Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
asiadudzika napisał(a):
u nas kupa RAZ NA TYDZIEŃ!!

Może masz super mleko całkowicie przyswajalne 🙂

zapożyczone z stronki ossesek
Kupka niemowlęcia karmionego piersią[b/]

Zwykle są to dwa do czterech wypróżnień w ciągu doby. Powinny one mieć żółte zabarwienie i wyglądem przypominać średnio ścięta jajecznicę. W kupce mogą pojawić się niewielkie grudki oraz pasemka śluzu. Kupka może mieć lekko kwaśny zapach. Czasem zawartość pieluszki będzie imponująca i pielucha sobie z nią nie poradzi, a innym razem będzie to malutka kupka. Może się zdarzyć też, że maluch nie zrobi kupki wcale nawet przez kilka dni. Jest to związane z tym, że mleko matki jest doskonale i można by powiedzieć w całości przyswajalne. Jednak gdyby osesek był niespokojny, miał wzdęty brzuszek i mały apetyt, zgłoś się z nim do pediatry.

Kupka niemowlęcia karmionego sztucznie[b/]

Zwykle są to jedna lub dwie kupki na dobę. Swoją konsystencją przypominają ciastolinę, są w żółtawym kolorze, choć mogą zabarwiać się na odcienie jasnobrązowe. Robienie kupki, maluszkowi karmionemu sztucznie może sprawiać trudność. Mogą wystąpić nawet zaparcia.

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Asia to ciesze sie ze przepis sie przydal 🙂 ja juz 2 raz robilam i goscie zachwyceni byli;p heheh tylko troszke prasochlonne ciasto...
milego dnia wam zycze 🙂)) ja dzis mam dzien naukowy bo obrona sie zbliza 😞(
zdjecia tortu Kubusia poszukam.... to pokaze 🙂
Konstancja i jej rodzice cudna;D taka prawdziwa rodzinka przykladna;p

• Mamusie
agami pracochłonne to jest ciasto drożdżowe 🤪 jeszcze z dwójką dzieci nie robiłam a przy tym jak juz rece umaczasz w cieście to z 40 min wyjac nie możesz 🤢 no i trzeba je robić od początku do końca a brzoskwiniowe można w ratach 🙂 efekt pozytywny murowany a pochwały bezcenne 😁

• Mamusie
asiadudzika napisał(a):
agami pracochłonne to jest ciasto drożdżowe 🤪 jeszcze z dwójką dzieci nie robiłam a przy tym jak juz rece umaczasz w cieście to z 40 min wyjac nie możesz 🤢 no i trzeba je robić od początku do końca a brzoskwiniowe można w ratach 🙂 efekt pozytywny murowany a pochwały bezcenne 😁

no wlasnie ja na raty robilam dlatego tak dlugo hehehe;D bo to na galaretki trzeba czekac;p a robilas dokladnie tak jak ja czy modyfikowalas? 🙂 bo ten przepis to zapoczatkowala chyba wanilia hehehe bo podala przepis na szybkiego brzoskwiniowca, ja zmodyfikowalam to laczac z przepisem na jablecznik na galaretce i swoj biszkopt;p
a brzoskwinie z kompotu mialas? bo wyslalam ostatnio kolezance tez przepis i dzwonila skad ma wziac jablka ze sloika i brzoskwinie z kompotu czy to mozna kupic hihih.. bo juz malo osob w sloiki robi..

• Mamusie
eh a ogolnie to wczoraj dostalam mega bombonierke... no i postanowilam sprobowac zjesc czekolade... bo nie jadlam... no i wczoraj byla czekolada a dzisiaj mlody ma wysypana buzie 😞( i wyszlo moje probowanie nowosci.... mam za swoje...co teraz moge zrobic? wypilam juz wapno... mam nadzieje ze mu zejdzie...

• Mamusie
Anika_77 napisał(a):
asiadudzika napisał(a):
u nas kupa RAZ NA TYDZIEŃ!!

Może masz super mleko całkowicie przyswajalne 🙂

zapożyczone z stronki ossesek
Kupka niemowlęcia karmionego piersią[b/]

Zwykle są to dwa do czterech wypróżnień w ciągu doby. Powinny one mieć żółte zabarwienie i wyglądem przypominać średnio ścięta jajecznicę. W kupce mogą pojawić się niewielkie grudki oraz pasemka śluzu. Kupka może mieć lekko kwaśny zapach. Czasem zawartość pieluszki będzie imponująca i pielucha sobie z nią nie poradzi, a innym razem będzie to malutka kupka. Może się zdarzyć też, że maluch nie zrobi kupki wcale nawet przez kilka dni. Jest to związane z tym, że mleko matki jest doskonale i można by powiedzieć w całości przyswajalne. Jednak gdyby osesek był niespokojny, miał wzdęty brzuszek i mały apetyt, zgłoś się z nim do pediatry.

Kupka niemowlęcia karmionego sztucznie[b/]

Zwykle są to jedna lub dwie kupki na dobę. Swoją konsystencją przypominają ciastolinę, są w żółtawym kolorze, choć mogą zabarwiać się na odcienie jasnobrązowe. Robienie kupki, maluszkowi karmionemu sztucznie może sprawiać trudność. Mogą wystąpić nawet zaparcia.

czyli moje mleko jest idealne 🙂 u nas kupka raz na 2-3 dni, zasami wiecej nawet i pewnie dlatego tak przybieera na wadze 🙂 a karmie tylko i wylacznie cyckiem

• Mamusie
agami napisał(a):
eh a ogolnie to wczoraj dostalam mega bombonierke... no i postanowilam sprobowac zjesc czekolade... bo nie jadlam... no i wczoraj byla czekolada a dzisiaj mlody ma wysypana buzie 😞( i wyszlo moje probowanie nowosci.... mam za swoje...co teraz moge zrobic? wypilam juz wapno... mam nadzieje ze mu zejdzie...

ja jem czekolade od dluzszego czasu, tylko bardzo malych ilosciach i Kalinie nic nie jest.
p.s. na szczescie wczoraj kolki juz sie nie odezwaly. mam nadzieje ze to jednorazowy incydent

• Mamusie
hej hej 🙂

u nas kupa dzisiaj rano poszła 😁 wielkaaaaaaa 😁

a byliśmy dzisiaj na zmianie gipsu, i ....gips został zdjęty, okazało się, że stópka pięknie prosta, nic nie trzyma od pięty, pan doktor uśmiechnięty od ucha do ucha, że super, no i mówi, to zostawimy bez gipsu do piątku zobaczymy czy tak zostanie 🤪 🤪 🤪 aż łzy miałam ze szczęścia, że dobrze wszystko 😁

i teraz to dopiero Maciejka będzie się pluskać w wanience przez te kilka dni 😁 😁 😁

• Mamusie
Hej,
moja gwiazda usnęła więc moge sie przywitać 🙂
W weekend bylismy wyjechani - zaliczylismy wizyte u teściów i szwagierki. Weronika zachowywała się super, dopiero pod koniec dnia jak wyjechalismy od tesciów i pojechaliśmy do szwagierki to sie rozpłakała na dobre - drugie nowe miejsce w ciągu jednego dnia to chyba było za dużo. Całe szczęście uspokoiła się w trakcie kąpieli zasnęła szybciutko. I spała bez przerwy 8h tak ją wymęczył dzień pełen wrażeń 😉
Wczoraj wieczorem nadrabialam co napisałyście ale juz pewnie połowę zapomniałam z tego co miałam napisać.... 😮 w każdym bądź razie:
pammat strasznie Ci współczuję ponownego szycia, całe szczęcie że Cię przynajmniej poczęstowali głupim jaskiem w trakcie zabiegu...A dziś jak się czujesz? Super że chrzciny się udały 🙂
coq rozrywkowa Twoja córa, świetne zabawy wymyśla 😁 Dobrze że ma mamę wyrozumiała 😜
NovaM faktycznie prezes paczunio, widać że na kierowniczej pensji odkarmiony 😉 😜 A tak serio to śliczny chlopak i dobrze że rośnie
aaagaaa jak wybierzesz kominek to się pochwal 🙂 mnie też czeka wybieranie ale to jeszcze...i chyba chcemy taki bez płaszcza wodnego, nasz domek będzie mały więc od samego rozpalenia w kominku się nagrzeje, zresztą to u nas ma być tylko dodatkowe, alternatywne źródło ciepła. Moi rodzice też tak mają i wierz mi że jak napalą w tym kominku i pootwierają drzwi w domu to jest naprawdę ciepło 🙂 Ciekawa jestem co wybierzesz bo mnóstwo tego 🙂
Anika_77 jest róznica między braćmi 🤪 ale pewnie się kiedyś zrównają chłopaki
Ulka zdolniacha z córci. Moja nadal ćwiczy robienie mostka - leżenie na plecach wciąż be.

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
Ula super, że Twoja Mała już się potrafi przewracać 🙂

u nas teraz Maciek będzie bardziej mobilny, bo jednak ten gips waży i nogi się nie da wyprostować. A teraz jak na brzuszku będzie leżał, to będzie sobie mógł obydwie prostować 🙂

Cos czuję że Twoj Maciek tez bedzie wymiatać bo silny jest skubaniec 🙂 No i super ze juz bez gipsu 🙂

• Mamusie
wanilia napisał(a):

aaagaaa jak wybierzesz kominek to się pochwal 🙂 mnie też czeka wybieranie ale to jeszcze...i chyba chcemy taki bez płaszcza wodnego, nasz domek będzie mały więc od samego rozpalenia w kominku się nagrzeje, zresztą to u nas ma być tylko dodatkowe, alternatywne źródło ciepła. Moi rodzice też tak mają i wierz mi że jak napalą w tym kominku i pootwierają drzwi w domu to jest naprawdę ciepło 🙂 Ciekawa jestem co wybierzesz bo mnóstwo tego 🙂
.

u nas też będzie z dystrybucją gorącego powietrze. będą rury to wszystkich pomieszczeń szły 🙂 i jak się napali w kominku to w każdym pomieszczeniu będzie na dole przy podłodze dziura taka jak od wentylacji kratka i tamtędy będzie ciepło szło 🙂 i u nas to tez jako dodatkowe źródło ciepła, jako pierwsze to ogrzewanie gazowe 🙂

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
wanilia napisał(a):

.

u nas też będzie z dystrybucją gorącego powietrze. będą rury to wszystkich pomieszczeń szły 🙂 i jak się napali w kominku to w każdym pomieszczeniu będzie na dole przy podłodze dziura taka jak od wentylacji kratka i tamtędy będzie ciepło szło 🙂 i u nas to tez jako dodatkowe źródło ciepła, jako pierwsze to ogrzewanie gazowe 🙂

A wybrałas już coś?

• Mamusie
wanilia napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
Ula super, że Twoja Mała już się potrafi przewracać 🙂

u nas teraz Maciek będzie bardziej mobilny, bo jednak ten gips waży i nogi się nie da wyprostować. A teraz jak na brzuszku będzie leżał, to będzie sobie mógł obydwie prostować 🙂

Cos czuję że Twoj Maciek tez bedzie wymiatać bo silny jest skubaniec 🙂 No i super ze juz bez gipsu 🙂

no silny, ale ten gips go jednak ogranicza 😞

• Mamusie
wanilia napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
wanilia napisał(a):

.

A wybrałas już coś?

na razie oglądam, i nie mogę się zdecydować,

parapety w domu mamy z jasnego marmuru, i może w kominku jakiś dodatek takiego marmuru... sama nie wiem...

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
agami napisał(a):

ja jem czekolade od dluzszego czasu, tylko bardzo malych ilosciach i Kalinie nic nie jest.
p.s. na szczescie wczoraj kolki juz sie nie odezwaly. mam nadzieje ze to jednorazowy incydent

ja tez jem i to w duzych ilosciach i nic malemu nie jest ale kazde dziecko na co innego moze miec uczulenie.
Agami - wapno jak cos to musisz dac Kubusiowi. 1 lyzeczke 2 razy dziennie. u nas jak mial wysypke na nozkach to pomoglo po pierwszej dawce!!! i na szczesci wiecej nie wrocilo 🙂

• Mamusie
Ja tez jem czekoladę ☺️ Małej nic nie jest, moja oponka tez ma się po niej dobrze 😁
Kurcze musze w końcu wystawić komplet wójcika na allegro bo dostałam od babci mojej i oczywiscie jest różowy 🤢 Postanowiłam że sprzedam poki nowy z metkami i kupię za to jakiś inny ciuszek