Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja biorę te witaminki 😆
http://www.prenatale.pl/produkt/prenatal-classic

Dodatkowo jak miałam podejrzenie, że mogę mieć zapalenie pęcherza kupiłam jeszcze to:
http://www.prenatale.pl/produkt/prenatal-urocare i biorę po 1 kapsułce co 2 - 3 dni dla wzmocnienia 😉

Póki co witaminki mi służą, anemii nie mam i czuję się dobrze 🙂 I przede wszystkim preparat ten ma bardzo atrakcyjną cenę - za 90 kapsułek płaciłam ok. 33zł (skład możecie same porównać)

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Urszulka a wiec podobnie. Magnez+femibion+duphaston+ ewentualnie nospa= ponad 150zł na miesiąc. Teraz to juz chyba nie bede brac duphastonu ale czytałam ze niektóre kobiety biora do końca ciaży.

31072010
teraz widać suwaczek 🙂 I nauczyłam sie twojego nicka 😉

skoreczka napisał(a):
Kruszyna warto popytać w aptekach, bo jak to mówią kto pyta nie błądzi 🙂

A ja mam pytanie do Was o magnez. Jaki magnez kupujecie? Specjalny dla cieżarnych np. Magnavit6 czy magnez dla wszystkich? Pytam bo różnica w cenie też jest duża, a ja biore po 4 tabletki dziennie.

mi lekarz dał Magne B6 bo z jakiegoś powodu jest ponoc najlepszy (chyba ze względu na przyswajalność)

• Mamusia
Kobzior ja u synka nie wieszalam zadnej wstązeczki miałam trlko przypiety medalik który dostałam od babci i nie wiem czy teraz tez nie skonczy sie na medaliku 😉

Kruszynka ja biore prenatal clasic ale ta apteka w której kupiłam je nie nalezy do najtanszych .Moj lekarz bardzo poleca te witaminy twierdzi ze to dzieki nim utrzywuje sie poziom hemoglobiny w normie ale z tego co wiem to składen witaminy nie róznia sie za bardzo od siebie no chyba ze jest zaznaczone ze jest w nich wiecej magnezu czy wiecej kwasu foliowego .I tak uwazam ze jestesmy w ciązy w tak dobrym okresie ze wuitamin mamy mnustwo z warzyf i owoców sezonowych i tak naprawde to by trzeba naprawde sie postarac zeby były jakies niedobory no poza zelazem bo z tym ciezej w ciązy 😉

Jutro mam wolne zawioze małego do przedszkola i chyba skocze do lasu zobaczyc czy po deszczach grzyby wyszły 😉 Tylko mąz mi sie rozchorrował i w domu lezy nalega zebym do lasu babcie wzieła a tak chciałam jechac sama sie odstresowac troszke bo jakies ciezkie dni ostatnio miałam ....

• Mamusia
ja biorę Pharmaton Matruelle... mam z nimi troszkę problem bo muszę brać po zjedzeniu śniadanka i najlepiej połozyć się na jakieś 30-50 min zdrzemnąć sie :]... ale wy dużo piszecie 😉 cieszę się, bo jest co czytać 🙂 moja mama zakupiła nam 2 kombinezony, jak przyjdą wkleję zdjęcia, bo są słodkie 🙂

• Mamusia
Ja nie będę zmieniać tabletek, zwłaszcza, że kupiłam dziś 3 opakowania. Nie chce ryzykować, że za miesiąc znowu podrożeją 😠
A co do czerwonego akcentu w wózeczku to raczej coś będę miała, gdzieś widziałam właśnie medalik zawieszony na czerwonej kokardce i nawet mi się to podobało.

Hej
Miałam gości a tu patrzę na brzuszek i 5 str do przeczytania 🙃 😉
Skoreczka mój syn z lekcjami naprawdę potrafi byc okropny, mój maż się jeszcze bardziej denerwuje niż ja, więc wolę jak ja go pilnuję. A jak mi nerwy siadają to mąż z nim siada.
Monika cena witamin to przegięcie, ale producenci wiedza, że i tak kupimy.
Pamii18 jak coś oglądałaś na kompie to wejdź w historię. Tam się zapisuje.
Anabel dostałam Twojego sms-ka i zapisałam nr. 🙂 Ja też już bym chciała zacząć kupować kosmetyki i pieluszki, tylko muszę najpierw zrobić wywiad jakie. Wczoraj wodziałam w Kauflandzie pampersy chyba happy za 49,99 i było ich 90szt, najmniejsze dla noworodka. Nie wiem czy się opłaca.
Kobzior jak syn się urodził to miałam czerwoną kokardkę przy wózku, siostra powiedziała, że to zabobon a ja jej, że wierzę czy nie na swoim dziecku sprawdzać nie będę a teraz mi sie odmieniło i nie zamierza nic wieszać. A dla mnie temat jak każdy inny 🙂)
Kruszyna ja już chyba większość witamin dla ciężarnych przetestowałam. Na początku miałam prenatal, ale miałam problem z mdłościami a tabletki duże i mi w gardle stawały, potem kupowałam w innej aptece i nie było więc wzięłam femibion, potem jak mi zabrakło to kupiłam we Wrocławiu ale tam mieli chyba tylko dwa rodzaje i w końcu wybrałam ten prenetal a ostatnio dostałam od siostry feminatal. 😁 😁 😁 Feminatal mi się jutro skończy i mi prenatal zostanie. 😁 😁 😁
Skoreczka i 31072010 to wstyd się przyznać, ale matma była moim ulubionym przedmiotem a największy problem miała z angielskim i niemieckim. Języki obce to jednym uchem mi wchodziły a drugim uciekały 😁
Skoreczka mi też lekarz kazał femibion, ale ja wiem że lekarze mają bonusy za polecanie leków więc wybieram sama, szczególnie, że to zamienniki.
Kruszynka płacicie za firmę, skład jest podobny a lekarz i firma zarabia. Ja miałam ten tańszy femibion a potem ten droższy to już zamiennik kupiłam. I też jest ok.
Skoreczka co do magnezu to mi lekarz kazał kupić jaki chcę, a potem jak zapytałam o firmę to podał coś na A (wcześniej pisałam, ale teraz mi się skończył i zapomniałam) tylko, że był mało skuteczny i dużo go trzeba było brać a lekarz mi 3Xdziennie zalecił a teraz mąż mi kupił inny i jest lepiej,
Urszulka ja też chyba mam magneb6
Kobzior ja miałam ten prenatal jak się staraliśmy o dzidziusia 🙂) też 90 tabletek. Jest ok tylko duże tabletki i brak jodu.
Anabel i co są grzyby? Bo mój maż też się chce wybrać 🙂
Pamii18 to czekamy na kombinezony, ja dziś siostrą pokazywałam ubranka, ale było zachwytów. Już się zastanawiają, które potem będzie miała dziecko i mam je zostawić dla nich 🤪 😁 😁 😁
Vespera zanim się nie ochrzci dziecka to mówią, że czerwony akcent czy medalion odpędzi złe moce, czy nie pozwoli życić uroku na dziecko, różnie w zależności od rejony.

ale elaborat 😁 😁 😁
a ja miałam gości, przygotowałam pizze. Pogadaliśmy, pośmialiśmy się a potem szwagrowie zostali w pokoju a my z siostrami ubranka dzidziusia poszłyśmy oglądać 🙂)

WielkaB – widziałam zdjęcia na fejsie, słodziaste szczeniaki, pewnie bardzo się z nich cieszysz. Szokująca historia z tą Twoją zastrzeloną suczką, nie rozumiem takich ludzi. Tak jak napisała Kobzior – jeśli to prawda, to działaj prawnie, bo to maltretowanie zwierząt.

Kobzior – też nie pamiętam wszystkiego... zawsze otwieram sobie Worda i na bieżąco klepię odpowiedzi 😉 świetnie, że Kaja dała o sobie znać!!! Co do czerwonych wstążeczek/kokardek itp. to jestem na nie 😉 to dla mnie czysty folklor, nie boję się, że obce baby „ociotują” mi dziecko. Do wózka nie przyczepię też medalika świętego – krzyż w pokoju na ścianie starczy, potem jak Rita będzie miała swój pokój – dostanie swój krzyż lub Matkę Boską z Dzieciątkiem.

Vespera – ta czerwona wstążeczka to folkor, tak przynajmniej uczyli nas na zajęciach z etnografii. Kolor czerwony miał uchronić dziecko przed rzuceniem uroku przez nieżyczliwych ludzi lub baby (tzw. Mądre czy w skrajnych przypadkach czarownice); zwłaszcza, gdy dziecko nie zostało jeszcze ochrzczone – bo pod siłą uroku dziecko mogło szybko umrzeć, być chorowite itp.

Salty – ekstra, niech rośnie Bąbel zdrowo 🙂

Kahira – strasznie mi przykro, cham, nie kierowca. Biedny pies, nie dziwię się, że to przeżywasz. Nasz pies jest jak członek rodziny i nie wiem, jakbym zareagowała – chyba rozszarpałabym faceta.

Pamii – znam kilku Dawidów i wszyscy są świetni. Pomysł z telefonami fajny, łatwo przecież wysłać smsa – i wtedy ta, która go dostanie może podać info na forum. Przyznam, że też podjadam zupki „chińskie”, mam jednak szczęście i dostęp do tych rzekomo mniej niezdrowych 😉

Kruszyna – chętnie wyspałabym się na zapas 😉 mogłabym przespać 3 miesiące. Z tymi lekami i cenami, cóż, bardzo często płaci się za firmę. Koszty produkcji są znacznie mniejsze, jak zapytać farmaceutów – wiele leków, suplementów i preparatów witaminowych ma podobne lub te same składy, a ceny przeróżne. Jak cena wysoka, dobrze podpytać farmaceut(k)ę o opinię i porównanie z innymi preparatami.

Nikusia – też słyszałam, że dziewczyny kupują Oilatum. Ale czy Nivea jest zła? Całkiem dobrze kojarzy mi się ta marka kosmetyków. Sudokrem używamy z mężem przy podrażnieniach po goleniu – sprawdza się, także na syfki na twarzy 😉
Mam w lodówce cavę od soboty (nieotwartą) i chodzi mi po głowie; wiadomo, nie napiję się, ale mam na nią ochotę. Ucieszę się, jak ją wypiją 😉

Kruszyna – biorę od 2 miesięcy Maternę Centrum z DHA

Kahira – słyszałam też, że zasypka na kremie blokuje pory.

Magditta – uściski i życzenia powrotu do zdrowia dla Twojego taty.

• Mamusia
Nikusia ja na brak jodu mieszkając nad morzem nie narzekam 😁 a prenatal mi odpowiada - jedynie wielkość kapsułki - ale można przełamać na pół i po bólu 😉 Vespera co do czerwonego elementu to nie żadna kabała - tylko "ochrona" dziecka przed tzw. złym spojrzeniem lub intencjami nieżyczliwych ludzi. Każdy ma do tego indywidualne podejście 🙂 Ja na pewno wprowadzę to w życie gdyż w mojej rodzinie były dwa przypadki "złego zauroczenia dzieci" więc coś w tym jest... Można to zwać zabobonem, czarną magią czy jak kto chce - ale jeśli mojemu dziecku nie zaszkodzi kawałek czerwonej wstążeczki to dlaczego miałabym jej nie przypiąć 😉
Co do zakupów z allegro - dziś przyszła pierwsza paczka i jestem zachwycona, co prawda widziałam ciuszki przez kamerkę bo pokazywali mi je rodzice, ale mama potwierdziła, że wyglądają jak nowe i są cudne 😆

Kobzior serio? co się stało z tymi dzieciakami? wierzę w siłę modlitwy, w ten sposób będę starała się uchronić dzieciaka; choć nie powiem - wazony i szklanki od osób mi nieżyczliwych (a sprezentowane) powypieprzałam. No i jak się wprowadziliśmy z mężem po ślubie do mieszkania, umówiliśmy się z księdzem - przyszedł, pobłogosławił i pokropił wodą święconą.

• Mamusia
mra_ jeden przypadek to była moja siostra, która miała wówczas ok. 2 lat i zaczęła się nagle zachowywać jak opętana, miałam wówczas 9,5 roku ale pamiętam to doskonale - moja mama była załamana. Dostała wówczas poradę od mojej babci i innych starszych pań jak spróbować to "odwrócić" i pomogło. Drugi przypadek to kuzynka, która będąc noworodkiem przechodziła wręcz spazmy od płaczu i przestała przyjmować pokarm - tak nagle... W obu przypadkach rodziny domyśliły się kto może tak negatywnie wpływać na dziecko, ograniczyły kontakty do minimum i było już OK. Wiem, że dla osób wierzących, religijnych to zabobon i grzech wierzyć w złą energię czy moc. Ja mam do tego jednak inne podejście - każdy człowiek ma inną aurę i same sobie odpowiedzcie na pytanie czy czujecie się dobrze i komfortowo w towarzystwie każdej osoby...

Kobzior akurat co do złej aury/energii/intencji to w to wierzę - niestety mam lub miałam wokół siebie nieżyczliwe osoby, niektóre nawet wprost zło-życzyły. Unikać to jedno, ale po prostu stawiam na modlitwę i jak wspomniałam - nie przyjmuję lub wyrzucam prezenty od takich osób, czy jakieś przedmioty z nimi powiązane, żeby przestrzeń wokół mnie była czysta, pozytywna.

Kruszyna jak urodzimy to mi napiszesz jak te nalewki robiłaś, ale nie teraz bo już mi wystarczająco smaka tym malibu narobiły. 😜
Mra mi koleżanka zachwalała ten Oilatum i mówiła, że to na tylko dla dzieci z alergiami itd. Ja miałam całą serię Nivea Baby i też sobie chwaliłam. Teraz bym tylko pudru nie kupowała, bo użyłam go raz za za drugiem plastik i odpadł i mały był cały w zasypce. 😁 potem już smarowałam go sudocremem i u nas się sprawdzał.
Mój Kuba dostał obrazek i Matkę Boską z drewna od chrzestnej na chrzciny i ma do dziś.
Pamii18 na jedno dobrze, że się w pracy historia sama usuwa, bo jak szef niespodziewanie zawita 🤪
Kobzior no ja na południu polski mieszkam więc nadmiaru jodu tu nie ma, a ja przełamywałam prenatal na pół ale i tak mi stawał w gardle. A na początku ciąży o mdłości było nietrudno więc możecie się domyślić gdzie to się kończyło. 😉
Kozbior i Mra ja raczej twardo stąpam po ziemi, jak ktoś mi nie życzy to go unikam. Jeszcze nikt na mnie uroku nie rzucił, ale moja babcia świecie w to wierzy tzn że jest taka możliwość. A ja podchodzę ze spokojem, bo jeszcze dużo rzeczy w życiu nie widziałam i nie przeżyłam 😉

Nikusia też twardo stąpam po ziemi 🙂 nie zawsze mogę unikać nieżyczliwych - gorzej, że część z nich to ta część rodziny, z którą się nie spotykamy dobrowolnie, ale mimochodem :/ mama i ja mamy zwykle migreny tuż przed krzywymi akcjami - na dzień lub kilka dni przed niekorzystnymi sytuacjami dla nas wywoływanymi przez osoby w sumie dobrze nam znane. Mojej mamie śnią się jeszcze psy, a mnie spacer nocą po lesie.

No ja zwariuje chyba, maoja mama przyszła i tylko pretensje ma, nawet nie spyta jak ja się czuję 😞 Nigdy się nie pyta. Uważa ze jestem nieatrakcyjna bo gruba. Nic dobrego, mówię Wam 😠 Chyba już sie nie doczekam miłego słowa od niej 😮

Dziewczynki jedni wierza a inni nie w te w przesądy. Ja sie bardziej boję ludzi wierzących w przesądy bo na każdym kroku każą wszystkim uważać na wszystko, a logiczne jest ze nie da się uniknać wszystkich pułapek 🙃 Nie noś łańcuszka na szyi, nie zawiązuj szlafroka, nie głaskaj kota, nie szyj w niedzielę i milion innych nakazów w przesądach. Jednak to nie dla mnie 😎

Skoreczka to współczuję po wizycie mamy, bo teraz Ci bardziej poztywne fluidy potrzebne niż zarzekanie. To ja Ci przesyłam trochę moich 😘 i dodam jeszcze, że mój mąż się nie może napatrzyć na Twój avatar i mówi, że wyglądasz rewelacyjnie. Dobrze, że tak daleko mieszkasz bhahahahhahaah 🤪