Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mojej siostrze tez wyciskali synka - 4 polozne jej na brzuchu lezaly, pzrze to wszystko miala traume i dlugo nie chciala drugiego dziecka 🤨 na dodatek przypuszczamy, ze mogly go jakos uszkodzic, bo byly z nim niezle problemy i moja siostra chodzila z nim prywatnie po lekarzach i specjalistach, zeby dorownal swoim rowiesnikom, bo sie slabiej rozwijal pod kazdym wzgledem...

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
pestka mialam taki sajgon ze szok wiecej kurzu mi sie ostatnio zbiera i w ogole juz mnei wkurzal ten nie lad .. poza tym M mial jutro przyjechac i dlatego tez ogarnelam a teraz mi napisalm ze najprawdopodobniej nie przyjedzie poplakalam sie i nie moge przestac 😞

co to znaczy, ze nie przyjedzie??? 🤔

• Mamusia
Slabo mi sie robi jak o tym wyciskaniu myślę. ale tutaj w uk chyba tego w ogóle nie robią.
Mi sie wydaje ze najlepszym sposobem na wprowadzenie główki do kanału to jednak jest skakanie na piłce i krecenie biodrami. W ogóle wszystko w pozycji żeby grawitacja robiła swoje.
Emi nie smuc sie! Na pewno wkrótce sie zobaczycie!

• Mamusia
Kochane ale ja pisałam o wstawianiu się dziecka w kanał rodny jeszcze przed rozpoczęciem akcji porodowej. Nie będę przecież teraz na brzuch naciskać a skakanie na piłce ani kręcenie biodrami też mi nic nie da, bo to ma pomóc dziecku właściwie się ustawić już w kanale. Zresztą sama nie wiem.......

Jeśli chodzi o szybkie przygotowania na powitanie dziecka - każda ma inne potrzeby i odczucia z tym związane. Ja nie rozkładałam łóżeczka bo po 1. nie miałam takiej potrzeby, po 2. wiedziałam że mi Młody będzie skakał po nim, po 3. wolałam mieć więcej miejsca w pokoju. Za to przy pierwszym dziecku chciałam od razu mieć wszystko gotowe i M mnie stopował 🙂
Tak więc każdy przygotowuje się w swoim czasie. Znajoma, która teraz jest w drugiej ciąży wózek kupiła chyba w 8tc.. po czym nie dawno okazało się że będzie mieć bliźniaki i musiała sprzedać ten a kupić inny... Ale skoro taką miała potrzebę to jej sprawa, prawda? 🙂

Ja się ciągle zastanawiam czemu zakładacie, że po porodzie będzie tak ciężko... Wiem, że bywają lepsze i gorsze dni, że czasem jest ciężko, ale kobieta ma wpisane w naturę urodzenie i wychowanie dzieci i naprawdę organizm się przestawia. Ja też nie raz byłam wyczerpana, bo M niewiele mi pomagał i długo miałam zarywane noce na karmienie, przewijanie itd... odsypiałam jak tylko mogłam i jakoś się udało. Najgorszy jest chyba niepokój o dziecko, o jego zdrowie. Matka zauważa każdą zmianę na skórze maluszka, każdą zmianę zachowania i czasem włącza się panika niepotrzebnie. Ważne żeby nie dać się zwariować!

A o forum chyba nie da się zapomnieć tak łatwo. My (marcówki 2010) wracałyśmy tu chyba wszystkie w czasie 1. i 2. urodzin naszych dzieci, przypominałyśmy sobie jak pisałyśmy że jedziemy na porodówkę, jak czekałyśmy na wieści o innych rodzących... Ja wtedy z forum nie byłam tak związana emocjonalnie i o porodzie dałam znać dopiero jak wróciłam do domu. Teraz wiem że będzie zupełnie inaczej hihihihi

• Mamusia
Karolka, raczej od drugiej strony. Nie, ze uszkodzili przy wyciskaniu, tylko pewnie wyciskali bo porod sie przedluzal, i wlasnie to moglo spowodowac ze zdecydowai sie na wypchniecie malca.

Mylicie ogolnie pojecia, Doti mniej wiecej wyjasnila.
Balotowanie glowki, mowi o tym ze jest ruchoma nad wchodem- nazwijmy gora kanalu rodnego.
Wstawianie badz schodzenie w dol w kanal rodny moze przyspieszyc, krecenie biodrami, skakanie na pilce, ale w momecnei wystapienia juz czynnosci skurczowej.
A to o czym mowicie, to "wyciskanie"tzw. zabieg Heimlicha, jest w chwili obecnej zakazany, przez duze ryzyko powiklan.. krwotoki, pekniecie macicy itp, itd.
Tyle, ze np. jak maluch ma juz glowke praktycznie na wychodzie nie ma mozliwosci zrobienia juz cc, a rodzaca np. jest zmeczona i nie chce wspolpracowac.. no to trzeba cos zrobic zanim np. dijdzie do niedotenienia, ktore sa gorsze w skutkach niz polamane zebra rodzacej.

Co do antybiotyku, powinien byc podany przy porodzie. Najczesciej oznacza sie pozniej wskaznik zpalny u maluszka i w ten sposob wiadomo, czy nie zlapal paciorkowca przechodzac przez kanal rodny. Kumpela dostala 1,5h przed urodzeniem maluszka i niestety maly sie zarazil... Sorki mala 🙂)

Ja sie nalazilam i narobilam dzisiaj jak bawol.. 5 pralek wstawionych, ale nie ogarnelam oczywicie prasowania, bo bym chyba padla na twarz. Pozniej 2godzinny spacerek i nogi w dupe mi wchodza ;//

Ja za takie rzeczy jak ubieranie poscieli, skladanie lozeczka sie nie biore... niech maz sie z tym bawi jak pojde do szpitala.
Do bani w tym wrzesniu,bo Darek ma dwa wyjazdy sluzbowe.. jeden dwu a jeden trydniowy.. no ale mam nadzieje, ze nie zbiegnie sie w terminie porodu, bo jeszcze termin blizej nieokreslony.

Sama jestem ciekawa jak wyjdzie ta morfologia.

Juz keidys wspominalam, ze przed porodem wartosci fizjologicznie sie podnosza, wiec ladnie ladnie , ze wyniczki podeszly do gory 🙂)

• Mamusia
Karolka zdecydowanie więź jest, bo spędzam tu zdecydowanie więcej czasu niż w pierwszej ciąży mimo że teraz mam przecież dziecko do wychowywania 😜 poza tym mam laptopa z którego korzystam kiedy chcę i w każdej pozycji a wtedy nie miałam takiego luksusu 😁

• Mamusia
Ej Sandra piszesz tak jakbym skurczy nie miała wcale 😜
Ja na brzuszku jestem od sierpnia 2009 😉
Włączony mam wiatrak i co chwilę mam wrażenie że się błyska na dworze, bo mi firanka się rusza i się światło od cekinów na firance odbija 😁
Idę po kolację jakąś.... Tylko nie wiem gdzie ją wsadzę, bo mi się dziecko rozbestwiło i nogi wciska pod żebra. Jak już się tak gimnastykuje to mogła by się odepchnąć mocniej i wciskać głowę tam gdzie trzeba 😜

• Mamusia
Ale macie dziś tematy traumatyczne :/ Jak czytam o tym wyciskaniu dziecka to mnie dreszcze przechodzą, mam nadzieję, że naprawdę już tego nie robią w polskich szpitalach...
A swoja drogą co to jest, takie przykre uczucie jakby młody główką uderzał w górę szyjki macicy - taki prąd mnie od tego przechodzi, ze czasem aż niefajnie :/ To nie jest jakieś wstawianie? Czy tylko się tak młody psoci? 😉