Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Joanna1984 napisał(a):
sobolinek napisał(a):
Joanna1984 napisał(a):
A tu filmik jak Blanusia uczy się kształtów 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=inkMN4AHxsw

No pięknie 🙂 Brawo dla Blanusi ! I tatusia za obracanie pudełeczka hehe 😁 😁

Jesdzcze trochę i będzie wiedziała co do czego 🙂

Dokładnie 🙂 Już niedługo 🙂

Jeśli chodzi o olejki to ja nie znam. Ale my dopiero jedną chorobę mamy za sobą i obeszło się bez olejków, odciąganie wystarczyło. Ale wydaje mi się, że nie powinno zaszkodzić.

cześc dziewczyny
Nanusia ,jak czytałam co pisałaś to az oczy i usta otworzyłam ,nie mogłam uwierzyc w to co przeczytałam,wiem w sumie jesteśmy dla Ciebei obce ,jakieś tam wirtualne kobiety i to nie my decydujemy o Twoim zyciu kochana ,ale błagam CIe przemyśl to co napisłay Ci dziewczyny,nie warto tkwić w takim związku,faceta nie da się zmienić skoro do tej pory się nie zmienił i chyba nie będzie lepiej,i nic tu do rzeczy nie ma małe dziecko i to ze przy takim dziecku czasami coś w związku się psuje ,dla mnie to poprostu chory związek ,a Twoj M może jest taki bo nie miał w zyciu przykładu jaki powinien byc ojciec,z całego serca zyczę Ci jak najlepiej i chciałabym wierzyć w to że będzei lepiej ,ale zycie mnie nauczyło ze M raczej się nie zmieni,a Ty naprawdę zasługujesz na szczęście,pewnie teraz Ci przykro jak czytasz co napisałyśmy,może i łzy lecą ,i napewno kochasz M ,ale kochana toksyczne związki nie mają żadnej przyszłości,jak czytam co piszesz o M to uświadamiam sobie jakiego złotego mam męza ,a tak czasami narzekam

Nanusiu PRZEPRASZAM ,ale ja poprostu jestem szczera i bardzo Cię lubię ,a co do poniedziałku to miałaś rację dzisiaj niedziela ,a mi się pomyliło bo u nas piątek było święto 😁

Joanna ja się nie znam na olejkach itp.jedyne co mi się przypomin to vick vaporout,smarowałam nim Michała jak był mały ,a za Twoją radą mam juz w apteczce ten niemiecki syrop(oby nie był potrzebny)
A u nas jakiś kryzys ,w nocy Zuza budzi sie co godz.z płaczem ,ale po 10 min zasypia spowrotem ,za to w dzień ktoś mi dzisiaj podmienił dziecko,siedzieliśmy z A ,mogliśmy obejrzec film ,a Zuza si bawiła sama,na dobra z Bertą,ale kompletnie nas nie potrzebowała tak jak zwykle,śmiała się ,piszczała z radości,i ani razu nie chciała na ręce i nie zapłakała,wypiła cały kubek herbatki przez cały dzień z nim chodziła,a na koniec dnia ubierała(usiłowała)ubrać papcie,śmieszmie to wyglądało i strasznie sie z tym papciem kłóciła,nie wiem czy przechodziła jakiś skok wcześniej ale od 2 dni strasznie sie zmieniła,wczoraj pokazałam jej krowe w tv i powiedziałam ze krowa robi muu,a ona to zaraz powtórzyła,zkolei dzisiaj zabrała mIchałowi autko i gadała brum brum,ciekawe czy jutro wróci dawna Zuza czy już taka zostanie 😲

Sobolinku fajnie ze załatiwsz te urodzinki w 2 godz.też bym tak chciała,a nie 3 dni mieć gości których nie lubię, 😠
Ja też zmykam,ale nie spaćtylko czytać,przeczytałam 1 rozdział i ciekawa jestem co będzie dalej
Dobranoc 🙂

• Mamusie
sobolinek napisał(a):
Joanna1984 napisał(a):
A tu filmik jak Blanusia uczy się kształtów 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=inkMN4AHxsw

No pięknie 🙂 Brawo dla Blanusi ! I tatusia za obracanie pudełeczka hehe 😁 😁

super Blanka sobie świetnie radzi no wiadomo tata nieżle pudełeczkiem kręci 😉 Gabryś też jak wrzuci to zaglada czy oby na pewno klocek tam jest 🙃

• Mamusie
hej kochane 🙂
powiedzmy że nadrobiłam 😉
przede wszystkim dziękujemy za życzonka 🙂
sorki że tak późno ale książe zasnął jakieś pół godz temu 🤢 ja nie wiem co z nim ??? oczy pieką mąż już padł tylko ja na chwilkę do Was zaglądam 😉
nanusia nie będę dokładać do pieca bo uważam że dziewczyny mają rację a moje zdanie znasz i widzę że się nie myliłam a szkoda bo akurat w Twoim przypadku chciałabym nie mieć racji trzymaj się kochana i przemyśl parę spraw to jest dla Twojego i Aluni dobra i nie piszę rozłąkach to ostateczność ale jeżeli M czegoś nie zrozumie to przykro mi ......i sama wiesz co powinnaś zrobić
dziewczynki co do spania dzieci to widzę że nie tylko u mnie taki problem i błagam niech to będzie ten skok rozwojowy bo jak nie to ja chyba skoczę 🤪i podziwiam wszystkie mamusie które zmagają się z pociechami i jeszcze do pracy gnają nie to żebym ja np. w ciągu dnia mogła pospać ale jeszcze coś robić z uśmiechem na ustach 😮 szok 🤪 no dobra kochane uciekam jeszcze raz za słowa wsparcia i do następnego buziaki dla maluszków 😘 😘 😘

• Mamusie
Dziewczynki kochane ja sie nie gniewam 😉
JA lubie jak tak man ktos ze tak powiem "potrzasnie". M jest czasami okropny, a szczegolnie od kiedy urodzila sie Ala potrafi naprawde byc niemily- czasami wydaje mi sie, ze go juz nie znam, ale tak jak piszecie kocham go bardzo i nie wyobrazam sobie zyc bez niego (choc czasami mam ochote) On nie jest zlym czlowiekiem, jest sam bardzo zagubiony. Brak ojca tak jak piszesz Zuza zabral mu ten wlasnie autorytet i nie wie jak ma sie zachowywac. Narazie czekam i puk co bede czekac, az sie zmieni, ale jezeli przez dlugi czas nic a nic sie nie zmieni i zobacze, ze ja sie mecze i on to wiadomo nie bedzie juz po co tego ciagnac. Tak naprawde to nie takie latwe ja w Polsce nie mam zycia. Nie skonczylam szkoly- bez matury mozna sobie isc liscie pograbic i to chyba tez nie. Rodzice sa juz starsi tato skonczyl ostatnio 60 lat. Kazdy ma swoje zycie, nawet nie wiem gdzie bym miala mieszkac puki co. To nie takie proste- niestety, a pozatym nie chce zeby Ala nie miala taty przy sobie to najgorsze co moglabym dla niej zrobic- chocby nie wiem co nie zrobie jej tego. Zreszta tak jak pisalam moj M strasznie duzo gada filozofuje i czasem nie mysli co mowi. Taki ma harakter, ale sam w sobie jest bardzo wrazliwy. Wiadomo slowa rania bardziej niz czyny, ale ja i tak juz przestaje tego sluchac. Czasem cos chwyci za serce, ale wiem, ze jestem ok i nie wazne co on mowi wiem, ze tak jest.
Dziekuje kochane za wasze slowa- naprawde duzo dla mnie znacza i wiem, ze wy jako osoby boczne inaczej na to patrzycie, ze tak powiem trzezwo, a ja zaslepion amiloscia chyba bede go juz zawsze tlumaczyc. Mam nadzieje, ze sie zmieni- 3majcie kciuki !
Jejku Joasiu swietne filmiki jak Blanusia ladnie umie sie skupic, az jestem w szoku !!! 😁 🙂 Ala wrzuci jednego klocka i zaraz rozrzuca wszystkie inne, a kuleczka woli zdejmowac niz nakladac hehehe wspaniala jest i te "oo" po wrzuceniu klocuszka przekochane ! 😘
Zuza, ale ci fajnie 🙂 Zuzia dorasta hehehe moze to faktycznie jest tak jak opisalam w tym skoku. hehehe oby w nocy byla taka grzeczna 🙂
Sobolinku kiedy konczysz puzzle heheh ?
uciekam cos zjesc do jutra mamusie 😘 😘

• Mamusie
Dziendoberek!

Zuzka mnie też mama tym vickiem smarowała jak byłam dzieckiem 🙂 ciekawe czy jeszcze jest w sprzedaży 🙂 aż sprawdzę. Zamówiłam na razie te kropelki co znalazłam w aptece, może się sprawdzą. Jeśli nie to będę próbować dalej, torchę się boję tych co polecił Twój lekarz Nanusiu, bo tam jest napisane, że są dla dzieci po 3 roku życia :/ a do inhalacji swobodnych poniżej 7 lat, tyle, ze ja nie wiem co to znaczy inhalacja swobodna, na czym to polega:/ czy chodzi o inhalacje takie jak ja chce zrobić, czy poprzez inhalator? nie wiem, musiałabym się więcej dowiedzieć na ten temat. Alwo czy ty właśnie te kropelki olbas dawałaś do tego ceramicznego naczynia ze swieczką??
Zuzka ja też mam nadzieję, ze ten syropek nei będzie konieczny, ale fajnie, że masz go w szafce na wszelki wypadek, pamiętaj, że jak tylko pojawia się katar to trzeba dać pierwszą dawkę czyli w przypadku małych dzieci ok 7 ml jednorazowo, na następny dzień 6 dawek po 2,5 ml czyli średnio co 2 godziny, no i po ustąpieniu objawów 3x dziennie po 3 ml profilaktycznie, tak jest na ulotce, jednak lekarze zmieniają te dawki odpowiednio do dziecka. nie wolno stosowac dłuzej niz 4 tyg. Ja zazwyczaj daje tak jak lekarka zaleciła, czyli 1 dzien 7,5 ml jednorazowo.Na nastepny dzien co 2 godziny 2,5ml, na 3 dzień co 3 godziny po 2 ml, i pozniej 3 razy dziennie po 2 ml aż przejdzie. Muszę się wybrac do niemiec bo juz mi się skończył 😞
Zuza pewnie miała skok rozwojowy, mnie też czasem Blanka zaskakuje tym co potrafi, szybko się teraz uczy i powtarza wszystko co robimy, dzisiaj nawet jak czesałam się to zabrała mi szczotkę i próbowała siebie uczesać 🙂

Nanusiu możesz mieć życie w Polsce jeśli tego bardzo chcesz, szkołę zawsze można skończyć, musiałabyś się zmobilizować, dla Ali, na pewno być sobie poradziła! z pracą wiadomo, jest ciężko w Polsce, ale jak ktoś bardzo chce, to da się wszystko... na pewno nie będziesz sama, masz przecież rodzine, oni Cię nei zostawią samą, na pewno możesz na nich liczyć, czasem życie nas zaskakuje, zrobisz jak uważasz kochana, na pewno to będzie dobra decyzja i najlepsza dla Ali. A jeśli chodzi o Twojego M, to moim zdaniem samo czekanie na nic się nei da, musisz z nim na spokojnie i szczerze porozmawiać, pomalutku, nic na siłę, sama piszesz, że jest dobrym człowiekem, więc wierzę w to, ze się zmieni, Ty i Ala możecie go zmienić, bo to ludzie zmieniają ludzi, zwłaszcza najbliźsi i Ci, których się kocha! Trzymam za Was kciuki :*

Obejrzałam filmik i stwierdzam, ze Ala jest mistrzynią w robieniu min 🙂 jak ona to świetnie robi! I do tego te odgłosy, uśmiałam się nieźle 🙂 A aktoreczka to z niej niezła 🙂

• Mamusie
Blanusia i Ala to urodzone aktoreczki. Pięknie wychodzą w filmach.
Joanna - mam pytanie bo zauważyłam, że Blanka brała wszystko lewą ręką. Robicie coś z tym? Bo Michaś też zaczął dużo rzeczy robić lewą i staramy się przekładać Mu wszystko do prawej. Nie wiem, czy to coś pomoże ale leworęcznym trudniej w życiu robić najprostsze rzeczy, więc wolałabym, żeby był praworęczny.

Nanusia, co do Twojego M, to doskonale Cię rozumiem. Poprzedni mój facet też nie był ideałem, ale ja się Go trzymałam kurczowo. Uważałam, że sama sobie nie poradzę i w sumie to jak ktoś na niego nadawał, to się strasznie wnerwiałam i tym bardziej trzymałam jego stronę. Potem dopiero poznałam jak naprawdę powinno wyglądać partnerskie życie jak już spotykałam się z moim Pawłem. Także ja nie będę pisała, że masz odejść itp. Sama musisz do tego dojrzeć. A najpierw spróbujcie porozmawiać, dojść do porozumienia. Może jednak się uda. Wierzę w to bardzo. I pamiętaj, że masz w Polsce przyjaciółki - Nas. Zawsze będziemy do Twojej dyspozycji.

• Mamusie
Wiesz co Małamyszko nie sądziłam, że już w tym wieku ma to znaczenie, w którą rączkę bierze zazwyczaj zabawki :/ czasem bierze w jedną a czasem w drugą, wydaje mi się, że to się zmieni z wiekiem...my jesteśmy oboje praworęczni, więc zawsze sądziłam, ze dziecko tez będzie prawoęczne...slyszałam, ze psychologowie zabraniają "uczyć" praworęczności, bo to źle wpływa na psychikę....pożyjemy zobaczymy, na razie o tym nie myślę 🙂

• Mamusie
dobry dzień 🙂
mały zasnął obiad się robi więc może coś namazgrolę 🙂
Joasiu tak to te krople tylko jak je kupiłam to one były w takim białym opakowaniu ale skład ten sam ja używałam byłam zadowolona bo ładnie nocki przesypiał tak mu noska oczyszczało chociaż też różne opinie na necie czytałam że się nie powinno bo uczula bo coś tam itd.ale jak pisałam używałam i zadowolona byłam tak wiesz po 2-3 krople lałam razem z wodą i Gabryś spał jak trza 🙂 w powietrzu unosił się po prostu zapach eukaliptusa 🙂
nanusiu Ala boska a co za minki śliczniusia aktoreczka 🙂
🤪 a jeśli chodzi o męża to wiadomo Twoja decyzja nikt za Ciebie życia nie przeżyje ale nad jednym się zastanów bo może M wie że nie masz wyjścia (tzn. tak myśli i jest tego pewny)i dlatego taki gieroj u mojej pciapciólki była podobna sytuacja doszło nawet do tego że mąż ją uderzył tak wiesz kłótnia i ja pacnął gdzieś tak po ramieniu i przelała się szala goryczy nie wiem czy u niej czy u mnie w każdym razie spakowałam ją z mała pojechała do Gdańska do kuzynki a ten dzwonił i błagał żeby wróciła że przeprasza ,że tęskni , że się zmieni itp. owszem wróciła(po tygodniu) tylko ich życie już od 4 lat nie przypomina tamtego wiadomo sprzeczają się ale wie że może zostać sam bo wyjście zawsze jakieś jest i jedno Ci powiem po tamtej sytuacji jakoś po pół roku przyznał się że nie wierzył że odejdzie bo gdzie i do kogo bo ona taka biedna jest(zbawca świata się znalazł) no i wiadomo jak ty sobie beze mnie poradzisz (wiesz o czym piszę ) chodzi nam raczej wszystkim o to żebyś też była szczęśliwą żoną nie tylko matka kochanej Alusi czego wszystkie Ci życzymy z całego serca M pewnie masz wspaniałego czasami tylko żeby czasami było że Ciebie wkurzył a nie odwrotnie 😘
kurczę nie uwierzycie piszę to prawie pół godz bo sie budzi co chwilkę 🤪 cały czas ma kłopoty ze spaniem i zasypianiem chociaż w ciągu dnia taki miziak się zrobił uśmiechnięty 🙂
miłego dnia mamusie i moc buziaków dla dzieci 🙂

• Mamusie
aaaa zapomniałam co do leworęczności to moja siostra leworęczna jest ale prawą też używa bo kiedyś to strasznie ścigali bo to tak niby źle tylko czasy się zmieniły i jak kiedyś czytała to nie każą korygować a i moi rodzice oboje praworęczni mało tego nic mi nie wiadomo aby ktokolwiek w rodzinie był leworęczny więc chyba nie ma reguły po prostu lewa półkula sprytniejsza jest i tyle ja bym się tak bardzo tym nie przejmowała 🙂