Skocz do zawartości

Mamusie na luty 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Zgadzam się z martaer.
Co do ciasta też mnie coś nosi, tylko ja wcześniej nie piekłam,
ale teraz jak jest nowy sprzęt to grzechem byłoby z niego nie skorzystać 🙂
Jutro wezmę od Babci przepis na super szarlotkę z kruszonką.
Myślę, że w pt. spróbuję ją zrobić.

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A i kupiłam dziś materiał - polar niebieski w misie - wielkość chyba 100x160cm za 16zł Babcia mi go obszyła i mam pierwszy kocyk 🙂 Ale radocha 🙂 Patrzyłam też na takie gotowe koce - grubsze akrylowe były po 40zł ale kolorem nie zachwycały więc sobie odpuściłam.

• Mamusia
oczywiscie ze dziecku sie nie odmawia. Marta tez sie z Toba zgadzam, bo popieprzony i zasciankowy ksiadz ktory odmawia msci sie nie na rodzicach tylko na dziecku. Laski nie robi i przewaznie tacy ksieza zdarzaja sie na wsiach zabitych dechami 😉 gdzie jest wiekszosc starszych ludzi dla ktorych jest tam GURU. Brrrrr drazliwy temat rzeka 😉 dziewczyny zycie jest piekne jestesmy w ciazy a jutro pieczemy ciasta 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
Tynka nie wiem na czym to polega,że pierwsze dziecko musi ksiądz ochrzcić....
Po prostu tak jest...Moja siostra nie miała ślubu nawet cywilnego i ksiądz jej powiedział,że pierwsze bez ślubu ochrzci ale kolejnego już nie i dodał,że wierzy w to,że rodzice wezmą kiedyś ślub a on nie ma prawa karać za decyzję rodziców dzieciątko....I to jest właśnie podejście 🙂
Mam nadzieję,że będzie ok 🙂
Nie kontynuujmy tego tematu ,bo przestaje robić się miło 😞

A ja dzisiaj zrobiłam ciacho i ciekawe jak jutro Bartkowi będzie smakowało 🙂
Idę zaraz lulciu 🙂Dobranoc:*

• Mamusia
Masz racje Malwina. Pochwal sie lepiej ciachem, jakie zrobilas. Kurcze a aproposik kocykow to ja nawet nad tym sie nie zastanawialam... tutaj w NL obowizkkowym zakupem dla dzidzi jest termosik do lozeczka. Pierwsze slyszalam o tym tydzien temu jak mialam wizyte w spr pomocy poloznej. W szoku bylam. Ale to dlatego ze maluch wychodzi z mama do domu pare godzin po porodzie. szok. Mnie to przeraza ta zima, bo maluch wyjdzie z ciieplego brzuszka i po paru godz na mroz! brrrrrrrr

• Mamusia
Ja sobie nie wyobrażam wyjść ze szpitala kilka godz.po porodzie niezależnie jakbym się czuła.. Bezpieczniej na pewno będzie jak te 2 czy 3 doby zostanę w szpitalu pod okiem specjalistów 🙂 Poza tym ja z natury jestem straszna panikara jeśli chodzi o jakieś zabiegi medyczne, więc po porodzie pewnie wszystko mnie będzie przerażało, w sensie reakcji ciała/organizmu na poród.

dokładnie snakerka 🙂 Sytuacja twojej siostry wyjaśniła mi o co chodzi. Bardziej miałam na myśli pary,które kategorycznie mówią,że ślubu nie wezmą (bo nie chcą,bo nie wierzą w Kościół,księża są be itp.) bo takie podejście jest czystą hipokryzją. Chciałam podsunać Ci myśl żebyś się dowiedziała co i jak u siebie,w razie 'wu' warto wiedzieć,że ksiądz mógłby coś takiego zrobić i się do tego przygotować.

• Mamusia
Magda ja tez panikara jestem i hipohondryczkka 😉 ale NL mnie wyleczyla z tego.tutaj kobieta wychodzi ale ma od razu polozna po przyjsciu do domu i nast dnia od rana jest pomoc poloznej i siedzi z toba bite 8 godz dziennie przez 7-8 dni chyba ze trzeba dluzej. W miedzycZasie przychodzi raz dziennie polozna i tez sprawdza swoje. A ta pomoc ma za zadanie sprzatac ci chate zeby bylo sterylnie sprawdzac temp twoja i dziecka i twoje piersi, uczy karmic piersia itd itp. Chodzi tutaj o to zeby matka z dzidzia dochodzila do siebie w domowych warunkach i zajmowala sie soba i malenstwem, oczywiscie jesli nie ma przeciwskazan i porod odbyl sie prawidlowo. Nawet kawe maja gosciom podawac po zakupy ci latac i robic obiad, a jak masz inne dzieci to nimi tez sie zajmuja 😉

• Mamusia
Ja wypowiem się tak:
Byłam z mężem załatwiać chrzest dla lali (mieszkamy na wsi- wszyscy się znają). w między czasie przyszedł lepek pijany prosić o chrzest dla swojego dziecka (żyje bez ślubu, obeje rodziców pije awanturują sie, babcia to samo - taka patologiczna rodzina)
Wchodzi "cześć ochrzcisz nam dziecko?". Ksiądz z nim pogadał i wrócił do nas.
Mówi jak ma nie ochrzcić dziecka wystarczy ze rodzina mu krzywdę robi.
Też bym coś upiekła ale niestety nie mam piekarnika dobrego 😞

• Mamusia
Czesc Brzuchatki.
Monisia fajnie bedziesz od razu w domu, Ja bym tez tak chciala, byc od razu z malenstwem we wlasnym domu i lozeczku. Mi sie zdaje, ze ubierzesz malenstwo grubo to bedzie mialo cieplo jak u ciebie w brzuszku. Na zgage nic mi nie pomaga. Monisia mojego meza dwie ciocie mieszkaja w Kunicach Zarskich. 🙂 To dzies blisko Ciebie? 🙂

• Mamusia
Dzień dobry,

My dzisiaj sobie dłużej pospałyśmy z córcią, bo mojej gwieździe coś się przyśniło po 5 i spanie jej się skończyło. Zasnęła o 6, ale ja zdecydowanie później, bo jak wstawaliśmy do niej na zmianę, żeby zasnęła ponownie to już się całkiem wybudziłam.

Co do porodu to tutaj też nie trzymają po porodzie i powiem szczerze, że sie bardzo cieszę. Ja urodziłam o 00.30 a po 9 rano wyszłyśmy do domu i tylko dlatego, bo pediatra dogłębnie badała ją dopiero rano. Na 3 dobę idzie się do kontroli do szpitala. Nikt też do domu nie przyłazi i przynajmniej mi nie zawadza. Ja nie miałam żadnego problemu z karmieniem ani z opieką nad Natalią, nikt mnie niczego nie uczył, bo wydaje mi się, że matka nie potrzebuje nauczyciela, wszystko robi się instynktownie. I tym razem na pewno długo siedzieć nie będę, bo Natalia będzie w domu, więc nie ma mowy. No chyba że mnie czeka cesarka 🥴
A to że boli to musi boleć i trzeba sie przemóc. Na szczście szybko się zapomina i szybko się goi.

• Mamusia
snakerka napisał(a):
Cześć 🙂
Wstałam niedawno - piesek mnie obudził tak to pewnie do 12 bym jeszcze polegiwała 🙂 Zaraz zjem śniadanko - śledzik w śmietanie z Lisnera - mąż mi rano kupił 🙂

no nie moglam tego nie czytać hi hi ja chcę śledzika z lisnera męża nie mam i nie ma kto jechać kupić
pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Mniam,zjedzone 🙂
Teraz bym sobie kawkę zrobiła z mlekiem ale trochę się boję czy mnie nie przegoni...
Mam do Was pytanie z innej beczki - czy macie jakiś sprawdzony środek do czyszczenia stali nierdzewnej aby zeszły ślady po obpalcowaniu i np. tłuszczu czy wodzie?

• Mamusia
snakerka napisał(a):
Mniam,zjedzone 🙂
Teraz bym sobie kawkę zrobiła z mlekiem ale trochę się boję czy mnie nie przegoni...
Mam do Was pytanie z innej beczki - czy macie jakiś sprawdzony środek do czyszczenia stali nierdzewnej aby zeszły ślady po obpalcowaniu i np. tłuszczu czy wodzie?

woda z octem działa cuda 🙂

• Mamusia
Hej dziewuszki 🙂
A ja o 6 obudziłam Bartka do pracy i od razu złożyłam mu życzenia....
Pytał mnie czy oprócz ciasta jakaś łóżkowa niespodzianka będzie wieczorem :P
Strasznie boli mnie lewa noga tak jakby biodro i pół pośladka nie wiem co to może być 😞
Jak nie przejdzie to chyba pójdę do lekarza bo zaczynam się tym martwić 😞
Ciacho zrobiłam z jabłkami na okrągłych biszkoptach i zamiast bitej śmietany dałam krem budyniowy z czekolady zrobiłam 27 i serduszko i posypałam wierzch taką posypką kolorową 🙂