Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Emi nie kupuj sudocremu 😉 w niebieskim pudełku dostaniesz próbke ;D
a na początek najlepszy jest linomag specjalny dla dzieci bo podobno najlżejszy taki z misiem i różową zakrętką 🙂
ja chyba w sierpniu. Jeszcze tyle rzeczy do kupienia. kosmetyki,przewijak, rzeczy dla mnie do szpitala...
najważniejsze ze lozeczko, wozek,smoczki, butelki pokupowane...no a ciuszki to po cioci Julce ;d haha 🙂

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
a kiedy macie zamiar kupowac kosmetyki ???

Ja juz sie zaczelam rozgladac, bo bede robila wieksze zamowienie w tej aptece doz.pl i tam z ta nasza karta niektore produkty sa super tanie, a nawet i bez tej karty sa czasem tansze niz w sklepie. A skoro i tak dla siebie tablety bede zamawiac to wezme od razu i cos dla maluszka. Z sudocremu zrezygnowalam na rzecz linomagu 🙂

• Mamusia
no właśnie dzis w biedronce widziałam Dada Premium Care 1, a myślałam, że nie robią tych malutkich new born bo nie mogłam nigdzie trafić, kosztowały niecałe 14 zł za 28 szt, czyli 0,50 zł/szt
papmersy new born 1 kosztują ok. 22 zł za 43 szt, czyli wychodzi ok 0,51 zł/szt
myślałam, że te biedronkowe wyjdą sporo taniej, a w sumie różnicy znacznej nie ma, grosz na pieluszce

• Mamusia
To jak sie dowiedziałam że mama jest w ciązy to miałam manię kupowania rzeczy dla dzieci. w rezultacie mała miała chyba z 6 smoczków. z czego tylko jednego używała przez tydzień. później nie chciała. Milenka dostała w spadku smoczki z lovi nawet nie odpakowane. :P

• Mamusia
Widze dziewczyny ,że poważne tematy kosmetyczne zaczełyście.
Ja ze swoją starszą używałam sudocremu i nie narzekałam , ale to 10 lat temu więc wszystko może poszło do przodu .
Boże jak Was czytam to uzmysławiam sobie,że ja jeszcze nic nie mam ani dla siebie ,ani dla małej 😮
Kurcze powiem Wam że coś mnie od rana brzuch pobolewa jak na okres mała co prawda się rusza ale każdy jej ruch sprawia mi straszny ból , a wcale mocniej niż zawsze nie kopie. Niewiem od czego to zależy . 🤨

• Mamusia
Widze dziewczyny ,że poważne tematy kosmetyczne zaczełyście.
Ja ze swoją starszą używałam sudocremu i nie narzekałam , ale to 10 lat temu więc wszystko może poszło do przodu .
Boże jak Was czytam to uzmysławiam sobie,że ja jeszcze nic nie mam ani dla siebie ,ani dla małej 😮
Kurcze powiem Wam że coś mnie od rana brzuch pobolewa jak na okres mała co prawda się rusza ale każdy jej ruch sprawia mi straszny ból , a wcale mocniej niż zawsze nie kopie. Niewiem od czego to zależy . 🤨

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
a ja nie wiem na jakie butle sie w koncu zdecydowac 🤨

ja kupiłam z lovi
http://allegro.pl/lovi-butelka-medical-250-ml-i-smoczek-0-3-gratis-i2380872286.html

a oprócz tego dostałam ze szkoły rodzenia jeszcze dwie mniejsze 150 ml z aventu

• Mamusia
Lekarz mi powiedział ze dziecko jest odwrócone tak ze kopie mnie po wnętrznosciach i mam sie cieszyc ze nie kopie mnie bezpośrednio w brzuch bo przez małą ilość wód bym to boleśnie odczuwała... wczoraj wieczorem poczułam w boku...az sie zgiełam w pół a Adrian sie przestraszył bo nie wiedział co sie stało...

• Mamusia
Ja się pewnie rozpisze, bo wkurzona dzisiaj byłam nieziemsko. Poszlam do tego lekarza i z rejstracji mi powiedziały, że mam isc do góry i ze mnie przyjmie doktorka. Oczywiście poszlam i żadna stara pipa nie raczyla mnie wpuści, to powiedziałam , ze wejde po ostatniej. No , ale zaraz przyszla kolejna i mi się pyta,na która to jej mowie ze nie mam numerka i ze czekam, bo mam temp i jestemw ciąży i chce wejść przed nia szybko. Zaznaczam, ze żadna z Pan przede mna nie kaszlała, nie kichala, i nie wygladala na obloznie chora czy przeziebiona. No i tez pow. Ze mnie nie wpuści. To się poryczałam, ze zlosci bo kaszlalam jak mops, duszno mi i ogolnie masakra. Zeszlam na dol, i babka się wkula i mowi, ze mam wracac i wlazłam przed nimi wszystkimi… miały za kare…
Ale na szczęście nic mi nie jest, albo jakas wirusowka, albo się dopiero cos wykluje…;// wiec mam się wylezec. Przez pipy kupe siana wydalam, bo poszlam sobie poprawić humor i kupiłam sobie dwie bluzki, dwie pizamy i spodenki.

A teraz plodze co do was.
Emolium, Oilatum, mimo, ze sa to swietne kosmetyki to niekoniecznie polecam na zdrowa skorke malucha, bo to kosmetyki lecznicze, a po co leczyc cos zdrowego??? A później w momencie jak się cos zacznie dziac, nie będzie preparatu, który zadziała…ale to taka drobna dygresja. Ja nie wiem co będę kupować zwykla oliwke Bambino, i może cos Ziajki. Specjalnie przesadzac nie będę, młodej bardzo krotko smarowałam pupe i nigdy się nic nie dzialo.

Co do pieluszek, ja bylam niesamowicie niezadowolona z Huggisow. Do pol roku uzywalam Pampersow, później Dada z Biedronki i tez bylam zadowlona. I teraz chciałam od początku Dady, ale skoro piszecie, ze takie niewielkie roznice w cenie to zdecydowanie stawiam na pieluszki Pampersa.
Chusteczki Pampers fajna cene w Auchan miały za 6 paczek 25 zl.. to się mega oplaca. Z biedronkowych tez bylam bardzo zadowolona.

Co do obcinania paznokci maluchowi, nie trzeba czekac z tym 2 -3 tygodnie, bo malce potrafią się urodzić z mega długimi i później cala buzke sobie odrapia. Tylko, nie obcina się pazurków podczas pobytu w szpitalu, bo cala flora bakteryjna szpitalna, która dziecko ma pod paznokietkiem po obcięciu laduje najczęściej w buzi noworodka. A w szpitalu przegląd bakterii jest naprawdę ZAJEBISTY. Ale od razu po powrocie do domku można to zrobić…
W szpitalu gdzie ja rodze to większość dla maluszka jest. Lacznie z ciuszkami.

To się trochę rozpisałam .

• Mamusia
skoro tak te emulsje sie przedstawiaja to co innego najlepiej dodawac do wody przy kapieli zeby natluszczyc skore dziecke?? i jaki termometr bedzie najlepszy bo mi mam wcisla klasyczny rtecowy i mowi ze do pupy bede wkladala 😮 jakos sobie tego nie wyobrazam 😮
aaaa i od ktorego miesiaca zycia zaczynaja rosnac zabki??
i czy warto jest kupic z gory cos na kolki ?

• Mamusia
Hmmmmm... zabki sprawa indywidualna od 4 miesiaca juz nawet i do roczku...

Ja dodawalam oliwke zwykla bambino do wody, zeby pozniej juz nie smarowac. Tylko pamietac trzeba zeby porzadnie trzymac,bo maluch sie moze wyslizgnac ;/

Co do kolek, ja od razu nie kupuje. Ale tobie men moze przywiezc Sab Simplex skoro i tak w niemczech pracuje... po co pozniej kombinowac i szukac...

Co do termometru to msuze sie zgodzic, ze najlepszy jest rteciowy. Ale nie ma potrzeby,a wrecz niezalecane juz teraz jest wkladanie go maluchowi do odbytu..
Temperaturke najlepiej mierzyc pod paszka, a jesli bedziesz miala z tym problem to dosc szybko mozna zmierzyc rowniez w pachwinie..
Teraz ze wzgledu na to, ze termometry rteciowe sa wycofane z uzytku, i moze byc problem z ich odstepnoscia... produkowane sa takie bardzo podobne, z tym, ze zawieraja inna niz rtec substancje..tzw. termometr galowy.
Nie wiem czy dokladny, bo nie mialam mozliwosci probowac...
http://allegro.pl/babyono-termometr-tradycyjny-bezrteciowy-galowy-i2450211618.html

• Mamusia
W niektorych szpitalach sa herbatki. Nie wiem ja nie mialam. Jak cyztam co Ty pakujesz to jak na wakacje 🙂) i torba 35kg 🙂

Dostaniesz, ale nazwijmy to "droga nielegalna" bo nie jest zarejstrowany w PL. I jest sprowadzany z Niemiec. Na necie wiem, ze gdzies widzialam, ze ktos wysyla. ale po co przeplacac?

Ja kupilan bardzo dobry bezdotykowy termometr brauna za 200 zl i gowno inaczej mierzyo w uchu inaczej na czole i stwierdzilam, ze o kant dupy z tym termometrem i lezy w szufladzie.. a ja uzywam rteciowych..