Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
No mój prędko nie wraca... Bo planuje tam zostać rok/dwa. A ja do niego zjeżdżam, a do rodziców będę przyjeżdżać.
Poczekam chociaż do 39 tc z tym olejem rycynowym 😁 może to się wydać głupie, że chcę wywołać małą na świat, ale chciałabym by jeszcze Ją zobaczył przed wyjazdem...

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Tusia ja też na Twoim miejscu chciałabym urodzić przed wyjazdem m. Może malutka się zmobilizuje I wyjdzie na czas 😉
Ja nie wiem już co robić z cyckami, są tak nabrzmiale ze ledwo mogę je dotykać. Boję sie trochę laktatora, bo takie ściąganie chyba pobudza produkcję mleka? Słyszałam też o piciu szalwi... Może coś wiecie....

A initram chyba na porodowce? Ciekawe kiedy Tymek sie pojawi 🙂

• Mamusia
A Wy jeszcze śpicie?! 😁 😜
Ja zwariuję z tą moją bezsennością. Raz jest dobrze, a nastęnej nocy wstaję o 3 i za nic już nie moge zasnąć 🤢

Marylu, bidulko, Ty to się nacierpiałaś z tym porodem. Przeczytałam całą Twoją historię i naprawdę nie wyobrażam sobie, co przeżywałaś. 30 h bez snu, 19 h porodu... 🤢 😮 Ty i Krzyś macie ode mnie wielki oklask za tę ciężką, ale zakończoną sukcesem drogę. I nie martw się, że lekarze musieli Ci pomóc. Nie możesz myśleć, że się poddałaś. Przypomnij sobie te chwile bólu i zastanów się, czy naprawdę stać by Cię wtedy było na jeszcze większy wysiłek. Czasem tak jest. A co ja mam powiedzieć? Ja to przy cc wogóle nie będę miała udziału w porodzie, poza tym, że będę na stole operacyjnym. Głowa do góry 🙂 Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło 🙂
A nie wiedziałam, że jeszcze kleszczy się używa 😮 Myślałam, że teraz to raczej próżnociągiem się wyciąga maleństwa, co wyjść nie chcą.
Co do piersi, to napiszę Ci czego nauczyli mnie w SR. Herbatka z szałwi, owszem. Ale z nią bardzo ostrożnie, bo podobno może zahamować laktację.
Możesz na piersi robić okłady. Przed karmieniem - ciepłe, aby ułatwic mleku szybki i bezbolesny wypływ. Możesz też przed karmieniem odciągnąć laktatorem bez obawy, że piersi zaczną więcej produkować, ale tylko dosłownie kilka mililitrów. Tak dla odczucia ulgi w piersiach. Po karmieniu możesz zrobić sobie zimny okład. Na przykład z mokrej i schłodzonej w zamarażalniku ściereczki. Są też podobno w aptekach specjalne wkładki chłodzące żelowe, takie w kształcie piersi z otworem na brodawkę. Generalnie zasada jest taka, że ciepłe okłady przed karmieniem, zimne po karmieniu.
Bardzo dobrą metodą jest też metoda \"babcina\" czyli okłady z liści kapusty. Kapusta podobno ma właściwości ściągające i kojące. Liście kapusty rozbijasz tłuczkiem i wkładasz do zamrażalnika na parę minut i z takich liści robisz sobie okłady.
Mam nadzieję, że niedługo to się ustabilizuje u Ciebie. Nie poddawaj z karmieniem piersią, bo na pewno już niedługo odczujesz ulgę 🙂

• Mamusia
Kapusta potrafi dzialac cuda i bezpiecznie bym jej uzywala, na pewnoe nie zahamuje laktacji...

Marylu i odciagaj... nie do oporu,tylko do momentu poczucia ulgi.. mleko owszem bedzie nachodzilo,a le z czasem wszystko sie unormuje.. a dwa jak zostawisz takie kamloty to o zapalenie piersi nie trudno ;(

• Mamusia
czesc kochane, a ja po wizycie 🙂
Szału nie ma 🤔 rozwarcie na najmniejszy opuszek palca, szyjka od ostatniej wizyty bez zmian...mala wazy 3500 g, wymiarowo wszystko z nia ok 🙂 a to najwazniejsze 🙂 Kolejna wizyta za tydzien 🙂

Sandra mam pytanie: na tą moją infekcję pochwy bralam teraz tabletki dopochwowe Clotrimazolum 500 mg, ale chyba nie do konca pomogly, bo jak przestalam (mialam tylko 3 zapisane) to nadal czuje lekkie swedzenie. Dzis gin zapisala mi Pimafucin, ale nie wiem, czy moge zaczac je od razu po tamtych stosowac 😮 Orientujesz sie moze??

• Mamusia
Czesc dziewczyny my czekamy na położną...noc kolejna przespana ślicznie 🙂 kobietki ktore już urodziły po ilu Waszym dzieciaczkom odpadł kikut? bo małej mojej jeszcze siedzi 🙂 dziś położna mi ściagnie szwy w końcu 🙂 wczoraj bylismy po akt urodzenia z malutką i z mamą...w aucie śpi cały czas 🙂 teraz też już zasneła,bo od 8 nie spała nic a nic po karmieniu ale nie płakała....kurcze naprawde kochane dziecko 🙂
miłego dzionka 🙂 nie mam czasu zabardzo wchodzic na brzuszka

• Mamusia
Witam kochane 🙂Podczytuje was w wolnych chwilach ale nie zawsze czas popisac,no moze wieczorkiem ale wtedy wszystkie spicie 🙂
Karola super ze z Ula wszystko dobrze,dojrzewa sobie ksiezniczka mala 😉.
Tez jestem ciekawa jak tam Mixi,ale mysle ze juz po wszystkim i cieszy sie swoim malenstwem 😁
A wy tu laski juz ladna liste przyspieczaczy macie,powodzenia i oby pomogly!!!
Tusia ty sie sprezaj zeby tatus mogl coreczke przywitac 🙂
No Klaudia wzywa,wiec lece 😉
Milego dzionka!!!

• Mamusia
Witam sie i ja mam motyle w brzuchu od 8 nie spie a to wszysyko z wrazenia po 10 dzwonie do szpitala sie upewnic czy na 100000% moge ja zabrac do domciu po drodze zachacze USC bo w koncu odpis ze szpitala doszedl
natalia mi polozne w szpitalu mowily ze kikut moze nawet do miesiaca sie trzymac ne ma na to reguly 🙂 a tak w ogole juz mozesz z mala na dwor wychodzic? kiedy wypisano Majke ze szpitala?
karolka super ze wizyta udana 🙂 Ula ladnie tak rosnie u mamuni 😁

• Mamusia
marylu345 napisał(a):
Tusia ja też na Twoim miejscu chciałabym urodzić przed wyjazdem m. Może malutka się zmobilizuje I wyjdzie na czas 😉
Ja nie wiem już co robić z cyckami, są tak nabrzmiale ze ledwo mogę je dotykać. Boję sie trochę laktatora, bo takie ściąganie chyba pobudza produkcję mleka? Słyszałam też o piciu szalwi... Może coś wiecie....

A initram chyba na porodowce? Ciekawe kiedy Tymek sie pojawi 🙂

marylu tez mialam nawal z poczatku laktatorem poczujesz ulge ja mialam oby dwa cyce niczym glazy i sciagalam o szalwi tez slyszalam 🙂 a jezeli nie karmisz cycem to sa tabletki BROMERGON na zatrzymanie laktacji ja nie wykupilam ale wydaje mi sie ze pokarm sam mi sie zatrzymuje tak to sciagalam jakies 120 ml a teraz zaledwie 60 ml cyce sa lzejsze i nie twardnieja juz tak 🙂
emaleth sliczne zdejcie coreczki ☺️ tez bym chciala taka sesje dla mojej malutkiej

• Mamusia
Dzień dobry...Kolejna noc do d... przez pokrzywkę młodego. Od wczoraj daję mu zyrtec i zobaczymy czy pomoże.

Natalko u nas kikucik jeszcze siedzi...właśnie przy porannej toalecie i przemywaniu zaczął trochę krwawić tylko nie wiem czemu 🤔 wszystko robiłam tak jak zawsze, delikatnie....

teraz będę próbowała uśpić Lalę bo od 7:30 nie śpi tylko macha rączkami i nóżkami drąc się jak nikt do niej nie gada 😁

• Mamusia
Malgosia1986 napisał(a):
Witam się nadal 2w1, Wiecie co, jak idę ulicą to ludzie się dziwnie na mnie patrzą- chyba nie wyglądam już najlepiej. Karolka ja też używałam pimafucin w maści i czopkach- ulga prawie natychmiastowa 🙂

Wiem wlasnie - Pimafucin przyniosl mi juz kiedys natychmiastowa ulge 🙂 ale wlasnie nie wiem, czy moge od razu po tamtych czopach stosowac 🤔 chyba zaryzykuje, bo znow sie zadrapie...

hehe Malgosia ja tez chyba dziwnie wygladam 😜 co wchodze do naszego osiedlowego sklepu to, kto by akurat nie sprzedawal, pyta sie mnie i co?? ruszylo sie cos?? 😁 😁

Ciekawe, co tam u Inirtam...

• Mamusia
drugi dzień z rzędu w ekspresowym tempie poodkurzałam i umyłam podłogi 😁
...herbatka z liści malin się parzy i zaraz ją wygulgam 😉
od rana mam dziwny tępy ból w podbrzuszu... oczywiście do wytrzymania i sama nie wiem czy to ból czy sobie coś wmawiam bo chce żeby coś ruszyło 😁 jaki człowiek jest niecierpliwy to już szok!

Karolka super że z małą wszystko ok! 🙂 widocznie jej dobrze u mamuni w brzuszku...
Inirtam coś się od wczoraj nie odzywa 🤔 ciekawe czy coś ruszyło...

dziś mam w planach upiec mężowatemu karpatkę bo sobie zamówił kilka dni temu i codziennie mi o niej przypomina 😁

• Mamusia
hej.
co do problemu z cyckami i pokarmem to ja wypiłam 2 herbatki z szłwii na noc w 5 dobie i rano w 6 dobie. i od 4 doby robiłam okłady z rozbitej, zimnej kapuchy ( odór powalający ) przed karmieniem myłam ciepłą wodą i odciągałam kilkanaście kropel, żeby Młodemu łatwiej było ssać. teraz cyce są już miękkie tzn normalne i jest w nich mleko 🤪
kikut odpadł nam 11 dnia.

a ja mam problem hmm z kupą. chyba mam jakieś hemoroidy bo kurde nie daje rady sie wytentegować, bo boli 😞 tylko teraz nie wiem czy kupić czopy na hemoroidy czy glicerynowe
🤢

natalia swoją malutką wozisz w foteliku w aucie czy w gondoli?

• Mamusia
witam się 🙂
w nocy dosłownie nie wiem jak mam leżeć... Już prewracanie się z boku na bok sprawia mi ból brzucha i kręgosłupa 🤨

Co do oleju to miałam sen, że wypiłam go po południu, a w nocy znalazłam się na porodówce 😁
więc może to jest sen przyszłościowy haha 😁

• Mamusia
Małgosia przez tydzień był z nami tata, wiec to on zajmował się głównie córką a ja Oskarem. Jak poszedł do pracy to już było trochę gorzej... Oliwia może nie jest zazdrosna ale jak Oskar spi to sie bawię z nią, miedzy czasie nastawiam pralkę albo zmywarkę. wczoraj pierwszy raz od 10 dni odkurzzyłam. Ogólnie tragedii nie ma. dziś może będzie bo pogoda okropna i będziemy siedzieć cały dzień w domu i nie wiem jak moja córka to zniesie ( brak jazdy na rowerze) 😁

• Mamusia
Hej kuleczki 🙂
Widzę, że nie tylko ja jestem niecierpliwa, też już chcecie maluszki 🙂
Wczoraj byłam na wizycie, tak na wszelki wypadek, po szpitalu - wszystko ok, wód dużo, mały zwolnił tempo wzrostu, jest nadzieja, że nie będzie 4 kg kabanosikiem 😎 KTG płaskie, szyjka zamknięta... 😞
Ładna pogoda u nas dzisiaj, mam ochotę umyć okna. Spróbuję te mniejsze, bo teraz są od strony cienia, a jak nie zacznie mnie coś napierniczać, to jak słońce przejdzie umyje balkonowe i w dużym pokoju 😁
Nabrałam przekonania, że mojego Wojtka nic nie rusza, okna mogę sobie myć pewnie co dzień, a jedyny rezultat to będą... czyste okna 🤪

• Mamusia
Kochane mam wieści od Inirtam: od wczoraj jest na patologii z podejrzeniem upływu wód, nie czuje skurczów ale podobno jest jakieś rozwarcie. Od wczoraj trzymają ją na głodzie i lada moment przenoszą na porodówkę. Prosi żebyśmy trzymały mocno kciuki 🤪

• Mamusia
A mi się udało kimnąć koło 6 i jeszcze dwie godzinki pospałam 🙂
Jak się obudziłam to ogarnęłam garderobę, kibelek, łazienkę i przedpokój. Wstawiłam pranie i potem trochę poprasuję. I to wszystko na dziś. Jutro posprzątam w sypialni i będziemy z M przestawiać meble, żeby zrobić miejsce na łóżeczko. Co prawda Natka ma już swój pokój, ale przez kilka miesięcy łóżeczko oczywiście będzie w naszej sypialni.
Karolka, super, że z Ulą jest wszystko dobrze 🙂 Ciekawe ile jeszcze podrośnie do porodu 😁
Kupiłam do samochodu taki gadżet 😁 Misio jest uroczy 🙂