Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2013 | Forum o ciąży

Gosia734

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

była u mnie pani Położna, serduszko bije superowo i wg jej obserwacji moge juz sie spodziewac maluszka bo dzis mnie takie delikane skurcze łapały z rana mowi ze to sa te przewidujace i obliczyła mi wg okresu termin mowi ze juz moge rodzic bo mam skonczony 36tydzien 🤪 to sie bierzemy do roboty dzis przestawimy w pokoju poskładamy wszystko i PRAĆ i czekać 😁
To już teraz nie ma żartów, może własnie z pomocą Macieja bedzie szybciej 😜

na odtarcia kiedyś smarowałam tym co pod pachy, ale teraz nic nie pomoga potem smaruje sudocremem

• Mamusia
Gigus, pewno się boisz, a z drugiej strony cieszysz, że to już niedługo będziesz miała Bobaska na rękach.
Mnie się wydaje, że też coś wcześniej urodze, raz, że jakieś takie mam przeczucie, a dwa, że moja szyjka macicy jest krótka od 5 miesiąca, więc teraz przy odrobinie wysiłku, może się szybciej zacząć skracać.

• Mamusia
zazdroszcze ci ze niedlugo mozesz rodzic tez bym chciala bo zmeczona juz jestem wszystkim 😞 cala noc dzis nie spalam nie dosc ze duchota i nie bylo czym oddychac to jeszcze podbrzusze mnie bolalo w srode mam wizyte i usg wiec okaze sie czy wszystko jest wporzadku

• Mamusia
cześć 🙂 dziś jest normalnie sauna już nie daje sobie rady z tym upałem... od rana leże przy wiatraku bo inaczej mi słabo, w ogóle nie ma czym oddychać 😞
co do parcia na odbyt to ja już mam tak tydzień, coś zjem i za jakiś czas mi się chcę kupkę nie wiem czy to dobrze bo słyszałam, że przed samym porodem właśnie jelita się oczyszczają itp... a jeszcze mi zostało pare tygodni ,,,chociaż już bym mogła urodzić 🙂
u mnie z seksem jest tak, że praktycznie seksu nie ma, mój facet sobie ulży a ja przyjemności nie mam bo mi nie wygodnie albo mnie boli a poza tym boje się o maleństwo i trwa to może z 5 minut ...

• Mamusia
Porod przed 38tc to wczesniak, ale przyjmuje sie, ze porod od 36tc jest juz bezpieczny dla dziecka.

A w ogole z tego co widze, to tygodnie ciazy w PL liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. W UK licza na podstawie wielkosci dziecka w 12-14tc. Podobno ten pomiar jest najbardziej miarodajny (przeciez nie kazda kobieta ma owulacje rowno w srodku cyklu).

• Mamusia
Co do szyjki, a dokładniej jej skrócenia, to wyszło to przy okazji moich silnych bóli brzucha i takiego jakby ciągnięcia w dół w okolicy łonowej. Wcześniej lekarz badał mnie "ręcznie" i szyjka była twarda, odpowiednio zwrócona, zamknięta - długości nie mierzył. Dopiero właśnie na skutek tych dolegliwości zmierzył ją poprzez usg dopochwowe i wyszło jaka jest króciuteńka, ale to było już dawno. Teraz w 32 tygodniu ciąży jestem spokojniejsza, maluch jest już całkiem duży, czekam jeszcze ten miesiąc i mogę rodzić.
Jeśli chodzi o wcześniaki, to rodzą się one przed 36 tygodniem ciąży, ale w 34 tygodniu są już w stanie samodzielnie oddychać poza brzuszkiem, bez pomocy respiratora.

• Mamusia
no z tym liczeniem to faktycznie jest troche zamieszane 🙃 bo np. płód 30 tygodniowy = ciąża 32 tygodniowa (przesunięcie na zapłodnienie) i często te określenia są mylone. natomiast z tym usg to jakoś dziwnie jest bo mi w 12 tyg pow że poród wyznacza na... tydzień wcześniej niż wynika z miesiączki.... yyyyy.... czyli że co? zaszłam w ciąże w poprzednim cyklu?

• Mamusia
Polemika skoro 'standardowo' uznaje sie, ze owulacja jest dwa tygodnie po pierwszym dniu miesiaczki, to wynika na to, ze Twoja byla tydzien po pierwszym dniu miesiaczki 🙂
A moj termin z usg rozni sie dwoma dniami od terminu z miesiaczki. I to sie zgadza 🤪 dlatego ze z mezem sie staralismy 3 lata o dziecko, to prowadzilam sobie dokladnie kalendarzyk i notowalam kiedy sie kochamy i nam sie termin usg naklada z datami zblizen 🙃

no mi własnie tez sie nie zgadzało z tym co lekarz mowi bo zaszłam w ciaze miedzy 25listopada a 3 grudnia i tak daleko mi wyliczył 😮 mi połozna mowiła ze juz mam 36tc skonczony i juz dziecko jak by sie urodziło bedzie wszystko ok bo to jest 9 miesiac. No ja sie juz wziełam dzis za robote przestawilismy w pokoju jutro przyjedzie komoda i bede układać wszystko dla maluszka, ręcznie przeprałam kocyki ręczniczki czapeczki rekawiczki...
No troche mnie nastraszyła bo tu jeszcze tyle czasu a tak faktycznie...nie wiem kiedy 🙃 ale teraz ważne zeby było wszystko ok 😁

• Mamusia
gigus napisał(a):
no mi własnie tez sie nie zgadzało z tym co lekarz mowi bo zaszłam w ciaze miedzy 25listopada a 3 grudnia i tak daleko mi wyliczył 😮 mi połozna mowiła ze juz mam 36tc skonczony i juz dziecko jak by sie urodziło bedzie wszystko ok bo to jest 9 miesiac. No ja sie juz wziełam dzis za robote przestawilismy w pokoju jutro przyjedzie komoda i bede układać wszystko dla maluszka, ręcznie przeprałam kocyki ręczniczki czapeczki rekawiczki...
No troche mnie nastraszyła bo tu jeszcze tyle czasu a tak faktycznie...nie wiem kiedy 🙃 ale teraz ważne zeby było wszystko ok 😁

Gigus, to jak Ty zaszlas w ciaze miedzy 25/11 a 03/12 to powinnas miec date porodu na koniec sierpnia! To masz niezla pomylke 😮 A jaki termin Ci wychodzil z USG okolo 12-14tc?

Ja np pierwszy dzien ostatniej miesiaczki mialam 16/12 (moje urodziny), zaszlismy w ciaze 28/12, a termin mam na 20/09.

no widzisz sto procent mały w sierpniu sie urodzi, okres 16/11 i pamietam ze 25/11 wrociłam z pracy to była niedziela i powiedziałam ze robimy dzidzie i cały tydzien co dziennie był stosunek puciowy i jak mój mąż powiedział AZ SKARPETAMI SIE WYLEWAŁO 😜 wiec własnie ile mam chodzic no nie? mam tylko nadzieje ze z wiasku z tym nie bedzie zadnych nie oczekiwanych nie jasnosci

• Mamusia
gigus napisał(a):
no widzisz sto procent mały w sierpniu sie urodzi, okres 16/11 i pamietam ze 25/11 wrociłam z pracy to była niedziela i powiedziałam ze robimy dzidzie i cały tydzien co dziennie był stosunek puciowy i jak mój mąż powiedział AZ SKARPETAMI SIE WYLEWAŁO 😜 wiec własnie ile mam chodzic no nie? mam tylko nadzieje ze z wiasku z tym nie bedzie zadnych nie oczekiwanych nie jasnosci

Miałaś ostatnią miesiączkę równo miesiąc przede mną, wiec i około miesiąc przede mną powinnaś mieć termin. Ciekawe jak to Twój ginekolog wyliczył na wrzesień? 🤨 🤪

no on ustalił wg usg to moze sie roznic 2tyg no ale wlasnie wychodzi na to ze bede chodziła wiecej 😁 a własnie a co mi sie odrazu nie zgodziło to że ja zrobiłam sobie probe ciazowa z krwi i tam wyszedł 7-8tc a pare dni potem u lekarza był n6tc wiec te dwa tyg sie znalazły 😁 ale moge już zostac z wami?
ale nic juz sie przygotowuje dzis wszystko bede miała skonczone. wy tez pierzecie wszystkie nowości typu kocyki, pieluszki, pościelki??
Ewa jak bym miała blizej została bym z Hanusia 😁

• Mamusia
ja ostatnią miesiączkę miałam 25 listopada i termin mam wyliczony na 1 września ...
GIGUS nie odchodź do sierpniówek tu jest fajnie 🙂
...miałam dziś prać ubranka ale kurczę nie dość,że pada deszcz to jeszcze źle się czuję słabo mi duszno i kręci mi się w głowie i totalny brak apetytu 😞