Skocz do zawartości

Mamusie na luty 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
13,5 kg to wcale nie jest tak dużo 🙂 zaraz po porodzie kilka kilo spadnie 🙂 ciekawa jestem ile będzie moja malutka ważyła jak przyjdzie na świat 🙂 a ja już nie mogę się doczekać kiedy będę np mogła na brzuchu poleżeć, albo bez problemu nogi ogolić czy skarpetki założyć, bo teraz często przy napiętym brzuszku mam z tym trudności. W ogóle ludzie mi mówią że brzuszek mi się obniżył, a ja za cholerkę tego nie widzę... Kurna, ja też mam problem z zaśnięciem, nawet jak jestem total zmęczona, w dodatku M pracuje ten tydzień do 2 nocy i między innymi dlatego też gorzej mi się zasypia. No i Alicja upodobała sobie nocne pory gimnastyki 🙂 ojoj,

• Mamusia
Wczoraj bylam w szpitalu, gdzie mam rodzic. Bylo z 30 brzuchatek w roznym stopniu zaawansowanej ciazy. Polozna najpierw zaprosila nas do auli i tam rozmawiala z nami ponad 2 h. Pozniej poszlismy na porodowke. Dala wszystkim jednorazowe siateczki na obowie. Oddzial skladasie z 5 sal porodowych, kazda sala w pomalowana w innym kolorze. Po jednym lozku, ktore steruje sie pilotem albo podnosi lub zniza, wygina czesc lezaca pod katem jakim sie chce, lozko podzielone na 3 czesci i kazda mozna rozsuwac osobno i szukac sobie pozycji najlepszej. Zasonki w kolorze pomaranczowym, rozowym czujesz sie jak w domu. Swialo podczas porodu jest przygaszone, zebys lepiej sie czula. W salach sa pilki, poduszki, to matka wybiera pozycje w jakiej jest jej wygodnie rodzic, nie trzeba lezec na lozku. Nawet zdemontowane sa podporki na nogi montowane sa w ostatniej fazie. W jednej sali jest wanna, w ktoej mozna plywac, by sie zrelaksowac. Mozna ze soba przyniesc swoje plyty i je sluchac. Gdyby nastopily kaplikacje od razu robiona jest cesarka. jest 2 anestezjologow. Nie robia depilacji, ani lewatywy, wszystko ma byc naturalnie. Po urodzeniu dzieciaczka klada na brzuchu mamy na 60 minut, ubieraja go w taki rekaw bawelniany, w ktorym wyglada jak smerf, przytulony do mamy. Czekaja z przecieciem pepowiny, bo wowczas lozysko wychodzi samo i nie trzeba go rodzic. Pozniej odwoaza mame na sale poporodowa, w ktorych sa po dwa lozka i 2 lozeczka dla dzieciaczkow, w srodku lazienka z prysznicem, kacikiem do przebierania maluszka. W lazience do wyboru, do koloru podpaski, podklady i pieluszki. Na porodowce wczoraj zero rodzacej, tylko jedna sala poporodowa zajeta, 1 mama wychodzila z dzidzia. Szpital sliczny jak hotel, a tam zero rodzacych. Polozna jest z 30 letnim stazem, Ginekolog, pediatra, anestozjolog 24 h/na dobe dyspozycyjni. 🙂 🙂 🙂 🙂
Dostalismy jeszcze ulotki a w nich jak karmic malenstwo, jak przystawiac do piersi, opis jak korzystac z laktatora. Zalecane jest karmic piersia przez 6 miesiecy. 🙂 🙂 🙂 Maluszek jest kapany na sali porodowej przy mamie. Wiec caly czas maluszka widzisz. Jezeli jestes zmeczona i nie chcesz dziecka przy sobie to tez oni sie nim zajma.

• Mamusia
Aga super widze ze zadowolona jestes i spokojniejsza 😉 szpital pierwsza klasa 😉
Witamy nowa Mamusie!
a ja dziewczyny korzystam teraz z kazdej wolnej chwili w nocy na sen. ciesze sie nawet z 15 min 😉 zagladam tylko jak jestem w trakcie karmienia. i ogladam caly dzien filmy polskie stare na you tube. caly dzien praktycznie w lozku bo Maly sobie smoka zrobil z moich cycorkow 🤢
moj maz zachorowal konkretnie i w sumie mam w domu teraz dwoje dzieci 😉 biedny az mi go szkoda 😞 dobranoc Grubasy !

• Mamusia
hej
Ja wczoraj nie miałam czasu do was zajrzeć

U lekarza oki. Dzidzi kopie, serduszko bije.
Macica jesczcze wysoko ale zaczyna się coś dziać bo są DOBRE 2cm rozwarcia
to go wyśmiałam 🙂 mówie że w pierwszej ciąży chodziłam 2 miesiace z dwoma cm.
jak nie urodze to 27 na wizytę.

krocze boli, cycki bolą a ja dalej siedzę w domku i nic się nie dzieje 🙂

• Mamusia
Witajcie mamusie. 🙂 🙂 🙂
Dzis mialam okropna noc. Strasznie mnie bola kosci jakbym caly dzien jezdzila na rowerze. Brzuch na dole twardnieje jak kamien, do wc chyba wstawalam z 50 razy. Synek tak mnie mocno kopie po zebrach. W nocy zrobilam sie mega glodna. Musialam wstac i jesc. Maz tez nie spal tylko czuwal. 🥴 🥴
Snakerka my tam bylismy w szpitalu od 14.30 do 17.30, polozna wszystko tlumaczyla i pokazywala, odpowiadala na wszystkie pytania, doslownie rewelacja. Troszcza sie i obchodza jak z jajkiem, zobaczymy jak bedzie podczas porodu. Ja przed oczyma mam strach, ale juz tak kiepsko sie czuje, ze bym chcial rodzic juz dzis.
Snakerka ja meza meczylam w sobote i niedziele i nic. Teraz to nawet nie mam ochoty. 🥴 🥴

• Mamusia
Ciekawe jak nowe mamusie czy tu jeszcze zajrza. 🙂 🙂 🙂 🙂
Malwina i co jak u Ciebie z Gabrielkiem, miala byc polozna i co powiedziala?
Tynka i jak tam z tymi plesniawkami, jak sobie z nimi radzisz?
Ciekawe co slychac u Konefki?
Martear cos dlugo sie nie odzywa, mama chyba doleciala i jej pomaga. 🙂 🙂

Witajcie dziewczyny.
Ja od wczoraj jestem w domu z Hania w brzusiu 🙂 Najważniejsze, że wiem że z nią wszystko oki. Położyli mnie z podejrzeniem małowodzia w takiej sytuacji miała bym cesarkę już w sobotę. Mojej kochanej córeczce nie śpieszno wychodzić 😆
Wiecie co po tej wizycie w szpitalu jestem zdecydowanie spokojniejsza wiem co mnie czeka. Na mojej sali rodziły 2 dziewczyny 2 wróciły do domu w dwupaku.
Najgorsze było przyzwyczajenie się do krzyku rodzących dziewczyn. Pierwszy raz jak usłyszałam wrzask "zarzynanej świni" to spociłam się jak mysz ze strachu i poszłam się myć 😆 potem się już przyzwyczaiłam. Ja od 2 dni mam skurcze przepowiadające dość często ale niestety nic więcej się nie dzieje 🥴
GRATULUJĘ WSZYSTKIM DZIEWCZYNOM KTÓRE JUŻ URODZIŁY I ŻYCZĘ IM I DZIECIACZKOM DUŻO ZDRÓWKA

• Mamusia
zajrzą, zajrzą. Ja właśnie zaraz do gina wychodzić będę więc zbyt wiele czasu na pisanie nie mam, ale po południu na pewno zasiądę i zdam relację. Do tabelki pewnie, że chcę trafić, planowany termin porodu mam na 21 luty, a oczekujemy Alicji 🙂
Jestem mega śpiąca i nic mi się nie chce ale cóż, trza jechać. Tak więc do miłego!

• Mamusia
Cześć Dziewczyny,

U mnie wszystko ok, nawet bardzo. Na kompie siedzę mało, bo po prostu mi sie nie chce.
Ale dzisiaj coś Wam naskrobię w dłuższej wolnej chwili 🙂

Gratuluję wszystkim Mamom, a tym co się jeszcze nie rozpakowały to życzę rychłego i lekkiego porodu.

• Mamusia
dzien doberek ,dzis dosyc wyspani 😉 maly dosc dobrze spal,zaprowadzilismy natalie do szkoly ,zakupy na walentynki ,maly nakarmiony spi az mu kocyk podskakuje 😁 😁 a mamusia ma czas na.... leniuchowanie i szukanie nowego auta 😉
marta ty to pewnie z mama siedzisz wiec sie nie dziwie ze nie masz ochoty pisac ,moi rodzice odjechali w niedziele 😞 ale juz doszlismy do siebie
na ropiejace oczka slyszalam ze kropelka mleka matki pomaga ale ile w tym prawdy nie wiem 😮

• Mamusia
Trzymamy kciuki za wizyte Kelli.
Fajnie Marta, 🙂 🙂 🙂ze sie odezwalas, nie dziwie sie ze nie piszesz jak u Ciebie mama jest. Opiszesz nam wszystko jak mama Twoja pojedzie. Poczekamy. Cieszymy sie, ze wszystko jest u Ciebie ok. 🙂 🙂 🙂

Kobieto ty jeszcze masz czas do porodu 😆 U mnie dziś godzina 0 i jak na razie nic tylko mam kupę załatwiania bo muszę szybko urlop macierzyński załatwić bo lekarz już nie może mi zwolnienia wystawić 🥴 Dziś męża muszę wysłać do lekarza po zaświadczenie i jutro do pracy wniosek puścić bo na dziś już zwolnienia nie mam 🥴

• Mamusia
O Konefka! Ty z powrotem z brzuszkiem 😁 No to dalej czekamy 🙂
A ja Wam powiem, że jakoś się rano przełamałam i jak m. wrócił z nocki to były amory 🙂 A tak się bałam że będzie bolało, ale nawet nie... jutro m. ma urodziny, jeszcze troszkę synka do wyjścia będziemy pobudzać 🙃 Ale by były jaja gdyby się udało 🙂
Agnese a jak Ty się tak kiepsko poczułaś to może już coś się zbliża 🙂

• Mamusia
Konefka witaj z powrotem! najwazniejsze ze zdrowe jestescie 😉
moj malzon chory na maxa, ciekawe czy go w szpitalu nie zostawia 😞 mam nadzieje ze dobrze bedzie, kurcze niedobrze!
oczywiscie moje dziecko dzien poczulo i spi spokojnie w lozeczku. ahh od dzisiaj bede go przestawiac na lozeczko noca bedzie ciezko wiec planuje sie wyspac za dnia
dodatkoo wyskoczyla mi opryszczka i nie moge calowac mojego synka 😞!

• Mamusia
Konefka dziwne sa te zwyczaje w pl. Masz brac macierzynski jak dziecko sie nie urodzilo. Nie wiem czy to przepisy czy lekarze wymyslaja, jak sie dziecko nie urodzi w 40 tygodniu, to niby co masz wracac do parcy. A jak kobiety rodza w 42 tygodniu? Chore przepisy. 🥴 🥴
Snakerka twardnieje mi podbrzusze i brzuch od czasu do czasu i nic wiecej. 🙂 🙂
Bardzomi ciezko z moim brzuchem, nawet jak chce sie przekrecic w nocy, nie wiem co trzymac brzuch czy sie odpychac. . 🥴 🥴 🥴
Monisia ale zalatwilas meza, uwazaj by was nie zarazil. Opryszczka nie raz wychodzi z przemeczenia.

• Mamusia
hej kochane 🙂
My po ciężkim dniu i ciężkiej nocy bo mój synek nabawił się kolki...No ale herbatka z kopru włoskiego pomogła 🙂Położnej nie było,miała dzwonić na początku tygodnia no ale nie dzwoniła niestety mam nadzieję,że jutro przyjdzie...
Wczoraj byliśmy zarejestrować małego no i jest Gabriel Eryk Trzeciński 🙂Tatuś mega dumny 🙂
Ja małemu oczka przemywam solą fizjologiczną i mu mniej ropieją...Wczoraj odpadł małemu pępuszek 🙂
Jutro malutki kończy 2 tygodnie ale to szybko leci 🙂
Witam nowe mamusie,Konefkę i Karinę 🙂
Ja dziś mam wolne od gotowania bo Bartek zaproponował,że zrobi walentynkowy obiad...
Wiecie co dziewczyny cholernie tęskni mi się za amorami...Nie mogę wytrzymać jak Bartek leży koło mnie a ja nie mogę nic podziałać 😞

Hej !
przeczytałam kilka stron wstecz,więc piszę co tam pamiętam.
Plesniawki powoli schodzą,ale to podobno żmudna praca i bardzo systematycznie trzeba je zwalczać,więc dzisiaj profilaktycznie już też smaruję.
Boję się,że Mały jest chory.Często kicha,ma zapchany nosek i dziwnie ciepły. Mimo,ze termometr nie pokazuje nic niepokojącego 🤔 do nosa wpśikuję wodę morską. Wasze szkraby też tak często kichają i mają czkawkę? Podobno to normalne...ale aż mi się serce kraja jak patrzę na to przez 5 min 🥴 i nic nie pomaga.

Agnese widzę,że "warunki" w naszych szpitalach bardzo podobne. Kąpanie przy Mamie w sali, leżenie "skóra do skóry" regulowane łóżka, możliwość rodzenia na piłkach itp. Tylko lewatywą i rodzeniem łozyska sie różnią. Co najsmieszniejsze zawsze myslałam,ze rodzi sie na takim fotelu ginekologicznym z nogami na tych "podstawkach" i że tak lezy sie cały czas 😁 Tak jak u Ciebie Agnese (i chyba u każdej) też zakładają to na ostatnią fazę,mi założyli jak wychodziła główka.

A wogóle to muszę się wam pożalić ! Mam w tą sobotę egzamin z tej cholernej społecznej i po prostu nie wiem jak sie do niego nauczyć ! Nie mam do tego :
1) głowy
2)czasu
3) chęci.
Młody daje mi popalić. Właściwie idzie spać ok 22 ale ja razem z Nim bo jestem tak padnięta 😠

Malwina mam to samo ! Nie wiem czy to hormony,czy po prostu wzrosła u mnie znowu pewność siebie.... Nie wiem jak wytrzymac te 4 tygodnie serio.
a i jeszcze z nowości- nabawiłam się pania Henia w mega wydaniu. To po porodzie !