Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Megan nie martw się na zapas, lekarka nie wie co mówi, najpierw niech zrobią porządne badania!!

Anja ja miałam wymrażaną nadżerkę jak miała 17 lat, płaciłam wtedy za to 300 zł, wypalanie kosztowało 2 zł bo było refundowane ale lekarz powiedział że mogę mieć potem problemy z zajściem w ciążę więc wybrałam wymrażanie, bolało bardzo, miałam dwa razy bo mi ze zeszło całkiem po pierwszym, zero seksu, kąpieli w wannie i basenu przez 3 m-ce....

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

i mowila "taka mloda i juz nadzerka" se pomyslalam bo ona mloda lekarka,ze jeszcze sie wiele nauczy heheh ale kiedys historie opowiadala,ze naprawde rozne rzeczy sie zdarzaja i kiedys przyszla do niej babciulka z ziolami w gaciach bo sie sama chciala leczyc ...

• Mamusie
megan nie martw się, grunt to nie wmawiać sobie złych rzeczy...trzeba myśleć pozytywnie a w zasadzie radziłabym w ogóle Ci o tym nie mysleć...Wiem, że dużo zależy od charakteru ale ja np. mam tak, że staram się zapobiegać a jak coś jest niezależne ode mnie to nie zastanawiam się nad tym...dopiero jak mam czarno na białym zaczynam myśleć nad rozwiązaniem sprawy...

Głowa do góry ...3mam kciuki, żeby wszytko okazało się ok ...bo nie może być inaczej !

• Mamusie
Maja nie narzekaj hehehe twoja piszczy tak jak żadna inna 😉 będę szukała tej kaszki 🙂

McDa87 tak ja dawałam z hippa przysmak na dobranoc jeżeli chodzi ci ja zasyciło to nie 😉 dałam jej o 18 tej i po 2 godz normalnie jadła 😁

megan o boże co za lekarz , nie martw się zawczasu może to tylko jaki ucisk na nerw zrób tomograf i eis okaże. Zauważyłam dzięki forum ile osób na coś cierpi 🤢

tedi o widzę że Lenka z Moja Natalia nie lubią kaszki dbają o linie 😉

Ja dla babć i prababci kupiłam po różyczce ale się cenią jedna goła 7 zł , a dla dziadków po czekoladzie

• Mamusie
A u nas dzień babci i dziadka zbiegł się razem z pół roczku Michalinki i zamówiłam cisto/tort z napisem " DLA KOCHANYCH BABĆ I DZIADKÓW MICHALINKA ", bo teściowa chciała zamawiać z okazji pół roczku małej i powiedziałam, że ja jej zamówię...
I jak co weekend czeka mnie pełna chata 🙂

Miłego weekendu dziewczyny

PS McDa Paulinka śliczna w tych kolczykach 🤪

Jesteśmy, przed nami ostatnia noc, jutro pani docent specjalnie do Maksa przyjedzie zdjąć mu szwy zewnętrzne, przez to, że jest ich dużo i trzeba to zrobić bardzo starannie, będą go usypiać i dopiero wydłubią ,także do domku trafimy wczesnym popołudniem - jupi!

McDa Paulince pięknie w kolczykach 😉

Dareczko no to i ode mnie moc buziaków dla Oskarka oby się poprawiło i szpital Was ominął!
co do kaszki "słodkiej chwili" to chyba wzbogacana w E i całą masę konserwantów, poczytaj
etykietę

MajaCh awatarek super, jak ona wyrosła, zapamiętałam Zuzie z tego filmiku co piszczała, jaka różnica 😮
Co do nadżerki to przecież przypałość nazwana "chorobą dziewic" czemu?
bo można ją mieć w każdym wieku, także zdziwienie Twojej lekarki jest zaskakujące 🙂
mi lekarka mówiła, że jak chce mieć dzieci czekamy z wypalaniem/wymrażaniem potem się tym zajmiemy, ja ją tylko nadpalałam taka żrącą mąścią, nie bolało ale chodziłam sobie do ginka na to co tydzień /dwa - pomagało zdecydowanie 🙂 teraz będzie trzeba się tym zająć porządnie 🙂

U nas postęp -jak podtrzymuję Maksia przy siedzeniu delikatnie to próbuje wstać na kolana,
tak do czworakowania ,cwaniak mały 😁

Megan Kochana bez pełnej diagnozy popartej szeregiem badan nie martw się na zapas!!!!
z tego co mi wiadomo stwardnienie diagnozuje się na podstawie rezonansu bądź punkcji
lędźwiowej, by zbadać płyn mózgowo rdzeniowy , no ale to juz tam lekarze zadecydują jak to wykluczyć .
będzie dobrze, badź dobrej myśli ! jakby to Cię mój położnik nazwał KOBIETO SŁABEJ WIARY 😉

Gosiaczek Lenka jest bombowa z "Mama aaaaa!! "

• Mamusie
A mnie znowu głowa rozbolała jej ja to odetnę ją sobie i będę miała spokój 😠

majaaa to wszystkiego naj dla Michalinki i buziaki od nas 😘 no i udanej imprezy 😜

Kiniek gratuluje postępów Maksia no i buziaki duże dla Was 😘 😘 😘 wracać tu do nas jak najszybciej 😜

idę się położyć dobrze ze mąż jest to eis mała zajmie 😉

• Mamusie
Witam

Ale naskrobałyście 🙂
Dzisiaj jak zwykle intensywna sobota - czyli zrobic wszystko w 1 dzien
Miałam odkurzac ale Rozbójnik spi wiec wskakuje na forum

Dziś byliśmy na rehabilitacji i pytałam o chodziki i nie będe sie rozpisywac ale kategorycznie odradzane mamy i tyle
Podobno w u.s.a. już jest produkcja chodzików zakończona
Wiec kto nie bedzie uzywal to niech na prawde nie zaluje a kto chce to jego decyzja...

Rozbójnika możemy powolutku sadzać na naszych kolanach i na macie = powolutku może przygotowywać sie do siedzenia

anjaP - co do rzucania zabawkami to czytałam ze to kolejny etap rozwoju naszych dzieciatek - badaja zjawisko "przyczyna- skutek"
no właśnie ludzie są takie głuptasy z tymi chorymi dziećmi swoimi, jak ich chore to najlepiej żeby wszyscy dookoła też byli
na naszego tez kuzynka jego kaszlała mu prosto w buzie - masakra normalnie, wszędzie fruwające bakcyle...

MajaCh
- co do manny, to jeśli wypróbowałaś i nic małej nie ma to jeśli tylko chcesz to mozesz przecież dawac

Gosiaczek
- się uśmiałam jak ona to mówi, jaka niezadowolona, no ale mimo wszystko mówi to nasz jak mu mówimy "mamamamam" "tatataa" to sie ciagle tylko śmieje i nic

emilia1
- rosną zęborki 😁

McDa
- ja mam ten przysmak z HIPP-a ale jeszcze nie dalam, kupilam bo mialam kupon

tedit
- ja mam na dzien B i Dz życzenia, moja Mum nic nie chce chociaż jej to właśnie bym podarowała coś fajnego a drugim dziadkom nic,
w koncu "kryzys" w ich rodzinnej firmie ( ale ci co maja miec maja zawsze bez wzgl. na niby "kryzys")
ale w poniedziałek zaprosilismy ich na kawe zeby nie bylo juz ze my sa juz totalnie wredne typy 😜 chociaz mój dzisiaj dziwnie zareagowal bo mi gada "no to Ty chcialas zaprosic dziadkow, to Ty z tym wyskoczyłas" - kurde to co miałam zrobic, jakos dziwnie zareagował
chyba jest juz zmęczony tą sytuacja w firmie bidul

megan- trzymaj sie kobitko, poczekaj na rezonans, rzeczywiscie baba Cie nastraszyla byc moze niepotrzebnie od razu, ludzie to sa
nie pisze "nie przejmuj sie" bo ciezko nie myslec i sie nie martwic jak sie jest w takiej sytuacji
biegnij na rezonans i oby bylo dobrze, daj znac jak wyniki, trzymamy kciuki

majaaaa - Wszystkiego Najsuperowszego dla Michalinki, dużo zdrówka!!![color=purple][/color] i całus od Patryka 😘 😘 😘

Kiniek
- już niedługo w domku

No tak admin zaprasza do czytania opisu rozwoju, konsultowalam to z rehabilitantką i chyba są "do przodu" te opisy 😉
bo szczerze to głowa boli jak to czytam bo mój w swoim korygowanym "wieku" nawet oraz większosc naszych dzieciaczków tutaj:
w wieku 6 m-cy
A - nie jest w stanie usiasc sam bez pomocy
B - nie podejmuje prób raczkowania
C - nie zaokrąglają się bardziej - wręcz przeciwnie teraz beda przybierac mniej
i już więcej nawet nie porównuję
Ale za to w zębach jesteśmy dziewczyny do przodu 🤪 😁 😁 😆
U Nas pierwszy ząb 5 miesiac ( korygowany 4)

• Mamusie
wercia82 napisał(a):
(...)
bo szczerze to głowa boli jak to czytam bo mój w swoim korygowanym "wieku" nawet oraz większosc naszych dzieciaczków tutaj:
w wieku 6 m-cy
A - nie jest w stanie usiasc sam bez pomocy
B - nie podejmuje prób raczkowania
C - nie zaokrąglają się bardziej - wręcz przeciwnie teraz beda przybierac mniej
i już więcej nawet nie porównuję
Ale za to w zębach jesteśmy dziewczyny do przodu 🤪 😁 😁 😆
U Nas pierwszy ząb 5 miesiac ( korygowany 4)

Opisy, które są w Kalendarzu rozwoju dziecka mają wiele źródeł naukowych publikacji, nie są wyssane z palca.

Ad A) i tak i nie, bo niektóre dzieci próbują samodzielnie siedzieć, tyle, że nie potrafią jeszcze przejść z pozycji leżącej do siedzenia.

Ad B.) w przypadku raczkowania nie ma reguły, jedne dzieci zaczynają raczkować od 6-miesiąca, inne dopiero gdy skończą roczek. Moja córka zaczęła raczkować właśnie w 6-tym miesiącu - jestem pewny, ponieważ mam to na video.
Poza tym polecam serwis YouTube - jeden z filmów: http://www.youtube.com/watch?v=3KZt_zA7Z80 "Crawling 6 months old baby girl"

Ad C) dzieci mniej więcej w tym okresie (od 5-go, 6-to m-ca) zaczynają przyjmować również pokarm stały. Owszem, po 6-stym miesiącu przybierają około 2 razy mniej na wadze, niż wcześniej, ale również o tyle samo mniej rosną, przez co nie oznacza to, że nie mogą być bardziej okrągłe.

Każde dziecko rozwija się we własnym, indywidualnym tempie.

• Mamusie
Ja oczywiście tutaj do naszego wspaniałego admina nic nie mam - chwała mu wręcz za to że My, Mamuśki z całej Polski (i nie tylko oczywiście) możemy tutaj zebrać się w kupę i wypisywać nasze bolączki i dzielić się naszymi radościami jak i oczywiscie rozumiem, że poszczególne miesiace nie są opisami wyssanymi z palca.

A że ja kobita jestem jaka jestem ( mam nadzieję ze mnie admin nie zbanuje ☺️ ☺️:blush 🙂 wypisałam tylko swoje "ale" z resztą każde dziecko rozwija sie indywidualnie i nie ma co panikowac czytajac że w tym m-cu a w tym m-cu czegoś nie umie

Twoje dziecko jest w stanie usiąść samo, bez pomocy (bylo ale ni ma 😜) = czyli samo obojętnie z jakiej pozycji...
oj to musze chyba "cytat" zmienic, bo widzę zmiany w opisie 😉

• Mamusie
wercia82 napisał(a):
Ja oczywiście tutaj do naszego wspaniałego admina nic nie mam - chwała mu wręcz za to że My, Mamuśki z całej Polski (i nie tylko oczywiście) możemy tutaj zebrać się w kupę i wypisywać nasze bolączki i dzielić się naszymi radościami jak i oczywiscie rozumiem, że poszczególne miesiace nie są opisami wyssanymi z palca.

A że ja kobita jestem jaka jestem ( mam nadzieję ze mnie admin nie zbanuje ☺️ ☺️:blush 🙂 wypisałam tylko swoje "ale" z resztą każde dziecko rozwija sie indywidualnie i nie ma co panikowac czytajac że w tym m-cu a w tym m-cu czegoś nie umie

a cytując "Twoje dziecko jest w stanie usiąść samo, bez pomocy" = czyli samo obojętnie z jakiej pozycji...

dopisałem już w nawiasie, że nie z pozycji leżącej dla jasności 🙂
Co do raczkowania, to polecam wpisać w YouTube "crawling baby 6 months" - oto jeden z wielu filmów:

[youtube]3KZt_zA7Z80[/youtube]

• Mamusie
dziękujemy za filmiki (zaokrąglonych dzieci )
już nawet nie piszę kiedy te dzieci sie zaokrągliły (tzn czy były wcześniej czy zaczęły się zaokrąglać po 6 m-cu )
to teraz bedziemy palic buraki ☺️ i cwiczyc nasze dzieciatka żeby zaczeły siadac 🙂

A filmik z tym dzieckiem na macie to normalnie dla mnie - mata piankowa dla dzieciatka to podstawa do cwiczen !!! szkoda że te niektóre tak śmierdzą plastikiem

wercia82 napisał(a):
dziękujemy za filmiki (zaokrąglonych dzieci )
już nawet nie piszę kiedy te dzieci sie zaokrągliły (tzn czy były wcześniej czy zaczęły się zaokrąglać po 6 m-cu )
to teraz bedziemy palic buraki ☺️ i cwiczyc nasze dzieciatka żeby zaczeły siadac 🙂

HEJ MAMUSIE PRZEPRASZAM ŻE SIĘ WTRACAM ☺️
ale nie martwcie sie postępami swoich maluszków bo kazde dziecko ma inny tryb rozwoju ruchowego 🙂
Moja starsza córeczka szybciej usiadła,szybciej raczkowała i szybciej chodziła bo przed rokiem.
za to młodsza zaczęła raczkować dopiero ok 8-9 miesiąca a chodzi od około miesiąca 🙂
na początku te różnice tez mnie martwiły,szukałam porównań w pismach o dzieciach itp ale później uznałam że najwidoczniej Majka ma czas 🙂
głowy do góry i cieszcie się póki możecie bo jak przyjdzie raczkowanie,i chodzenie to maluchy jeszcze bardziej dadzą popalić 😁

• Mamusie
jak dla mnie to są dzieci geniusze 😉 na innych filmikach są pokazane 4 miesięczne dzieci co chodzą 🤪 to jest nie do pomyślenia jaki silny kręgosłup musi mieć takie maleństwo 😲 przecież dopiero co się urodziło 🤔 ja tam wole wszystko w swoim czasie bo to nigdy nie wiadomo co później taki malec ma z kręgosłupem 😉 http://www.youtube.com/watch?v=hwKi2bnvvXg&feature=related szok 🤪 biedne dziecko co ta matka wyprawia 😮 a tu 2 miesięczne http://www.youtube.com/watch?v=Gt5AI1YgN_Y&feature=related 😲 może znajdę jeszcze filmik jak dziecko się rodzi i chodzi 😁 😁 😁

• Mamusie
Witam was

U nas dzis nocka jak dla mnie niestety wstawanie z lozka 2 razy 00:30 i 3:30 dalam mu tylko smoczka bo przez sen poplakiwal wstal chyba o 7 i potme do 8:30 jesczze spalismy a dopoludnia normlanie w szoku bylam 2,5h mi przespal a niesttey poopludniu juz tylko 30 min

Co do tych postepow ja sie tym nie przjemuje bo moj jest chyba po tylach ostro ani nie przewraca sie tylko wygina po to by zabawke siegnac tyle mu starczy siedziec sam tez nie siedzi choc na czerwowockach wlasnie jedna dziewczynka z 7 lipca juz siedzi bo widzialam filmik i osttanio ponoc zaczlea raczkowac i moj robi to samo co Lila na brzuszku pupa do gory a glowa na dol i smieje sie ze on ebdzie chodzil do tylu i nosem ryl o zol(ziemie)

Gosiaczek jej Lenka slicznie mowi mama

Prezenty my jutro z malym jedziemy po prezent czyli wywolac zdjecia do kalendarza

Zabkow brak aa i moj tez na wszystko mowi Eeee lub Ejjj nio i slynne "nieee"

Megan co za chory lekarz tak sobie powiedziala bez dokladnej diagnozy nie przjemuj sie naprawde wierzymy ze jednak z toba wszystko ok i wyjdzie cos o wiele mniej powaznego

Kinia nio wkoncu jutro juz niedziela dzielna z ciebie kobitka, jej ty wiesz wszystko nawet jakie badnaia na co podziwiam cie

Filmiki okropne fakt w tym 2 to odruch chodzenia z tym sie zgodze ale jak zobaczylam ta matke z tym 4 miesiecnzym dzieciem super ze stoi ale jak ryplo na ziemie to juz fajne nie bylo centralnie glowa

• Mamusie
Ja tylko na chwilę. 😉
Popiszę jutro

AnjaP Ja miałam wypalaną nadżerkę wiosną 2010 - pół roku później już byłam w ciąży...
To nie prawda, że nie można zajść w ciążę, mi gin powiedziała że przez kilka miesięcy nie powinnam zajść w ciążę aż się nie zagoi porządnie...

jestem ciągle załamana..mąż z teściową stwierdził ze mam isc na rezonans prywatnie bo termin z NFZ na marzec...koszt 650 zł z kontrastem. w poniedziałek umawiam wizyte ciągle płacze