Skocz do zawartości

**wrzesień 2009 :-)** | Forum o ciąży

Moni

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ata38

5633

• Kar_ola

6268

• Mimi83

2040

• Karola83

2094

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dobry wieczór,
nie było tragicznie wieczorkiem z młodym. Zasnął co prawda dopiero przed 22, ale był w miarę grzeczny. A ja właśnie skończyłam oglądać film "Dzieci Ireny Sendlerowej" , poryczałam się jak bóbr 😞 .

Ja też tańcuje z młodym , a przed nim tańcują dziewczyny i wtedy ma radoche jak nie wiem:laugh:

Karola, dopiero raz gotowałam-marchewkę z kawałkiem kurczaka ale miałam wtedy natchnienie jakieś 🙂 . A tak to z obiadku dostał słoiczek Z Bobovity chyba świeże warzywa czy coś w tym stylu. No i Misiowy Ogródek z brokułami bo dostałam z 4 w paczce z Nestle.
W sumie to tak sobie myśle ,że mało chyba jeszcze dostaje. Bo tylko 1 -2 rzeczy w ciągu dnia. Albo kaszkę albo obiad albo deserek. Chyba czas zacząć wprowadzać stałe pory i posiłki 🤔

Zmykam spać.
Dobranoc

• Mamusia
No w końcu udało mi się doczytać 🙂

Jeśli chodzi o czekoladowe ciasteczka to ile dokładnie mi wyszło, nie wiem... Dwie puszki miałam pełne.
W tym tygodniu też robię, bo przyjeżdża moja przyjaciółka i ona jest łasuchem na czekoladę 🙂

Moja Ania coraz mniej śpi w dzień, i chce żeby się z nią bawić 🙂 Fajnie, bo taka towarzyska jest niesamowicie i do każdego się śmieje 😉

W międzyczasie robiłam też z siostrą ciasto daktylowe i znów mi wyszedł zakalec 😠 A za pierwszym razem się udało - nie wiem co robię źle... Chyba już dam sobie z nim spokój... Ech...
Za to pochwalę się Wam tymi napoleonkami:
http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/napoleonki.html
oczywiście z ciasta z Biedronki 😁 Ten budyń z przepisu jest przepyszny!!! Taki aksamitny... Uwielbiam ten przepis dla samego budyniu 🙂
Ciasto mi bardzo urosło i musiałam je zgniatać potem - dzisiaj jest już całkiem płaskie (piekłam wczoraj).
Budyń nie stężał mi chyba tak jak trzeba, bo wypływa, ale mi to nie przeszkadza, no i za dużo ciasta francuskiego wzięłam - bo dwa, a do tej ilości budyniu moim zdaniem wystarczy jedno ciasto przekrojone na pół 😉

ACSB dużo zdrówka!
Karola, fajnie Ci z tym wychodnym... U nas nie bardzo przejdzie, bo Ania ma jakiś radar - jak gdzieś wyjdę to od razu się budzi...
Karola83 a co się stało że musicie się wyprowadzić??
Inka - super wózek!
Moni - 5 pączków!!! Masakra, ja jednego zjadam z ledwoscią!

• Mamusia
Witam porannie 🙂
Noc kolejna przespana w całości 🙂Dzieciaki wstały przed 7-mą, aby jeszcze pobuszować przed przedszkolem.
Młoda gaworzy głośno, ze aż ja w sąsiednich pokojach słychać, a towarzystwa to sie domaga na każdym kroku 🙂
Monia ja podaje mlodej ok15-tej deserek i 18-tej kaszkę.
...zmykam do mojej skaczącej zabki, bo zaraz wypadnie z łoża 🙂
miłego...

Monia za ten trudny wieczór 😘

• Mamusia
hej kochane!!!!
Ja właśnie zasiadam po śniadanku poczytać co tam u Was 🙂
My dzisiaj mielismy pobudke o 2-ej i 7ej; troche nie wyspana jestem 🤢 ale zaraz jeszcze zamierzam poleniuchować w łóżeczku, a co :whistle:
Karola, fajnie ze mąż wczoraj Cie wyręczył w usypianiu malej 🙂
Toju, fajna ta napoleonka, chyba zrobię taką, tylko gotowe ciasto francuskie kupie:P
Moni, no ja własnie się zastanawiam kiedy zacząć dawać małemu zupki 🤨 Chyba dopiero jak wrócę od rodziców i przywiozę sobie swoją marchewke, pietruszke i ziemniaki 😉

• Mamusia
Hejka,
U nas nocka super-w końcu 🙂 . Obudził się dopiero o 5 i pospaliśmy prawie do 8. Dzisiaj Ola na popołudnie do szkoły, więc luzik.
Karola83 😘 za tę trudna nockę.
Toja , ja chyba tez dzisiaj strzelę Napoleonkę. Mam akurat wszystko co potrzeba 🙂
Mimi, no właśnie ja mam "swoje" warzywka i dlatego raz już spróbowałam coś ugotować.

Kurka znowu muli Brzuszek 😠

• Mamusia
Mimi 😘

Fuśka ucina sobie właśnie drzemeczkę po wielkiej akcji z marudzeniem 🥴
ale chyba brzunio jej dokucza bo kupala wczoraj nie było i dziś rano też nie a to się nie zdarza 😞

w planach mamy wypad do miasta bo A. musi załatwić kilka spraw, a ja musze kupić Łucyjandzie smoczka bo się zagubiły no i przydałoby się już i tak je wymienić ( a tych z aventu i tt nadal nie akceptuje ale chyba za duże są dla niej póki co)

a popołudniu zabieramy Radka do kina a Łucyjka zostaje z babulą

Miłego dnia cioteczki :pinch:

• Mamusia
A my nie dawno ze spaceru wrócilismy 😉Buszowaliśmy po osiedlu chyba ze 2 godziny 🤪 :laugh: Mały najpierw spał, a później się obudził i przyglądał na świat 🙂
Zaraz zrobie sobie gorąca kawę inkę na rozgrzewke poki malec jest spokojny 🙂
Karola83, udanego wypadu do kina Wam życzę:P

• Mamusia
Kurka dziewczynki Łucyja ma jakies zatwardzenie 🤪
biedulka nie może wystękać 😞 zawsze robiła taką żadziznę a dziś normalny kupol, tak płacze aż mokra jest cała i czerwona 😞

Teraz poszła z babcią na spacer i od razu zasnęła 🙂

jakończę obiadek i uciekamy do kina, pojedziemy wcześniej to pobuszuje trochę po centrum :laugh:

• Mamusia
u Nas dzis zwariowany na wysokich obrotach 🙂
bylismy na spacerku 2 godziny 🙂choć niby-4stponie to odczuwalinie wiekszy mróz 🙂ja przemarzłam, ale młoda smacznie spala, nawet gdy wróciłam to jeszcze w domu godzinke pokimała 🙂
dzis Nati dostała pierwszy raz kilka łyzek obiadku:marchewki z ryżem-bardzo jej smakowało 🙂

jednak co ja przezyłam laski 🤪 nikomu nie zycze 🤪
Natalka była w leżaczku zapieta w pozycji w pól siedzacej, pół lezacej, ja wyszla m dostłownie na 15 sekund do łazienki, jak wróicłam młoda leżała na boku, nogi miała na lezaczku a głowa i plecki poza tak jakby sie przełamała 😞 dziewczyny płakałam jak głupia, nawet bałam sie ja ruszać, choc ona sie smiała...ostroznie ja wyjełam z lezaczka i uwierzcie mi ja juz jej nie wsacze do niego nigdy...wole ja na chwilke wkładać do wózka 🙂jeju cały czsa to przezywam...nawet T uprzedziłam, ze kategorycznie nie ma malej zostawiac ani na sekunde bo tak sie wygina młoda...

Napoleonka zrobiona, chłodzi sie w lodówce do kawki 🙂robiłam z 1 ciasta 🙂krem pyszny, ale obłędnie słodki 🙂

Karolcia 😘 na udany wypad d kina 🙂

• Mamusia
Witam ja to w nocy wstaje do małej 2 lub 3 razy ale ost ja często biore do siebie jak męża niema ja też tej nocy albo niunie karmiłam albo do kominka trzebyło podkładac i tak do rana miałam dziś jechac do ginki bo robi mi opatrunki na ta błonke ale źle się czułam i zimno mi było a tam trzeba siedzieć o 8 do 10 ej bo o 10 doktorka przychodzi to zanim ja bym była to k.12 bym wyszła z tamtad masakra pojade za 2 tyg albo na początku marca bo za tydzień jej niema a zapisać mnie nie mogą za 2 tyg bo dużo ciężarowek mają i tylko z kolejki i chyba tak zrobię że pojade na poczatku marca. Powiem wam że już mam bardzo mało tych uplawow . Ale smaka robicie tymi ciastami, zamna chodzi jakieś chacio takie pieczone

• Mamusia
ojej Karolka wspólczuje. dzieciaczki coraz starsze i coraz więcej już potrafią i chca robić
ja się przekonałam, że nie ma co nawet na chwilunie zostwaiac małej samej, bo nawet w łóżeczku potrafi się tak przekręcić, że ominie ochraniacze i syruchy wystaja jej przez szczebelki 🤪
a powiem Ci, ze mi Łucja tez tak robiła tylko, że ja ja akurat karmiłąm więc nie spadła mi z leżaczka. Ale najpierw schylałą się do stópek a później na bok 🤨
a np mój . to potrafi zostawić mała na przwijaku i iśc bo mu np tel dzwoni 😠 😠 😠 brak słów

• Mamusia
Karolcia dla Was 😘 najważniejsze, że nic się nie stało

A wypad nawet udany, choć Radzio mnie wkurzył przed i już myślałam, ze na karę zawrócimy do domu ale nie byłam taka, tylko mu zwróciłam uwage.
Powiem Wam, ze zła jestem na moją mamę, bo sciągnęła mi tu go na 2 tyg a nawet się nie zapytała czy ja nie mam nic przeciwko 😠 oczywiście dziś jej to powiedziałam i przyznała mi rację.

No nic zmykam do łóżeczka, może trochę odeśpię

Buziam gorąco :pinch:

• Mamusia
Hejeczka 🙂
Ja znowu na końcu. Dzisiaj dzień zalatany jakiś miałam. Ale kupiłam sobie sukienko-tunike na ten bal , więc jestem happy bo już się martwiłam że nic nie znajdę. Młody dał dzisiaj koncert przed snem. No nic mu nie pasowało 😞 , ani cyc, ani butla ani noszenie. Porażka. Zasnął chyba po dobrej godzinie takiego marudzenia. Myślałam że wyjde z siebie 😠 . Reszta wcale nie pomagała tylko mnie jeszcze bardziej wnerwiała. M bo już też miał dosyć stękacza, Oli sie przypomniało o 20tej że ma coś tam nie zrobione z lekcji a Jagoda wiecznie coś chciała. I to ja musiałam robić bo tatusiowi nie kazała 😠 .
Ale na szczęście już błoga cisza w domu. A ja zaraz zmykam do wyrka.

Karola, wierzę że się wystrachałaś , bo ja też ostatnio przeżyłam chwile grozy jak odeszłam a ten o mały włos z tej kanapy nie spadł. 😘 dla cię 🙂

Karola83, fajnie że wypadzik sie udał 🙂

DOBRANOC

P.S
Karola a tu tłusty czwartek się zbliża. Pewnie Toja będzie znowu czymś kusić:P :laugh: .

• Mamusia
Dzień dobry 🙂

Co tam jak tam?? My dziś mieliśmy małe przebudzenie o 5... i później jeszcze godzinka 🙂

Mam pytanko... któraś Mamusia przyucza już dziecię swe do nocniczka? My ostatnio kupiliśmy... Myszka jest z niego bardzo zadowolona 🙂 uwielbia na nim siedzieć... i już marudzi jak chce coś zrobić, a posadzona z błogością na buziaku załatwia swoją powinność... 😉

Uciekam do Myszaka małego... bo już nawet śpiewa, żebym zwróciła na nią uwagę :P 🙃 Słodziak jeden 🙃

Pozdrawiam i miłego poranka 🙃

• Mamusia
Witam z rańca 🙂 ,
Nocka taka sobie , znowu pobudka o 3 😞 . Młody ma chyba jakiś zegarek w główce że tak się budzi. Zasnął dopiero przed 5. Coś mi się zdaje że mu zęby tak dokuczają , bo dopiero jak mu posmarowałam dziąsła maścią to się uspokoił i usnął. Mogłam o tym pomyśleć wcześniej, ale pół przytomna byłam 😎 .
Planów jako takich brak. Ola już w szkole. Zaraz śniadanko i pewnie za obiad się wezmę. Potem jak będzie ładnie do może wyjdę z dzieciakami po Olę do szkoły. Zobaczymy :whistle:.

Madzia, ja dopiero niedawno nauczyłam "obsługi" nocnika moje 2letnie dziecko :laugh: , to z młodym jeszcze poczekam:laugh: . Z doświadczenia wiem ,że takie szybkie siadanie i tak nic nie da-przynajmniej u mnie tak było 🙂 . Każda załapała dopiero ok 2 lat po co to i na co, a tak to miały tylko zabawke na zasadzie krzesełeczka lub kapelusza:laugh:

Zmykam do dzieciaczków

• Mamusia
Monia to weiczór mielismy podobny. Mała dostała takiego ataku, ze T był bezradny, a ja nieswiadoma niczego brałam prysznic. Jak wróciłam, to mała ani cyca, ani butli nie chciała. Dopiero jak jej zelem dziasełka posmarowałam, to usnęła 🙂

Madziu ja tez jeszcze czekam z nocnikowymi naukami. Z doświadczenia wiem, ze teraz to jest nowe, ptem będzie dla zaway, a ok roku 1,5 moze dziecko zacznie kumać. Mój Bati miał 2 lata jak zaczaił, a nocne pieluchy odeszły w listopadzie albo grudniu ubiegłego roku.Na wszystko przyjdzie czas 🙂Spokojnie.

U Nas dziś noc w całości przespana. Ja wstałam o 6-tej, młoda wybudziłam bo juz mnie piersi bolały.Potem Bati do przedszkola i tak zleciało.
Dzis u Nas lekko pruszy, a ja musze do pracy jechac na wypłaty.Tak mi sie nie chce bo musze busem sie tłuc 😞

Moni for you 😘

• Mamusia
CZeść ciotulki!

Wiecie co ja to jestem jednak mało mądra!!! Normalnie przeze mnie dziecko się męczyło, bo przecież zagęszczałam jej kaszke wieczorną kleikiem (co prawda tylko jedną łyżke dodawalam) no ale skutek wyszedł!!! 😞
Ze strachu aż jej wczoraj kaszki nie dałam na wieczór 🤨

U nas nocka nawet w miarę, wstawałam 2 razy a po 7 już była pobudka na dobre, ale już po energy drinku więc jakoś daje radę.
Praleczka już chodzi, my po sniadanku a Radzio zabawia Łucję w oczekiwaniu aż A. podłączy my play station 😉

• Mamusia
ja jeszcze nie kupiłam nawet nocniczka, poczekam aż mała będzie pewnie siedzieć czyli gdzieś na wiosnę a akurat ciepło się zrobi 🙂

dziewczynki a o której kapiecie maluchy?
Bo mi jakoś ciężko wycelować z wieczorną kaszą, ja zazwyczaj kąpie Łucję ok 19 ale czasem bywa tak, że mleko dostaje przed kapielą, więc kaszkę dopiero o 22 jak już śpi 🤢
a chciałabym żeby był stały rytm.
Tylko, że czasem wytrzyma na butli 4-5 godz a czasem 2-3
a dotego dochodzi jeszcze deserek ok 13-14