Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Bisia haha uśmiałam się z tych krzyków położnych 😁 u mnie w szpitalu nienajgorzej karmili, więc jadłam tylko jakieś sucharki i herbatniki pomiędzy tym a do picia tylko woda (do posiłków herbata lub kompot). Dietka po cesarce dość ciężka, bo jednak cały dzień tylko kroplówka to trzeba było ostrożnie żołądek ruszać. A co do diety po porodzie to położna pozwoliła mi jeść tylko kilka rzeczy:
warzywa - ziemniaki, marchewka, brokuły i buraki,
owoce - banany, jabłka (pieczone lub gotowane), porzeczki i jagody,
mleko - jedna szklanka lub zamiennie kromka z serem (od nadmiaru nabiału ponoć dziecko jest nerwowe i niespokojne).
Mięso tylko gotowane lub pieczone w brytfance i delikatne. I to tyle co mi wolno przez 3 tygodnie a potem stopniowo po 2 rodzaje owoców i warzyw tygodniowo. Do tego jak dziś zjem banana (max. 1,5 dziennie) to już innych owoców nie mogę... Ale ja myślę, że to trochę przesada i coś tam jeszcze skubnę typu czekolada, biszkopcik... Masakra z tym jedzeniem 🙂

Co do karmienia cieszę się, że mam dużo pokarmu i nie muszę karmić modyfikowanym, ale niestety mały absolutnie nie chce jeść z piersi, a zmuszanie go = niedojadanie... A nie chcę żeby znów zaczął spadać z wagi...

Masakra - mały miał z dwa czy trzy razy tak, że strasznie płakał i chyba miał kolki i od wczoraj mąż już 3 butelkę kupił (tą poleciła położna - brauna z rurką odpowietrzającą - używała któraś z Was może??)

Agadka jak to się nie należy? Co za bezsens... to jak miałaś L4 to chyba nie Twoja wina, że miałaś do tego wskazania...

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej,
Ja do was na chwilke,zeby sie przywitac i ide dalej zdychac 😞 Jakos nastroj mam do d...., bo od rana jakas zmeczona i ospala jestem. Ja tez cala zapuchnieta jestem i tak mnie stawy bola, ze ledwo palcmi dam rade ruszac 🤢
Dodi ja tez bym sie nie martwila, az tak bardzo waga Ady, a zreszta jakby cos bylo nie tak to twoj gin by zuwazyl I powiedzial.
Strzauka, ale fajnie, ze juz w domku jestescie i zobaczysz jakos dasz rade z tym karmieniem 🙂
Agadka ja nie do konca sie znam na przepisach, ale chyba zadzwonilabym na twoim miejscu do HM Revenue na infolinie, bo nawet jesli nie normalny macierzynski to mozesz sie postarac o dostanie innego zasilku macierzynskiego.
Dziewczyny, a macie moze kontakt do Mauejpauliny, bo jej to juz dawno u nas nie bylo?
Juz nie pamietam co chcialam napisac 😠 Ide chyba sie zdrzmnac...

• Mamusia
Hey dziewczyny,
my już w domu od ósmej, ale z okulisty nici bo powiedzieli ze nie badają wcześniaków 🤔 Gdzie mąż umawiając się przez tel pytał o wcześniaki i baba powiedziała że tak, a lekarz w gabinecie że nie 😠

Współczuje Wam z tymi skurczami, szyjkami, lekarzami, zdrowiem...
Cieszę się że urodziłam znienacka 😉

Strzauka ja jak musiałam używać butelki to używałam tommee tippee, http://allegro.pl/najtaniej-tommee-tippee-butelka-150-ml-smoczek-1-i2474682306.html
do której trzeba użyć tyle samo siły co do cyca, być może Damianek zrobił się wygodny i leniwy, bo ciągnąć cyca to nie lada wysiłek dla maluszka. Mój na początku też krzyczał i to w nocy, to wyciskałam troszkę mu na języczek a on pomału pomału łapał.
A mały krzyczał może przez to że zjadłaś coś innego. Mój miał tak dwa dni jak przez głupotę zjadłam kalafior 😠 I miał biedak wzdęcia.
Wiem też że duży wpływ ma picie wody przez mamę, im więcej tym lepiej.

A tutaj dresiarz mamusi 😉

[IMG]http://i47.tinypic.com/t513tg.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.tinypic.com/ngo5xd.jpg[/IMG]

• Mamusia
ja pierdziele jaka jestem zla siedze i placze zamist sie relaksowac przed porodem to musze sie wkurwiac ze moi pracodawcy to chamy i mnie wykorzystali zeby mi nie placic!!!!!!!!!!!!!!!!!!

znalazlam to w necie

Your SMP could be affected if you are off work or your earnings are reduced during the calculation period for SMP. See the box below for how to work out the calculation period for SMP. The first 6 weeks of your SMP will be paid at 90% of your average earnings during the calculation period. If your average earnings during the calculation period are lower than normal because you were receiving SSP during part of the period, your SMP during the first six weeks will be reduced. If you received SSP during the whole of the calculation period, your average earnings will be below the Lower Earnings Limit of £107 (April 2012-April 2013). This means that you will not qualify for SMP from your employer but you should apply to your local JobCentre Plus for Maternity Allowance.

i jestem tak wkurwiona ze siedze i placze bo sami mnie na chama wyslali na l4 zeby mi nie placic bo nie moge podnosic a oni nie mieli innego stanowiska pracy wiec kazali mi isc na l4

i teraz sie okazuje ze nie muszami placic maternity bo malo zarabialam na tym l4 ponad polowe mniej niz normalnie wiec bede miec placne maternity allowance 90% z l4 zajebiscie czlijeszcze mniej niz teraz dostaje, czyli polowa z tego co malam dostac normalnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mialam sie nie zgadzac na l4 i odrazu isc do citizen advice bo oni mieli mi placic 100% a nie zadne l4 i teraz mnormalnie bym dostala macierzyskie pierdzieeeeeeeeeee

• Mamusia
amelia11111 napisał(a):
Bisia- ale przynajmniej bym już wiedziała mniej więcej jak te skurcze wyglądają...

jak dostaniesz to od razu skojarzysz, że to to ( regularnośc jest bardzo ważna by stiwerdzić, że to te) a ja dostaje tych skurczy co jakiś czas, zaczynam się przyzwyczajać i ominę swój poród 😉

• Mamusia
agadka- to sobie kurde pojechali, jak można tak wrabiać kobietę w ciąży. Powinny się teraz w tej firmie zagnieździć stado mysz!!!!!
Czarnyloczek- ile może mieć teraz mierzyć Miłoszek? ale fajnie go ubrałaś, uwielbiam takie maleństwa w takich strojach

• Mamusia
Agadka a nie miałaś płatnego L4?? 🤨 A byłaś u nich zapytać co i jak? Ja bym zrobiła borutę 🥴
Bisia położna mówiła że małych dzieci się nie mierzy póki same nie staną klo miarki na własnych nóżkach 😉 Ale ostatnio próbowałam założyć mu pajacyka na 48 cm i zonk bo brakowało z 3cm 😮 Więc mam nadzieję że rośnie 🙂 Ale w porównaniu z dniem porodu już ma więcej ciałka i dziurki w rączkach 🙃

• Mamusia
Przepraszam Was dziewczyny ale dzis nie bardzo moge Was doczytac, mam nadzieje ze jutro nadrobie 🙂
Nio a dostałam wiadomosc od maihy i cc ma JUTRO!!!!!! Bo w piatek cos nie moga 🙂 Czyli jutro witamy ADASIA!!!!!!!!

• Mamusia
4nula, klask!
Dodi, mam nadzieje, ze juz CI troche lepiej, jak dziewczyn y napisaly. Zgadzam sie w 100 %, ze mala wcale nie taka mala a jeszcze zdarzy urosnac. A na suwaczku masz 1 dzien 🤪
D-Brycz, no dobrze, ze sama nie bylas 😉 ufff.
Magdad, chcialam pisac do CIebie wczoraj, ale sobie pomyslalam, ze o 4 nad ranem sms nie wskazany, hehe. DObrze, ze wszystko fajnie skonsultowalas i stwierdzam, ze macie z ginem racje, i chyba tez w takich okolicznosciach wolalabym w domu. I super, ze gin coraz bardziej ludzki do rzeczy i sie troszczy. Moze rowieje to Twoje obawy 😉
Bisia, takie bole z krzyza promieniujce do brzucha, to ponoc takie, na ktore trzeba zwracac uwage, ale jak Ty je masz czesto, to pewno nie to.
W ogole z tymi bolami to przerabane...mnie czasami tez tak zegnie, ale to zwykle jak wstaje. A w ciagu dnia czasami czuje jak maly napiero na dol brzucha i az ciezko ustac....ale , takie uroki
Karioka, no pewno niebawem urodzisz, ale ja tak wrozylam Moni juz od tygodnia, a ona sie zawziela i nie rodzi 😜. I Nirmala miala tez rodzic....hehe. A gdzie Nirmala?
Ja wiecie, nie puchne, tylko w nocy...palce u rak mi puchna,a jak rano wstaje to nic mi nie jest. ALe podejrzewam, ze to przez koty, bo spia ze mna, doslownie ze mna, na glowe Miska mi prawie wchodzi a Nora sie przytula do brzusia. I mogeje gonic, a i tak wracaja....hehe. A ja mam alergie na koty, ale taka wlasnie skorna, i nie powinnam za duzo ich czochrac, bo lapki mnie swedza i czasmi puchna...
Agadka, bidulo....mam nadzieje, ze sie wyjasni, oczywiscie na Twoja korzysc...trzymam kciuki ( ale takie niezdradliwe oczywiscie) . I staraj sie mocno nie denerwowac...a i klasnac sie poki co nie da... Doczytalam Cie...nie wiem co powiedziec...bo ludzie podli i przekretni. Ale moze gdzies sie cos jeszcze znajdzie...juz sama nie wiem.
Strzauka, no dieta....ja nie wiem, czy tu to jak na innej planecie, czy jak, ale jak juz pisalam, to nie ma diety, nic nie kaza, nic nie mowia, ja sama na wlasna reke dzialalam, ale tez bez przesady. Powiem wam szczerze, ze tak naprawde nie stosowalam specjalnych diet, omijalam tylko mocno wzdymajace albo i smazone...ale to sama dla siebie. Pozniej na dietach z powodu alergii Elli bylam...ale malej nic niebylo. Ni emiala kolek, nigdy nie stosowlama nic na wzdecia, nie wiem sama, pewno mialam po prostu mega szczescie i super bobasa i pewno zaplace slono tym razem.
Anyaz, mam nadzieje, ze lepiej sie poczujesz a fakt, Mauejpauliny nie widac ostatnio!
Dobrze, ze z Gaja ok 🙂
Amelia, ja nie mam skurczy. I dobrze, a po co mam miec, na mnie jeszcze nie czas. I mam cala szyjke ( wg zeszlego tyg) i nie mam rozwarcia, wiec w ogole luzik.Ty za to juz skrocona 😉
Jezu, Czarnyloczku, jaki on kochany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Napisz w koncu jak Homer na malego!Plizzzzzzzzz. ALe jak to sie nie mierzy dzieci? Moja mala to na takiej miarce suwaku kladli i raz dwa sie dokladnie mierzylo. A drugi sposob, mniej dokladny, to na lezance u pediatry na papierze tym co sie roluje, zaznaczaja jak dluga jak sie ja polozy i sobie mierza, hehe. Ale fajnie, ze maly rosnie, mowia , ze dzieci rosna jak na drozdzach, i prawda!!
A, Pampkina, to w sumie dobrze, ze nie jestes w szpitalu ale ma nadzieje, ze maja CIe na oku jakby co. To w koncu masz to zatrucie czy nie? Lepiej, nie oczywiscie.

• Mamusia
Magdaluke wyleciało mi z głowy 😉
Ogólnie jest obojętny 😮 Mały śpi w pokoju do którego Homer nie ma wstępu, a jak Mały płacze to idzie pod drzwi-ale rzadko płacze więc nie ma żadnego zainteresowania 😉
Co do kosmetyków to wazelina, sól fizjologiczna, krem do pielęgnacji Johnsona i oliwkę.

• Mamusia
no właśnie ciekawe jak mój psiak zacznie reagować na malutką, już od początku ciąży oduczaliśmy go wchodzenia do sypialni i teraz nie ma z tym problemu tylko ciekawe czy nie będzie zazdrosny jak na rękach ja będziemy mieć bo teraz jak bawimy się z bratankami to wciska się między nas bo chce być w centrum zainteresowania. Ale ogólnie to on kocha dzieci więc jestesmy dobrej myśli

• Mamusia
Czarnyloczku ja dopiero ze szpitala wróciłam to tam byłam na "diecie po cesarce" więc jadłam bardzo lekko, raczej to kwestia lenistwa Damianka, bo ja mu też próbowałam wyciskać na język to w najlepszym przypadku łaskawie to połknął ale nadal nie miał najmniejszego zamiaru ssać... Dziwne, bo on szuka cyca, chwyci go, zassie raz i wypluwa i się krzywi... A z butli 60ml jednorazowo wyciąga...
A Miłoszek piękny dresiarz 😉

Amelia nie martw się brakiem skurczy - ja nie miałam ANI JEDNEGO a już mam dziecko na Świecie :P Nawet na ktg wyszło, że nie miałam skurczy. Więc wcale nie musisz mieć żadnych przepowiadających 🙂

agadka współczuję, faktycznie chamsko z Tobą pograli :/

Ale fajnie, że już jutro będzie trzeci dzieciaczek 😁

• Mamusia
Uhhh ale duchota... jestem cała ugrzana.. ten dzień jakoś mi się strasznie dłuży.. a mąż dopiero za godzinę będzie.. aż z tych nudów pooglądałam zdjęcia za starych dobrych czasów 😉 Na wspominki mnie zebrało.. jaka byłam szczupłaaa.... a teraz? szok.. wyglądam jak słonica 😉