Skocz do zawartości

Marcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka_m

1158

• niunia26_m

1010

• Misia_m

855

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

a ja kaszkę podgrzewam, bo inaczej nie tknie, ale mne się rzadka nigdy nie zrobiła..czy to ta z czekoladą czy z biszkoptami 🙂 ja daję słoiczki, ale zbieram się do gotowania samej i mi ciężko..leniwa jestem 😞

Co mnie dziś zdziwiło?! że mój Bartuś rano dużo spał, w końcu się przebudził.. dziwnie wyglądał, dotknelam go a on gorący !! Nie chciał nic jeść. Zmierzyłam mu temp. 38.6, od razu zadzwoniłam do poradnii. W poradni pani dr. powiedziala że osłuchowo wszystko ok, jedynie gardziełko troche zacxzerwienione. Dała mi skierowanie na badanie moczu (aby wykluczyc zapalenie dróg moczowych, co czesto w tym wieku zdarza sie u chlopczyków) i do laryngologa i to na cito ! Szybko zadzwoniłam do męża, żeby zwolinił się z pracy aby z nim jechac do szpitala bo moj samochod zostal u teściów. Pojechalismy, wyniki z moczu ok. Jedna co tam siedziała p dr. na izbie przyjęć, mówi , że to napewno nic z uszkami bo jakby sie go dotknelo to by plakał w niebogłosy i jakby pił to by płakał. W końcu nie pojechaliśmy do tego laryngologa.. pojade z nim jutro na jakiś ostry dyżur.
Tak mi go zal, spi prawie przez cały czas.. rozpalony biedaczek ;(((( robie mu okłady na czoło i podaje nurofen. Znacie jeszcze jakieś sposoby na zbiecie temp. u takiego maluszka? 😞

• Mamusie
Jeśli chodzi o zupkę z buraczka to robiłam ją wg bardzo prostego przepisu, w zasadzie podobnie jak inne zupki. Pół większego buraka, obranego i pokrojonego w drobną kostkę lub potarkowanego na grubej tarce (ta druga opcja wydaje mi się lepsza), ziemniaka, marchewkę i pietruszkę ugotowałam do miękkości. Dodałam masła i pół żółtka i trochę zmiksowałam. Ja akurat nie potarkowałam buraka tylko pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka razem z resztą warzyw i zanim burak stał się miękki to inne warzywa się rozgotowały. Dlatego następnym razem najpierw podgotuję buraka a dopiero potem wrzucę inne warzywa. Wy to wszystko pewnie wiecie, ale jestem bardzo niedoświadczona jeśli chodzi o gotowanie i czasem najprostsze rzeczy są dla mnie wyzwaniem.
Jutro mam zamiar zrobić małemu szpinak z ziemniakami. Robiła może któraś?

• Mamusie
Szarla przepraszam wiedzialam ze cos mialam napisac! Tak to meble z reset!! Bardzo jestem z nich zadowolona!!
Jesli chodzi o szpinak to ja kupiłam mrozony ugotowałam go (całe opakowanie) i zmieliłam w blenderze potem do woreczkow na lody i pomroziłam teraz tylko gotuje ziemniaczka, wczesniej wyjmuje dwie lub trzy kostki i jak ziemniak sie ugotuje rozgniatam widelcem dodaje troszke masełka i rozmrozony szpinak!!
Ja ta kaszke kupiłam w Intermarche ale tez jest w kauflandzie!!

• Mamusie
Pati moja Kornelka jak za długo spi czy w dzien czy w nocy to na nastepny dzien jest podziebiona!! Juz trzy razy sie tak zdarzyło!! Moja doktor powiedziala ze im wiecej takich niegroznych przeziebie przerobi tym lepiej dla Niej! A na goraczke daje jej paracetamol i jak do tej pory pomagał!

Monisia, a u nas znowu odwrotnie, nie idzie bartusiowi dac czopka bo wyciska.. najlepiej syrop. 😜 Nurofen działa tylko przez 2,3 godz. a powtarzac dawkowanie mamy co 8 godz. ;/ znowu rozpalony, probuje zbic mu tem okładami. 😞