Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

A propos spodni ciążówek - muszę sobie kupić jakieś ładne, zgrabne spodnie, bo z poprzedniej ciąży mam ale są za szerokie nogawki i wyglądam koszmarnie. To chyba znaczy, że mi nogi schudły, bo poprzednim razem nogawki były dość dopasowane. Macie jakieś sklepy do polecenia w Krakowie, Dobczycach, Myślenicach, Bochni itp? Muszę jeszcze komis w Wieliczce odwiedzić i poszperać.
Jeszcze raz dziękuję że się martwiłyście :****

Doti Ja kupiłam sobie kilka par za pośrednicywem gumtree.pl i tablicy.pl są w rewelacyjnym stanie a zapłaciłam za nie 20 zł za parę 🙂

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Iguś ja wolę najpierw przymierzyć spodnie. W poprzedniej ciąży kupiłam właśnie jedne bez mierzenia i okazało się, że ciągną strasznie w miejscu gdzie kończy się jeans i zaczyna panel na brzuch. Nie dało się w nich chodzić.
Myślę, że jedna para mi wystarczy, do tego ze dwie pary leginsów a\'la jeans i będzie dobrze 😉
W ogóle tak się zaczęłam zastanawiać co mi do szpitala będzie potrzebne i już robię listę zakupów hahaha

• Mamusia
u mnie tez piekna pogoda i idziemy na obiadek do mamy. mloda napewno sie ucieszy ze bedzie caly dzien na polku bo pogoda rozpieszcza.
spodni ciezarowek chyba nie bede kupowac, jeszcze mieszcze sie w zwykle jeansy apozniej bedzie lato to jakies spodniczki i inne lniane lub bawelniane spodnie. no i leginsy. przekonalam sie do nich i kupilam juz 2 pary 🙂
mielej niedzieli 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Witam
jestem nowa na tym forum termin mam na 24 wrzesnia. Mam pytanie do Sandry w piatek bylam na badaniach prenatalnych i lekarz stwierdzil ze wszystko jest dobrze ze "mala" dobrze sie rozwija, ale jak wrocilismy do domu to wieczorem zauwazylam zabrudzona wkladke takim brudnym brazowym sluzem czy to moglobyc od tego ze dosc daleko jechalismy samochodem na te badania i mnie wytrzeslo, bylismy w Lodzi a od swojego miasta mam ponad 100km. Zapomnialam napisac mam juz 2 dzieci ale jestem po 4 poronieniach i bardzo sie boje teraz o te ciaze, lekarz stwierdzil ze moja macica ma ksztalt ksiezyca lub usmiechu i czy to moze byc wplyw ze pojawiaja mi sie te uplawy? Pozdrawiam

• Mamusia
Kochane na brzuszku podają taką listę do szpitala, ale najlepiej podejść tam gdzie się chce rodzić i dowiedzieć się co trzeba (rzeczy które są pochyloną czcionką nie były potrzebne tam gdzie rodziłam):
Dla dziecka:
1. Becik
2. Ubranka 3 kompl (koszulka, kaftanik, śpioszki, czapeczka, rękawiczki) - polecam body rozpinane na całej długości
3. Pampersy - mała paczka - u mojego synka schodziło co najmniej 7szt na dobę
4. Pieluchy tetrowe - 5 szt.
5. Oliwka i mydło Bambino
6. Spirytus 70% i gaziki jałowe

7. Chusteczki nasączone
8. Krem na odparzenia
9. Ręcznik z kapturkiem
10. Smoczek

Dla mamy:
1. Podpaski (podkłady jednorazowe Bella) - 2 paczki - co najmniej
2. Woda mineralna niegazowana (najlepiej z dzióbkiem)
3. Koszulka do porodu - 2 lub 3 szt.
4. Szlafrok
5. Klapki
6. Przybory toaletowe
7. Kubek do picia i sztućce
8. Ręcznik, papier toaletowy
9. Maszynka do golenia
10. Dokumenty (leg.ubezpieczeniowa, dowód osobisty, karta NFZ, karta ciąży, odpis aktu małżeństwa)
11. Podkład na łóżko
12. Strój dla osoby towarzyszącej (w przypadku porodu rodzinnego)

13. Gumka do włosów
14. Majtki jednorazowe - nosić tak, żeby nie wiedział lekarz ;-)
15. Maść na sutki (np. Bepanthen)
16. Apap

A tu lista rzeczy podana przez szpital gdzie ja chcę rodzić:
dokumenty:
dowód osobisty + akt małżeństwa
książeczkę ubezpieczeniową (ważna 2 m-ce )
oryginalna grupa krwi
owa
hbs
karta przebiegu ciąży
układ krzepnięcia
elektrolity
aktualne badania (mocz, morfologia, cukier) ważne 2 tygodnie
wymaz z pochwy w 34-36 tygodniu ciąży

rzeczy dla siebie:
szlafrok
koszula 3 szt.
pantofle lub klapki
przybory toaletowe
ręczniki 2 szt,
majtki siatkowe
pieluchy bella
woda mineralna niegazowana

rzeczy potrzebne dla dziecka:
rożek, pieluchy tetrowe (ok 10 szt.)
3 komplety ubranek (dowolnie: śpiochy, kaftaniki, koszulki, body, pajacyk)
czapeczki 3 szt.
skarpetki, rękawiczki po 3 pary.
paczka pampersów 3-6 kg.
chusteczki nawilżone, maść typu linomag

Jak się czegoś nie weźmie to też nie ma tragedii, bo przecież w szpitalu nie siedzi się 2-3 godziny tylko 3 doby więc zawsze ktoś może dowieźć potrzebne rzeczy. Ja np. nie planuję brać od razu ubrań dla mnie i dziecka na wyjście tylko przygotuję w domu osobną reklamówkę i mąż weźmie jak będzie po nas jechał 🙂

• Mamusia
Lista sie przyda co do rekawiczek to slyszalam ze nie powinno sie dziecku zakladac bo niby ogranicza zmysl dotyku. A ja od wczoraj podly humor nic mnie nie cieszy i placze sobie 😞 ale mysle ze przejdzie mi bo po poludniu dzialeczka i grill na swiezym powietrzu 🙂. Doti ja tez nie czuje jeszcze malenstwa a juz sie doczekac nie moge. U mnie plamienie w pazdzierniku zakonczylo sie krwawieniem i poronieniem 😞

• Mamusia
Emilko z tymi rękawiczkami to jest tak, że jak masz odwagę od razu obcinać pazurki to to robisz a jak nie masz odwagi to lepiej żeby Dzidzia miała rękawiczki albo skarpetki żeby się nie podrapać. Swoją drogą mnie ktoś kiedyś mówił, że przez pierwsze 3 tygodnie chyba nie powinno się pazurków obcinać..
A humory to tylko hormony 🙂 Jak pojedziesz na działeczkę to się zaczniesz uśmiechać 😁

• Mamusia
Ehh Kochane, zazdroszczę trochę tym co kompletują wyprawkę od początku, bo ja muszę się powstrzymać od kupowania dopóki płci nie poznam na 100% Niby ma być dziewczynka ale to nie jest pewne.... Wszystko mam po Mateuszku, więc za dużo nie poszaleję. Tylko ręczniczek, kosmetyki i takie drobiazgi...
Mój Mati spał dziś 3 godziny wymęczony chyba kaszelkiem. Potem zjedliśmy obiadek i poszliśmy na polko na rowerek. Posiedzieliśmy na słoneczku do 14:30, wrócił tatuś i poszliśmy spacerkiem do Kościoła. I to był błąd, bo ledwo wróciłam do domu z okropnym bólem podbrzusza. Kościół jest tak blisko, szliśmy spacerkiem, bo Mati na nóżkach a ja i tak nie daję rady 😞 😞 😞 Źle mi z tym strasznie bo czuję się jak jakaś kaleka 😞 Pogoda prześliczna ale co z tego...
Teraz Mati siedzi z babciami a ja idę się położyć 😞

• Mamusia
Co do rekawiczek to dobrze jest miec przy sobie w szpitalu, nie ograniczaja zadncyh zmyslow... maja sluzyc temu, zeby dziecko nie bylo cale podrapane.,.. a uwierzcie, ze niektore maja tak dlugie pazurki, ze az im sie lamia...

Dwa paznokcie mozna obciac od razu po powroie do domu... Lepiej nie robic tego w spzitalu, ze wzgledu na to, ze niepotrzebnie pod pazurki wchodza bakterie szpitalne... a wiadomo ze tam jest wszystko... i nie ma co ryzykowac, bo maluszek raczki ciagle przy buzce...

Monisia, taki brazowy sluz moze wystapic po badaniu...
Masz jakies leki na podtrzymanie???

• Mamusia
Cześć Kochane 🙂 no i kolejny piekny dzien zbliza sie ku końcowi 🤨 Bylo tak pieknie, a jutro znow do pracy 😞 Ale co pokorzystałam to moje 😁 Znów był spacerek, nakupilam sobie legginsow i rajstop ciążkowych, bo w taka pogode az sie nie chce chodzic w spodniach 🙂 własnie znajomi od nas poszli, no wiec klade sie do góry brzuszkiem i odpoczywam 🙂

• Mamusia
Sandroos najchętniej to już bym sobie ta pracę odpuściła... We wtorek się okaże, czy zredukują mi pracę przy kompie z 8 do 5 godzin, jeśli nie, to niedługo pójdę na zwolnienie i oleje sprawę 🙂 a jak mi pójdą na rękę to popracuje do końca maja.

• Mamusia
Nie, monisia nie zaszkodzi.

Tak moga byc plamienia w dniach kiedy miala wystapic miesiaczka... choc bardziej bym obstawiala na badanie ginekologiczne,,,
Jesli do jutra nie ustapi Ci to plamienie to koniecznie zadzwon do lekarza....

A jesli nic mi nie bedzie dokuczac i brzucho nie bedzie przeszkadzac ( bo schylania mam sporo> to chcialam tak do konca kwietnia...