to póki jest wczesnie!!!
Inka , Asiu co do badania po porodzie. Ja miałam cc a badana bylam w 3 dobie po porodzie i myslałam ze zapadne sie pod ziemie, okazalo sie, ze nawet nie czułam wziernika:laugh: Bardziej bedzie was bolało jak bedziecie spiete, wezcie to na luzie, tak jak pisze Mimi lampka winka i smigajcie:P

Co do "bara bara" to tak będzie na poczatku, ze bedziecie czuły ból, macica przeciez sie obkurczyla, trzeba ja znów ćwiczyć 🙂Im częściej tym szybciej przestanie:laugh: :laugh: :laugh:

Inka ja jestem 4 lata po porodzie naturalnym, a cały czas czuje rane na zmiane pogody, jak jest mocno zimno...także to pozostaje 🙂

Mimi niech się młody bawi, pozna, pomerda dziąsełkami i może sie przekona 🙂

MIŁEGO...

• Mamusia
Hej babeczki 🙂

My tez dzisiaj też w "tour de babć" ruszamy. Dziewczyny porobiły wczoraj jakieś laurki a od fifulka dostaną zdjęcia całej trójcy.
Nocka u nas ładnie przespana, chociaż obudzi sie dzisiaj o 6 bo tak się zsikał że miał mokry nawet pajacyk 🤪

Co to badania, to napewno odczuwa sie jakiś dyskomfort , ale da sie przeżyć.A przy bara, bara tylko na poczatku było jakoś takoś. Teraz juz jest oki 😎
Mimi, mnie na pogode też "rwie" ta blizna 😉.

Maksiula też smoczka nie toleruje, ale z butli pije:P . Tyle że jak ja mu podaje butle to są "kombinacje alpejskie", bo musze go przy mojej piersi trzymać bo inaczej nie wypije. A znowu jak podaje mu ja M albo Ola to pije normalnie. Skubaniec jeden 😁

• Mamusia
Kar_ola napisał:
Karola83 napisał:
a powiedzcie mi, bo mi gin przed ciążą mówił, że mam za mała macicę jak na swój wiek a teraz to ona chyba jest za duża, bo tłuszczyk mam na brzuchu ☺️ ale ogólnie mam taki odstający brzuch i twardawy, to chyba macica nei wróciła do swojego stanu rzeczy i nei wiem czy się skurczy jeszcze czy mi tak zostanie 🤨 😞

Karolcia a byłas na kontroli po porodzie??
ja np. mam macice ladnie obkurczoną, ale brzuszek wisi 😉

byłam tak po połogu, miałam iść w styczniu aleciąglenie miałam czasu zadz i sięumówić, więc idę dopiero 1-go lutego

• Mamusia
Hej kochane

Asiula Karola ma rację Tybiegnij do lekarza nawet prywatnie nie czekaj!!! Ja się czyściłam po porodzie jakieś 5 tyg ale nei 3 m-ce!!!

Inuś badania się nie bój, bo nie ma czego, to tylko chwilka a jak będziesz spięta to tak jak dziewczyny piszą będzie bardziej Twoja psychika działać.
Mnie przy badaniu trochę bolałao (ale to było 1,5 m-ca po porodzie) ale w środku bo mi szyjka pękła i tam też miałam szyte (uroki duuużego dziecka), nacięcie mam wielgachne bo ok 5 cm 😲 ale bolało jedynie jak spacerowałam na mrozach i zmarzłam. a tak to nie boli ani przy badaniu ani przy bara bara, jedynie właśnie to ta szyjka boli przy tych czynnościach 🥴

Toju super, że wyniki Anulki ok :laugh:

• Mamusia
A ja miałam prasować bo Łuja śpi ale musiałam najpierw do Was zajrzeć :laugh:

Wczoraj poszłam spać po 22 i wyspana jestem dziś, bo do małej wstawałam tylko 2 razy 🙂

A. musiał jechac do pracy, jak wróci to pojedziemy do mojej babci 🙂
Do rodziców A nie jedziemy bo i po co, skoro dziadek nie interesuje się wnuczką (jak ostatnio byliśmy nawet słowem się nie odezwał, jakby normalnie nie istniała!!!) a babcia powiedziała żeŁucja jest brzydka bo jak się zobaczyła w lustrze to zaczęła płakać-oczywiście sakomentowałam, że nie siebie się wystraszyła ale i tak nei zrozumiała)

a moja mama w domu więc za daleko nie mamy do jeżdżenia :laugh:

dzidzia wstała więc uciekam

papapa

• Mamusia
Hej 🙂

U nas dziadkowie dostają ramki ze zdjęciami Ani 🙂 Rodzice M i jego babcia już dostali, bo musiał pojechać po szafki do stolarza to akurat ich odwiedził. A że szafki potrzebują miejsca w samochodzie to my zostałyśmy w domu.
Moi rodzice dostaną dopiero jak się zobaczymy... W sumie do jednych i do drugich dziadków mamy po 50km ale w przeciwnych kierunkach od Opola.

Inka, ja mam podobne odczucia... I jeszcze strasznie suchą śluzówkę w pochwie... Kupcie sobie w aptece jakiś żel - lubrykant, może to pomoże 😉

Karola83, z tego co czytałam, jeśli po porodzie macica się nie obkurczy w ciągu połogu to znaczy że coś w niej zostało, ale wtedy to też się krwawi, jest gorączka, strasznie boli itd. Więc pewnie u Ciebie to nie to... No ale na pewno warto pójść do ginekologa i wszystko posprawdzać 😉
I 5cm!!! 😲 straszne...

Mi już hormony wracają do ładu, bo od jakiegoś czasu pojawia mi się płodny śluz, i to w takich ilościach że przed ciążą nigdy tak nie było 🤪 no i kuje mnie lekko w brzuchu, więc chyba się zbiera na owulację...

Dziewczyny, a jak pierwszy raz po porodzie szłyście do swojego ginekologa to czułyście znów stres? Ja tak, mimo że w ciąży 'ganiałam' do niego z taką chęcią i zapałem :laugh: :laugh: A teraz się czułam tak jakbym nigdy wcześniej u gina nie była 🤪 🙃

Asia, tyle czasu po porodzie to bardzo późno na kontrolę popołogową... To że się na zewnątrz dobrze pogoiło nie znaczy że w środku jest do końca ok. Jak wygląda ta wydzielina?
Jeśli ciągnąca i przejrzysta jak białko surowe, to jest ok.

• Mamusia
my juz po szczepieniu 🙂
młoda wazy 6800g, w ciagu tygodnia 300g 🙂 ładnie 😆
spłakała sie moja ksieżniczka i umęczona płaczem, przy cycu zasnęła 🙂
na 16-tą mam bioderka 🥴 ciekawe jak tam?? 🥴
dwie babcie i dziadków juz mamy zaliczonych, teraz jeszcze moi rodzice, ale to już pod wieczór pójdziemy spacerkiem 🙂

Toja ja też strasznie "sucho" mam w pochwie 😞 dostałam taki żel od położnej "FEMINUM"ale jakos nie uzywałam jeszcze 🙃

...trochę mi smutno, jutro T wyjeżdza i wraca w sobote..a my sami zostajemy 😞 dobrze, ze mam Was 😆
Mimi pewno Ci cięzko, tenskno...jeja ja sobie nie wyobrazam, tak daleko mieszkac, a pomysleć, ze gdyby nie ciaza z Batim to juz bysmy w Szkocji siedzieli 🙃

• Mamusia
Dzięki Mimi 🙂
wczoraj z wieczora, jak T połozył dzieci, miałam taka chętke włosy sobie zrobić jakos tak inaczej...oczywiście zrobiłam na pianke, pogniotłam, miałam super fale...nawet T zauwazył, a dzis szopka jak zawsze a fali niet 🤪 🤢 🤪
i jak tu sie poczuc lepiej 🥴 🥴

• Mamusia
Hej babeczki!!

My dzis na szczepieniu bylismy,pierwszy raz u nowego pediatry i powiem wam,ze bez porownania 🙂 🙂 🙂
Obmierzyl,wazyl z kazdej strony ogladal,gnutek plakal jak zawsze,ale i tak dzielnie znosil te katusze 😉 Pan doktor przemawial do niego tak czulym glosem,ze mi sie smiac chcialo
:laugh: :laugh: :laugh:
Wazy juz 7500 i mierzy 67cm 🤪 kawal chlopa!!!

Bylam bardzo zadowolona z dzisiejszej wizyty,lekarz ma podejscie do dzieci i przedewszystkim udziela odpowidzi,takze bez porownania 🙂
A za to,ze byl dzielny pan doktor podarowal mu butle z NUK-a,puszke na mleczko i hustke z misiem do przytulania 🙂

Znika do gnutka,bo biedaczek cos marudny 😞
Jeszcze zajrze wieczorkiem.Tym czasem milego popoludnia 🙂