Skocz do zawartości

Lutoweczki 2013 | Forum o ciąży

innicone

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja też już miałam badanie krzywej cukrowej, niestety cukier mam lekko zawyżony więc muszę ograniczać cukier i powtórzyć badanie w 28 tygodniu. Zobaczymy- mam nadzieje, że wynik będzie lepszy bo nie jem w ogóle cukru, no chyba że góra 2 łyżeczki miodu albo po prostu owoce. Jakoś wytrzymam 😮 ah szkołę rodzenia zaczynacie- zazdroszczę ja właśnie kończę 3 tygodniowy urlop w Polsce u rodziców i musimy wracać do Holandii a tam nie ma czegoś takiego jak szkoła rodzenia- tylko gimnastyka, joga dla ciężarnych...i co gorsza prowadzone po niderlandzku;p ale zobaczymy może coś znajdę dla siebie- popytam położnej. 11 października mam tam umówioną wizytę i mam mieć duuuży skan -taki po 20 tyg. Tutaj polski gin powiedział, że chyba będziemy mieć dziewczynkę, zobaczymy czy tam mi to potwierdzą! Już się nie mogę doczekać 😜 Bo na ostatnim usg ta nasza mała Księżniczka Zosia (albo Książę Stasiu) skrzętnie zakrywała co tam ma. Także pewności nie mamy. Pozdrawiam wszystkie Mamuśki! 😎

• Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Wreszcie działa 🙂
Kuka gratuluję serdecznie 🙂 i powodzenia na magisterce!

Ja tą glukozę miałam tak dawno,żer już zapomniałam jak to obrzydliwe jest... w 20 tyg.

Co do jedzenia to też nieraz daję się zwariować,że wszystko jest złe ale jak sobie pomyślę,że moja babcia jadła ziemniaki ze smalcem i stare zasolone mięso a życie jakoś przetrwało -niespodzianka 😉
Będzie dobrze dziewczyny!

Basiu jaki masz już śliczny duży brzuszek 🙂

I mam pytanko do doświadczonych już Mam: czy któraś z Was rodziła może w wodzie?

• Mamusia
Bry 🙂

Bulek, moja kuzynka rodziła w zeszłym roku w wodzie, więc mogę powołać się tylko na jej opowieści.
Generalnie narzekała: okazuje się że woda tak ją zrelaksowała, że ustąpiły skurcze i poród przeciągnął się o kilka dobrych godzin, kilka bolesnych godzin. No i finalnie i tak skończyła na helikopterze.
Ale to są jej opowieści, wiadomo: zawsze co osoba to inna historia i inne zalecenia 😉

Bulek, ja myślałam, że my razem na tej Inflanckiej się męczyć będziemy 😉 😁 😁 a tak: gdzie ja Ci do basenu włazić będę 😁

• Mamusia
a dziękuję 🙂 Krasnalek pięknie mnie wyprzedza 🙂 i jak zwykle w zależności od tego w co ubrana jestem mniej bądź bardziej się uwydatnia - tak jak tu w przypadku ciążowych spodni 🙂 ale cieszy ten rosnący brzuszek 🙂

ja co prawda nie rodziłam wcześniej, ale nasza przyjaciółka ma przeszkolenie medyczne i psychologiczne - poza tym w tym szpitalu, w którym chciałabym rodzić ma ksywkę \\\\\\\'siostra wielokrotnie przełożona - i będzie ze mną rodzić w wodzie (tak przynajmniej się nastawiamy) albo chociaż na uśmierzenie bólów a potem na stół 🙂 ponoć różnica jest nieziemska i temu się na to nastawiam 🙂

• Mamusia
Hej Dziewczeta 🙂

U mnie dzisiaj piękna pogoda i cieplutko więc od razu mnie głowa nie boli 😎
Dzisiaj rano byłam u mojego lekarza bo od 2 dni mam pulsujacy bol po prawej stronie brzucha i bałam się że to coś z dzidziusiem, ale okazało się że dzidziuś ok, tzn jeszcze jutro idę na usg ale nic nie wskazuje że to problem z ciąża 🙂
Jednak zrobiłam dzisiaj badania i czekam na wynik bo podejrzenie padło na wyrostek 😞...a konkretnie początek zapalenia:/ mam nadzieję że CRP wyjdzie w normie to odetchnę z ulgą. 🥴 dzisiaj zaczęłam się zastanawiać nad tym czy to nie jakieś zaparcia albo coś...może mam zła diietę:/w każdym bądź razie jestem dużo spokojniejsza o dzidziusia 🙂

Ps. wiecie gdzie zniknęła Sonka? Dawno jej nie czytałam...

• Mamusia
TuliPanna zamiast do szpitala pójdziemy na basen na Inflanckiej 🙂 Damy radę 🙂
A będziesz chodzić do szkoły rodzenia tam? czy jako doświadczona Mama odpuszczasz?

Ja jakoś strasznie boję się tego znieczulenia w plery... Wogóle jakaś panika mnie naszła ostatnio z tym porodem.. mam nadzieję,że mi przejdzie 🙂

Dzikuska nie denerwuj się na zapas -wszystko bedzie dobrze !

• Mamusia
bry 🙂
Mam depresję 😁 😁
wyciągnęłam listę "wyprawkową" po synciu i dotarło do mnie że jestem w ciemnej dupie z wszystkim. Muszę przeorganizować całe mieszkanie a ja sobie bimbam radośnie nooooo...

I coś Hanka mnie mało kopie, i pogoda do dupy.

Bulek, a szkołę rodzenia sobie odpuszczam 😉
i też się porodu boję: teraz jak wiem co mnie czeka...

• Mamusia
Tulipanna ... nie tylko ty jesteś w tyle z tą wyprawką 🙂 ja też jeszcze nie ruszyłam z zakupami 🤔
Nawet mój mąż stwierdził ostatnio, że chyba trzeba zacząć jakąś listę i zakupy powoli ruszyć 🙂 Chociaż On zawsze był zdania, że mamy jeszcze czas i ja panikuję, że nie ma co się spieszyć 🙂 a tu proszę taka odmiana 😉 ah ci nasi panowie 😉

a co do wyprawki ... ja zaczęłam rozglądać się za wózkami i trafiłam jeszcze na takie coś 🙂

http://opinie.wozki-dla-dzieci.com/wozki-ranking/

• Mamusia
Basidrak napisał(a):
GRATULACJE Madziu 🙂 no to już konkretniej możesz ruszać z kompletowaniem wyprawki 🙂
Dzikuska napisał(a):
Lekarz wypatrzył mi dzisiaj 100% dziewczynke 🙂 🙂 🙂

A ja juz wszystko mam prawie 😜 mamy tyle dzieci w rodzinie że naprawdę nie wiele będę musiała kupować...ale chyba przywiozę te wszystkie ciuszki i poogladam co by mi sie tam spodobało 🙂 pewnie coś kupię ale nie wiele 😉
Wózek, kołyske, łożeczko już mamy od rodzinki więc tylko pozwolić 🙂

• Mamusia
Witam wszystkie lutowe mamusie:]
ja mam termin na 20 lutego i już nie możemy się z mężulkiem doczekać:] a co do wyprawki to co jakiś czas na coś się kusimy i jak wpadnie w oko to kupujemy 🙂 za wózkiem też już się rozglądaliśmy i jak na razie nr 1 to Graco Symbio 3w1 tylko strasznie drogi... 🤢 znacie może jakieś opinie??

• Mamusia
Witaj Anciek 🙂 zapraszamy do 2 wątku Tabeleczka 🙂 o uzupełnienie danych 🙂

co do wózków to dzisiaj pół dnia spędziłam na szperaniu w necie i podpytywaniu moich koleżanek 🙂 i coraz większy mętlik mam w główce 🙂 zwróciły mi uwagę na skrętne kółka i możliwość ich blokady, dla 3 kołowców nie ma podjazdów więc zawsze przednie kółko w górze, no i żeby zwracać uwagę przy kupnie fotelika czy jest baza do autka - żeby za każdym razem nie bawić się z pasami i fotelikiem a tylko wrzucać go w bazę - no i żeby był (spacerówka też) wyposażony w takiego rogala na główkę czyli wkładkę dla niemowlaków, która stanowi dodatkową ochronę. Żeby wyjaśnić o co chodzi poniżej link do przykładowego fotelika 🙂

http://dino.sklep.pl/nowy/wyprzedaZ-fotelik-graco-logico-s-z-baza-013-kg-kolor-gianni-p-14577.html

• Mamusia
Jeju jak ten czas leci jak zaglądalam ostatni raz to były to Wasze poczatki ciąży jakiś 6-7 tydzień a teraz juz półmetek dla większości za wami 🙂
Pozdrawiam wszystkie lutówki 2013 i zycze wspaniałej końcówki ciąży, wielu uroków z kopnięć i jak najmniej dolegliwości zwiazanych z wieksza ruchliwościa dzieciaczków w stosunku do miejsca w brzuszku 🙂
Lutówka 2012

• Mamusia
Dzięki Aleksandra! Rzeczywiście ten czas tak szybko leci..

Ja też jeszcze nic nie mam. Nie licząc 2 pieluszek newborn i próbek kremów dla dziecka ,które to dostałam na wizycie od ginekologa 😁
ale zajmę się tym pewnie dopiero jak będę na zwolnieniu czyli dopiero grudzień/styczeń. Oby jej nie przyszło do głowy pojawic się na tym świecie przed terminem 😜

• Mamusia
nim się zorientowałam nastał już październik i 5 miesiąc prawie za mną 🙂 przez palce ten czas mi ucieka 😲
mi w sobotę udało się wybrać z mężem po sklepach - mały rekonesans w zakresie wózków 🙂 i od dziś zaczęłam dokładniej przeglądać ogłoszenia w kierunku zakupu 🙂 no i weryfikowania listy wyprawki

• Mamusia
Hej,

a jak jest z ruchliwością waszych pociech? moja kruszyka jeszcze do nie dawna strasznie sie wiercila w ciagu dnia a teraz mam wrazenie ze jej sie pozmienialo...po jedzeniu cos tam bryknie a tak to spi...w nocy bardziej jakos chyba sie rusza ale jeszcze nie kopie za mocno wiec czasem chyba to przesypiam, no chyba ze mi sprzeda kuksanca w pecherz 😞 No i ruchliwa jest w kosciele nie wiadomo czemu...

• Mamusia
mój mały najpierw brykał tak koło południa później sobie zrobił parę dni przerwy, że aż się wystraszyłam a teraz to rano i najczęściej wieczorkiem jak się położę na wznak albo w pozycji półsiedzącej. Ale te kopniaki chyba nie są jeszcze zbyt mocne bo mężulek przykładając rękę wyczuwa może 2/8 chyba,że przyłoży ucho to wtedy tak ale to wtedy małemu się odmienia 🤢

• Mamusia
ja w ciągu dnia siedząc czasem dostaję kuksańce 🙂 no i wieczorkiem jak się już wygodnie ułożę to zaczyna się rodeo 😉
co do wyczuwania przez panów ... mój mąż też próbował co nieco wyłapać, ale jak sam stwierdził nie jest pewien czy to jest kopniaczek czy po prostu Maluszek się wierci i w taki moment trafił 🙂

a jak jest u was ze spaniem? zauważyłam w przeciągu ostatnich kilku nocy, że nie mogę się wygodnie ułożyć i zasnąć. Mam poduchę - takiego ciut większego rogala - co mi ułatwia sprawę, ale i tak po kilka razy w nocy się kręcę, żeby się dobrze ułożyć. Bywa tak, że o 5 - 6 jestem już tak zmęczona wierceniem się, że gotowa jestem wstawać i pałętać się po mieszkaniu ;/

• Mamusia
Ja usypiam bez problemow ale pozniej budze sie w nocy z bolem calego ciala...nie moge sie ulozyc, a juz lewy bok mi odpada pomimo spania z pomoca poduszki.
czasem budze sie np o 3 i Kruszyna rozpoczyna tance i nie moge zasnac...wierci sie jak oszalala a jak moj maz probowal kiedys cos do niej mowic zeby sie uspokoila to jeszcze bardzej sie wiercila na glos taty.

• Mamusia
Ja od około tygodnia mam problem z zaśnięciem... Wiercę się i kręcę, przeszkadza mi jak mąż oddycha... Po dwóch godzinach zawsze przenoszę się na kanapę i tam zasypiam od razu ;/// mam nadzieję, że to chwilowe....

Byłam dzisiaj u lekarza, uspokoił mnie trochę, bo ostatnio bardzo często twardniał mi brzuch. Zbadał mnie i powiedział że wszystko OK, że w ciąży to normalne 🙂 Dostałam też zdjęcie małej w 3D, rysy twarzy ma dokładnie takie jak tatuś - przez co mój małżonek jest teraz dumny jak paw 🙂))

• Mamusia
nie jesteś sama ... i ja już mam niezłą karuzelę w głowie z tą wyprawką. Kiedyś od koleżanki dostałam listę co potrzeba i mam jeszcze kilka linków z neta, zerknijcie sobie laski może i wam się przydadzą a najlepiej jakby udało nam się to zweryfikować w jakiś sposób, bo wiele z tych rzeczy wydaje mi się na starcie zbędnych i niepotrzebny wydatek 🙂

http://mojniemowlak.pl/wyprawka-dla-noworodka/

http://wizaz.pl/Mama-z-klasa/Porod-i-polog/Wyprawka-do-szpitala

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79855,3297218.html

http://www.niemowle-sklep.pl/

ja właśnie dzisiaj 1 zakupu dokonałam 🙂 mam już wózek 🙂 zbieg okoliczności po sobotnim rekonesansie po hurtowniach 🙂 i wertowaniu ogłoszeń w necie 🙂 w bardzo dobrym stanie i za niewielkie pieniążki kupiłam Mutsy 4rider (fotelik+gondola+stelaż) teraz czas na resztę wyprawki 😉