Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A propos materacy lateksowych, to zapomniałam jeszcze dodać, że ważne jest by taki materacyk był wykonany z jednego bloku lateksowego. To chyba się nazywa "bezstrefowy" 🙂
A jeśli chodzi o materace piankowe, to w poście niżej pisałam o piance poliuretanowej, co jest blędem - chodzi o piankę termoelastyczną. Nie wiem dokładnie, jaka jest między nimi różnica, ale podobno te drugie są najlepsze.

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mało ostatnio jest do nadrabiania tu 🙂
Zrobiłam z mamą zakupy na jutro do pociągu.
Kupiłam sobie 2 pary legginsów 3/4 w koncu o ugotować się można!
Siedzę przy wiatraku i mimo to ze mnie cieknie...
Pogoda jest po prostu okrutna!

• Mamusia
Dobry wieczor..

Ja dopiero co wrocilam od rana z dzialeczki 🙂 Opalilam sie 🙂 ale momentami tez uciekalam ksiazke czytac do ciebia, bo nawet mi dzis bylo za cieplo 🙂 W miescie bym chyba umarla ;//

Z lekarzem wszystko zalatwilam na szczescie 🙂 Zwolnienie wypisane, wizyta przelozona na poniedzialek, wiec nawet nie tak bardzo odlegle 😉

Nadia do wyjazdu wyszykowana,paznokcie u rak i nog pomalowane 🙂 haha 😉 wiec bestia na podryw moze isc 🙂

Jutro do kumpeli na dzialeczke jeszcze smigniemy,a zaraz sie wezme chyba za prasowanie i podziele je sobie na dwie czesci, bo chyba nie ogarne za jednym razem wszystkiego 🙂

Karolka, a jakie masz wartosci tej hemoglobiny?

• Mamusia
Sandra podziwiam Cie, ze dalas rade wysiedziec dzis, ja nawet nie probowalam wyjsc na slonce, a maniaczka opalania tez jestem 😁 caly dzien zbunkrowana w domku siedze z wiatrakiem i zimnym piciem 🙂

Moim zdaniem moja gin troche przesadza z tymi wynikami moimi, bo nie sa jakies tam masakryczne: hemoglobiny mam 10.9 g/dl, a hematokrytu 33%. czytalam na innych forach, ze laski maja o wiele gorsze wyniki i lekarz nawet zelaza im nie zapisuje...

• Mamusia
i przy takim wyniku Ci kaze brac Tardyferon?? ;// Nie martw sie...
Ona naprawde lekuchno nawiedona chyba 🙂

Ja juz kiedys pisalam, ze mialam 11 to nic nie bralam, a przy wartosci 6 kazal mi wprowadzic zelazo...
ale jakos nie robil z tego powodu wielkiej tragedii 😉
hematokryt masz dosc niski.. a zaraz lookne na swoj 😁 ja mam 30,8.
Ale wiadomo, co lekarz to inaczej, moze przewrazliwiona na tym punkcie, jak Pestki na wadze 😁

• Mamusia
Isa miejmy nadzieję, że szybko zleci wyjazd .

Ja jestem lekko przerażona tym jutrzejszym wyjazdem... Tymi tramwajami jechać przez miasto, którego nie znam nawet 😁 Ale w necie wszystko sprawdziłam z mamą, na kartke zapisane co, gdzie, jak i ile się jedzie :P więc mam nadzieję, że wrócę w niedzielę na czas haha 😎

• Mamusia
Ja podobnie jak Karolka, dziś przede wszystkim w domu, niestety bez wiatraka, bo mój M zabrał do pracy... Na chwilę wyszłam tylko do sklepu po wodę i stwierdziłam, że w domu chociaż trochę chłodu. M nadal w pracy, nawet nie wiem, kiedy wróci, bo dziś ma jakieś zebranie.

Isa, nie smuć się. Stęsknicie się za sobą, to zobaczysz jakie radosne będzie powitanie, gdy wróci 🙂

• Mamusia
Właśnie M wrócił i moje wyniki przywiózł. Mocz ok, w krwi jak zwykle za dużo leukocytów, ale w ciągu miesiąca hemoglobina spadła mi z 12.3g/dl na 11.9 g/dl a hematokryt z 36.6% na 35.8%. Dziewczyny, mam się tym martwić czy nie? 😮

• Mamusia
karolka to ja mam hemoglobiny 6,30..i tylko 1x1 biore tardyferon...
A ogólnie z tego wypisu przeczytalam ze jest ubytek przegrody międzykomorowej serca płodu prawdopodobnie z towarzyszącym ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej - podejrzenie AVSD. I izolowany podwyższony opór przepływu w tętnicy pępowinowej,bez cech centralizacji krążenia....ja pitole masakra...ułożenie płodu jest podłużne miednicowe...ciekawe co mi w tej Łodzi powiedzą...

• Mamusia
Natalia, nie martw się narazie. Jak sama napisałaś, to jedynie podejrzenie AVSD, a nie ostateczna diagnoza. Będziesz jeszcze miała jakieś badania w tym kierunku, aby lekarze postawili jednoznaczną diagnozę? Coś Ci wogóle powiedzieli w szpitalu czy tylko wręczyli wypis i wypuścili do domu?

• Mamusia
Deira napisał(a):
Natalia, nie martw się narazie. Jak sama napisałaś, to jedynie podejrzenie AVSD, a nie ostateczna diagnoza. Będziesz jeszcze miała jakieś badania w tym kierunku, aby lekarze postawili jednoznaczną diagnozę? Coś Ci wogóle powiedzieli w szpitalu czy tylko wręczyli wypis i wypuścili do domu?

Wypuscili mnie z wypisem i teraz w poniedzialek jade na badanie echokardiograficzne do Łodzi,ogolnie to juz rozmawialam o tym z moim lekarzem prowadzacym wlasnie.....ktory do tej lodzi mnie wyslal...okaze sie kiedy zakonczyc ciaze,jak i kiedy zabieg u malej...podejrzenie to teraz wyniklo ze przedsionkowej,a ubytek miedzykomorowej jest.

• Mamusia
Deira nie masz sie co martwic takim spadkiem... Im wyzej w ciazy, tym beda wieksze spadki..bo zasilamy rownize uklad krwionoscny plodu, przez co wiecej krwi zabierane od mamy...i organizm nie nadaza za uzupelnianiem...

Natalia, dobrze, ze diagnoza jest wiadoma i ze mozna leczyc po porodzie malutką... Wiadomo, ze bedzie Was to kosztowac sporo nerwoww... ale najwazniejsze ze WIADOMO co i JAK leczyc...no i ze bedzie dobrzE!!!

• Mamusia
deira dzięki za wyczerpującą wypowiedź co do materacyków, ja też chciałam wcześniej z kokosem, ale potem gdzieś przeczytałam, że uczula i z tym przemoczeniem bywa nieciekawie, najbardziej przerażają mnie te pleśnie itd
także szukam jakiejś innej alternatywy i co raz bardziej przekonuje się do tego żeby jednak wydać troszkę więcej ale mieć porządny materac, w końcu dziecko będzie go używało 3 lata

• Mamusia
Pati a czemu 3 lata??
Moja miala rok i chyba dwa miesiace i sie wydelegowala do normalnego lozka

Ja chyba mam ten gryczano-kokosowy i nie wiem czy bede kupowac nowy... choc chyba tak.. bo nie wiem czy sie nie odksztalacaja... i jeden maluch po drugim moze spac ;// musze dopytac w sklepie...

• Mamusia
Jezu, dziewczyny, jak mi stopy spuchły!!! 😮 Po raz pierwszy od początku ciąży pojawiła się u mnie opuchlizna stóp. Ale jaka! Normalnie jak yeti wyglądam 🤪 Macie jakieś sprawdzone sposoby na zmniejszenie tego obrzęku? Narazie leżę z nogami do góry, ale nie wiem, czy to pomoże.

Sandra, dzięki, będę do poniedziałku spała spokojniej, do czasu wizyty u gina 🙂
Mam nadzieję, że on nie wpadnie na pomysł, by mi już teraz aplikować jakieś leki.
A jeśli chodzi o materacyk, to czytałam artykuł bodaj na dlarodzinki.pl, gdzie jakiś lekarz porównał korzystanie z używanego materacyka do noszenia po kimś wkładek do butów 😮 Zdecydowanie kup nowy 🙂

Natalia, nie wiem, czy to będzie jakieś pocieszenie dla Ciebie, ale może chociaż troszeczkę 🙂 Przypomniałam sobie, że przyjaciółka koleżanki z pracy urodziła w zeszłym roku córeczkę ze zdiagnozowaną wadą serca. Mała operowana była w pierwszych tygodniach życia, wydaje mi się, że w Gdańsku. Nie wiem, czy to była ta sama wada co u Twojego Maleństwa, ale wiem, że dziś jest zdrowym i wspaniale rozwijającym się dzieckiem. Dlatego jestem pewna, że wszystko skończy się dobrze, choć łatwo na pewno nie będzie. Ale z pewnością będziesz miała wsparcie nie tylko wśród lekarzy, ale rodziny i przyjaciół 🙂

Dobra, jestem padnięta po tym dzisiejszym dniu, dlatego życzę dobrej nocki i idę przytulić się do poduszki 🙂