Skocz do zawartości

Lutóweczki 2012 | Forum dla mam

timecontrol15_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Olcia ja wychodzę z założenia że jak już idę do lekarza to mu ufam i podaję to co przepisał i nie kombinuję. Zawsze staram się leczyć przez 3 dni swoimi sposobami jak nie widzę poprawy wtedy idę do lekarza.
Córcia nawet raz nas nie zawołała 🥴 a jak przyszłam rano to też za bardzo z radości nie szalała. Nocka spoko obudziła się 3 razy ale tylko siostra ja przytuliła i dalej szła spać. W domu tez czasem się budzi ale my na to nie reagujemy i Hanka sama zasypia. Oczywiście o 5 zrobiła im pobudkę 😆 Jak rano przyszłam to wca le Hania nie szalała z radości powiedziała mama i dalej zajęła się zabawą z Olą 😆
Teraz wiem, że spokojnie mogę umówić się ze znajomymi a córcię zostawić u siostry ona u nich w domu czuje się jak u siebie.
Aniu ja zawsze wszystko ciągnę ze sobą dla Hanki więc na jedną noc pakowanie a wyglądamy jakbyśmy na tydzień ruszali 😆

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• monisiaj22_m

1131

• konefka_m

1074

• olcia157_m

1118

• aniag070_m

886

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Olcia ja też staram się leczyć domowymi sposobami na początku, tak pisze Ewka ok. 3 dni jak nie pomaga nic, a pogarsza się to lekarz. Dwa razy zdarzyło się że Michała męczył kaszel jakieś 2 tyg. Ale to na ząbki bo wyszły naraz dwie jedynki. Kontrolnie poszłam na osłuchanie czy na płuca coś nie idzie, lekarka powiedziała że nic nie slychać i powiedziała że jak chce to coś da a jak nie to ona nie zaleca. Widać że lekarze z góry zakładają że rodzice chcą leki dla dzieci 🤔 więc dawałam tylko dosetux lb mukosolwan mini, oklepywałam i smarowałam pumlexem, do tego sok z malin i wit c. I daliśmy radę. Kiedyś antybiotyk to było zło konieczne, ale to poprostu pomaga dziecku przetrwać 😉 prawda że organizm jest po nim trochę osłabiony.
Michał wczoraj przeciął czoło na pułce w lodówce 🥴 bo dawno nie było żadnych rozcięć to musiał się jakiś przyplątać.
Mój tata za każdym raziem powtarza kiedy wnuka zostawie u dziadka, ale jakoś z dziedkiem to najmniej mam chęci go zostawić. Wolę przy siostrze.

• Mamusie
hej ja bym podała antybiotyk powtarzam sie ale mój Nikoś nigdy nie goraczkuje nawet przy zapaleniu oskrzeli,jak cięzko kaszle i ma katarek to moze pójsc jej to na oskrzela.Nikodem został pierwszy raz sam po za domem u tesciowej jak miał 5 miesięcy szliśmy na wesele ale ciężko mi było go zostawić tak pusto bo o opieke sie nie bałam dziadkowie za nim szaleją,teściowa spała na podłodze zeby Nikoś miał jej miejsce w sypialni 🙂 w lipcu zaś się szykuje impreza i Nikoś pojedzie zaś do któryś dziadków.

• Mamusie
hej Ewa dzieki :P
ja jeszcze nie zostawialam Azizka i nie zostawie na noc bo nie mam z kim, z kolezanka nie zostawie bo zaufania nie mam az takiego jedynie raz z moim tata zostal na caly dzien jak byl chory a ja do pracy poszlam
a Olcia ja tz bym antbiotyk podala jesli by nie kaszlala to bym sie wstrzymala ale jak jest kaszelek to lepiej nie czekac i nie ryzykowac ze zejdzie na plucka
Azizkowi sie poprzestawialo i sie budzoi o 7 jak dla mnie to srodk nocy ☺️ oczywiscie jak m am wolne bo jak do pracy ide to wstaje o 5.
obiad zrobiony Azizek dalej obiadkow nie je, dzisiaj jadl samego schabowego z kuraka i tyle, papki nie tknal z warzyw i ziemniakow no ale dobre i to, za to kaszki zjad juz pol porcji wiec moze sie poprawi 😉 czekM AZ pojdZIe drugi raz spac to poloze sie z nim 😉

• Mamusie
Ola ja również dałabym antybiotyk.
U nas Gabryś był czasami przeziębiony ale nigdy nie musieliśmy podawać antybiotyku 🙂
Mój szkrab pierwszy raz chodzi spać po 9,zazwyczaj 9:15 śpi ,budzi się o 10:45,później idzie spać tak o 14:40 i śpi do 16.A na wieczór idzie spać o 20-21.Wczoraj poszedł o 20.No ale zaczął wstawać o 7 albo przed...
Skończyłam pisać już pracę maturalną 🙂 No ale jakoś nie mam weny na pisanie zaliczeniowych 😞
Czekam aż mały się obudzi i jedziemy do mojej siostry a jutro koleżanka wpada do mnie na kawusię 🙂

• Mamusie
🙂
jak jest czysta osłuchowo to ja bym nie podawała, u mnie ostatnio Emilka również kaszlała lekarz w przychodni zapisał antybiotyk, my zadzwonilismy po naszego lekarza i ten stwierdził że czysta osłuchowo i nie podawać, leczyliśmy podobnie jak Wy 🙂 syropki itp
przeszło 🙂
prawda jest taka że w dzisiejszych czasach lekarze zapisują, niekiedy, antybiotyki na wyrost, tak na wszelki wypadek co uważam jest kompletną głupotą 😠
a myślałaś Ola o inhalacji np z mukosolvanu, warto zapytac o to lekarza, my ostatnio zakupiliśmy inhalator i przy katarki inhalujemy solą fizjologiczną 🙂

• Mamusie
dziewczyny ja tak z innej beczki byłam dziś z Hanią w sklepie szukałyśmy bucików i kurka flaczek zakochałam się w tych http://allegro.pl/bartek-i-gatunek-wiosna-2013-dobra-cena-r-22-i3125318701.html są cudne normalnie kosmos ale w sklepie cena 180 zł 😞 i nie wiem co robic

• Mamusie
Ewka powiem Ci szczerze że ja nie inwestowalabym w taki zakup. Jak Michał zaczynał chodzić ja też chciałam kupic buty z Bartka. Pieniądze z urodzin byly na to przeznaczone, ale jak oglądałam buty to nie wiele różniły się od tych "tanich sklepowych" i kupiłam dwie pary tańszych. Ale oczywiście każdy ma inne podejście 😉

• Mamusie
my jeszcze nigdy nie kupowaliśmy bucików dla małej, ale teraz kiedy chodzi a niedługo wiosna pe (zaczną się spacery juz samodzielne Emilki)to planujemy jakiś zakup, myslałam własnie o Bartku, tej drugiej firmy nie znam, wydaje mi się że te pierwsze buciki powinny byc naprawdę dobre jakościowo, warto w nie zainwestować nawet te 150 zł.
takie po domu to myślę o befado 🙂 chyba Wasze maluchy też w nich śmigają 🙂
Ewka buciki sliczne 🙂

• Mamusie
Ewo ja mogę Ci z czystym sumieniem polecic karuzele z fisher price. My ja uzywamy do dnia dzisiejszego (daszek juz ściągnelismy jak mial jakieś pół roku i teraz wyświetla mu sie na suficie :
http://allegro.pl/fisher-price-karuzela-z-biciem-serca-n8849-kubus-p-i3109858395.html

A buciki sliczne sa 🙂

• Mamusie
hej dziewczyny! buciki sliczne te http://allegro.pl/bartek-i-gatunek-wiosna-2013-dobra-cena-r-22-i3125318701.html miodzio 😉
ja tez jestem zdania zeby zainwestowac w porzadne buciki 😉 ja naszczescie mam juz to Z glowy...starszej dorwalam z korneckiego fajne balerinki malpa ma rozmiar nogi 36-37 w 2 klasie-masakra mam nadzieje ze juz jej tak noga nie bedzie rosla bo kurcze na buty nie zarobimy 😁
powiedzcie mi te co maja paptuki befado-wiem ze juz byl ten temat walkowany-czy maja dzieciaczki nozke spocona w nich? moj ma z korneckeigo i ma mokra nieraz az wkladeczka jest mokrawa kurcze!mysle o zmianie na befado ale nie wiem!? poradzcie 🙂
co robicie dobrego na swiateczny stol? ja mam cos zrobic do taty i nie wiem co? a tak na marginesie mogloby byc juz po swietach bo nie lubie takiej nasiadowy 😉

• Mamusie
kurcze no ja niby też staram się ufać lekarzowi ale Amelka była taka śpiąca i się wierciła i płakała że daję sobie rękę uciąć że ona nic nie słyszała jak ją osłuchiwała buźki tez nie otwarła żeby gardełko oglądnąć i zapisała tyle wszystkiego na podstawie tego że zakaszlała no i w sumie nie dałam jej tego antybiotyku(może jak bym wczoraj przeczytała nasze forum i że wszystkie radzicie żeby podać antybiotyk to bym dała ale nie miałam już czasu i nie czytałam i zdałam się na swoja intuicję i póki co jestem zadowolona mam nadzieje że tak już zostanie 🙂 a dzisiaj już jest o niebo lepiej zeszła mi z rąk bawiła się sama no i prawie całą noc przespała więc jet super i ciesze się że nie faszerowałam jej antybiotykiem 🙂

kurcze to widzę że maluszki śpią Wam po dwa razy a moja Amelka już gdzieś od końca grudnia śpi tylko raz w dzień i to max 1,5 godziny no ale na siłę jej nie położę!!!
Malwina gratuluje zakończenia pisania pracy 🙂 🙂

agnes no też o tym myślałam ale ta nasza lekarka nawet nie wspomniała o czymś takim tylko od razu załadowała antybiotyk następnym razem (oby nie było) się zapytam o i inhalacje!!!

Ewka cudne te buciki ja jestem zakochana w tych co wcześniej dawałaś takie w kropeczki ale tez mają cenę podobna do tych:/ ja kupiłam Bartki ale tańsze nie są aż takie ładne no ale na te dwa trzy miesiące będą 🙂
a co do karuzeli to my tez mieliśmy z fisher price ale z misiami fajna była ale za długo nam nie posłużyła noa le kupiłam używaną za 40 zł a sprzedałam za 90 więc nie żałuje 🙂 🙂 najważniejsze to żeby miała pilota żeby nie trzeba było nakręcać!!!!

No my mamy befado ale nóżka jest mokra tak jak i w zwykłych za 19 złotych z zetplu (bez palców) nie wiem podobno maluszkom tak sie pocą nóżki no ale te befado niby maja dziurkowana podeszwę a i tak nic z tego :/:/

a ja święta lubię ale nie robię na nie nic bo jeden dzień u teściów a drugi u mamy i od każdego z torbami jedzenia wychodzimy więc nie ma sensu 🙂

• Mamusie
mój Miś też ostanio sypia tylko ra dziennie, około 2h.
Olcia bo to matka jest najlepszym lekarzem 😉
u nas był czas że Michał nie chciał jeść wędliny a teraz zbiera wędline z kanapki i tylko to mu pasuje.
My mamy buty z cottn club, noga też jest lekko mokra

• Mamusie
hej my z butami nie pomozemy bo w zlobk kapciuszki mieciutkie bez podeszwy w sumie sama skorka i nozki sie nie poca a do biegania na dworzu to buty ktore kosztowaly 40 teuro i sa ladnie wyprofilowane, ze skory i nozka nie jest spocona, to jest firma Hush Pupples. W domu nie ma problemu bo mamy wykladziny i lata w skarpetkach albo na boso 😉
ja jestem wkurzona bo jednak w pracy pojawily sie schody 😞 jutro dali mi wolne i powiedzieli ze nie wiem kiedy do pracy wroce wiec pewnie szybko nie wroce za duzo dni wolnych i w piatek sie zwolnilam bo ze zlobka zadzwonili wiec co mialam powiedziec zeby Azizek poczekal na mamusie do wieczora i na tate?
co do dzisiejszego dnia to bylismy na tym pierwszym spotkaniu i super sie po nim poczulismy moze jednak bedzie dobrze 🙂
wlasnie pozeram ciasto od sasiadki mniam mniam aha i schudlam przez ost miesiac 4 kg 🙃
dobranoc jutro musze pomyslec co z ta zasrana praca ehh ciagle cos

• Mamusie
Hej dziewczyny!Napisałam długą wiadomość i mi skasowało 🤨 Napiszę w skrócie.Monika to fajnie,że widzisz postęp po wizycie.Między mną a moim R od dłuższego czasu nie dzieje się dobrze,.Dopóki mieszkamy u teściów to raczej nie będzie dobrze.Oczywiście to moja wina bo się czepiam bez powodu.Wczoraj na przykład prosiłam męża,żeby przyszedł jak skończy pracę bo z Czarkiem nie mogę nic zrobić. Widziałam kiedy skończył,czekałam długo na niego a jego nie było. W końcu poszłam na dół do kuchni,a on sobie siedzi,plotkuje z tatusiem ,mamusia piecze placki.Sielanka 😠.A teść jeszcze się pyta o co mi chodzi(bo przecież musi wszystko wiedzieć!) Teraz nie gadam z moim,teście patrzą na mnie z pod byka 🤨.Jak nie będę mogła nic przygotować na święta to przecież synek nie będzie głodował,mamusia go ugości 😠. Dobra już więcej nic nie piszę bo mi się ciśnienie podnosi.

• Mamusie
Ja na chwilkę.
Wczoraj zauważyłam, że D. coś ostatnio histeryzuje po powrocie ze żłobka. I jest tak już w zasadzie od 3-4 dni. I o ile jeszcze było to do zniesienia, choć kładł się na podłogę, to wczoraj stanął na czworaka i zaczął tłuc głową o kafelki. Aż czoło się zaczerwieniło. A zabroniłam mu tylko otwierać szafkę w kuchni. I mówię wczoraj do męża co ten wariat wyprawia, myślałam, że może podpatrzył u któregoś dziecka w żłobku, a mąż na to, że on robił tak samo w tym wieku. No normalnie ręce opadają. Jak ja mam go teraz oduczyć tego? 🤢 😮

• Mamusie
Teraz Bartek zaczął produkować kapcie może warto wypróbować? Daniel by się z Hanką dogadał ta tez się rzuca jak coś jej nie pasi i rzuca przedmiotami złośnica mała 😆
Monia nie martw się kochana jak nie ta praca to będzie inna. Najważniejsze jest zdrowie synka. Super, że zadowoleni jesteście ze spotkania 😆
Ja z teściami mogę wytrzymać maks 24h potem już wstępuje we mnie szatan 🤪 Już mężowi zapowiedziałam, żeby delikatnie podziękował mamie za pomoc bo ona chce mi po porodzie pomagać bo moja mama nie da rady a mąż będzie na poligonie. Szczerze wolała bym radzić sobie sama niż mieć teściową która wie wszystko najlepiej przy sobie.

• Mamusie
Marta ja slyszalam ze u dzieci to nie nowowsc ze wala glowa o podloge. Aziz tez tak czasami robil a my po prostu nie zwracalismy na to uwagi udawalismy ze nie widzimy i poki co odpukac przeszlo. Do tej pory kladzie sie na podloge czasami jak cos chce ale ze olewam to to narazie jest tego mniej. No tyle ze u nas nie ma kafelek ftylko wykladzina 😜
Cezarek no wlasnie tak tio jest z tesciami. Moze w koncu sie dogadacie, kurcze zobaczcie wszystko by bylo dobrze z tymi oslami zeby tylko mozna bylo z nimi powaznie porozmawiac i od serca. A oni czesto wlaczaja olewator co niestety pogarsza sytuacje. I tak to juz jest potemn problemy sie nawarstwiaja i dupa jest coraz gorzej az pojawia sie w koncu mur niemalze nie do przebicia. I tu jest pytanie czy sa checi go zburzyc. U nas naprawde sie wydarzylo, nie daje nam gwarancji ze sie uda ale zacazelismy temat o sprobujemy cos z tym zrobic chyba ze nam sie znowu wlaczy olewator i sie okaze ze juz wiecej nas dzieli niz laczy
kuzwa ale esej trzepnelam POBUDKA!!!!!!!! :p
a tak w ogole to chyba z pracy wylecialam 🤨

• Mamusie
Monia i jak z ta pracą???
KW to nasz czarek prawda??? 🙂
Amelce niby trochę przechodzi ale jeszcze taka maruda JEST i nic ani nikt poza mama jej nie interesuje i strasznie ciężko mi ja zostawić jak wychodzę do pracy bo płacze no ale jeszcze jak jestem w wiatrołapie i sie ubieram to już przestaje i jest oki no ale i tak sie stresuje dobrze ze jeszcze tylko jutro i wolne do wtorku to trochę się mną nacieszy 😉