Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Joanna1984 napisał(a):
sobolinek napisał(a):
Joanna1984 napisał(a):
A propo kolędy i pieniędzy, to ja pierwszy raz u siebie sama przyjmowałam księdza i tak się zestresowałam, ze zapomniałam dać pieniążków z koperta :/ co sobie musieli pomyśleć...zresztą nie przejmuję się tym 🙂

A ja nie daję im ani grosza, bo i z jakiej racji? Mnie nikt nie daje nic za darmo. Księża potrafią tylko ręce wyciągać po łatwe pieniądze, jak najbardziej jestem za opodatkowaniem ich i to słonym, bo trzeba by jeszcze z tych podatków utworzyć fundusz alimentacyjny dla tych wszystkich dzieci jakie mają na boku 🙂 Joanna to jest moje zdanie i nie bierz tego do siebie 🙂

Masz racje Sobolinku, moim zdaniem, też nie powinni dostać ani grosza, ale mąż mi kazał dać, bo wypada :/ moja mama też zawsze dawała, dlatego myślałam, że tak trzeba....może to i lepiej ze zamomniałam 🙂

jestem takiego zdania co Sobolinek co do kościoła Rząd zamiast brać się za biednych ludzi powinien najpierw opodatkować kościół. My też nie daliśmy żadnych pieniędzy jak byli u nas po kolędzie ale akurat moja mama była i jak się dowiedziała to sama dała - bo nie wypada nie dać. Śmieszne!

doberek,jestem ,ale cos mi komputer siada,wczoraj wogole nie moglam wejsc na neta.musze go oddac do serwisu ,ale jak ja bez Was wytrzymam 😞
Sobolinku,ja nigdy nie dawalam ksiedzu koperty,mam ksiedza w rodzinie i wiem ile oni maja kasy,a jesli mieliby mi cos dac to napewno by nie dali,wkurza mnie np.jak ministranci maja swoje puszki ,a po koledzie ksiadz zabiera im ta puszke i daje tylko po 30 zl za kolede,reszta niby do ich ministranckiej kasy idzie na imprezy i wyjazdy,tylko ze w zeszlym roku ,pieniadze w jakis dziwny sposob wyparowaly z tej kasy,zal mi biednego Michala bo chodzi biedak codziennie az do wieczora po koledzie ,ale ma cel chce sobie kupic tablet,więc mu nie zabronię ,bo ja mu napewno nie kupię ,poprostu mnie nie stać,Kurcze też bym sie wkurzyła jakby ktos mi zaraził dziecko ,nie mówicąc ze jego dzieci sa chore,
Edzia,Ty chyb naprawdę jesteś cukiernikiem a się nam nie przyznajesz,no chyba że artystka z Ciebie ,
Karolla,Zuza rzeczywiście miała taki etap,że nie chodziła tylko biegała,ale teraz zrobiła się strasznie ostrożna i jak juz idzie sama to bardzo powoli,albo jak sie juz puści to zamiast isć,to siada i dalszy dystans pokonuje na czworaka

• Mamusie
Evek napisał(a):

A propo koledy,dzis mielismy ksiedza i wiecie co nie dosc ze to byl proboszcz naszej parafi to jak weszlismy na temat zwiazkow i malzenstwa,cala sie zaczerwienilam po jego wzroku rzuconym w moim kierunku i slowach: zycie w grzechu i poczecie w grzechu to gorsze niz sama smierc -cos w tym stylu :O nie wchodzilam z nim w dyskusje bo nie wiem jak to by sie skonczylo,Tomek dodal tylko ze narodziny to dar od Boga. Po tym jakos szybko sie zmyl heheh

u nas prawie dosłownie ta sama gadka była hehehe 😁 😁

• Mamusie
Edzia - gratulacje tortu - jesteś Mistrzynią !!!!
Zuzka - myśmy wczoraj mieli kolędę - daliśmy ministrantom 10 zł (wiem, mało, ale nie damy więcej) a ksiądz u nas nie zbiera, tylko po kolędach jest jedna niedziela, gdzie zbierają do koszyczka kolędowe.
Sobolinku - ja to kurcze nawet odmawiałam znajomych z dziećmi w ostatniej chwili jak Michaś zaczął kichać, więc nie rozumiem Twojej bratowej. Też bym od tej pory robiła wywiad tak jak zamierzasz. Całkowicie Cię rozumiem. Napisz jak Anusia się czuje.

Myśmy wczoraj mieli kolędę - ekspresową. Mieszkamy koło Kościoła i jak ksiądz był u nas, to usłyszał dzwony i stwierdził, że już musi uciekać, bo późno. Michaś niestety padł 20 min przed przyjściem księdza więc się z nim nie widział.

A dziś byliśmy u alergologa. Niestety 20 stycznia Michaś będzie miał testy, bo możliwe, że jest alergikiem. Kurcze nikt w mojej i Pawła rodzinie nie jest.Zobaczymy czy coś wyjdzie. Możliwe, że te zapalenia oskrzeli są właśnie dlatego. Albo to przerost 3 migdała. Też jest taka opcja. My jednak stawiamy na zarażanie w żłobku, bo tam wszyscy chorują - dowiedzieliśmy się jak oddawaliśmy małego od innych matek. Każda opowiada, że dziecko chodzi tydzień i tydzień lub dwa jest chore.

• Mamusie
Dziewczynki
Jesteśmy po spacerku, obiadku i dziś jak położyłam Anię to był wrzask, po 3 minutach jak weszłam to już stała 🙂, tym razem już nie zmiękłam tylko pocałowałam, położyłam, popłakała i zasnęła. W sumie 15 min mi to zajęło. Anulkowy rekordzik 🙂 Ale myślałam, że będzie masakra, bo tak się darła.
zuzka nie może Cię nie być! A nie możesz najpierw przeinstalować systemu, wgrać wszystko na nowo. Po jakimś czasie trzeba kompusiowi dać nowe życie. Po co płącić za serwis i trzymać niewiadomo jak długo. Jak byłam w ciąży to T się zepsuł laptop (poszła taśma transmisyjna więc głupota w zasadzie) We wrześniu go oddałam do serwisu to odzyskaliśmy go dopiero na Boże narodzenie. Oczywiście T musiał kupić sobie nowego lapka, (takiego jak ja mam 🙂 )To samo było z aparatem fotograficznym (od sierpnia do świąt). To gdyby odpukać Cię nie było to się odezwij na kom czasem, ja mam tylko numer do A 😜

Przypomniało mi się 🙂 Wczoraj wieczorem podjechaliśmy do tej restauracji obgadać roczek i facet mnie powalił ceną jaką mi zakomunikował. Fakt, że robię bez obiadu. Ale tort, 3 rodzaje ciasta, kawa, herbata i soki wyszło 20 zł za osobę. I mamy osobną oddzieloną dużą salę tylko dla siebie. Nie wiem jakie są ceny u innych, ale wydaje mi się, że to malutko.

• Mamusie
malamyszko żal mi Michałka i Was, że musicie to przechodzić. Oby to nie była alergia. A te choróbska w żłobku to tak jak w domu u mojego brata 🙂 Emi przyniesie coś z przedszkola i zarazi Filipa i Madzię. Tam cały czas jest choroba i za bardzo nie leczona. Wczoraj pytałam teściową czy była u niej moja bratowa, to się zdziwiła. A miała iść z Madzi mega odparzeniem no i z cherlającymi brzdącami. Z jednej strony wiem że ma trudno logistycznie z 3 dzieci, ale kurczę to ważne rzeczy.

• Mamusie
Malamyszko trzymam kciuki, żeby Michałek nei był alergikiem! Ja myślę, że to żłobek, BNlanka non stop coś łapie, byla zdrowa tylko przez te 2 tygodnie co nie była w żłobku i jak poszła w poniedziałek to we wtorek już się zaczął katar i do dziś lecą jej strasznie gilki, no ale cóż chodzi dalej bo co ja mam zrobić? 😞 nawet gdybym ją wyleczyła w domu do końca z tego kataru to jeden dzien w zlobku i ma na nowo, więc chodzi normalnie tak jak i reszta dzieci, tak juz jest z tymi złobkami :/

• Mamusie
Sobolinku faktycznie fajna cena 🙂 jednak ja muszę podać obiad i przekąski gościom, bo przyjeżdzają z daleka i trochę posiedzą, popiją, no i będą nocować u Nas moi rodzicie z siostrą, jej narzeczonym i coreczką, a od mojego męża rodzinka to sa głodomory i muszą coś zjeść, oni zjedzą wszystko do ostatniego kęsa takie z nich głodomory 🙂 juz powoli szukam co przygotowac i juz kupiłam materiały na zaproszenia :0 no i mam nadzieje, ze zdążę zrobić próbny tort! Edziu dzięki za linka do stronki z przepisem :* spróbuje zrobić myszkę miki 🙂

• Mamusie
Joanna w takiej sytuacji to nie masz wyjścia i musisz gości ugościć. Ja zrobiłabym to samo. Moi będą miejscowi, więc robię tylko takie coś. Ja nigdy nie przepadałam za takim imprezami, bo mnie męczą, mój T to już w ogóle. Najchętniej by go nie było. Robię to dla Ani, a w przyszłym roku dzieciaki zaproszę do sali zabaw.

• Mamusie
My chyba zaprosimy tylko naszych rodziców i chrzestnych Michałka. Ale obiad musimy zrobić. Także będzie schab i kluski (robi to moja mama). Ja muszę wymyślić jakąś sałatkę. Do tego kupimy tort. Nie wiem, czy będę jeszcze jakieś ciasto robiła, bo w sumie to wszyscy są jacyś tacy mało za słodkim. Ale pewnie coś wymyślę.
Wszystko planuję a w sumie to jeszcze nie byłam w Kościele. Może jutro tam przejdę.

sobolinek napisał(a):
Dziewczynki
zuzka nie może Cię nie być! A nie możesz najpierw przeinstalować systemu, wgrać wszystko na nowo. Po jakimś czasie trzeba kompusiowi dać nowe życie. Po co płącić za serwis i trzymać niewiadomo jak długo.. To gdyby odpukać Cię nie było to się odezwij na kom czasem, ja mam tylko numer do A 😜

Sobolinku haha,ja nawet nie wiem o czym Ty do mnie piszesz ,a co dopiero jakbym miała to wykonać 🙃 😁jestem dinozaurem jesli chodzi o komputery,w szkole informatyke mialam tylko w 4 klasie liceum,a w pracy to była niby praca na komputerze ale tam sie wszystko wprowadzalo do specjalnych programów i było ok,a jak sie popsiułomto byli informatycy 😁 moj n tel 784940778,

Małamyszko,10 zł.to dużo dla ministrantów,u nas z regóły ludzie daja monety do skabonki chłopakom.Wiesz mnie się wydaje że Michaś poprostu choruje z powodu żłobka,tak jak pisze Joanna tam co 2 dziecko jest chore,ale to dobrze ze Michaś będzie miał te testy przynajmniej będziesz pewna czy coś mu jest,a jeśli chodzi o przerośnięty 3 migdał to zazwyczaj jest właśnie efekt częstych infekcji i odwrotnie ,infekcje są efektem przerośniętego migdałka,

• Mamusie
Cześć Mamuśki 😘 🙂

Czytam, że już konkretne plany macie dotyczące przyjęć urodzinowych. Mi się jeszcze cały czas wydaje, że dużo czasu zostało 😜

A ja pierwszy raz słyszę, że ministrantom się też pieniądze daje... U nas nie ma takiego zwyczaju...

• Mamusie
zuzka dzięki za numer 🙂 Szkoda, że że z kompem będzie dłuższa procedura. Ale rozumiem, nie każdy musi się na nim znać.
Dziś było dłuższe wieczorne zasypianie Ani. A to chyba dlatego, że w dzień spała 3h a jak się obudziła to zapakowaliśmy ją w krowę i pojechaliśmy załatwić kilka rzeczy, m.in. odwiedziliśmy Fido (olbrzymi sklep z artykułami dziecięcymi i zabawkami) Polecam naprawdę! Szukaliśmy rzepowych zabezpieczeń na meble, ale akurat tych nie było. Za to Ania wybrała sobie towarzyszy do kąpieli 🙂
Od dziś kąpię Anię w plastikowych goglach z castoramy (tzn ja je mam ubrane)bo tak mocno chlapie, że mam wszystko mokre łącznie ze szkłami kontaktowymi. A ta woda z płynem nie jest dla nich obojętna i przez to tak szybko mi zachodziły oczy mgłą. Teraz wyglądam czadowo 😁 ale szkła bezpieczne no i nawet Ania się mamusi nie boi 🙂

• Mamusie
Asiula napisał(a):

A ja pierwszy raz słyszę, że ministrantom się też pieniądze daje... U nas nie ma takiego zwyczaju...

U nas na śląsku się daje do skarbonki. Jest dwóch ministrantów. Jeden duży (do pisania na drzwiach) i drugi mały (żeby mu ciężar bilonu nie skrzywił deczko kręgosłupa).

• Mamusie
Już po pracy, Blanusia wdycha ziółka, zobaczymy czy to coś da.... dzisiaj nocka była fajna, bo obudziła się tylko raz a wstała o 6h 😁 jest coraz lepiej, a wszystko dzieki mleku z kaszką o 23h!

Sobolinku Blanka też strasznie chlapie, reką uderze o wodę i jak jej leci do oczu to się cieszy, w ogole nie boi się wody 🙂 a łazienka cała pływa potem :0

sobolinek napisał(a):
Asiula napisał(a):

U nas na śląsku się daje do skarbonki. Jest dwóch ministrantów. Jeden duży (do pisania na drzwiach) i drugi mały (żeby mu ciężar bilonu nie skrzywił deczko kręgosłupa).

hehe,dobre,a mój ministrant dzisiaj chodził sam ,bo reszta jeszcze w szkole była,robił za duzego i małego 😁ale przyszedł o 20 wykończony biedaczek

• Mamusie
zuzka no to szacuneczek dla biednego Michała, to go babcie musiały wyczęstować cukierkami i innymi dobrymi radami. Pewnie teraz padł. Taka kolęda to musi być strasznie męcząca, bo wciąż to samo. Ciekawa jestem czy zmienia sobie co jakiś czas kolędy, czy śpiewa jedną cały czas?
Joanna fajnie, że Blanusia zaczęła tak ładnie spać 🙂 Oby ten stan się utrzymał, bo u nas po całej przespanej nocy śladu nie ma. Mamincyc obudził się dziś po 3 a wstała po 6.
Jeśli chodzi o chlapanie to Ania wali nogami i to z całych sił. Teściowa się boi o jej pięty, bo ona to robi wszędzie (panele, kafelki gresowe) W wannie lubi najbardziej bo jest rozprysk.

Asiula to dobrze że u was nie ma takiego zwyczaju jak na śląsku,przynajmniej wiadomo że ministrant chodzi bo chce(przyjemnośc raczej wątpliwa),a nie dla kasy,co jak już pisalam wcale mi się nie podoba,
Dziewczyny ,ja padam na pysk,A poszedl do pracy po 2 tyg(na nocki) na 18 i samakładęZuze spać ,muszę walczyć ze sobą zeby jej nie wyjąć ,budzi się co godz.jak zasypia to drze sie w niebogłosy,jak A ja kładł to poprostu już zasypiała,a teraz mam wrażenie że wszystko wróciło,ale nie wyjmę jej,muszę być twarda,dzisiaj robiłam jeszcze menu na weekend i na niedzielny dzień,bo ciotki przyjeżdżają jużw piątek ,a wyjazd w poniedziałek(Sobolinku chcesz się zamienić?)a do tego wszystkiego chyba mam zapalenie pęcherza,bo cały czas chodzę do wc,i strasznie boli mnie w podbrzuszu,myślałam ze może okres dostanę i boli mnie jajnik,bo jak sikam to mnie nie boli,ale poczytałam troche i wyszło na to że "zdiagnozowałam"u siebie to pierwsze,,znowu się obudziła 😠 😞 🤨 a gdzie tam ranek,
Sobolinku gdzie taki sklep macie?

sobolinek napisał(a):
zuzka no to szacuneczek dla biednego Michała, to go babcie musiały wyczęstować cukierkami i innymi dobrymi radami. Pewnie teraz padł. Taka kolęda to musi być strasznie męcząca, bo wciąż to samo. Ciekawa jestem czy zmienia sobie co jakiś czas kolędy, czy śpiewa jedną cały czas?
Joanna fajnie, że Blanusia zaczęła tak ładnie spać 🙂 Oby ten stan się utrzymał, bo u nas po całej przespanej nocy śladu nie ma. Mamincyc obudził się dziś po 3 a wstała po 6.
Jeśli chodzi o chlapanie to Ania wali nogami i to z całych sił. Teściowa się boi o jej pięty, bo ona to robi wszędzie (panele, kafelki gresowe) W wannie lubi najbardziej bo jest rozprysk.

poszłam ,pogadałam ,ale nie śpi,muszę go jutro zapytać co śpiewa,dzisiaj mu się udało ,bo szedł nakolęde do mojej mamy,dała mu obiad,a ksiądz musiał na niego poczekać:lol,sam nie chciał bo stwierzdial ze juz jest po obiedzie,a ten blok to jego koledzy z dzieciństwa i sami znajomi,ale babcie to najczesciej po mszy podchodza do niego i chwala i daja cukierki,kiedyś-przed mutacją uwielbiał stać na ołtarzu i śpiewać pieśni i psalmy,ale teraz juz nie potrafi i strasznie to przezywa ,on wogóle lubi byc w centrum zainteresowania i jak ktos na niego patrzy,wydaje mi sie ze dlatego został ministrantem,a jego marzeniem jest zostac znanym żużlowcem,tyle ludzi bedzie na niego patrzec ,nie mam pojecia po kim to ma ,ja jak miałam wystepowac na jakiejs akademi to płonęłam ze wstydu,