Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Emi bo kobiety po 35. roku zycia maja te badania obowiazkowe chyba i refundowane ze wzgledu na wieksze ryzyko chorob plodu i poronienia. a tak to prenatalne robi sie tylko prywatnie lub jesli lekarz ma jakies podejrzenia co do jakiejs choroby itd.
Ja mam dwie ksiazki: "W oczekiwaniu na dziecko" tez starsznie gruba bo ok. 580 stron i "kalenrarz mojej ciązy". nie czytam ich od A do Z ale wyrywkowo, tylko to, co mnie interesuje 🙂

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Emilka bo badania prenatlne dziela sie na badania inwazyjne i nieinwazyjne...

Inwazyjne czyli wszelkie amniopunkcje, pobieranie kariotypu itp itd. nie bede sie rozpisywac, bo nie jest nam to potrzebne.. i o takie badania pewnie chodzi, ze moga zaburzyc przebie ciazy...
i rzeczywiscie sa dla kobiet po 35rz i sa refundowane...

A te USG na ktore my chodzilusmy i sa adnie nazwane prenatlanymi to w zaden sposob nie szkodza...

To jak jak bym miala z kazdym bolem mocniejszym biec na kontrole to by mnie chyba znienawidzili.. 🙂) W drugiej ciazy wydaje mi sie ze latwiec odroznic co jest pozadane a co nie...
No a dwa jak sie zna swoj organizm na pewno tez....

Ehhh padnieta jestem, 4h w zoo, pozniej sie wzielam za prasowanie i w sumie 1,5h 🙂 pomylam naczynia po obiedzie, a teraz na chwile usiadlam i chyba sobie kawke strzele 🙂

Z WC mi leci, a maz zdziwiony,ze dzis ma jeszcze po uszczelke jechac.. no dziwne..;// chwilowo zabral mi rure i jestem bez kibelka 🙂) znaczy bez spluczki 😉

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
a czytalam na grudniowkach i one wszystkie zdecydowane na te bdania 🙂 a ja zalozylam sobie karte rabatowa dla mamy i malenstwa na rzeczy z apteki nawet do -40% 😁

tez mam ta karte 😁

ja teraz dopiero wyczytalam w gazecie 😁 za ok. 2 tygodnie ma przyjsc sadze ze sie przyda 😁

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
karolka84 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
a czytalam na grudniowkach i one wszystkie zdecydowane na te bdania 🙂 a ja zalozylam sobie karte rabatowa dla mamy i malenstwa na rzeczy z apteki nawet do -40% 😁

tez mam ta karte 😁

ja teraz dopiero wyczytalam w gazecie 😁 za ok. 2 tygodnie ma przyjsc sadze ze sie przyda 😁

przejrzyj sobie gazetke promocyjna w necie - niektore okazje sa super, chociazby sudokrem zamiast 20 zł to 16 🙂 pampersy sa tez super tanie 🙂 Ja mam kolezanka farmaceutke i to ona mi dala ta karte, zarejestrowalam ja przez neta i juz 🙂

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Matko, jakie moje dziecko ma skarpetki ;// Dokonam na niej mordu za chodzenie bez kapci...

Chwile odpoczne i spowrotem do robotki 😉) a jutro na wizyte 🙂 musze sie ogarnac dzisiaj sama ze soba 😁

Córcia poleruje wam podłogę 😜

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
karolka84 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):

tez mam ta karte 😁

przejrzyj sobie gazetke promocyjna w necie - niektore okazje sa super, chociazby sudokrem zamiast 20 zł to 16 🙂 pampersy sa tez super tanie 🙂 Ja mam kolezanka farmaceutke i to ona mi dala ta karte, zarejestrowalam ja przez neta i juz 🙂

przegladalam wlasnie i jestem pod wrazeniem 🙂

• Mamusia
My wróciliśmy z placu zabaw prawie godzinkę temu. Było fajnie dopóki nie przyszła mamusia z dzieciakiem co wszystkim innym dzieciom po oczach sypał 🤢 Daliśmy sobie spokój i wróciliśmy do domu, bo zwracanie uwagi nic nie dało...Mały odpoczywa i ogląda baję a później pewnie jeszcze pomalujemy coś..

• Mamusia
a u mnie leje... 😞 😞
Doti, nie znosze takich matek i pewnie nagadałabym jej tak, żeby jej w pięty poszło... bóle brzucha, o których pisałaś, mam od dłuższego czasu 🤢 a ostatnio doszło do tego takie dziwne parcie na pipke od środka jakby ☺️, ginka mi powiedziała, że to właśnie skracająca się szyjka, robiła mi usg i się potwierdziło i teraz będzie mi kontrolowała to co wizytę... a najbliższa wizyta jutro 🙂

jakaś bojowa dziś jestem i mega brakowało mi cierpliwości w pracy 😞

• Mamusia
Inirtam no teraz to już mnie trochę wystraszyłaś bo też czuję taki nacisk... W poprzedniej ciąży miałam na samym początku drugiego trymestru problem z szyjką ale później sama się uspokoiła.
No nic w takim razie czeka mnie jutro telefon do położnej z zapytaniem co zrobić - czy przychodzić wcześniej na wizytę czy czekać spokojnie do 16. czerwca. bo ja jakoś nie lubię "niepotrzebnie" odwiedzać lekarzy. Z reguły nie narzekam na delikatne bóle czy przemęczenie ale dziś naprawdę ciężko mi się ruszać. Co gorsza nawet taki ból nie mobilizuje mnie do tego żeby wziąć no-spe.... głupio robię?

• Mamusia
może spróbuj z tą no-spą, tylko jak już coś to weź podwojnie.. ja łykam 3xdziennie po 2tab, takie mam zalecenie 🤔 i lezeć jak najwięcej...
jak będzie się powtarzać albo nie przejdzie to idz do lekarza, a jak jutro będziesz czuć się dobrze, to zrób tak, jak mówisz, zadzwoń do położnej i już... to wcale nie musi być skracanie, może masz gorszy dzień dziś po prostu 😉

• Mamusia
fakt że nie czuję aż takiego bólu codziennie, ale nie ma dnia żebym nie miała kilkunastu nieprzyjemnych skurczy... może dziś jest gorzej z niewyspania i kręcenia się przez pół nocy. sama nie wiem.... nie lubię panikować więc jutro sobie na spokojnie zadzwonię i zapytam 🙂