Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm, cały czas używałam NAKŁADEK do kamienia niby z powodu kształtu sutków i mimo ich używania strasznie mi krwawiły, więc to nie ma znaczenia czy z czy bez - jak się żle przystawia to i tak się poleje krew. Ja tym razem nie zamierzam używać tych nakładek bo to jest koszmarnie niewygodne! wyparzanie, nakładanie, mycie - nie chcę tego powtarzać. Strasznie bym chciala tak do gołęgo cycka przystawiać 🙂
A butelki - ja miałam kilka - bo po pierwsze po nawale tam przechowywałam pokarm a po drugie - jak się Młody darł w nocy to mu wode z glukozą dawały położne. Teraz mam zamiar uniknąć takich sztuczek.
Mam też taki malusi kubeczek z MEDELI do karmienia noworodków - więc jakby były jakieś problemy z sutkami to będę karmiła tym.

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ps. kurcze, mnie też cały czas spanie bierze...tylko ja nie mam jak :/ Żeby nie zasnąć posprzątałam całe mieszkanie, ale dla odmiany zbuntowałam sie kuchennie i nie robie dzis nic. Zjedza wszyscy to co jest.

Potem pojde do fryzjera z Mlodym, moze sama tez sobie cos podetnę przed porodem, zeby mi gorąco nie bylo 🙂

aa i po wieeelu przygodach w koncu dotarla mi dzis posciel i ochraniacz dla Leo i jestem bardzo zadowolona 🙂 Przymierzylam sobie probnie, Ksawek juz w niej lezal, jest ładna i przyjemna w dotyku 🙂 zaraz wlaczam pralke 🙂

DAGII - a Kacper nie ma wakacji??

Pytanie jeszcze do mam, które rodziły SN - czy powinnam się zaopatrzyć w jakieś preparaty do pielęgnacji krocza? jakis laktacyd, czy tantum rosa czy coś?

• Mamusia
Jagoda, ja miałam lactacyd i fajnie działa też octanisept- ten do pępka., pomaga w gojeniu się rany. Lepiej jak dzidziuch ssie sutka, trzeba przetrwać pierwszy moment i bił, ja miałam małe Struzik Ale przeszło po tygodniu. A polecam zakup chusteczek do higieny intymnej co najmniej dwa opakowania.

• Mamusia
Gawinka napisał(a):
Jagoda, ja miałam lactacyd i fajnie działa też octanisept- ten do pępka., pomaga w gojeniu się rany. Lepiej jak dzidziuch ssie sutka, trzeba przetrwać pierwszy moment i bił, ja miałam małe Struzik Ale przeszło po tygodniu. A polecam zakup chusteczek do higieny intymnej co najmniej dwa opakowania.

a po octanisepcie nie będzie tam za bardzo szczypało? Tam w składzie chyba jest troche alkoholu....
Lactacyd i chusteczki mam. Mam nadzieję, że nie bedzie aż tak źle....

• Mamusia
a Daga nadal w szpitalu czy w domu?
Ja Wam powiem, że mam coraz więcej ukuć, momentami bóle jak na okres, boli kregosłup.... czuję, że niedługo... 🤪 🤪 🤪
Kiedyś czytałam, że dziecko przed porodem jest mniej aktywne... u mnie na odwrót... Własciwie od 3 godzin fika jak szalony. Chyba nie ma reguły co? 🙂

• Mamusia
Jagoda - Kacpra przedszkole ma 2 tygodnie lipca i 2 tygodnie sierpnia otwarte. także teraz do 14 lipca chodzi a potem ma wolne. i potem od sierpnia znów 2 tygodnie chodzi a potem do września wolne.
Mi tam to pasuje, bo nie wyobrażam sobie siedzieć z nim teraz w domu 😞
Ja polecam jeszcze Rivanol do krocza, jak mi szew poszedł i mi się babrało to działał rewelacyjnie, parę razy dziennie przemywałam i suszarką suszyłam ( zalecenie położnej ) i po 2 tygodniach było w miarę 😉

lactacyd ja stosuje na co dzień także do szpitala też biorę

Justyna trzymam kciuki, żeby już się zaczynało 🙂

• Mamusia
Hej,

Mnie czasem pobolewa brzuch jak na @ ... raz boli, a raz nie ... biorę sobie no-spe. Chyba po kawałku odchodzi mi ten czop, wcześniej "coś" brązowego lekko, teraz jakaś taka galaretka hmmm ...

Obym wytrzymała ... uuu !!! :-P

Justyna, a ten kręgosłup boli Cie gdzie ? Bo mi wczoraj coś ginekolog wspominał o bólach krzyżowych ...

• Mamusia
Ja się nie stresuję, że "przyjdzie" tylko CC się boję, bo mam mieć w znieczuleniu ogólnym :P i sobie myślę, a jak akurat będę po obfitym posiłku ? Np po obiedzie :P a tu trzeba mieć pusty żołądek ... może faktycznie za dużo o tym myślę.

• Mamusia
Pauli napisał(a):

Justyna, a ten kręgosłup boli Cie gdzie ? Bo mi wczoraj coś ginekolog wspominał o bólach krzyżowych ...

No własnie w odcinku lędźwiowym... myśle, że są to skurcze krzyżowe.... czekamy 🙂

• Mamusia
Kerry napisał(a):
Pauli napisał(a):

No własnie w odcinku lędźwiowym... myśle, że są to skurcze krzyżowe.... czekamy 🙂

Hmmmmm no to może "coś" zaczyna się już dziać. U mnie lekkie pobolewanie brzucha jak na @ ale nie cały czas, teraz np mnie nie boli. Zaczyna mi kawałkami odchodzić czop ... i to chyba tyle.

• Mamusia
hej jestem juz w fomu co za debile pracuja w szpitalu u mnie to szok podtrzymywali mi ciaze jakimis lekami pomimo ze ja fenoterol mialam odstawic kucili sie zemna co do daty porodu leki ktorew mi dawali niebralam ich bo bez sensu a dzid ordynator mowi po co ja je bralam myslalam ze padne tam zbadal mnie nadal 4cm skurcze na ktg byly czasami usg wszystko ok lozyska 2st dojrzalosci mala wzay 2630 a pozatym ok wiec sie pytam po co mam siedziec i ile a on ze do 28lipca tak jak termin a beda m robi tylko ktg wic sie wkurzylam i powiedzialam ze wychodze na zadanie a on ze pojade rodzic do innego szpitala a ja do niego ze bede rodzic gdzie chce i on niebedzie o tym decydowac ale mnie wkurzyl po wypis mam isc jutro wole lezec w domu nic tam teraz zanim pojade do szpitala bede czekac na skurcze ale takie co niebede mogla isch wytrzymac

• Mamusia
daga - o rany ! Co lekarz to co innego mówi, jakaś masakra normalnie ! ... to jak teraz byłaś w szpitalu to Ci jeszcze ciążę podtrzymywali ? hmmmm Ty to jakiś koszmar co tam przeżyłaś ... brak słów.

Masz 4 cm rozwarcia ??? Ja bym chyba się załamała gdybym miała prawie miesiąc leżeć na oddziale, aż do daty porodu ... yyy ...

To ja mam rozwarcie na 1 palec - nie wiem ile to cm, czytałam w necie, że 2 cm. Szyjka krótka mniej jak 1 cm ... i mnie wczoraj lekarz postraszył, że nie wytrzymam do poniedziałku ! Też się lekko zdenerwowałam ... bo w poniedziałek mam planowane przyjęcie na oddział i moja ginekolog już będzie. Mówie temu lekarzowi to skoro nie wytrzymam do poniedziałku, a mam mieć CC w znieczuleniu ogólnym, to zróbcie mi "to" wcześniej, a nie będę się już stresować ... a on, że mam jechać do domu i czekać na bóle haaaaa ... do tego po kawałku odchodzi mi czop ...

• Mamusia
Każda z nas się boi, każda pewnie czegoś innego, ale strach potrafi sparaliżować.
Ale damy radę, spokojnie
Paula nic się nie martw wytrzymasz do poniedziałku, a jak nie to i tak tak zrobią Ci cc obojętnie czy zjadłaś obiad czy nie, więc się nie martw 😉 bo tez z nerwów boli Cię brzuch.
Ja dzisiaj też miała chwile słabości, ale mąż na szczęście wspiera mnie jak może i tłumaczy, że jakkolwiek to sie nie skończy to damy radę bo jak nie my to kto 😉
Mnie zaczyna ogarniać przerażenie bo po histerektomi to do pół roku nie wolno podnosić nic co wazy więcej niż 5 kg, więc będę potrzebować pomocy praktycznie 24 h i to mnie przeraża, że nie dość, że psychicznie będę sobie musiała z tym jakoś poradzić to jeszcze fizycznie będę strasznie
ograniczona.
Ale trzeba myśleć pozytywnie 😉 będzie dobrze i każdej z nas poród zakończy się super 🙂
Będziemy mieć zdrowe i superowe dzieciaki 🙂
I tego się trzymajmy 😉

Armiatka - dziękujemy za życzenia 😘 A córy masz przepiękne 🙂 Gratulację

• Mamusia
Daga czyli potraktowali Cie w szpitalu identycznie jak mnie 2 tygodnie temu . Znieczulica pieprzona w tych szpitalach panuje ...

Paula a Ty jak się czujesz ? Dalej pobolewa ?
Kerry mogłabys już się wykluć - czekamy :*

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Daga czyli potraktowali Cie w szpitalu identycznie jak mnie 2 tygodnie temu . Znieczulica pieprzona w tych szpitalach panuje ...

Paula a Ty jak się czujesz ? Dalej pobolewa ?
Kerry mogłabys już się wykluć - czekamy :*

Raz mnie pobolewa, raz nie ... teraz np mnie zupełnie nic nie boli. Więc hmmm jestem spokojniejsza. Jutro już piątek ... w sobotę mamy z mężem rocznice naszego ślubu i niedziela ... chyba wytrzymam ;-)

• Mamusia
hej!!!

ależ u nas upał, ufffff, a dzionek aktywnie - rano fryzjer, odrosty zrobione, końcówki obcięte, potem dłuuuuuga wizyta u koleżanki, a potem pizza z mężem 🙂

Co do torby do szpitala, właśnie rozmawiałam ze znajomą, która rodziła w szpitalu przeze mnie wybranym i zapewniała, że mam nie brać podkładów i wkładów, czyli tego co najwięcej miejsca zajmuje, Niby o tym wiedziałam, bo i położna w szkole rodzenia mówiła i inna znajoma, co tam rodziła, że absolutnie nie brać, bo tego dają ile dusza, a raczej ciało zapragnie...chyba musiałam się upewnić..więc nie mam dylematu, bo teraz się w średnią torbę zmieszczę. I masz rację Jagoda - laktator tez poczeka, może w bagażniku 😜 ja z kolei żadnych butelek, smoczków nie planuje brać, nie dokarmiają glukozą (i dobrze) stawiają na piersi, a jak coś ewidentnie nie wychodzi, mają gotowe mleko w butelce;

Daga: niestety, tylko się nadenerwowałaś niepotrzebnie, przykro mi; coś tak w kościach czułam, że jeszcze nie czas na Was! niech dzidzia dojrzewa 🙂

Justyna: stawiam, że teraz będziesz Ty i to za chwilę 🙂

Dagii: kurde kobito, bądź silna!!
A co do higieny intymnej, też na co dzień stosuje laktacyd, a do tego mam 2 saszetki tantum rosa- położna zachwalała. A potem zobaczymy, jak trzeba będzie, to coś innego, może faktycznie octenisept lub rywanol.

Ja staram się myśleć o plusach porodu, czekam i czekam i bardzo chcę już poznać moją córeczkę!!!! baaardzo już ją chcę zobaczyć, ucałować i utulić...

hej Mamusie,

wymiękłam dziś na zakupach w carrefourze! nie dość, że mi jakiś gówniarz studenciak czy coś podskoczył bo chcial zaimponowac kolezance i rzucił nieudanym żarcikiem a jak go sprowadzilam do pionu to mnie nazwal chamską o mało normalnie w ryja nie dostal! to jeszcze kolejki takie jakby jutro swieto bylo! 😠 ach i do tego rzeczy po ktore specjalnei tam poejchalismy - nie mialy kodu a ja nie mialam ochoty czekac az pani przebiegnie przez sklep i sprawdzi kody - przez to Mlody jeszcze nie spi., bo niedawno wrocilismy ..masakra jakas.

Byla mw aptece, pytalam o lactacyd, bo sa rozne, pani powiedziala, ze na poczatek lepsze tantum rosa a potem zwykly laktacyd. Zapytam jeszczcze poloznej.

Daga - nie zazdroszcze skoro musisz rodzic w tym wlasnie szpitalu...

Pauli - nie myśl tyle bo Cię zjedzą motyle 😜

Właśnie skonczylam malowac paznokcie, Ksawery dziś wybrał dla mnie kolor wscieklej zieleni 🙂 Czego nie robi się dla syna 😜 😜
W ogole po fryzjerze wyglada tak bardzo inaczej, mój mały mężczyzna 😘 😘 😘

Karolla - tez jestem juz coraz bardziej ciekawa Leośka, jak wyglada itd. i tez juz coraz czesciej mysle o tym, zeby go tulić i nie moge sie juz doczekac spania na klacie - boooziu, to takie slodkie kochane i urocze, a trwa niedlugo 🙂 🙂

wiecie co, ale niektore kobity są beznadziejne...wlasnie sie do mnie odezwala znajoma z tego forum, i jak sie dowiedziala ze chce rodzic naturanie to mi zaczela wspoczuc i usilowala mi napisac jak straszny miala poród... 😠 😠 😠 No wiec jej napisalam ze nei bardzo rozumiem po co w ogole zaczyna temat i ze mnei to srednio interesuje i ze zamierzam swoje porody przezywac po swojemu...nie znosze czegos takiego..

• Mamusia
Ehhh Cześc dziewczyny . Mnie dziś zeżre stres ... Nie będe Wam tu truć o swoim prywatnym życiu ale ostatni raz tak stresowałam się chyba ...NIGDY .

Trzymajcie kciuki żebym przetrwała ten dzień ! A w sumie poranek . Z tego wszystkiego boli mnie brzuch i wgl...

• Mamusia
hej wyspalam sie jak nigdy po 3nieprzespanych nocach padlam na twarz i usnelam jagoda niemusze tam rodzic mam jeszcze jeden szpitala ale tam niechce tez bo rodzilam tam swoje pierwsze dziecko a wogole ten jest nowy odzial i nikt mi niebedzie mowil gdzie mam rodzic pojade gdzie bede chiala a lekarza mam gdzies waznbe ze z mala wszystko ok to najwazniejsze poczekam sobie w domu na rozwoj sytuacji ale w szpitalu do 28bym niewytrzymala napewno

• Mamusia
Hej 🙂
po moich wyczekiwanych zajebistych skurczach cisza 😠 Miałam co 15-20 minut wczoraj cały dzień... w nocy dały mi spokój. 🤢 Czuję, że to będzie ciezki dzień... oczywiście spędzony w łóżku, bo nie mam na nic ochoty 🥴 Do tego Maż w pracy cały tydzień od 8-22.... oczywiscie w razie W przyjedzie... ale z nudów to chyba padnę dzisiaj.... 😠 😠 😠 😠 😠 😠