Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 😘
Dzięki za Wasze opinie i rady. Ula się złości, gdy coś jest nie po jej myśli, a jak jestem akurat pod ręką to mi się obrywa... Też zawsze mówię, że to boli i proszę by zrobiła "cacycacy" zamiast tego i zawsze ją chwalę gdy mnie pogłaska. Nie reaguję, gdy widzę, że klepnie mnie np. po nodze czy ramieniu i patrzy na moją reakcję. Czasami to śmiać mi się chce, bo klepnie i patrzy taka zadowolona z siebie i szczerzy te swoje zębolki, ale się powstrzymuję i staram się na nią nie patrzeć i zająć ją czymś innym. Oby Kasiu Uli minęło tak samo jak Twojej Zuzi...

Malamyszko też by mi było żal obcinać takie piękne włoski, dodają mnóstwa uroku Michałkowi... nie dziwię Ci się. Może da się je podciąć zamiast obcinać całkiem na krótko? Jeśli ten fryzjer, o którym Sobolinku pisałaś jest dobry i uda Wam się we czwórkę do niego wybrać to powinien coś wymyślić 🙂

Evek, powodzenia w zmierzeniu się z matematyką. Ale coś mi się wydaje, że nie jest źle, co? 🙂

Sobolinku, kurcze, oby zrezygnowanie z wieczornego cycusia pomogło... 😘

• Mamusie
Przypomniałam sobie jeszcze. Zgadnijcie jakie jest ulubione słowo Uli ostatnio... NIE 😜 Co prawda nie wymawia go, ale gdy pytam ją czy chce coś tam, to z automatu jest kręcenie główką, dziś nawet gdy zapytałam czy chce cycusia, bo była pora, w pierwszej chwili pokręciła głową, a dopiero po chwili załapała co powiedziałam i się ucieszyła 😜

Malamyszko, słyszałam o tym, żeby nie mówić dziecku "nie bój się", ale mimo, że gdy pies szczekał na nas zza płotu, gdy byłyśmy na spacerze to mówiłam, ciekawe czemu piesek tak szczeka, albo że się z nami wita albo coś tam i ogólnie starałam się zwracać Uli uwagę na to jakie to pieski są fajne (chociaż sama nie przepadam za psami), to teraz i tak gdy widzi psa robi "mmmmm" z takim powarkiwaniem gardłem... 😮

• Mamusie
Hej
Kurczę, ale dziwnie się czuję. Ania poszła spać bez cyca. Na kolację zjadła kilka kęsów chlebka z masłem i kaszkę na samym mleku mm bez dodatków. Po kąpieli podczas wycierania zaglądała pełna nadziei pod moją bluzkę ale ja odwracałam jej uwagę i później zamiast ją nakarmić to od razu poszłyśmy umyć jej ząbki. Jak ją położyłam to się rozryczałam. Już wiem, że ciężko nam będzie rozstać się z cycusiem 😞 Zuzka wyobrażam sobie co czujesz 😞 Straszne uczucie, jakby się dziecku odbierało to co dla niego najlepsze. Ale najważniejsze, że cel osiągnięty i Anka nie wymiotowała 🙂

• Mamusie
hej mamusie 🙂
jejku cale wieki mnie nie bylo !!!!!
Poczytalam kilka postow i widze, ze dziewczyny odzwyczajacie od piersi itp.
Zuzia dalej sie budzi 😞 Asiula widze ze agu zalozylas ale nie moge sie tam odstac bo haslo jest potrzebne 😞 Evek powodzenia z ta matma dasz rade 🙂 mysl pozytywnie
Joasiu twoja Blanusia to zlosnica ?? Nic sie nie martw u nas tez z tym ciezko !!!
Wogle tak na poczatek sorki, ze mnie nie bylo tyle, ale moje zycie zwariowalo ostatnio. Alusia jest nieznosna. Ogolnie od jakis 2 tygodni babcia jej pilnuje w 3 dni tyg. Jest ok . Powiem wam ze jak jestemw pracy to mam taki relaks cisza spokuj doladowuje sie tam. Pozatym Alusia wszedzie sie wspina trzeba na nia baaaardzo uwazac. Sama wchodzi do wozka, sama wspina sie na krzesla przy stole jadalnym. Szok normalnie !!! Ciagle mowi Nie wszystko chce !! A jak mowisz do niej powaznie i zeby czegos nie robila to smieje sie mi w twarz!! Kilka razy doprowadzila mnie do bialej goraczki 😜 😉 hehehe ale konczylo sie to moim smiechem naszczescie ! Pozatym chce jesc wszystko to co my, Zje swoje i jeszcze chce nasze !!! Do sklepu nie da sie z nia chodzic bo jest wrzask bo chce wszystko z polek! Bawi sie tylko jak ja sie z nia bawie. Ostatnio ladnie lula lala do snu wklada do lurzeczka dla lali heheh uwielbia kaczki. ciagle jest tylko "ka ka"
W nocy spi lepiej. Budzi sie czasami ale jest juz ok. Nadal mamy tylko 2 zeby, ale widze na gorze jak przez dziasla przeswituja sie kwadraciki teraz tylko czekac kiedy sie zacznie...
Duzo zaczyna moiwc wiekszosc po swojemu, ale np ladnie mow ( mama, tata, dziadzia, baba, ka ka to kaczka, baaa to jest baran albo banan heheh ) ciagle pyta sie co " to to i pokazuje paluszkiem- chce wiedziec co jest co 🙂
ogolnie jest radosna i niegrzeczna 😉
Ja jestem wykonczona godzeniem wszystkiego razem. Nie starcza mi na nic czasu. Laptopa to juz nie pamietam kiedy ostatni raz wlaczalam ehhhh
a tymczasem uciekam kochane postaram sie zagladac czesciej 🙂
buziaki 😘

• Mamusie
Cześć
Ale u nas fatalna pogoda. Jeszcze kilka takich dni i zwariuję, choć dziś już niewiele brakuje. Ania jest od rana strasznie marudna, wciąż płacze i chce do mnie i najlepiej na rączki. Teraz się bawi ale cały czas zerka czy jestem. Tatuś jest beeee. I ten deszcz 😞 Masakra

Aaa zapomniałam napisać, że 2 dni temu Ani wyszły te 2 górne "trójki" i ma już 14 zębolków 🙂

• Mamusie
hej mamusie
Sobolinku chyba na wszystkich ta pogoda tak działa, "wiosna wiosna ach gdzie ty!!" Jula dopiero zasnęła, wyjątkowo dziś marudna i trzy kupy no i gonimy Anię bo idą i 4 i 3 górne cztery na raz się przebijają, i bardzo bolą bo się za głowę łapała i uszy, bidula. A poza tym ma jakąś wysypkę na całym ciele, jutro idziemy do lekarza.

• Mamusie
wróciliśmy 2dni temu ale mieliśmy jeszcze gości i dopiero teraz odpoczywamy 😁 po świętach!
Podróż była nieciekawa, moja Julusia ma chorobę lokomocyjną tak jak mamusia, ja mam jak siedzę z tyłu no i tak ledwo siedziałyśmy dwie zielonki a że jeszcze musieliśmy zajechać do prababci pod Giżycko a tam droga była paskudna to Jula już nie wytrzymała, i się mi zwymiotowała, bidulka. Ale i tak dziwię się że zniosła tak długą podróż, a na miejscu miała problemy z zadomowieniem się i mimo tego że spała w swoim łóżeczku to wrzeszczała do 1 w nocy przez dwa dni, ale to chyba dlatego że pierwszy raz w nowym miejscu i mnóstwo ludzi i wrażeń. Na szczęście powrót już był lepszy Jula tylko na mleczku i przesiedziała spokojnie prawie 8h.

• Mamusie
tu widzę też się trochę działo 🙂
Zuza walczy z cycusiami, Ania z wymiotami, Sobolinku a może to reakcja na ząbki, dziwna sprawa skąd te wymioty 🤨 a co na to twoja teściowa? ma jakieś przypuszczenia?
Zuzka u nas z jedzeniem nadal ciężko ale coś tam je, śniadanie ok ale gorzej z obiadem 8 łyżek i już najedzona 🤢. Zuzka trzymamy kciuki żeby Zuzia szybko zapomniała o cycusiach to i tobie będzie lżej.
Malamyszko może jakaś pani w przedszkolu nosi okulary której Michałek nie lubi stąd ten lęk! może pani dyrektor hahaha
Asiula u nas tez jakieś tam złości i klepania były, może nie tak jak ty opisujesz, ale minęły, a wiesz te nasze dzieciaczki są dobrymi obserwatorami i to może tak jak piszesz wpływ Gosi lub jej brata, musisz poczekać i poobserwować Ulę, miejmy nadzieję że jej to przejdzie.
Joasiu no to masz nieciekawie z tym mlekiem, ale swoją drogą to trochę dziwna sprawa że mleko ma wpływ na choroby Blanusi, ja się nie znam ale czekam na wyniki twoich testów czy potwierdzą diagnozę.
pozdrawienia Evek dla Ciebie i Szymonka, sinusy cosinusy z Tobą 😁 😁
Dzięki Gabb za radę, ciepłe ciuszki się przydały! 😁 niestety
nanusiu radosna i niegrzeczna 🙃 to ja podobnie mówię na Julę - słodki urwis, broi na każdym kroku ze słodką minką na twarzy, dziś sobie danonka otworzyła i moje bezstresowe wychowanie już mi uszami powoli wychodzi hahaha

A Jula jest teraz na etapie wyrzucania wszystkiego do śmieci, więc jak czegoś nie możemy znaleźć to wiadomo gdzie jest 😁 a od 2 to już ładnie się do nas zwraca mama lub tata, tak więc nauka nie idzie w las....

dobranoc Mamusie, do jutra 🙂

• Mamusie
Hej mamusie 🙂
Ania bardzo dobrze sobie radzi z wieczornym spaniem bez wieczornego cyca 🙂 No i nie wymiotowała 🙂
julik też myślę, że te wymioty to reakcja na ząbkowanie. U Ani znowu jest rzut ząbków i może dlatego były te wymioty, ale pewna nie jestem. Teściowa też stawia na ząbki lub problemy z brzuszkiem. Wyklucza refluks i reakcję na mleko mm.
malamyszko super, że Miszka tak ładnie poszedł do żłobka 🙂

• Mamusie
Hej
Ja już nie wytrzymałam i poszłam z Anią do Silesii bo w Rossmannie są deserki z Gerbera 3 w cenie 2 🙂 Odżyłyśmy obie hehe.Tylko ledwo chodzę, bo mi w nocy przeskoczyło kolano i czułam jak kość ociera się o druga kość. Boję się, że już długo ta noga nie wytrzyma i przyspieszy się ta moja endoproteza 😞 i co ja wtedy zrobię z Anią... Teraz to mi spędza sen z powiek.
Dziewczyny myślałyście już o wakacjach? Ja wczoraj odkryłam super miejsce tylko, że dość daleko bo w Jastrzębiej Górze : http://www.amberia.pl/oferta.htm to miejsce tylko dla rodzin z dziećmi i super wyposażone. Zastanawiam się czy tam nie jechać.
Julik ty byś miała tam z nas najbliżej hehe 🙂
Malamyszko fajnie, że wymyśliłaś Michasiowi pokoik tematyczny, u nas to był spontan w biedronce (jak już pisałam) no i my nie mamy naklejek więc w każdej chwili mogę ściągnąć motyle (częściej same spadają 🙂 ) Zrób zdjęcia efektu końcowego 🙂

Aaaa i jeszcze znalazłam w sieci taką stronkę z miejscami na wakacje przyjaznymi dzieciom.
http://www.dzieciochatki.pl/

• Mamusie
Cześć
my właśnie po wizycie u lekarza, Jula jakiegoś wirusa złapała, całą zimę nam nie chorowała nawet jak my byliśmy chorzy to ona się trzymała a tu nie wiadomo skąd coś złapała, wysypka na całym ciele, rano obudziła sie z gorączką i katarem, ale mój fąfelek dobrze to znosi tylko katar spać jej nie daje.

Sobolinku fajne miejsce, no i stosunkowo tanio, tylko za dzieci do 2lat to w ogóle nie powinni brać opłat 🙂. Mi się marzą wczasy gdzieś w ciepłych krajach ale chyba finanse nie pozwolą 😞
To poważna sprawa z tą twoją nogą, musisz uważać tylko jak przy takim małym dziecku uważać, to niewykonalne 😞

• Mamusie
hejka mamusie 🙂
jestem na reszcie 😉 pewnie sama bo wszystkie w Grabinie siedzą 🙂 a ja stwierdziłam że jutro powtórki zobaczę a dzisiaj to ponadrabiam przy kompie to i owo 🙂
U Nas ok jeśli o złobek chodzi podoba mu sie i to widać gołym okiem i to do tego stopnia że jak dzisiaj po niego poszłam to wcinał kanapke (w domu nie ma o czy marzyć żeby chleb jadł) u swojej pani na kolanach siedział ja go wołam a on sie usmiechnał tylko i ani drgnie 😉 jednym słowem nie ma leku separacyjnego no czasami jak go zaprowadzam to kwili ale dosłownie chwilke
troche mi za to kaszle takim mokrym kaszlem tylko tutaj twierdzą że wszystko ok i nawet syropu żadnego nie dostał
co do swiat to w niedziele 8 godz w szpitalu siedxialam (kamienie)dobrze ze siostra u nas była to Gabrysia po szpitalu ciagac nie musiałam
sobolinek oszczedzaj sie kiedy tylko sie da wiadomo za czesto sie nie da taka nasza rola 😉 a i dzieki za linka co do urlopw pewnie skorzystamy bo jest w czym wybierac juz sie rozmarzyłam 😁
a co do złoszczenia sie dzieci to u mnie wyglada to tak jak cos chce i nie ważne że tego za żadne skarby nie może to sie rzuca krzyczy płacze (oczywiscie na sucho bez łez) a jak położe na podłoge to jeszcze wali nogami no masakra normalnie sama nie wiem jak to opanował pewnie ściagnąl z mlekiem mamy bo ja byłam identyczna 🤪.... a i jak sie bawi i coś mu nie wychodzi to kurna mówi nie wiemy dlaczego bo u nas tak sie nie mówi a w żłobku to inny jedym a on normanie kurna kurna i chodzi taki naburmuszony 😉
no dobra uciekam jeszcze na allegro zajsc musze na zakupy bo za dwa tygodnie w Polsce bedziemy to od razu uzupełnie mu garderobe
spokojnej nocki papapa

• Mamusie
julik napisał(a):
Cześć
my właśnie po wizycie u lekarza, Jula jakiegoś wirusa złapała, całą zimę nam nie chorowała nawet jak my byliśmy chorzy to ona się trzymała a tu nie wiadomo skąd coś złapała, wysypka na całym ciele, rano obudziła sie z gorączką i katarem, ale mój fąfelek dobrze to znosi tylko katar spać jej nie daje.

Sobolinku fajne miejsce, no i stosunkowo tanio, tylko za dzieci do 2lat to w ogóle nie powinni brać opłat 🙂. Mi się marzą wczasy gdzieś w ciepłych krajach ale chyba finanse nie pozwolą 😞
To poważna sprawa z tą twoją nogą, musisz uważać tylko jak przy takim małym dziecku uważać, to niewykonalne 😞

dużo zdrówka dla Julci 😘

• Mamusie
hej alwo 😁
dzięki
no właśnie wczoraj pisałam i najważniejsze co miałam zapytać to zostawiłam na koniec i zapomniałam napisać a w zasadzie zapytać Cię jak się skończyło z waszą wysypką? czy to była 3 dniówka i jakie były objawy, bo nie wiedziałam co Juli jest.

cześc kochane ,troszke mnie nie było ale straszny dół mnie dopadł 😞najpierw myślałam ze cos ze mną nie tak ale z tego co widzę Sobolinku to nie tylko ja mam dość wszystkiego a najbardziej siedzenia w domu,do tego ta okropna pogoda
Ide nadrabiac

Dużo tego nie było 😉
Nanusia fajnie ze o nas pamiętasz ,bo już myślałam ze sie obraziłać ,mam nadzieję że źle myślałam ,zaglądaj częściej jak możesz
Sobolinku faktycznie fajne miejsce no i jak będzie brak fajnej pogody to jest co z dzieckiem robic,ale właśnie z powodu braku pogody ja chce w tym roku pojechac do ciepłych krajów ,mielismy w planie juz teraz na wiosne ale postanowiłam ze wzgledu na Zuze poczekac do jesieni(wrzesień,pazdziernik)
Julik,niech Julcia szybk wraca do zdrowia ,a co lekarz powiedział na wysypkę?
Małamyszko koniecznie pochwal sie pokojem Miszki jak bedzie gotowy,ja uwielbiam urządzac pokoje zwłaszcza dzieci, mój Michał miał juz 3 ,jeden był taki zwykły ,z powodu finansow i jego wieku ,kolejny jak miał 2 latka byl własnei z motywem samochodów,znalazłam wtedy fajna tapete,do połowy dałam granatową ,a od połowy w góre do sufitu była tapeta w chmurki a obie czesci oddzielał pasek ozdobny z ciężarówkami,a teraz to tez oczywiscie pokoj związany z motoryzacją ,ale juz bez tapet ,kazda ze scian pomalowana na inny kolor ,nad łóżkiem ma naklejoną ogromną naklejką czarną ,motocyklisty ,na innej scianie są motocykle w ramkach , a nad biurkiem ma poznajdywane na drodze tablice rejestracyjne,

• Mamusie
Cześć
zuzka jak dobrze, że jesteś 🙂 Witaj w Klubie zdołowanych mam. Ja od kilku dni mam dość, a jak słyszałam wrzeszczącą Anię to chciałam iść i nie wracać. Jak ja nie lubię weekendów!!! Na szczęście dziś było znacznie lepiej. Może przyjedziesz do nas z Zuzią któregoś dnia to pójdziemy na spacer, pogadamy 🙂
alwo fajnie się masz, że Gabryś nie ma (jeszcze?) lęku separacyjnego. Ja mam problem z obróceniem się od Ani w drugą stronę. Super, że przyjedziecie do Polski, szkoda, że tak daleko mieszkacie ;( A na długo zostajecie w kraju?

Alwo fajnie że Gabryś tak dobrze znosi rozłąkę i pobyt w żłobku ,też sobie dzisiaj myślałam jak by Zuza się zachowywała w żłobku między dziećmi,pewnie by jej sie podobało bo uwielbia dzieci ,zwłaszcza takie o rok starsze,w piątek była u mnie moja chrześnica która ma 4 latka i Zuza była nią zauroczona ,robiła (starała się)wszystko co Emilka ,chodziła na czworakach,bawiły sie w chowanego i goniły,
A wogóle to dzięki ze trzymacie za mnie kciuki w związku z pożegnaniem z piersią,dzisiaj znowu wyłam jak głupia,bo Zuza nadal wkłada mi rece w biustonosz i juz wiem ze tylko dlatego zeby sie pobawic i powygłupiac ,bo dzisiaj tak z ciekawosci sprobowałam dac jej piers do possania i ...włozyła j ado ust i nie wiedziała o co chodzi 🤨 😞 🤔,zapomniała ...tak syzbko ..ach lepeij nie gadac bo znowu mi sie przypomniało ...
Sobolinku ,Asiu normalnie Wam zazdroszcze,wiem ze to chore ale ja chyba załuje ze przerwałam karmienie..

Sobolinku no własnie szkoda ze nie jestesmy sąsiadkami ,ja jak mam doła to idę pobiegac,albo poprostu wychodze i siadam na schodach wieczorem ale jak jak jest tak zimno i leje 😞i nikt mnie wtedy nie rozumie tylko gadają ze sie czepiam

sobolinek napisał(a):
zuzka my po ostatnich wakacjach też myśleliśmy o ciepłych krajach, ale jeśli już to wtedy będziemy brać last minut jakiś. A Wy gdzie zamierzacie lecieć?

No my tez last minute .zawsze tak jezdzilismy ,jesli to bedzie pazdziernik to myślałam o Egipcie bo jeszcze nie byłam,chyba ze we wrzesniu trafi sie jakas inna fajna oferta,my tak zawsze wszystko robimy spontanicznie