Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Doti napisał(a):
A ja właśnie na obiadek wcinam kalafiora......
Kochane polećcie mi proszę jakiś preparat z żelazem albo produkty które powinnam jeść żeby zwiększyć przyswajalność żelaza, bo mam kiepską morfologię. Koleżanka powiedziała mi że preparaty z żelazem mogą wywoływać skurcze i mdłości.

mnie lekarz polecił biofer ale bardzo dobry jest też preparat Chela - Ferr firmy Olimp Labs bo też zawiera wysoko przyswajalne żelazo, a oprócz tego kwas foliowy i wit. b6, b12 i C - która zwiększa właśnie wchłanianie żelaza, poza tym jedz jajka, mięsko i zielone warzywa

• Mamusia
eee chyba nie jest tak źle z tym ciśnieniem 🙂
dziś koleżanki zapowiedziały wizytę. i oczywiście coś dobrego by zjadły hihihi to się pytam czy kolacja z deserem. a one że ze śniadaniem hahahaha więc będzie posiadówa do późna 🙂

• Mamusia
U mnie sie jutro posiadówka do pozna zapowiada - wszyscy piją cytrynowke a ja jakis zdrowy soczek 😉 tez musze jakies zarełko przygotowac - planuje zrobic mini zapiekanki do wyboru z pomidorkiem i mozarella lub pieczarkami i zoltym serkiem - wszystkie z piekarnika 🙂 powinno smakowac 🙂

• Mamusia
a ja wróciłam z pracy i własnie spagettione sobie robię 😁 😁 😁 chodzi za mną od rana 😉

Doti,
wiem, że z mięs na niedobór żelaza polecają wątróbkę 😮
tak, jak kiedyś Karolce pisałam, ja nie jem mięsa w ogóle, a wszystkie wyniki mam super i sama ginka się dziwi, skąd mi się tak żelazo syntetyzuje... w mojej diecie jest dużo jajek, trochę soi, baaardzo dużo warzyw i owoców... polecam natkę pietruszki, ma dobrze przyswajalne żelazo - zawiera dużo wit. C, a to sprzyja wchłanianiu żelaza 😉

• Mamusia
ja w ciąży straciłam apetyt na mięso, a kiedyś obiadu bez miesa sobie nie wyobrażałam. I też dziwne bo na początku ciąży wychodziły mi większe braki żelaza niż teraz 🤔 rzeczywiście chyba dużo warzywek wystarcza 😁

ps nie wiem jak w polsce, ale tutaj wogóle nie pozwalają jeść wątróbki i przerobów typu pasztet ciężarnym

• Mamusia
w takim razie zrobie dzisiaj duzo pasty jajecznej z natka pietruszki - pyszne i zdrowe, na moja anemie sie przyda 😉 niestety uwielbiam cole i kawe, ale postaram sie je ograniczyc, albo w ogole oduczyc sie ich spozywania, no trudno, zdrowie dziecka najwazniejsze 🙂 kupilam sok z burakow i bede pic...

• Mamusia
sok z buraczków do moich ulubionych nie należy, ale znam osoby które piją go dla smaku, więc karolka może i Tobie zasmakuje 😁 heh a może właśnie sekret tkwi w tym, że ja np nie pije coli, kawy, zielonej herbaty a czarną lub owocową herbate robie sobie taką słabą że ledwo ma kolor. Też słyszałam że te napoje strasznie wypłukują

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
w takim razie zrobie dzisiaj duzo pasty jajecznej z natka pietruszki - pyszne i zdrowe, na moja anemie sie przyda 😉 niestety uwielbiam cole i kawe, ale postaram sie je ograniczyc, albo w ogole oduczyc sie ich spozywania, no trudno, zdrowie dziecka najwazniejsze 🙂 kupilam sok z burakow i bede pic...

i pastę na ciemny chlebek i kanapeczka pyszna!! 😉

• Mamusia
marylu345 napisał(a):
sok z buraczków do moich ulubionych nie należy, ale znam osoby które piją go dla smaku, więc karolka może i Tobie zasmakuje 😁 heh a może właśnie sekret tkwi w tym, że ja np nie pije coli, kawy, zielonej herbaty a czarną lub owocową herbate robie sobie taką słabą że ledwo ma kolor. Też słyszałam że te napoje strasznie wypłukują

ja colę piję, a herbę to faktycznie owocową, a jeśli czarną to z cytryną... kawę baaaardzo sporadycznie 🙂

• Mamusia
czy zasmakuje...hmmm jak na razie stoi i czeka i nie mam jakos ochoty sie za niego zabrac 🙂 a co do wątrobki to nic mi na ten temat nie wiadomo, zeby lekarz zalecal ograniczenie spozycia, ale czytalam, ze podobno w duzej ilisci szkodzi, bo gromadza sie w niej szkodliwe substancje... poza tym , te watrobki to sa teraz takie gigantyczne, az nie wiadomo od jakiego zwierzcia sie wziely, takie teraz wszystko pedzone i sztuczne 🤨

• Mamusia
inirtam napisał(a):
karolka84 napisał(a):

i pastę na ciemny chlebek i kanapeczka pyszna!! 😉

mniam mniam 🙂 na szczescie mam na osiedlu sklep z chlebkami razowymi bez konserwantow 😉