Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Małamyszko,ja uważam że nie masz racji z tym przekładaniem Michałkowi rzeczy do prawej rączki, u nas był czas ze Zuza tez brala wszystko do lewej ,teraz robi wszystko prawą,Michał jak był mały to do 3 lat brał wszystko do lewej i też nie przekladałam ,za to moje kuzynce 20 lat temu wszyscy przekladali i wyszło na to ze dziewczyna jest dworeczna 😆potrafi pisać lewą i prawą ręką,jest jej obojętne czy cos robi lewą ręką czy prawą,w sumie na dobre jej to wyszło ,ale to juz nie te czasy ,nikt nie zaleca przekladania,ja myślę ze w ten sposób krzywdzi sie dziecko ,bo przeciez lewo czy prawo ręczność świadczą o tym która półkula mózgowa jest lepiej rozwinięta,a na to my nie mamy wpływu i chyba nie powinnyśmy ingerować ,ja bym nie przekladała,tak jak juz pisałam to nie te czasy ze śmiano się z leworęcznych,a w czym to niby przeszkadza jak pisałaś w codziennym zyciu?ja tez dużo rzeczy robię lewą ręka,czego nikt nie potrafi zrozumieć np.garnki myję lewą ,słoiki odkręcam lewą ,mam w niej więcej siły poprostu (tak mi się wydaję)a i wszyscy sie ze mnie zawsze śmieją ze u mnie naczynia na suszarce stoja odwrotnie niż u nich ,długo nie wiedziałam dlaczego ,az stwierdzilam ze to z winy tej mojej lewej ręki 🙂,ale zrobisz kochana jak zechcesz ,ja poprostu wyraziłam swoje zdanie.
Nanusiu ,wspomniałaś coś ze nie chcesz zeby Alusia wychowywała się bez ojca ,kochana żadna z nas pewnie nie chce zebyś się rozstała z M,bo to juz ostatecznośc,może rzeczywiście sprobuj pokazać M ze dasz sobie sama radę ,tak jak napisała Alwo,może chłopak się otrząśnie,jak mu pokażesz na co cię stać,jeśli ja mogę Ci coś poradzić to powinnaś go troszkę krócej trzymać ,wydaje mi się ze na za dużo mu pozwalasz,tak jak któras napisała ,ty jesteś matką i żoną i masz strasznie duż o obowiązków z tym związanych ,nie masz czasu na zabawę i dla siebie,a też ciężko pracujesz więc i Tobie się coś nalezy ,dlaczego tylko M wolno wyjść i się zabawić a Tobie nie ?nie obraź się ale odnoszę czasami wrażenie że on traktuje Alę jak zabawkę ,a to też obowiązki,ja mocno trzyma kciuki żeby Wam się ułozyło,bardzo bym tego chciała ,bardzo bym też chciała zeby to byl tylko chwilowy kryzys ,taki e zdarzają sie w kazdym związku(u mnie też były)ale ja uważam ze podstawą udanego związku jest szczera rozmowa,my dużo rozmawiamy i pewnie dlatego tez przetrwaliśmy juz tyle lat,i jeszcze jedno chciałabym Ci powiedzieć,ja pochodzę z tzw.rozbitej rodziny ,moja mama była z moim ojcem az do czasu kiedy to ja skonczyłam 15 lat,i wcześniej nie rozwiodła się dla dzieci ,bo uwazała ze dzieci powinny mieć ojca,dopiero po tym jak my z siostrą poprosiłyśmy ja zyby coś z tym zrobiła i zostawiła go ,to zdecydowała się na rozwód,dla mnie był to najlepszy okres w życiu ,dzieciństwo wspominam jako bardzo zły okres ,nieustanne kłótnie rodziców i awantury,w które były wciągane dzieci,piszesz ze nie chcesz zabierać ojca Alusi,ale przecież ojcem jest się zawsze ,nie chcę Ci już robić przykrości więc nie będę juz pisać na ten temat,trzymam mocno kciuki za wasze wspólne ,udane małżeństwo.

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dziewczynki jeśli chodzi o leworęczność to jestem tego samego zdania co zuzka. Nie wolno dziecku przekładać rzeczy do prawej rączki, musi samo wybrać, którą rączką będzie się posługiwać. Na potwierdzenie tego znalazłam ciekawy artykuł:
http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/202/rozwoj-dziecka/leworecznosc-u-dziecka

nanusiu jeśli chodzi o M to mam podobne zdanie co zuzka,najgłupszą rzeczą jest pozostawanie w toksycznym związku, gdzie są kłótnie, później być może przemoc, dla dobra dziecka. To dziecko oddałoby wszystko za spokojne dzieciństwo, bez kłótni i gierek rodziców. I to dziecko później w przyszłości wejdzie w swój związek z takim bagażem doświadczeń. I popełni te same błędy nie mówiąc już o deficycie miłości, poczucia bezpieczeństwa i o zaniżonej samoocenie.
Jeśli chodzi o M, to nie obraź się, ale z tego co piszesz to ukazuje mi się obraz człowieka, który raczej już się nie zmieni. Skoro dziecko nie potrafiło go zmienić, to nie łódź się, że nagle po rozmowie coś się zmieni. Szkoda mi Cię, bo młoda jesteś i mogłabyś sobie ułożyć życie z kimś kto Cię doceni i najważniejsze! będzie Cię szanował!!!

Puzzle ułożone 😁 😁 Rekord, przy Ani w 9 dni 🙂
Teraz zabieram się za następne 🙂

• Mamusie
Sobolinek - dzięki za artykuł. Jednak nie będę przestawiała Michałka. Może sam zdecyduje, że chce być praworęczny.
Dziś byłam z Nim na kontroli u lekarki, bo dalej kaszle i cherla mu w płuckach. No i mamy skierowanie do przychodni alergologicznej. Zobaczymy co tam nam powiedzą. Nikt z naszych rodzin nie jest alergikiem więc nie wiem skąd by się to wzięło u małego, ale zobaczymy w środę.

Małamyszko ,a lekarka podejrzewa alergie u Michałka? zrobia mu pewnie testy i bedziesz wiedziala czy ma alergie,tak mi ten Twój Michałek ,przypomina mojego 😆,też nonstop chorował,robiłam mu wymazy ,testy alergologiczne(nic nie wykazały) usunęłam mu 3 migdał jak miał 4 latka(pomogło na chwilę) i nic,dopiero sanatorium pomogło,tak to juz jest z tymi dzieciaczkami 😉 😉U mnie w rodzinie nikt nie ma alergi ,a u mnie pojawiła się silna alergia na pyłki traw w wieku 23 lat i to tak z dnia na dzień jak pojechałam na wakacje do Francji,nie wiedziałam co mi jest ,po przyjezdzie zrobiłam testy i wyszło na jaw co mi jest,lekarz powiedział ze takie czasy ,za duzo świństwa w powietrzu i jedzeniu i czasami tak bywa

sobolinek napisał(a):
Zapomniałam się pochwalić 🙂 Ania dziś sama stanęła w łóżeczku!!! I nawet sobie chodziła 🙂 🙂
Wiem, że Wasze dzieci już same chodzą i biegają, ale dla mnie to postęp i powód do dumy (jednodniowej, ale zawsze 😆 )

i dopiero teraz się chwalisz mamusiu? 😆 😆 😆,no suuuuppperrrrrr brawo dla Ani,hihi teraz już nie będzi spokojnego kladzenia spać ,Ania pokaże mamusi co potrafi, 🙃

• Mamusie
zuzka napisał(a):
sobolinek napisał(a):
Zapomniałam się pochwalić 🙂 Ania dziś sama stanęła w łóżeczku!!! I nawet sobie chodziła 🙂 🙂
Wiem, że Wasze dzieci już same chodzą i biegają, ale dla mnie to postęp i powód do dumy (jednodniowej, ale zawsze 😆 )

i dopiero teraz się chwalisz mamusiu? 😆 😆 😆,no suuuuppperrrrrr brawo dla Ani,hihi teraz już nie będzi spokojnego kladzenia spać ,Ania pokaże mamusi co potrafi, 🙃

Dzięki zuzka, no właśnie z tym kładzeniem popołudniu dałam dziś ciała. Ania wyła 30 min ja do niej chodziłam co 5 min, aż do chwili jak wchodzę, patrzę a ona stoi z taką dumną miną 😁 😁 Jak ja mogłam ją znowu na chama położyć i pozwolić płakać. To by oznaczało, że ją ukarałam za wstanie, a co zrobiła mamusia: zaczęłam bić brawo, wycałowałam ją i wzięłam na cyca i tam spokojnie zasnęła, po czym odłożyłam ją do łóżeczka i spała tak 2,5 h. Porażka na całej lini, ale nie miałam serca zrobić inaczej jak ją zobaczyłam taką stojącą i dumnie przechadzającą się po swoich włościach (120x60) hehe.

nanusiu jeśli chodzi o M to mam podobne zdanie co zuzka,najgłupszą rzeczą jest pozostawanie w toksycznym związku, gdzie są kłótnie, później być może przemoc, dla dobra dziecka. To dziecko oddałoby wszystko za spokojne dzieciństwo, bez kłótni i gierek rodziców. I to dziecko później w przyszłości wejdzie w swój związek z takim bagażem doświadczeń. I popełni te same błędy nie mówiąc już o deficycie miłości, poczucia bezpieczeństwa i o zaniżonej samoocenie.
Jeśli chodzi o M, to nie obraź się, ale z tego co piszesz to ukazuje mi się obraz człowieka, który raczej już się nie zmieni. Skoro dziecko nie potrafiło go zmienić, to nie łódź się, że nagle po rozmowie coś się zmieni. Szkoda mi Cię, bo młoda jesteś i mogłabyś sobie ułożyć życie z kimś kto Cię doceni i najważniejsze! będzie Cię szanował!!!

Sobolinku ,masz całkowitą rację ,tylko że Ty patrzysz na ta sprawę z punktu zawodowego , a ja z wlasnego doswiadczenia,szkoda że życie czasami jest takie smutne i cierpią na tym najbardziej dzieci.Wiem że nam się łatwo o tym mówi,powiedziałam kiedyś mojej mamie że nie rozumiem kobiet które są w toksycznych związkach czasami przez całe życie,powiedziała mi że one w większości kochaja tych swoich męzów i nie potrafia od nich odejść,dla mnie mimo wszystko to jest chore,może nauczona własnym doświadczeniem z dzieciństwa może czymś innym ,ale ja jestem pewna że nie warto marnować sobie życia i ja bym w takim związku nie mogła być ,mam dość swojego dzieciństwa więc dlaczego miałabym takie samo zafundować swoim dzieciom,faktycznie jest mi ciężko czasami bo nie miałam odpowiedniego wzorca rodziny,ale robię wszystko aby moje dzieci były szczęśliwe ,bo są dla mnie najważniejsze w życiu

sobolinek napisał(a):
zuzka napisał(a):
sobolinek napisał(a):

Dzięki zuzka, no właśnie z tym kładzeniem popołudniu dałam dziś ciała. Ania wyła 30 min ja do niej chodziłam co 5 min, aż do chwili jak wchodzę, patrzę a ona stoi z taką dumną miną 😁 😁 Jak ja mogłam ją znowu na chama położyć i pozwolić płakać. To by oznaczało, że ją ukarałam za wstanie, a co zrobiła mamusia: zaczęłam bić brawo, wycałowałam ją i wzięłam na cyca i tam spokojnie zasnęła, po czym odłożyłam ją do łóżeczka i spała tak 2,5 h. Porażka na całej lini, ale nie miałam serca zrobić inaczej jak ją zobaczyłam taką stojącą i dumnie przechadzającą się po swoich włościach (120x60) hehe.

hehe 😁, nic się nie martw,zrobiłabym to samo 🙃 🙃
ej ,jeszcze 2 strony i dobijemy do 1000 😆

• Mamusie
zuzka napisał(a):
Małamyszko ,a lekarka podejrzewa alergie u Michałka? zrobia mu pewnie testy i bedziesz wiedziala czy ma alergie,tak mi ten Twój Michałek ,przypomina mojego 😆,też nonstop chorował,robiłam mu wymazy ,testy alergologiczne(nic nie wykazały) usunęłam mu 3 migdał jak miał 4 latka(pomogło na chwilę) i nic,dopiero sanatorium pomogło,tak to juz jest z tymi dzieciaczkami 😉 😉U mnie w rodzinie nikt nie ma alergi ,a u mnie pojawiła się silna alergia na pyłki traw w wieku 23 lat i to tak z dnia na dzień jak pojechałam na wakacje do Francji,nie wiedziałam co mi jest ,po przyjezdzie zrobiłam testy i wyszło na jaw co mi jest,lekarz powiedział ze takie czasy ,za duzo świństwa w powietrzu i jedzeniu i czasami tak bywa

Zuzka, nie wiadomo jeszcze, ale to 2 raz po infekcji, że zaczyna cherlać małemu w płucach. Możliwe, że to alergia na leki. A czy na coś innego jeszcze to nie wiadomo. Zobaczymy jutro. A jeśli chodzi o 3 migdała, to możliwe, że Michałka też czeka usunięcie, bo cały czas ma buzinkę otwartą. Tzn zamyka, ale głównie siedzi z otwartą. Możliwe, że to również przez to tak często choruje.

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
Sobolinku - gratulacje dla mojej kochanej Anusi !!!! Strasznie się ciesze, że wstała w łóżeczku i jestem z Niej bardzo dumna. Oczywiście oklask dla Was.

Dziękujemy Kochana 🙂 Ja też się bardzo cieszę, ostatnio Ania wszędzie chodzi na nóżkach. Trzyma się naszych paluszków i maszeruje na bosaka 😉
Nawet do wanny szła goła i na bosaka, na szczęście łazienka jest vis a vis jej pokoju 🙂

• Mamusie
Sobolinku - tak jak napisałam na agu - Anulka jest piękna. Kiedyś wyrośnie z Niej niezła laska. Nie odpędzi się od chłopaków.
A co do puzzli, to naprawdę nieźle. Ja to bym chyba z miesiąc coś takiego układała jak nie dłużej. A co potem z tym robisz? rozwalasz czy wieszasz na ścianie (ale to chyba już całe mieszkanie miałabyś obwieszone)? 😜

• Mamusie
Brawo dla Ani za wstanie samodzielne w łóżeczku 🙂 🙂 super!
Trzymam kciuki za Michałka, oby szybko wrócił do zdrówka!
Ja już się boję, że Blanka znowu się rozchoruje, ma teraz katarek ale już słabszy i troszeczkę kaszlem, ale niegroźnie, jutro idzie do żłoba i pewnie coś złapie :/ :/ :/ no zobaczymy!

ALe dzisiaj jestem zmęczona, oczy mi same opadają, cały dzien się bawiłam z Blanką 🙂 ale cieszę się z tego dnia, bardzo zanią się stęskniłam przez weekend!
W ogóle to od kilku dni ma problem z zasypianiem, drze się neimiłosiernie, biorę ją na rączki to się uspakaja, i tylko się z nią nachylę nad łózeczkiem to zwnou w płacz, najlepiej to działa na nią jak sobie ją kładę na klatkę piersiową, wtula się wtedy i zasypia, ale nei mogę jej na to pozwalać bo się przyzwyczai :/ jednak od czasu do czasu poprzytualmy się bo w końcu ona tego potrzebuje, nie mozna tego nei robić, a nawet się nie da:p

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
Sobolinku - tak jak napisałam na agu - Anulka jest piękna. Kiedyś wyrośnie z Niej niezła laska. Nie odpędzi się od chłopaków.
A co do puzzli, to naprawdę nieźle. Ja to bym chyba z miesiąc coś takiego układała jak nie dłużej. A co potem z tym robisz? rozwalasz czy wieszasz na ścianie (ale to chyba już całe mieszkanie miałabyś obwieszone)? 😜

Dziękuję
Kiedyś miałam zamiar kleić i wieszać na ścianie, ale po pierwsze brakłoby ścian, a po drugie fatalnie się klei taki puzzle. I teraz układam, cieszę oko i rozwalam. Kiedyś je przed rozwaleniem fotografowałam, ale już mi się nie chce. Mam wdzięczniejszy obiekt do fotografowania 🙂

WOW 1000 STRONA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ooo,załapałam się na tą 1000 stronę 😮
Sobolinku ,to ostatnie zdjęcie Ani na agu,cudne ,ona powinna w reklamie występować ,ślicznie wychodzi na zdjęciach,wygląda jak dziewczynka,bo moją Zuzę wszysce mylą z chłopakiem ,nawet dzisiaj facet powiedział do swojego dziecka -zobacz jaki śliczny chłopczyk,mimo że była ubrana cała na różowo,a jedna pani zapytała czy to chłopiec czy dziewczynka,ale można ją pomylić z chłopcem po jej zachowaniu szczególnie ,taka mała rozrabiaka z niej

• Mamusie
Hej dziewczyny ,jejku strasznie dawno nie pisalam,tyle postow do nadrobienia-nie dam rady wszytskiego poczytac,wybaczcie.

Zalegle zyczenia dla solenizantow :*

Dziewczyny ja mam tak malo czasu teraz ech.... ostro wzielam sie za nauke a do tego Szymcio ktroy juz poznal co to znaczy sobie dreptac i chce byc oprowadzany.Ostatnio nauczyl sie mowic Tak tak tak i zaczyna wszytsko kopiowac,miny,dzwieki a nawet niektore slowa jakim jest slowo TAK heheh.Poza tym same nocnikowe sukcesy,od powiedzmy dwuch tygodni byla kupa tylko dwa razy do pieluszki 🙂 za kazdym razem kiedy go sadzam robi kupke.Zazwyczaj robie to z samego rana-jesli nic nie zdziala,sadzam go przed albo po obiadku.

Sobolinku brawa dla Ani za nowa umiejetnosc 😉

Joanna wiesz ze ja tez cos ostatnio zle sypiam,budze sie w nocy hmm moze to pelnia ?? :P

A propo koledy,dzis mielismy ksiedza i wiecie co nie dosc ze to byl proboszcz naszej parafi to jak weszlismy na temat zwiazkow i malzenstwa,cala sie zaczerwienilam po jego wzroku rzuconym w moim kierunku i slowach: zycie w grzechu i poczecie w grzechu to gorsze niz sama smierc -cos w tym stylu :O nie wchodzilam z nim w dyskusje bo nie wiem jak to by sie skonczylo,Tomek dodal tylko ze narodziny to dar od Boga. Po tym jakos szybko sie zmyl heheh
A wiecie ze co 8 ksiadz ma kochanke a co 10 potomka ??

Nanusiu
Wczoraj tak malo pogadalysmy,jak tylko we wtorek znajdziesz chwile i bedziesz sama w domciu daj znac,bo widze ze ominelysmy wazny temat 😞

Zmykam juz,padam ze zmeczenia a jeszcze musze przerobic kilka tematow.

Joanna, gdzie bedziesz robic zaproszenia na urodziny Blanusi ??

Dobranoc postaram sie czesciej zagladac

o Evek ,właśnie dzisiaj o Tobie myślałam,zastanawiałam się czy się obraziłaś na nas,czy postanowiłaś zapomnieć o wirtualnych koleżankach czy też nadal witasz się z T ☺️,no to Szymcio też robi niesamowite postępy,u nas ulubionym słowem Zuzy jest NIE,NIE (tak słodko wtedy macha paluszkiem)albo DAJ ,DAJ (bardzo często w sklepie),no i dzisiaj bawiła się z Berta w akuku,nakrywając głowę pieluchą i mówiąc UU 😉

Evek napisał(a):
Hej dziewczyny ,jejku strasznie dawno nie pisalam,tyle postow do nadrobienia-nie dam rady wszytskiego poczytac,wybaczcie.

Zalegle zyczenia dla solenizantow :*

Dziewczyny ja mam tak malo czasu teraz ech.... ostro wzielam sie za nauke a do tego Szymcio ktroy juz poznal co to znaczy sobie dreptac i chce byc oprowadzany.Ostatnio nauczyl sie mowic Tak tak tak i zaczyna wszytsko kopiowac,miny,dzwieki a nawet niektore slowa jakim jest slowo TAK heheh.Poza tym same nocnikowe sukcesy,od powiedzmy dwuch tygodni byla kupa tylko dwa razy do pieluszki 🙂 za kazdym razem kiedy go sadzam robi kupke.Zazwyczaj robie to z samego rana-jesli nic nie zdziala,sadzam go przed albo po obiadku.

A propo koledy,dzis mielismy ksiedza i wiecie co nie dosc ze to byl proboszcz naszej parafi to jak weszlismy na temat zwiazkow i malzenstwa,cala sie zaczerwienilam po jego wzroku rzuconym w moim kierunku i slowach: zycie w grzechu i poczecie w grzechu to gorsze niz sama smierc -cos w tym stylu :O nie wchodzilam z nim w dyskusje bo nie wiem jak to by sie skonczylo,Tomek dodal tylko ze narodziny to dar od Boga. Po tym jakos szybko sie zmyl heheh
A wiecie ze co 8 ksiadz ma kochanke a co 10 potomka ??

.
o rany , znając siebie ,u mnie nie skończyło by się na przemilczeniu ,pewnie nabąknęłabym (jeśli byłby to nasz proboszcz)o jego lewym dziecku ,dziwne że powiedział to ksiądz,mnie jak teściowa umierala na moich rękach powiedział coś wręcz odwrotnego-ż eśmierć to tylko spokojne i piękne przejście na drugą stronę