Skocz do zawartości

Marcówki 2012 | Forum o ciąży

monikitta1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• love

2047

• obdarzona

3838

• izunia1986op

2684

• lady_m4ryjane

1995

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
tu kwestia też jakiejś zapobiegliwości, bo gdyby mamie coś się stało to ojciec nie ma prawa do dziecka wtedy, dowiadywania się o sta zdrowia i wogóle, bo niestety u nas mąż to od razu ojciec 🙂 a w konkubinacie jest z tego co wiem inaczej. normalne że póxniej ojciec załatwia rejestracje dziecka bo dostaje kartke ze szpitala, ale samo uznanie mozna załatwic wcześniej zeby jakis stresów nie było

• Mamusia
Ja ryczałam całe wakacje na piosence
http://www.youtube.com/watch?v=Ay4UBWQOuEo
i to są moje rytmy, lajtowe takie i też Filipek tego słucha a ta piosenka nie znudziła mi się od trzech lat i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z głupiej ' gowniażerskiej młodości' , bo skromna może nie jestem, ale chyba dalej jestem młoda 🤨 hehe 😁

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Hm... ale ja myślałam że Mateusza samego poślę żeby załatwiał nazwisko synusiowi 😁 ale w sumie przed porodem rzeczywiście lepiej i chyba to załatwię przed 😁

Przed porodem o tyle lepiej, że w przypadku kiedy jest się małżeństwem funkcjonuje tzw. domniemanie ojcostwa, czyli automatycznie w rubryczke ojciec wpisywany jest małżonek rodzącej. Jeśli natomiast nie macie ślubu, ojca dziecka uznajesz dopiero w urzędzie. I do sedna - jeżeli cokolwiek działoby się z dzidziusiem po porodzie, co wymagałoby podjęcia decyzji co robić, a Ty nie byłabyś w stanie - Mateusz nic nie wskura bo prawnie nie jest ojcem :] Decydentami w tej chwili, o ile się nie mylę, jest najbliższa rodzina matki. Jeślii uzna dziecko przed porodem - nie ma problemu.
Ja też nie mam ślubu z mym lubym dlatego chcemy to zrobić. Dzwoniliśmy już do USC i to co jest potrzebne to w moim przypadku akt urodzenia (ponieważ nie urodziłam się w Opolu), zaświadczenie od lekarza, że jestem w ciąży i kiedy jest planowany termin porodu oraz dowody osobiste obojga partnerów. Trzeba to załatwiść wspólnie pojawiając się w Urzędzie najpóźniej do 14:00 bo troszkę to może potrwać, żeby się wyrobili do zamknięcia. I tyle :P

• Mamusia
Mi Mamunia chyba nic szczególnego muzycznie nie wpoiła. Za to przyznała, że będąc ze mną w ciąży parło ją strasznie na piwo mimo, że go wcześniej nie piła i nawet nie lubiła. Zostało mi do dzisiaj :P Uwielbiam piwo :P

Ja licze na to, że Jaś będzie muzykalny jak tata. Ja chciałabym, żeby grał na saksofonie jak On, ale wygrywa perkusja. CIekawe tylko gdzie 😁
Chyba, że pójdzie w ślady dziadka i pochłonie Go sport, na co wskazuje Jego ruchliwość ;]

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Fiku miku, o to Ty też w konkubinacie 😁 będę musiała poszukać aktu, bo chyba dawno go nie widziałam. Już mi nie dobrze jak mam iść do urzędu 🤢 nie lubię tam chodzić 😠 ale wole mieć z głowy 🙂

No ba :P Ja nigdy nie planowałam się obrączkować a co dopiero mieć dzieci. Mam 26 lat i dzidziora z wpadki. Tak wyszło. Z początku płacz i lament, ale teraz jestem szczęśliwa 😁 Teraz jeszcze luby musi się postarać i jakoś zmusić, żebym za niego wyszła 😮

Załatw to Obdarzona. Pół dnia w dupie a spokojne głowy jakby co 🙂

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Fiku miku , ja też nie planowałam, tylko Ty wpadłaś ' o czasie' a ja 🥴 zaraz po maturze buuum i ciąża 😁 my na razie zaręczeni ale raczej tak dla spokoju i ślub planujemy za kilka lat 🙂

No tu się zgodzę, zdecydowanie lepiej wpaść po studiach i mając pracę niż w tak młodziutkim wieku. Chociaż to też nie reguła. Z tego co tu pisałaś widzę, że stajecie na wysokości zadania i jestem pewna, że sobie poradzicie i to nieźle 🙂 Nie wiem czy nie gorzej mają kobiety, powiedzmy w moim wieku i starsze, powiedzmy że po studiach, ale bez pracy i szans na cokolwiek. Zanim odchowa dziecko, zanim coś znajdzie.. A latka lecą szybko. Chyba, że od razu spisują się na bycie gospodynią 🙂
Ja też zaręczona. Teoretycznie ślub za 2-3 lata. Teoretycznie :P Ale lepiej tak nie piszę bo mi K groził, że wyszuka wszystkie posty i zobaczy co ja tak tu bredze :P

• Mamusia
Nie ma co brać ślubu dlatego, że się dziecko urodziło. Tym bardziej, że wiele związków partnerskich lepiej funkcjonuje niż małżeńskie. Mój szef jest w takowym i właśnie drugie dziecko u nich w drodze. On ma 35 lat, a jego kobita chyba 2 lata młodsza czy jakoś tak. WSZYSCY ich znajomi albo po rozwodzie, albo w trakcie, a oni wciąż są razem i się kochają (od początku studiów).
Grunt to żeby się ciągle starać o siebie, uwodzić się nawzajem. A niestety ludzie często myślą, że po ślubie można to odpuścić...

• Mamusia
Fikumiku, no staramy się jakoś zapewnić start dziecku no i nam 😁 no w takim wieku jest nieciekawie, ale cieszę się , że wpadłam mając 19 lat a nie mniej bo to już taki akceptowany dość wiek no i do szkoły chodzić nie muszę już 😁 jednak jak urodzę planuję pojść na studium 🙂

No macierzyństwo takie koło 30-tki nie planowane też w niektorych przypadkach jest nieciekawe bo jak kobiety nie mają wykształcenia i perspektyw to trudniej mogą mieć, mogą już nie pojść na studia 🙂
Ja na szczęście jestem w takim wieku , że mogę bez problemu, mam wiedzę na świeżo, i ma mi kto z synkiem zostać 🙂

• Mamusia
No właśnie.. slub ze względu na dziecko to najgłupsza rzecz jaka może się przytrafić. Chyba,że się rodzice bardzo kochali i mieli zamiar już wcześniej, ale nie było okazji więc w ciąży czy po urodzeniu jest czas na to to ok 🙂

Mi moja przyjaciołka powiedziała, że często dziecko bardziej dzieli niż łączy partnerow.. nie we wszystkich przypadkach ale w wielu więc nie ma co ślubu brać szybko tylko jak dziecko podrośnie, trzeba się przekonać jak to jest we troje 🙂

• Mamusia
Swiete slowa Lady, dlatego tez nie zgodziłam się na szybki ślub bo zaszliśmy w ciążę. Z założenia w ogóle mi na tym nie zależy. Wiem jednak, ze moja Miłość bardzo tego pragnie dlatego jesli wszystko bedzie ok to się zgodzę. Ale mam swoje warunki. Musi czekac az schudne i bede sie dobrze czula w kieni 😁

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Fikumiku, no staramy się jakoś zapewnić start dziecku no i nam 😁 no w takim wieku jest nieciekawie, ale cieszę się , że wpadłam mając 19 lat a nie mniej bo to już taki akceptowany dość wiek no i do szkoły chodzić nie muszę już 😁 jednak jak urodzę planuję pojść na studium 🙂

No macierzyństwo takie koło 30-tki nie planowane też w niektorych przypadkach jest nieciekawe bo jak kobiety nie mają wykształcenia i perspektyw to trudniej mogą mieć, mogą już nie pojść na studia 🙂
Ja na szczęście jestem w takim wieku , że mogę bez problemu, mam wiedzę na świeżo, i ma mi kto z synkiem zostać 🙂

Dobrze, że masz właśnie z kim zostawić, bo często młode osoby mają też młodych rodziców, którzy wciąż pracują. A Ty chyba masz starsze rodzeństwo, więc Twoi rodzice pewnie w podobnym wieku do moich. U mnie mama będzie jeszcze długo pracować, ale ona siedziała 10 lat w domu i wychowywała mnie. A tatusiek już jest radosnym emerytem 😉 Czasem mu Werkę podrzucimy 😉

• Mamusia
fikumiku napisał(a):
Swiete slowa Lady, dlatego tez nie zgodziłam się na szybki ślub bo zaszliśmy w ciążę. Z założenia w ogóle mi na tym nie zależy. Wiem jednak, ze moja Miłość bardzo tego pragnie dlatego jesli wszystko bedzie ok to się zgodzę. Ale mam swoje warunki. Musi czekac az schudne i bede sie dobrze czula w kieni 😁

Ja jestem kobietą po przejściach i nie ma we mnie ani krzty romantyzmu 😉 A realistką jestem od urodzenia 😁 Całkowicie rozumiem taki punkt widzenia. Tak samo przy ślubie jestem za podpisywaniem wszelkiego rodzaju intercyz itd. Bo to wiadomo jak się życie potoczy? Ludzie się zmieniają.