Joanna ja sadzam Zuze na nocniku juz od jakis 3 miesiecy,mimo ze dopiero teraz zaczelo do niego robic,oswajałam ja znim,stoi caly czas przy jej zabawkach ,siedzi na nim lalka ,pokazuje Zuzi ze robi sie do niego '"ee" albo kupke,sprawdzamy czy lalka zrobiła,potem sadzam Zuze i ona niby robi ,wstaje oglada czy zrobiła,jak jest pusto to znowu siada ,i tak wkoło az jej sie znudzialbo coś zrobi a wtedy sie cieszy i klaszcze,tylko ze ona chce na nim siedziec,nie wiem czy to efekt tego ze sie z nim oswoiła czy poprostu sie go nie boi,a i siedzi z gołymi nózkami bo tak lubi ,jak ma rajstopki to tez nie chce,bo jej niewygodnie,ale pamiętaj nic na siłe bo mozesz ja jeszcze bardziej przestraszyc i zniechęcić
zuzka to mnie uspokoiłaś z tym kładzeniem do łóżeczka, bo gdybym tego nie robiła to by się bawiła. Z mleczkiem też tak czasami miałam i to niedawno. Budzę się a tu wszystko mokre 🙂 Teraz Ania mniej je cycusia w dzień więc pewnie mniej go będzie 😞 Muszę Ani robić dłuższe przerwy w jedzeniu, bo w innym razie nie jest głodna i jest NIEEE.
Jak miałam psa to sam wchodził na sylwestra do łazienki i tam siedział całą noc (chociaż i tam raz zrobił kupkę ze strachu)
Joanna ja sadzam Zuze na nocniku juz od jakis 3 miesiecy,mimo ze dopiero teraz zaczelo do niego robic,oswajałam ja znim,stoi caly czas przy jej zabawkach ,siedzi na nim lalka ,pokazuje Zuzi ze robi sie do niego '"ee" albo kupke,sprawdzamy czy lalka zrobiła,potem sadzam Zuze i ona niby robi ,wstaje oglada czy zrobiła,jak jest pusto to znowu siada ,i tak wkoło az jej sie znudzialbo coś zrobi a wtedy sie cieszy i klaszcze,tylko ze ona chce na nim siedziec,nie wiem czy to efekt tego ze sie z nim oswoiła czy poprostu sie go nie boi,a i siedzi z gołymi nózkami bo tak lubi ,jak ma rajstopki to tez nie chce,bo jej niewygodnie,ale pamiętaj nic na siłe bo mozesz ja jeszcze bardziej przestraszyc i zniechęcić
Ja skuszona waszymi opowieściami o nocniku (chociaż dalej uważam, że to za wcześnie) kupiłam ostatnio Ance nocnik w Smyku za całe 9 zł 😁😁😁😁😁😁 i dla jaj ją na nim posadziłam. Żadnego wrażenia na niej nie zrobił tylko ja odniosłam wrażenie, że jej trochę nie wygodnie bo pupka jeszcze ciut za mała. po chwili ją podniosłam, ubrałam a nocnik schowałam. Za jakiś czas znowu spróbujemy sobie siąść 🙂 Nic na siłę.
zuzka to mnie uspokoiłaś z tym kładzeniem do łóżeczka, bo gdybym tego nie robiła to by się bawiła. Z mleczkiem też tak czasami miałam i to niedawno. Budzę się a tu wszystko mokre 🙂 Teraz Ania mniej je cycusia w dzień więc pewnie mniej go będzie 😞 Muszę Ani robić dłuższe przerwy w jedzeniu, bo w innym razie nie jest głodna i jest NIEEE.
Jak miałam psa to sam wchodził na sylwestra do łazienki i tam siedział całą noc (chociaż i tam raz zrobił kupkę ze strachu)
A co ile dajesz Ani jeść?bo ja od 2 dni daję Zuzi co 4 godz.i wkoncu skończyly sie jej problemy z jedzeniem ,teraz wszystko zjada co jej dam ,obiadek,kaszka owocki -najbardziej lubi mandarynki ,tak karmiłam Michała (4 godz.)i z głodu nie umarł,wrecz przeciwnie 😁,pamiętasz jak jeszcze niedawno nic nie jadla oprocz cyca?
A co ile dajesz Ani jeść?bo ja od 2 dni daję Zuzi co 4 godz.i wkoncu skończyly sie jej problemy z jedzeniem ,teraz wszystko zjada co jej dam ,obiadek,kaszka owocki -najbardziej lubi mandarynki ,tak karmiłam Michała (4 godz.)i z głodu nie umarł,wrecz przeciwnie 😁,pamiętasz jak jeszcze niedawno nic nie jadla oprocz cyca?
Pamiętam 🙂 Od jutra chcę zacząć robić tak:
w nocy cyc, ok 6,30 cyc, o 8,30 kaszka manna z deserkiem, ok 12-12,30 obiadek i później drzemka (aaaaaa 😁😁 ) 16 owocki czyli deserek i ok 18,30-19 cyc wieczorny.
To przedszkole rzeczywiście wygląda na miejsce, w którym dużą wagę przykłada się do podejścia pełnego szacunku i uważności wobec dzieci. Oparcie się na NVC i inspiracje pedagogiką Jespera Juula mogą sprzyjać budowaniu dobrej atmosfery. Ważne jest też to, że wspierają nie tylko dzieci, ale i rodziców poprzez warsztaty. To może być ciekawa opcja dla rodzin szukających spokojnego i świadomego podejścia do wychowania.
Zobacz sobie na przedszkole Pluszowy Miś pod Piasecznem w Staraej Iwicznej - https://www.przedszkole-pluszowymis.pl/. To miejsce, które podchodzi do dzieci z szacunkiem i uważnością – opierają się na podejściu NVC (Porozumienie bez Przemocy wg Marshalla Rosenberga) oraz inspiracjach pedagogiką Jespera Juula. Atmosfera jest spokojna, bezpieczna, z ogromnym wsparciem także dla rodziców (prowadzą warsztaty rodzicielskie!).
Rekomendowane odpowiedzi
Gość
sobolinek_m
sobolinek_m
Ja skuszona waszymi opowieściami o nocniku (chociaż dalej uważam, że to za wcześnie) kupiłam ostatnio Ance nocnik w Smyku za całe 9 zł 😁 😁 😁 😁 😁 😁 i dla jaj ją na nim posadziłam. Żadnego wrażenia na niej nie zrobił tylko ja odniosłam wrażenie, że jej trochę nie wygodnie bo pupka jeszcze ciut za mała. po chwili ją podniosłam, ubrałam a nocnik schowałam. Za jakiś czas znowu spróbujemy sobie siąść 🙂 Nic na siłę.
Gość
sobolinek_m
Pamiętam 🙂
Od jutra chcę zacząć robić tak:
w nocy cyc, ok 6,30 cyc, o 8,30 kaszka manna z deserkiem, ok 12-12,30 obiadek i później drzemka (aaaaaa 😁 😁 ) 16 owocki czyli deserek i ok 18,30-19 cyc wieczorny.
Gość
Dobranoc ,spokojnej nocki 😉