Skocz do zawartości

**wrzesień 2009 :-)** | Forum o ciąży

Moni

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A u nas dziś wreszcie pogoda piękna, cieplutko i słonecznie, ale nie za gorąco 😉 Młody przed chwilą usnął, po ponad półgodzinnej walce ze snem. Nie wiem czemu tak się męczył i nie mógł usnąć, zasnął dopiero na rękach... Może przez ząbki 🥴 Z jedzeniem znowu mu się odwidziało i tylko mleko by pił i owocki zjadał kilogramami 😁 Ale dobrze, że w ogóle cokolwiek je.
Zmykam się zbierać, bo jak mały się obudzi idziemy na obiadek z teściami, gdzieś na miasto 😉

Udanej niedzieli 😘

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ata38

5633

• Kar_ola

6268

• Mimi83

2040

• Karola83

2094

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej babeczki 😉
Inka no ja tez filmiku nie moglam wczoraj znalezc..ale poczekamy az bedziesz miala 🙂
U nas pogoda w kratke raz zimno raz ciepło i chyba Szymek mi sie podziebił troszke, bo strasznie kicha i ma lekki katar 😞 Nie mam pojecia czy Go leczyc, wit C mozna podawac, doradzcie cos dziewczyny 🤨 No i nie wiem czy moge z nim na dwór wychodzic....AAa jeszcze mam pytanko Wasze dzieci tez jedza z podłogi okruchy, bo mój Szymek jak dam mu ciastko, to skruszy je na podłoge i dopiero potem zbiera kawałki i je 🤢 😲 😲
Miłej niedzieli 😎

• Mamusia
hejka 🙂
u nas od piątku pięknie słonecznie z delikatnym wiaterkiem, żyć nie umierać 🙂
oczywiście weekend spędziliśmy na działeczce 🙂
mała ma coraz większy apetyt...bo zawsze jest głoda 🤪
obiad je swój, podjada ode mnie i dziadków...owoce wcina,najbardziej papierówki potarte i banany 🙂
no i news!!! poszła w ślady Kubusia i swoje samodzielne kroki stawia mysląc że nikt nie widzi 😁

• Mamusia
Mimi jeżeli Szymuś nie ma goraczki to możesz z nim wychodzić 🙂
Ja jak mała jest podziębiona, daje jej vit.c, clemastin , smaruje klat.piersiową pumex baby i przewaznie pomaga 🙂 na katarek zapobiegawczo maść majrankowa pod nosek i wysokie układanie do snu 🙂
zdrówka zycze dla synka 🙂

• Mamusia
Hej laski!!!

Jak zwykle kochane jestescie 🙂 juz przetrawilam,zero stresu liczy sie to co teraz 🙂
My weekend spedzalismy rodzinnie,wczoraj bylismy na zakupach po nowe ubrania dla gnutka i kupilismy mu hustawke,byly akurat w przecenie.Gnucior od rana na niej siedzial,nawet obiad w niej jadl bo w siedzonku ryk przeokropny byl 🤔
A dzis mezul leczyl kaca 😠 bo wczoraj uraczyl sie z sasiadem z gory 😠 ale dzielnie przetrwal ten dzien 😁 po obiedzie pojechalismy do tesciowki i tam spedzilismy reszte dnia.
mimi-ja jak Phill jest przeziebiony lub zakatarzony,wsypuje mu na noc w skarpetki gorczyce(porada od mojej babci),smaruje klatke piersiowa zelem ogrzewajacym dla dzieci i podaje duzo do picia,pod nosek smaruje masc majerankowa i plukam nosek woda morska.Czyli podobnie jak Karolka.Oczywiscie gnutek tez zajada z podlogi 🙂
karola83-Najwazniejsze,ze woodstok sie spodobal 🙂 tez chetnie bym sie wybrala,ale wiadomo,zero mozliwosci ze wzglad na mojego C.On takich imprez poprostu nie lubi.A zdjecie rewelka,Lucjanda istne cudenko 🙂
Karola-Ani sie obejrzysz,a znow cala rodzinka bedzie w komplecie.Super,ze Bati zadowolony i przeszczesliwy.A i wielkie brawo jeszcze raz dla Natusi za odwage i samodzielne kroczki 🙂
Toju-A co tam kochana u Ciebie?
Inka-Pelen podziw dla Kubusia,ze tak ladnie i zdrowo sie rozwija.
Ale gdzie nasza Moni sie zapodziala,pewno ma teraz duzo wiecej obowiazkow z racji wakacji.

buziolki kochane i przyjemnego wieczoru 🙂 :*

• Mamusia
cześć dziewczęta!

Brawa dla Natalki, proszę jak dziewczynka pięknie sobie radzi 😁

My popołudnie spędziliśmy na woodstoku ale dziś już nei było tak fajniei i Łucyjka tez marudziła, zrobiliśmy rundkę i wróciliśmy 😉

Mimi, na przeziębienie możesz spokojnie dawać vit c (5 kropelek raz dziennie), nosek płucz woda morska i smaruj maścią majerankową, a na dwór spokojnie możesz wychodzić jak nie gorączkuje. dodatkowo możesz robic inhalacje (na litr wody łyżka stołowa soli zwykłej)
co do jedzenia z podłogi to Łucyja jak najbardziej jest za 😁 uwielbia zbierać wszelkiego rodzaju okruszki, ba jak jej dam coś do buzi to wyciąga i sama wkłada 🤪

• Mamusia
Kar_ola napisał(a):
ACSB ile tej gorczycy w skarpetki??quote]

Ja zazwyczaj rozdzielam jedna paczuszke na polowe i wsypuje w cienkie skarpetki (Phillip dodatkowo spi w spiworku) zeby mu sie nozki zbytnio nie pocily.
Aha,dziewczyny zapomnialabym,mam jeszcze esencje eukaliptusowa bebix (chyba ☺️ ) kilka kropel zakrapiam na wacik i klade w rogu lozeczka.

• Mamusia
cześć kochane!

Toju jak pierwszydzienw pracy?! 🤨

Kurka dziewczyny ja w nocy ostatnio mam jakieś schiizy i sni misię, że Łucja śpi z nami w łóżku i budzę się i jej szukam czy coś podobnego gdzie ona jest i na A. krzyczęże Łucja tu gdzieś jest tym czasem w łóżeczku śpi 🤢

• Mamusia
Hej dziewuszki!
Mimi ja jeszcze, tak jak ACSB, w rogu łóżeczka, żeby Kubala nie dotknął żadną częścią swojego ciałka skraplam prześcieradło amolem (ale trzeba naprawdę malutko, bo ma dość ostry zapach), a na katarek po przeczyszczeniu noska zakrapiam nasivinem 😉
Kar_ola, brawa dla Natalci 🙂

Karola83, co do snów, to jak Kuba był mniejszy, to przez parę tygodni, za każdym razem, jak budził mnie w nocy, to wydawało mi się, że trzymam go na rękach i zaczynałam kołysać rękoma i wtedy się budziłam... Po chwili dopiero docierało do mnie, że on kwęka w łóżeczku 😉
Także prawie tak samo 😉 W końcu spoczywa na nas ogromna odpowiedzialnośc za drugiego, maleńkiego i bezbronnego człowieka i nawet w czasie snu się jej nie pozbywamy 😉

• Mamusia
Hej!!!

A ja pierwsze noce gdy gnutek dostal swoj pokoik,spiac w najlepsze,slysze,ze jakies dziecko placze i obrocilam sie na bok rzucajac tekst -Boze czyje dziecko tak wyje,a po chwili sie zerwalam bo to moje ☺️ Raz jeden jedyny odstawilam taki numer,od tamtego czasu wstaje by zerknac do Phillusia.

• Mamusia
a Wasze maluchy przesypiają już nocki całe?
Kurka mi Łucja je ok 1/2 i 5/6 🤢 i pewnie dlatego taka wielka wyrasta 🤢 😁

dodatkowo mi plecy wysiadly, tak mnie napierdzielają, że wieczorem już nie moge się wyprostować jak się zegnę -starość nie radość. Marzy misię taki super długi profesionalny masaż 😜 😁

jakby mało byłotegotomoja mama maod środy 2 tyg urlopu 😮 i pewnie nigdzie nie pojadą, ewentualnie na 2/3 dni do rodziny, za to mnie będzie ciągać żeby ja wozić 😠
wczoraj przyjechała moja ciocia (siostra mamy) iwiecie, że gadałana mnie że Łucji na obiad daje słoiczki (jakbym dziecku truciznę dawała) 😠 tak na marginesie dodam, że ona np w ciąży jak była ze mną to paliła!!! ale mnie krytykuje 😠 😞
nie mam sił do tego wszystkiego, wyprowadzę się pod jakiśmost z Łucyją i będziemy w kartonie mieszkać we dwie z dala od wszystkich 😁

a moja Łucjandka ostatnio się przytulańska zrobiła, bo jak do tej pory to nie lubiła się tulic a buziaki to dawała jedynie zabawkom 😁 a od jakiegoś czasu tak słodko się przytula idaje sama buziaki 😁 uwielbiam to 😁 ale mama nie powiedziała ani razu 😞

• Mamusia
hej 🙂
mi też się zdarzyło nie raz, że słyszałam we śnie jak dziecko w oddali płacze, ale nie wstawałam bo to nie moje...oczywiście po 5 min. okazywało się, że to jednak moje dziecko 😁
dwa razy też zdziwiona byłam pobytem mojej córki w naszym łóżku 🤪

Karolciu Natalka jak zasypia około 20-tej to budzi się raz około 3-4 na cycula i spi do 6-7mej i koniec 🙂póżniej dopiero zasypia około 10tej 😉
Toju jak po powrocie do pracy?? jak Anusia z tatusiem sobie poradzili??

ja dziś szalałam w kuchni popołudniu 🤪botwinkę ugotowałam na 2 dni, musu jabłkowego naprodukowałam dla Natalki na deserki i leczo upichciłam na wyjazd 🙂w piatek mam urlop i już nad ranem wyjeżdzamy na Mazury się odstresować 🙂za to za tydzień wybrzeże jest nasze 🙂

• Mamusia
Karola83-Gnutek zasypia okolo20 i ostatnio budzi sie ok.7:30 na kolejna flaszeczke,po ktorej dalej spi do 10 czasami zdarza sie ze do 11.A z tym przytulaniem tez ma faze tyle,ze do mnie tulka sie jak jest spiacy,albo sie wstydzi 😞 w dzien preferuje bardziej pluszaki,zaslonki,dzis przytulal sie do moich dresow 🤢
Karola-no to sie nagotowalas,same pysznosci.U mnie jutro ogorkowa 🙂

A ja w sobote robie sobie wypad do Polski,co prawda w niedziele juz wracam,ale zawsze cos.Chlopaki zostaja w domu,a ja jade po moja siostre i siostrzenca,przyjezdzaja na tydzien wakacji 🙂 ciesze sie jak gwizdek 🙂 Doczekac sie nie moge,tylko ta dluga droga 😞

Dobrej i spokojnej nocy zycze 😘

• Mamusia
Karola83 właśnie miałam dziś poruszyć temet nocnego wstawania 😁 Bo czasem już nie mam siły i też już mi plecy siadają, czuję się czasem jak starowinka 🙂 Kubala wstaje tak samo. Najpierw 2/3, a potem 5/6 i śpi jeszcze przeważnie do 7/8. ACSB zazdroszczę Ci takiego śpioszka 😉
A z tym mieszkaniem jakoś jeszcze wytrzymasz i wszystko będzie inaczej jak będziesz sama mogła Łucję po swojemu chować, bez żadnych "dobrych rad" 😉 Ja też już czasem nie wyurabiam, ale zagryzam zęby i jakoś muszę przetrwać 🤨

• Mamusia
hello!

ACSB Twój Phillip to istny spioszek 🤪

Karolka zazdroszę wakacji i to na mazurach oby tylko pogoda Wam dopisała.

U mnie wczoraj z rana padało a popołudniu w krótkich spodenkach biegałyśmy z Łucjandą bo tak gorąco było 😎 dziś też padło ale może później się rozpogodzi 🤨
wczoraj na spacerze spotkałam koleżankę z miesięczną córą na spacerze, kurka jaka kruszynka, taka maleńka moja to jak się urodziła to była większa 🤪 a i tak malusia się wydawała 😜 masakra jak te dzieci szybko rosną 🤪

• Mamusia
hej kobietki!!!
U nas z ranka była burza, porządnie podlało, a teraz wychodzi słoneczko i chyba się rozpogodzi na resztę dnia, oby 😁 😁
Mój Szymek odkąd je mleko modyfikowane przesypia całe nocki od około1,5 m-ca. Kładzie się spac około 21.30, a wstaje o 7ej rano 🙂 Jednak ja w nocy i tak się budze, sprawdzam czy mu nie za zimno czy nie za gorąco 😁 😁 Taki to już instynkt macierzyński i miłość matczyna, ze człowiek się budzi na byle kaszlnięcie lub zakwilenie dziecka 😁 😁 Potem je drugie śniadanie, rękami 🤪 🤪 Po czym zasypia około10-10.30 na 2godzinki lub dłuzej 🙂 Coraz cześciej już w ciągu dnia drzemie tylko jeden raz, a jeszcze nie dawno spał po dwa razy 🙂
Karola, super, ze jedziesz na Mazury 🙃 Życze Ci, zebyś wypoczęła i zrelaksowała się ile tylko zdolasz 😜
ACSB, super ze rodzinka do Ciebie przyjeżdza, zawsze to trochę" rodzinnego domu" ze sobą przywiozą 🙂 A i pomoga przy Philusiu 🙂 Spokojne i bezpiecznej podróży kochana 🙂
Karolka83, tak to jest ze mamy mają inne zdanie od naszego, ja się ze swoją o taką głupote pokłóciłam 😞 Na szczęście już jest wszystko oki 🙂 Teraz wiem, ze na pewne sprawy trzeba przymknac oko, albo zacisnać wargi i nic nie mówić, a swoje robić, to najlepsza metoda 🙂
No i mój Szymek, też coraz czesciej się przytula i tak rozkosznie wyciąga rączki , albo łapie się mojej nogi i wstaje jak coś chce 🤪 🤪 😁 😁 A buzi daje cała buzią razem ze swoimi ząbkami 😁 😁 🤪 🤪
Toju, jak pierwszy dzień w pracy???Mam nadzieje, ze maż poradził sobie z opieką nad Aneczką 🙂
Zmykam laseczki, pogodnego dnia Wam życzę 😘

• Mamusia
witajcie u nas upał od rana 😎 córa śpi inka ja mam tak samo jak ty w nocy idzie spac 20/22 budzi sie o 2/3 i potem 2 godz.spi i o 6lub7 wstaje potem idzie spac 9/10 i spi 1.5 h czasem krócej i potem idzie spac k.3 albo wcale ja to wogóle jestem niewyspana przez to ze karmie ją no ale jakosc przemecze jeszcze 2 mies, myśle ze od listopada ją już naczyc na mleko nastepne bo potem bedzie cieżko ją odłuczyć ćyćaćć 😁

• Mamusia
Ale jestem wk...na na maksa!!! Kubala dziś coś miał problem z uśnieciem i męczył się prawie pół godz. w łóżeczku, więc go wzięłam na ręce i po jakichś 15 min. zasnął, na szczeście, bo już mi ręce wysiadały. Nie zdążyłam go odłożyć do łóżeczka, jeszcze kończyłam kołysankę, a przyszła siostrzenica mojego M., stanęła pod drzwiami i woła: "ciociu, a Kubuś już śpi?', no i było po spaniu 😠 I kolejne pół godz. noszenia, bo się rozbudził i o łóżeczku nie było mowy, bo by się tylko bawił w nim... Jestem wściekła jak nie wiem, bo siostra M. dobrze zna pory spania Kuby i wie, że dziś oprócz mnie nikogo nie ma w domu, a mimo to wypuściła ją do mnie, nawet nie pytając czy w ogóle mam na to czas i ochotę. Ale cwana jest, bo sama została z 3 letnim synkiem i też pewnie chciała go usypiać i chciała mieć w domu święty spokój 😠

Karola83 cofam, co mówiłam, że trzeba zagryźć zęby i jakoś to przetrwać, też wyprowadzam się pod most 😉 Pod którym będziecie?

Idę prasować, może się odstresuję 😉