Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Emilko a możesz szerzej coś napisać o tym porodzie i pierwszych ruchach? Bo jak to liczyć? Bo jak poczułam pierwsze ruchy we czwartek 22 marca to znaczy że 22 sierpnia urodzę czy że urodzę w najbliższy wyznaczonemu terminowi czwartek ?

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Doti napisał(a):
Emilko a możesz szerzej coś napisać o tym porodzie i pierwszych ruchach? Bo jak to liczyć? Bo jak poczułam pierwsze ruchy we czwartek 22 marca to znaczy że 22 sierpnia urodzę czy że urodzę w najbliższy wyznaczonemu terminowi czwartek ?

chyba tak by wychodzilo 😜 😜 😜

• Mamusia
No i poczytałam i jestem mądrzejsza: teoria mówi, że 4,5-5 miesięcy (lub jak kto woli 20 tygodni) od pierwszych ruchów powinno się urodzić. Trochę prawdy w tym jest, zwłaszcza że pierwsze ruchy przewiduje się na ok 20 tydzień ciąży... A to by oznaczało, że ja urodzę na początku sierpnia 🤪 nieeeeee aż tak dobrze to nie ma :P

• Mamusia
Doti napisał(a):

to skoro pierwsze ruchy poczulas 22 marca to mozesz byc przygotowana w razie W ze urodzisz gdzie kolo 22 moze chwile po
ja tak sie nastawiam tzn takie mam wrazenie po pierwsze ruchy poczulam 26 marca wiec by wyszlo ze urodze 26 sierpnia co nawet z moich obliczen wynika ze 26 sierpnia stuknie 40 tydzien slyszalam wlasnie ze warto byc przygotowanym na date porodu wg pierwszych ruchow
i czesto to sie niby sprawdza poza tym tak jak napisalam znam laski co sie sprawdzilo
poza tym jak by nie patrzec to w marcu mialysmy 4 miesiac dodajac 5 miesiecy ( bo ciaza trwa 9) to tak wychodzi sierpien 😮

• Mamusia
No to tym bardziej chcę być wcześniej przygotowana 😜 Nie pamiętam jak to było z synkiem... lecę sprawdzić kartę ciąży hihih

W karcie z poprzedniej ciąży 16.10.2009 mam wpisane, że czuję ruchy od tygodnia, czyli mniej więcej ok. 8.10 poczułam pierwsze ruchy a urodziłam 8.03 ... czyli teoria by się zgadzała.....
ale co w przypadku dziewczyn które nieregularnie miesiączkują albo mają nietypową długość okresu? wtedy ciężko wyznaczyć termin z OM więc i do czego porównać? wtedy wiek dziecka można określić chyba tylko dzięki usg....

• Mamusia
Doti napisał(a):
No to tym bardziej chcę być wcześniej przygotowana 😜 Nie pamiętam jak to było z synkiem... lecę sprawdzić kartę ciąży hihih

W karcie z poprzedniej ciąży 16.10.2009 mam wpisane, że czuję ruchy od tygodnia, czyli mniej więcej ok. 8.10 poczułam pierwsze ruchy a urodziłam 8.03 ... czyli teoria by się zgadzała.....

czyli jednak musi w tym cos byc wiec ja sie tak tez nastawiam na okolice 26 sierpnia. Bo niby te +7 dni do OM sa tak dodane awaryjnie.

• Mamusia
Ja sie nie przejelam i nie mam zamiaru, bo jak dla mnie pic na wode.., choc wiadomo, ze uniektorych sie sprawdzi 😉)
najlepiej wszystko wyposrodkowac 😁

My kupilismy rolety w Praktikerze... 🙂)

Jutro przyjada szafki, wiec pewnie od czwartlu sie zacznie ogarnianie calej szafy i kartonow stojacych na szafie, wiec pewnie kilka dni mi to zajmie 🙂)

A jeszcze za przesadzenie kwiatkow musze sie zabrac 😁 jak juz doniczki im kupilam 😁

• Mamusia
Nie,ja wstepnie tak gdzies okolo sierpnia bede planowac 🙂
Ale ze wzgledu na to ze sie nie pomiescimy pozniej, to kupilam takie nadstawki na szafe, ktora juz mamy..i ta sobie przeniose posciele reczniki, co sie rzadziej uzywa 🙂

A i przy okazji nasze ciuchy po kolei przejrze i przylookam czy uda sie doprowadzic dotego, zeby dla malej zostala cala wolna duza komoda 🙂 bo Nadia juz teraz nie ma tyle ciuchow...

• Mamusia
hmm...no to co jak ja poczułam ruchy 14 marca....to urodziłabym wcześniej niz termin porodu?? w sumie jak mała ma wymiary teraz na 28 tydzien to kto wie....jestem ciekawa...ale po ślubie siedzę już w domu i będę miała wszystko przygotowane 🙂 dzis robiłam porzadek z ciuszkami dla małej...wiec mam wiecej od 80cm....ale dobrze,juz na lato śliczne sukieneczki,legginsy 🙂 🙂 🙂 no nic to ja sie też juz zwijam spac...bo jutro mam kuzynke na glowie 1,5roczna 🙂
dobranoc 😘

• Mamusia
Ja jednak nie pojechałam do tego mojego 😁
jakoś nie chciało mi się w tą duchote ruszać z domu 🤔
Rano jadę na glukoze, mocz i krew... A później po skierowanie do szpitala 🙂
więc M nie będzie miał wyjścia i będzie musiał przyjechać po mnie 😁
zjadłam niedawno tosty sobie i uciekam spać 🙂
dobrej nocy 😉

• Mamusia
dziendoberek 🙂
ja dziś znowu od 5 nie śpie... już mnie to wkurza... :/ do pracy na 12, a ja zamiast spać, to kurna wstaję z kurami niemalże...

Sandra, ja doniczki mam już od zeszłych wakacji... ziemia juz prawie miesiąc leży w przedpokoju, tylko nie ma się komu do tych kwiatów zabrać 😁 😁 😁 przecież jak mi wariat kwitnie w kółko, to go przesadzać nie będę... a jak wszystkie, to wszystkie, hehe 😉

popatrzyłam sobie na te moje pierwsze ruchy i wynika z tego, że małego miałabym urodzić w ostatnim tygodniu sierpnia... a termin na 17 września...
pewnie z tym jest tak, jak i z brzuchami, że inny na chlopca, inny na dziewczynkę i z cerą, że niby dziewczynka, to brzydziej się wygląda... u jednych się sprawdzi u innych nie 🙂 ale jakbym tak miała do wyboru, to wolałabym dwa tyg wczesniej niż dwa tygodnie później urodzić 😜

Hej dziewczyny 🙂
A ja się dzisiaj obudziłam o 5 rano! Bo złapał mnie potworny skurcz w łydce. Normalnie jakaś masakra!
Co do ciuszków itp ja na razie wszystko trzymam u ciotki na strychu bo w domu nie miałabym jeszcze gdzie tego pomieścić teraz jak już wiadomo, że to będzie Tymek nagle znajomi zaczęli znajdowac rzeczy dla chłopca i mi to wszystko znoszą 🙂