Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Witajcie Mamusie!
Długo mnie nie było, a i nie nadrobiłam jeszcze wszystkiego - taki czas... koniec semestru - a gdy jest się wychowawcą to masa roboty, Blanusiowe święto - w środę, wczoraj, a i jeszcze dla znajomych z dziećmi się szykuje. Ale zaczynam ferie od jutra- jakże wytesknione i postaram się nadrobić nieco i zaglądać przez ten czas 🙂

Joasiu widziałam zdjęcia i filmiki z roczku - cudna Blanusia - i jak pięknie chodzi. Z okazji urodzin życzymy jej by była szczęśliwą, kochaną osóbką, otoczoną wspaniałymi ludźmi.
Evek i dla Szymonka też dużo miłości życzę, jak i dla pozostałych forumowych roczniaków.

• Mamusie
Poczytałam troszkę i odkryłam życzenia dla Blanki - dziękujemy!!!

Sobolinku - Ty miałaś w tym samym dniu swoje święto - troszkę spóźniona życzę Ci spełnienia, spokoju w sercu, abyś była zawsze wśród kochających, wspaniałych ludzi i żeby Anulka była najjaśniejszym światełkiem Twojego życia.

CZEŚĆ 🙂
Z wczorajszego wypadu nic nie wyszło i ostatecznie wylądowaliśmy w kinie ,ale jedziemy dzisiaj więc wpadłam się tylko przywitac i uciekam
SZYMONKU ŻYCZĘ CI WSZYSTKIEGO NAJ NAJ ,ABY KAŻDY TWÓJ DZIEŃ BYŁ RADOŚNIEJSZY OD POPRZEDNIEGO I ABYŚ BYŁ POCIECHĄ I SŁONECZKIEM JASNO ŚWIECĄCYM DLA SWOICH KOCHANYCH RODZICÓW 🙂 😘

• Mamusie
Czesć kochane!!!
Sobolinku to fakt, cieszę się, ze mam troszkę czasu jak Blanka jest w żlobku, to jest plus drugich zmian na 13:00 lub 15:00, bardzo ją kocham nad życie ale jakbym miała siedzieć zupełnie sama non stop z nią w domu to bym chyba oszalała :o Ty na szczęscie masz na co dzień męża, ja takeigo "luksusu" nie mam i powrót do pracy i żłobek jest dla mnie naprawdę odskocznią. Szkoda tylko, że mimo tego nie masz czasu na ten basenik 😞 na plecki na pewno dobrze by zrobiło pływanko! Czemu my tak daleko od siebie mieszkamy 😞 z chęcią bym się zaopiekowała Waszymi skarbami i pomogła pozałatwiać Wam swoje sprawki!

Nanusiu ja piekłam sama torcik, nei wyszedł mi taki jak chciałam, bo nie wyszła mi masa cukrowa 😞 miał być pokryty czerwoną masą cukrową w białe kropki, z namalowaną myszką miki, ale niestety do połnocy się meczyłąm z tą masą i mi nie wyszła, dlatego Edziu podziwiam Cię jeszcze raz za ten piękny tort jaki zrobiłaś! Ja jeszcze muszę dużo się nauczyć, ale i tak jestem z siebie dumna, ze udało mi się zrobić samej tort i wszystkim smakował 🙂 Nanusiu biszkopt przełożyłam dżemem malinowym, bitą śmietaną ( 2 śmietan fixy zmiksowałam z 30% śmietaną kremówką) z truskawkami i brzoskwiniami i na wierzch zrobiłam krem śmietankowy. Boki obłożone są dodatkowo rozkruszonymi wafelkami kakaowymi. Nasączyłam też troszkę biszkopt syropem z brzoskwin z puszki, zeby nei był taki suchy. Blanka nie jest na nic z tych składników uczulona, kupka była ładna 🙂 także przy wyborze tertu kieruj się tym, co Ala może zjeść 🙂
Daj znać Nanka czy był rowerek 🙂
Co do prezentów, to podostawała to co było na liście prezentów 🙂 Czyli śpiworek uniwersalny do wózka i sanek, kubek lovi 360, zestaw do jedzenia- talerz, miska, kubek i sztućce, spioszki do spania, lalkę gadająco - płaczącom, no i spoza listy kurtkę ale bardzo dużą, za rok moze założe, body, bluzka, osiołek 🙂 klocki, i taka kaczkę, która chodzi i krzyczy jak ją się podniesie - bardzo fajna jak ją nagram to wam pokaże 🙂 ai jeszcze od niani dostała taką żyrafkę do wanny co wodą pryska i bluzkę z mini na krótki rękawek 🙂

Zuzka udanego wypadu!!!!!!

Dziewczyny, których pociechy pociechy mają kubek lovi 360 jak nauczyć pić Blankę z niego>?? 😞 mówię do neij piciu i pokazuję jej jak pić, ale ona nie łapie 😞 nie ssie tek krawędzi i woda nie leci 😞

• Mamusie
Hej kochane :*
Szymcio dziekuje za zyczenia :*

Ja dzis jestem nie zywa 😞 zlapalam angine 😞 do tego katar zatokowy.Joasiu,jesli dasz rade wykombinuj i wez wolne.Ja czuje sie jak nie z tego swiata.A wogole,super filmiki 🙂

Tak szybciutko ,urodzinki sie udaly,bylo bardzo bardzo wesolo,Szymonek byl bardzo grzeczny !! a jak ladnie bawil sie z dziecmi 🙂

malamyszko,ja mysle ze inhalacje pomoga i trzymam mocno kciuki za to !!! Oby Michasiowi sie poprawilo

nanusiu,ciesze sie ze w koncu prezencik dotarl 🙂

wybaczcie ale zmykam sie polozyc 😞 czuje sie jakby mi miala glowa odpasc 😞

Buziaki :*

• Mamusie
hEJ Evek, aż tak źle ze mną nie jest, dam radę, antybiotyk działa i jakoś dam radę te 5,5 godziny w pracy wytrzymać.... A Ty biedulko wskakuj pod kołderkę jak tak źle z Tobą!!! A u lekarza byłaś? Jakie leki dostałaś?
Fajnie, ze imprezka się udała 🙂 u Nas też udana i teraz czekamy na 2 latka :p

• Mamusie
Mamusie nam się pochorowały? kurujcie się dziewczynki, dużo zdrówka!

U nas dziś była pierwsza przespana noc bez pobudki na jedzenie, obudziłam się rano i byłam w szoku czy Juli przypadkiem nic nie jest 🤔 przez 5 ostatnich nocy były już tylko 2 pobudki, nie jak wcześniej 3, więc może już bedzie koniec z nocnym piciem mleczka.Zobaczymy co bedzie dziś.

Nocnik dalej nie ochrzczony, za to wczoraj kupa wylądowała na podłodze 😁 😁

• Mamusie
a co do wróżb to ja znałam że daje się przedmioty związane z zawodami wykonywanymi w rodzinie, że niby w czyje ślady pójdzie lub symbolizujące zainteresowania, pasje. Ale u mnie ciocia nalegała na różaniec, a babcia na grzebień (fryzjerzy z dziadkiem) położyłam też książkę, kasę, buteleczkę malutka wódki, strzykawkę że niby lekarz, Jula chwyciła za różaniec, potem za grzebień(mam nadzieję że tylko chciała się poczesać 🙂 potem była rajdówka (pasja tatusia), następnie kasa i książka,butelką i strzykawką się nie interesowała więc lekarzem raczej nie będzie 🙂

• Mamusie
no i Joasiu zainspirowałaś mnie swoją prezentacją i postanowiłam że zrobię taki prezent na walentynki dla Krzysia no i zafunduję mu jeszcze karnet na domowe spa z masażem 😉 bo nie lubię tych różnych serduszek, czekoladek itp, a poza tym krucho jakoś z kasą. Wczoraj przysiadłam i zrobiłam taką prezentację (na razie taką prostą)jak się poznaliśmy i jak to było zanim Jula się urodziła, jeszcze dziś muszę wszystko dopracować.

A fajne są instrukcje jak używać tego programu Windows Media Maker na YouTube, polecam fajnie wszystko pokazane.

• Mamusie
Julik wzięłam urlop na czwartek i piątek 🙂 w sobotę na 13:00 była imprezka, więc zdążyłam ze wszystkim, w sobotę dużo mama mi pomogła, bo przyjechała w piątek wieczorem. Nie musiałam wcale siedzieć ciągle w kuchni od 13:00 tylko byłam przy Blanusi i mogłyśmy spokojnie świętować 🙂 🙂 🙂
Cieszę się, że zainspirowałam prezentacją 🙂 mam nadzieję, ze się spodoba, chociaż czemu miałaby się nie spodobać 🙂 ja nie wiem jak spędzę walentynki bo mój mąż jest na mnei obrażony, chyba coś powiedziałam o jego matce a on usłyszał, ale ja wyrażałam swoje zdanie, a że on ma fochy to ja nie będę za nim biegać, niech się opamięta bo to może zajść za daleko :/:/:/

• Mamusie
to fajnie że miałaś pomoc a nie na gotowe goście przyszli 😉 no i prezenty też pierwsza klasa, ciekawe skąd ci goście wiedzieli co jest potrzebne 😉 😉

sobolinku teraz dla Ani przydał by się pchacz, u mnie Julka też by tylko chodziła na szczęście chodzi z tym pchaczem i schylam się tylko jak zajedzie gdzieś w kąt i nie może wycofać 😁

• Mamusie
Teraz tylko na moment.
julik z tym pchaczem to u nas nie za bardzo. Byłam z Anią w Smyku i u nas w Katowicach jest taki duży plac zabaw na dywanie dla maluszków (w środku Smyka) i tam były 3 różne pchacze i każdy był za niski dla Ani 😞 Podobało jej się to, ale była strasznie pochylona, a nie chcę żeby miała okrągłe plecy.

• Mamusie
Sobolinku, my mamy taki: http://allegro.pl/kubus-puchatek-jezdzik-chodzi-dzieci-prezent-i2059942123.html i jest z tyłu wysoki. Na tyle, że Michaś sobie z nim jakoś radzi. Niestety mieszkanie niezbyt duże i często mały w ściany wjeżdża i się wnerwia, że nie jedzie. Trzeba za nim latać i przesuwać jeździk, żeby dalej jechał.

• Mamusie
Sobolinku, mam do Ciebie ogromną prośbę. Dziś lekarka powiedziała, żebyśmy się z Pawłem zastanowili nad szczepionką uodparniającą małego. Nazywa się Ribomunyl. Zaczęłam dziś czytać o niej i są różne opinie. No i podobno dla starszych dzieci (od 2 lat). No i tu moja prośba. Spytaj swoją "domową Panią pediatrę" 😉 co o tym sądzi. Jeśli oczywiście to nie jest problem. Z góry dziękuję.

• Mamusie
Cześć Kochane
Dziś miałam cudowny dzień 🙂
Ania była grzeczna i pięknie sama zasnęła po obiadku. Jeszcze tak nie było żeby po położeniu do łóżeczka w sekundę zasnęła 🙂 I to na 2 h 😉 a Później jak T wrócił z pracy to wyskoczyłam sobie na basen !!! Było super!!! I ze mną było 6 osób 😁 😁 😁 😁 Rewelka i ciepła woda, bo wczoraj były zajęcia niemowlaczków i wtedy jest bardzo ciepła woda 🙂 A najlepsze były prysznice i szatnie koedukacyjne hehe 🙂 Popływałam sobie za wszystkie czasy, bo praktycznie cały basen miałam dla siebie, bo reszta użytkowników ćwiczyła sobie przy brzegach trzymając się rurek. Bo to basen rehabilitacyjny jest. Chodziłam do nich 2 lata na rehabilitację, ale na basenie tam nigdy nie byłam.

• Mamusie
malamyszko oczywiście, że spytam mamę o ten Ribomunyl. Jak dobrze pójdzie to jutro będę się z nią widziała. Kupiłam dziś przez net dywan do salonu i już jutro będzie kurier 🙂 No i jak będzie przed 15,30 to pojadę na obiad do teściowej, a jak później to będę siedziała z Anką i czekała na niego 😞
Co do pchacza to taki to ja mam, tylko że trochę gorszy
http://allegro.pl/solidny-jezdzik-baby-mix-chodzik-dzwiek-zielony-i2112968441.html
Ania go dostała od mojego kuzyna (taty M,którym się opiekowałam) zaraz po urodzeniu, bo ponoć każdy w naszej rodzinie się takim rozbija 🙂 Fakt, M też miał podobny. Ale wracając do pchania, to Ania nie chce go pchać, bo jest za niski i ona siada zaraz na dupkę. Woli nasze wysokie i ciężkie krzesła 🙂
Dziś ją zmierzyłam i ma już 79,5 cm. Rośnie w oczach i z wszystkiego wyrasta. I ważyłam się z nią na naszej normalnej wadze i tym razie wyszło 9,900. Musiałabym iść do poradni, ale mi się nie chce 🙂 Jak pójdziemy się szczepić to wtedy ją sobie zważę 🙂

• Mamusie
Julik gratuluję pierwszej przespanej nocy! Nie chcę Cię martwić, bo być może Jula jest bardziej wychowana od Ani, ale też się cieszyłam jak Ania mi raz przespała całą noc, a później wróciła do starego trybu 😞No ale nie mogę narzekać, bo dziś spała od 19 do 4 bez przerwy. Oby u Was to nie był incydent tylko norma!!
Evek kuruj się kochana. Co za inwazja angin u naszych mamuś i dzieciaczków. Super, że imprezka Wam się tak fajnie udała 🙂
Joanna tak jak pisałam wcześniej basenik zaliczony 🙂 🙂 Dziękuję za gotowość, ale troszkę byłoby ciężko z dojazdem do mnie hehe
Co do luksusu z męża to czy ja wiem. Niby jest, ale najpierw jest w pracy a później cały czas siedzi i się uczy. Nie chcę mu przeszkadzać, bo ma kupę nauki, a czerwiec już niedługo. Więc tak jakby go nie było 😞
Jeśli chodzi o kubek lovi to może niech Blanusia początkowo się nim bawi, ale już z jej ulubionym płynem. Zobaczysz, że jak raz jej się uda przypadkowo pociągnąć to później już pójdzie łatwo i będzie to powtarzać. I może spróbuj tak jak Zuzia podpatrzyła u mojej Ani - na leżąco 🙂 Powodzenia Wam życzę!
Karolla80 bardzo dziękuję za życzenia 🙂 A o Blanusi i Gabrysiu nie sposób zapomnieć bo to szczególna dla mnie data 🙂

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
Sobolibnku - to gratuluję udanego dnia !!! W końcu udało Ci się z tym basenem. A z Anusią kiedy tam się wybierasz?

Jak miałabym brać Anię to po pierwsze muszę zabrać T, bo ja nie dam sobie sama z nią rady. Sama muszę uważać na nogę. A on za bardzo nie chce i nie ma czasu. A po drugie musiałabym zrobić posiew bakteriologiczny z pochwy , bo wymagają na te zajęcia z maluszkami. A na to już w ogóle nie mam czasu i jak.
A poza tym, to pytałam 2 pediatrów i oboje odradzali basen dla dziewczynek, bo bardzo łatwo o zakażenie cewki moczowej, bo jest bardzo blisko usytuowana. Więc nie będę na razie Anki narażać. Jeszcze się ze mną napływa 🙂 Bo co jak co, ale musi kochać wodę jak mamusia 🙂

• Mamusie
sobolinek napisał(a):
Jeszcze się ze mną napływa 🙂 Bo co jak co, ale musi kochać wodę jak mamusia 🙂

Paweł też chciał, żeby Michaś od początku kochał koszykówkę. Niestety, mały panicznie boi się piłki do kosza. A ma już kupiony dres z Jordana (używany, na allegro za 30 zł 🙂 )

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
sobolinek napisał(a):
Jeszcze się ze mną napływa 🙂 Bo co jak co, ale musi kochać wodę jak mamusia 🙂

Paweł też chciał, żeby Michaś od początku kochał koszykówkę. Niestety, mały panicznie boi się piłki do kosza. A ma już kupiony dres z Jordana (używany, na allegro za 30 zł 🙂 )

Oj to tatuś zawiedziony 🙂 Nie wiem jak będzie później, póki co Ania uwielbia kąpiele, nie protestuje jak ją całą moczę pod prysznicem. A latem ma gwarantowane pływanie w jeziorze bo mamy działkę nad samym jeziorem, w którym ja się nauczyłam pływać 🙂

• Mamusie
Joanna1984 napisał(a):
Sobolinku dzięki za radę z kubkiem, spróbujemy 🙂 super, ze wyrwałaś się na basen! Dodało CI to na pewno energii 🙂 no jak cały czas zajęty to faktycznie nie taki luksus, ale chociaż jest obok 🙂

Nie ma za co, oby Blanusia załapała o co chodzi z tym kubeczkiem.
Oj tak, energii to mi dodał ten basenik, ale takiej psychicznej 🙂 bo wymęczyłam się strasznie. 45 min cały czas pływałam i teraz jestem padnięta.