Skocz do zawartości

Mamusie na luty 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej 🙂
Dzięki Snakerka za link, zarejestrowałam się 🙂
Ja przy pierwszym dziecku używałam produktów firmy Johnsona oraz Nivea, byłam zadowolona, córcia nie miała uczuleń 🙂 Zobaczymy jak Emilka zareaguje na produkty tej firmy 🙂
Pozdrawiam 🙂

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Agnes1978 też myślę o Nivea ale np. słyszałam, że krem na odparzenia z tej firmy lepiej sobie darować bo ma taką konsystencję, że trudno się rozsmarowuje i ciężko wchłania. Do buźki na pewno na początek kupię Bambino, oliwkę może też (nie wiem czy będę smarować dziecko, czy tylko kropelki do kąpieli dolewać, ale też gdzieś czytałam, że się przydaje np. żeby termometr z miękką końcówką posmarować żeby łatwo do pupki wchodziło)

Hej !
Ale miałam beznadziejną noc. Masakra.Nie dość,że ciężko spać to jeszcze pół nocy ujadał nasz pies 🤢 Myślałam,że go zabiję !
Dzisiaj planuję spędzić dzień naukowo żeby obrobić się z większością rzeczy przed świętami.

Witajcie kobietki.
Ja właśnie wróciłam z laboratorium robiłam dziś kolejne badania a jutro wizyta u ginekologa na 17 mam nadzieję, że dowiem się jak się moja córeczka ułożyła.
Jesli chodzi o kosmetyki to ja będę brała dla córci Oilatum soft http://allegro.pl/super-zestaw-oilatum-szampon-krem-emulsja-wys0zl-i2001126171.html. Może cena kogoś przerazić ale wydajność tych kosmetyków jest niewiarygodna. Sama z przyjemnością skorzystam z emulsji do kąpieli 😉

• Mamusia
Hej mamusie 🙂
Mój humor kolejny dzień do bani....
Dzisiaj o 14 mam ustny egzamin z polskiego...Ciekawe czy znowu będzie 4 czy może niżej...
Siostra już pojechała do koleżanki po ubranka ale jestem szczęśliwa....
Dzisiaj zadzwonię po koleżankę wieczorem żeby mi włosy podcięła 🙂
Trzymajcie za mnie kciuki kochane:*
Ja na bebilonie już dawno się zarejestrowałam a na Johnnsonie dopiero teraz...Jak dają za darmo to trzeba spróbować 🙂

Wiecie co ja to jakaś dziwna może jestem ale nie lubię "rozdawać" moich danych osobowych i rzadko kiedy się loguje na takich stronach. Częściej pytam w aptekach i drogeriach o próbki one naprawdę mają tego sporo tylko trzeba się upomnieć 😉

konefka napisał(a):
Wiecie co ja to jakaś dziwna może jestem ale nie lubię "rozdawać" moich danych osobowych i rzadko kiedy się loguje na takich stronach. Częściej pytam w aptekach i drogeriach o próbki one naprawdę mają tego sporo tylko trzeba się upomnieć 😉

widzę,że masz podobnie tak jak ja 😉

• Mamusia
witajcie kobietki! 🙂a ja dzis czuje sie tak sobie...mam juz powoli dosyc tych moich wachan nastrojow i dziwnych humorow. 🤢 na dodatek dopadl mnie katar...swieta za pasem a ja jakos ich nie czuje nie wiem. jedyne co czuje to to ze robie sie coraz bardziej ociazala i jeszcze bardziej mi sie nic nie chce z kazdym dniem.

• Mamusia
Witajcie brzuchatki. 🙂 🙂 🙂
Ja dopiero wstalam. Dzis noc super przespana. Jak nigdy.
Ja bede uzywac kosmetykow z Musteli dla dziecka. Zobaczymy co mi jeszcze powiedza w szkole rodzenia, co oni tam uzywaja.
Moniasa co do Wigilii. To my z mezem spedzamy sami. I ja sie ciesze, duzo nie bede robic. Wiecej rzeczy kupie gotowych. Bede miala swiety spokoj, ani nie musze sztywno siedziec, ubiore sie wygodnie. Zrobie barszcz z uszkami, krokiety, rybe, owoce morza. Upiek makowiec. Babki pandory i panetony kupimy. 🙂 🙂 🙂
Co roku nas znajomi zapraszaja, a ja odmawiam mowie, ze to bardzo rodzinne swieta, a nie ze znajomymi. Ale Monisia nigdy, mi nikt nie powiedzial bym do wigilii sie dorzucala, jedynie przyniosla cos polskiego. Dziwni sa twoi znajomi przeciez wiadomo, ze z pustymi rekami byscie nie przyszli. 🙂 🙂

cholera miałam się uczyć,ale jestem dzisiaj do niczego. Chyba bierze mnie jakieś choróbsko :/ bleeeh akurat na święta 🤢 Nic,kładę się - muszę chyba troche jeszcze pospać 🤨

A właśnie,zapisujecie się do szkoły rodzenia?
Kurde wyleciało mi z głowy. Z resztą tak siedze dużo i czytam. Nie wiem czy potrzebuję jeszcze bardziej się nakręcać przed porodem. Co o tym sądzicie?
Co do Mustelli. ja się bardzo zawiodłam. Zachwalałyście ją tutaj,więc kupiłam na te moje pręgi. Na dodatek mam wrażenie,że bardziej popękałam jak jej używałam (wiem,brzmi niedorzecznie). Odstawiłam na ok 2 tyg i skóra przestała pękać i rozstępy ładnie się wchłaniają... 🤢 Teraz kupiłam Masło Waniliowe z Ziaji i tym smaruję brzuszek.
Ceny Mustelli sa bardzo wygórowane i uważam,że to zwykłe "nabijanie" w butelkę. Ja do pielęgnacji bobasa kupiłam mydełko i oliwkę Bambino. Do kąpieli dokupię Oilatum albo Balneum bo są dobre i jak Konefka zaznaczyła- baardzo wydajne. do smarowania pewnie kupię zwykły krem Bambino. Jeśli pojawią się odparzenia to zainwestuję w Sudocrem. Nie wierzę w te kremy z Nivea.

• Mamusia
Tynka ratuj się!!! Zrób sobie może herbatki z miodem i cytr.
Co do szkoły rodzenie, my sobie odpuściliśmy, teraz to za duży koszt, zresztą mąż na zmiany pracuje i na część by nie chodził a to bez sensu, bo jak już się edukować to wspólnie. Dziewczyny damy radę! Przecież przy porodzie na pewno będziemy instruowane jak oddychać kiedy przeć, w szpitalu też nam muszą przekazać jakieś podstawowe inf.odnośnie pielęgnacji, a resztę doczytujemy na bieżąco 🙂 Zresztą jeszcze przecież instynkt nam pozostaje 🙂

• Mamusia
Snakerka mi jeszcze z Bebilonu nic nie przyszło,oni to podobno po narodzinach dziecka przysyłają...
Ja kupuję tylko oliwkę Bambino i krem bambino,do buźki kupię coś na mróz i słońce w jednym....
Na odparzenia wszystko tylko nie Sudocrem....
Oilatum też nie będę używała bo moje siostry mi go nie polecają....Moja siostra miała córkę w tym kąpać wykąpała ją 2 razy i cała butelkę wyrzuciła bo było beznadziejne....
Mojego chrześniaka moja druga siostra kąpała w Johnnsonie jakimś 2 w 1 z lawendy jej to pasowało i małemu też mimo,że prawie na wszystko ma alergię....
Ja nie wiem co z moją szkołą rodzenia...U mnie jest od 28-29 tygodnia....No i trwa 6 tygodni...Więc sama nie wiem czy jak wrócę do Drawska to skorzystam....

• Mamusia
Dzien dobry 🙂
wiecie co, co do szkoly rodzenia to zeby tu byla chociazby po angielsku to ja bym sie skusila. I tak siedze w domu i nic nie robie, wiec dla mnie by to byla pozyteczna rozrywka 🙂Oczywiscie jesli by to bylo bezplatnie, bo szkoda by mi bylo kasy.
Dzisiaj mam o niebo lepszy humor, bo spr konto i dostalam w koncu kase za bezrobotny i to jeszcze z wyrownaniem wiec wyszla spora sumka jakiej sie nie spodziewalismy 🙂 a co za tym idzie zakupy jednak nie beda przelozone na styczen 🙃 🙃 🙃 oczywiscie ciuszki dokupie na promocjach p0o swwietach zeby nie przeplacac 😉 ciesze sie jak male dziecko hihi
noc spoczko zleciala, Snakerka ja mam ten sam problem bo co na boku LEWYM sie poloze tam mi kopie maluch jakbym go wlasnie gniotla i sila rzeczy na prawym spimy 😮 o plecach nie ma mowy bo zaraz ciezko na jelitach i krzyzu i pecherz mocniej czuje 😮
uciekam sie zbierac i na zakupy 🙃 🙃 milego dnia

• Mamusia
Hej dziewczynki 🙂
Ja juz znacznie lepiej czuje sie po lekach chyba w końcu mój organizm sie dostosował do nich nawet mały juz nie wariuje po nich 🙂
Dziś bede dzwonic do lekarz bo kazał przyjśc przed świętami zobaczymy kiedy mi termin wyznaczył 🙂
Ja dziś będę robic pierniczki i będe oczywiście powstrzymywać sie by ich wszystkich nie zjeść 🙂

Co do szkoly rodzenia to my ja mamy juz za sobą - skończyła się jakoś 2 tyg temu 🙂

A dziś mam zamiar kupić reszte wyprawke dla synka 🙂 dziś kupie na po świetach powinno przyjść 🙂

Dziewczyny pamietajcie że od 1 stycznia wzrasta podatek od ciuszków niemowlęcych i dziecicych wiec ciuszki kupujcie teraz 🙂

Malwino gratuluje super wyników z egzaminów 🙂

• Mamusia
W pierwszej ciąży uczęszczałam do szkoły rodzenia, sama, mój mąż jakoś nie był chętny, przy porodzie za to był i teraz również jest jak najbardziej za 🙂 Ja osobiście polecam szk. rodz., nauka oddychania bardzo sie przydała 🙂 tym razem sobie odpuściłam, za to skorzystam ze spotkań z położną w ramach NFZ, jedno spotkanie mam już zaliczone.
Co do sudocremu to położna odradzała, dla tak małego dziecka ponoć to zbyt silna maść, dziesięć lat temu jak rodziłam pierwsze dziecko to wszyscy zachwalali, ale jak widać czasy sie zmieniają 🙂
tak samo jeśli chodzi o pielęgnację pupki, przy pierwszej córci używałam pudru, za to teraz odradzają, wręcz są opinie że nie ma potrzeby w ogóle smarować, a oliwkę wlewać do wanienki, ja moją pierworodną oliwkowałam po każdej kąpieli 🙂 Dużo nowości więc przede mna dużo nauki 🙂 😉
Wspomnę jedynie że ja sama sudocrem już zakupiłam 😉 słyszałam tez o nim dużo dobrego, z resztą mam zamiar stosować jak odparzenia sie pojawią, (nie profilaktycznie) 🙂

• Mamusia
Jeszcze co do znajomych i swiat, to wlasnie dlatego ich zbrechtalam bo po pierwsze idziemy tam na Wigilie a nie na cale 3 dni, i jak mam stac i lepic pierogi to na pewno nie dla nich tylko dla nas, zamroze sobie i bede miala na pozniej. To samo z krokietami. Zaszli mi za skore, wiec jestem cieta i przemeczac sie nie bede. Poza tym skladka jest bez sensu bo Wigilia u nich i co jak bedziemy wychodzili to mam sie upominac o swoja czesc? co innego jakby to byla jakas wielka przyjazn. JA tam spolek nie lubie, o tyle dobrze ze zleci jakos czas oczekiwania na wieczorna kolacje rodzinna na skypie 😉 okropna jestem 🤪 a od poczatku bylo mowione ze uzgadniamy co ktora robi zeby tylko dubla nie bylo. Poza tym szalec nie bede, bo przeciez mamy na co oszczedzac 😉
Probek mam sporo, tu jest taka jedna firma Zwitsal typowo do pielegnacji dziecka, mam po 3 probki z kazdego najbardziej potrzebnego produktu wiec kosmetykow kupowac nie bede, nawet te chusteczki Pampers Sensitive mam na tyle ze na pierwsze 2-3 dni starczy do przetestowania. To samo z papmersami, mysle ze te kilkanascie sztuk na pierwsze 1.5 dnia starczy i jak sie sprawdza to maz poleci i dokupi a jak nie to sprobujemy czegos innego. Nie chce nakupywac a potem zeby lezalo bo nie pasuje do skory, Dostalam kupony rabatowe i paczke papmpersow New Baby kupie za 7 Euro (tam jest ok 60 szt) wiec i tak nie mam co czychac na promocje, to samo z chusteczkami to op 3 w 1 mam za 3 Euro. Normalnie kosztuje ok 5-6 euro. Wiec maz bedzie mial latane w poierwszych dniach 🤪 a co. Sudocrem juz tez dostalam maly pojemniczek i tez zobacze najpierw jak sie sprawdzi na pupci.
dobra, spadam i nie marudze.

• Mamusia
Witam drogie mamusie
my juz po usg i badaniach obwod glowy,brzuch,nerki,pecherz,uklad krazenia,czaszka,wody plodowe w najlepszym porzadku,synus jak to pani ujęła BARDZO RUCHLIWY,nie mogla go zbadac 🤪 😁
dzidzia duza wiec z cukrem musze uwazac to po pierwsze (2706g)-choc dzis wynik byl ok
kochaniutki ulozyl sie glowa w dol,to po drugie ,dzieki mu za to 🙂
termin porodu wedlug usg 02.02.2012!!!!!!!!!!!!!! jestem w 33tyg +4 dni!!!!!!!!!!!!!!!!!
poza tym zrobili mi wymaz na paciorkowce-nie polecam 🤢
dostalam termin na stycznia na spotkanie z anestozjologiem i liste tabletek homopatycznych przygotowujacych do porodu 😉

• Mamusia
Ale masz fajna date ja mam tez urodziny 02.02. 🙂 🙂
Tynka ja kupilam mustele w aptece i zero rozstepow. A pisza, ze kupujac przez internet to podroby. Wiec moze twoj to jakas podroba, jak popekalas. Wszyscy ten kosmetyk zachwalaja co uzywaja. 🙂 🙂

Kupowałam w aptece internetowej,wiec raczej podróbą nie jest. Nie płaciłam za niego groszy,więc nie wiem po kiego komuś by się to opłacało żeby go kręcić w pralce i sprzedawać 🤢
Rozmawiałam z lekarzem nt rozstępów,tych kremów.Strzelił mi wykład o elastyczności skóry, dziedziczności pewnych cech z tym związanych. Gadał dobre kilka minut i pod koniec rzucił :\" Nawet gdyby się pani czymś smarowała,to by pani popękała\". Ja oczy jak 5 zł 😮 i mówię : \" Ale ja się smarowałam...\" . Roześmiał się w głos i powiedział,że szkoda mu takich babek,ale na naszej naiwności koncerny zarabiają.

Myślę,że jeśli chodzi o rozstępy i ich brak lub występowanie trzeba mieć więcej szczęścia. Od początku czułam,że popękam i szczerze nie wierzyłam,że jakiś kremu którego wyprodukowanie kosztuje (nie oszukujmy się) grosze zatrzyma naprężenie skóry i tak głęboko wniknie,że skóra wytrzyma.
Podsumowując- pozazdrościć tym,które nie pękają.

A.. przypomniało mi się,że znajoma całą ciążę smarowała się zwykłym.. masłem 🤨 Nie popękała nic a nic. Oczywiście zachwala wszem i wobec jakie to jest zaje****** ... Wniosek z tego taki - nieważne czym smarujesz,jak masz popękać tak popękasz.

• Mamusia
Cześć Dziewczyny,

Ale naskrobałyście. Evelcia, synek narawdę wielki już. No ale to USG, trzeba brać i tak poprawkę. Raczej częściej się zdarza, że dodaje niż odejmuje kilogramów.

Co do kosmetyków to już się wypowiadałam i nie będę się powtarzać. Ja rodze drugi raz, więc mam już pewne doświadczenie w ich używaniu, a bobas każdy inny, więc czas pokaże co będę chciała/musiała używać. W Waszym przypadku będzie podobnie.

Rozstępów nie mam, nie wypowiem się. Mam nadzieję, że wytrwam tak. Tynka współczuję, ale zbieleją i przyzwyczaisz się do nich.
Mojego męża wujka żona ma okropne na piersiach. Widziałam ją w stroju, więc wyglądało to okropnie. Sądzę, że brzuch tez ma tak zaorany, ale nosi strój jednoczęsciowy.

No i nie wiem co miałam napisać jeszcze 😞 Zmęczona jestem. U nas 18 stopni, ale cud świata nie ma słonka.

Co do przyjęcia, to w wielkim skrócie, bo idę się położyć.
Jestem zła trochę na męża. Bo on zawsze ma czas na wszystko. Rano zamiast pomóc mi, to się bawił z Natalią, później odkurzał i mopował. A jak już się czas zbliżał to latał jak ze sraczką, żeby szybciej skończyć. Poza tym nosił potrawy na stół, a miał byc szewdzki bufet. I niestety straszne z niego beztalencie co do ustawiania. Potrawy pod ścianą, talerze na brzegu...rozpierdolnik taki zrobił, że tragedia. Ale jak zobaczyłam to goście już mieli talerze pełne, więc dla ostatnich poprzesuwałam wszystko jak być powinno 🤢
Poza tym miało przyjść 11 osób. Mąż zadzwonił po jeszcze 2. Co się okazało UWAGA!!! przyszło 6 osób, siódma doszła. Czwórka dzieci się nie zjawiła, bo tu w niedziele tureckie dzieci chodzą na kursy... efektów nigdy nie widać - ale to już inna historia. I jeden wujek z żoną w ogóle nie przyjechali. A żarcia miałam tyle, że będziemy jeść jeszcze ze 3 dni.
Teściowej i pierd....* szwagierki nie było. Mąż stwierdził, że jak one mają przyjechać!!!! Zapomniałam, że 3,5h drogi autobusem to taki trud dla nich, że trzeba im było wysyłac limuzynę. Ale w sobotę zmarła jedna z sióstr tesciowej i chyba były w innym mieście.
Co jeszcze mnie wkurzyło... jeden z wujków męża stwierdził, że przyjęcie o 18 to dla nich za późno, bo jest mecz!!!! i oni mają gości. W związku z tym mąż zrobił mi wyścig z czasem, abym tylko zdążyła choć ciut przed 18. Później szybkie podawanie, tort, nawet nie wypili herbaty i pojechali. A jak przyjechali to wyłączyli bajki Natalii, a włączyli kanał sportowy i oglądali mecz. Ale sygnał z satelitarnej się zerwał 😁 no ale i tak znaleźli wyjście, znaleźli jakiś kanał radiowy w TV i tak głosno leciało, że nie słyszałam własnych myśli. Mąż widziałam, że ma wkurwa 😁 Ja już nic nie mówiłam. Dla mnie ta rodzina jest niereformowalna i tyle.
Ogólnie stałam w kuchni od 9 do prawie 18.00. Zrobiłam 7 potraw i torta, no ale musiałam jeszcze ugotować zupę dla nas na obiad. Wszystkim wszystko smakowało. Jedli pierwszy raz takie potrawy. Bo tu zwykle urodziny to trochę tureckich bułek z różnego rodzaju nadzieniami, ciasta filo tez z nadzieniami i tort.

Ale mi wyszedł skrót 🤢

• Mamusia
martamam nadzieje ze chociaz prezentami nadrobili 😉 a i dzieki bogu tesciowa i ksieżna nie dojechaly,a z facetami to chyba tak juz jest,moj zazwyczaj znajdzie czas na pierdoly a potem ledwie zdazy sie przebrac,mimo wszystko gratuluje wytrwalosci w przebywaniu z rodzina 😁
co do rozstepow to i ja jestem zdania ze to zalezy od elastycznosci skory,co do kremow,hmm po cos je produkuja a czy pomagaja to nie wiem ,raczej nie szkodza,moje maslo z Hipp pomaga,no chyba ze za miesiac zmienie zdanie 😉
marta kobietko ciekawe ktora z nas szybciej urodzi 😁 odpoczywaj poki czas