Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
agn36, ale z ciebie zdolniacha 🙂 śliczny torcik...
My jeszcze na spacer nie poszliśmy, bo straszna pogoda, cały dzień leje, zazdroszczę wam,że mogłyście sobie spędzić popołudnie na dworku.
Ja dzisiaj jadę z mamą na zakupy, zobaczymy może jakąś sukienkę na święta uda mi się kupić...
Kubuś sobie grzecznie leży i gada po swojemu, chociaż pora karmienia minęła już pół godziny temu, ale na razie mu nie daję mleczka, skoro nie chce 🙂
Wyczytałam ostatnio na puszce od MM,że w wieku Kuby, dziecko powinno jeść 4-5 razy na dobę po 180 ml. A on je ok 7 czasami 8 razy po 130ml, nie wiem czy coś z tym robić, czy zostawić tak jak jest? Doradźcie...

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dzięki dziewczyny 😁 Doti, ty to dopiero samochodzik strzeliłaś 🤪

Madzia ja karmię MM, Maja jest tylko tydzień młodsza i też nie je tak, jak jest napisane na opakowaniu. Je co 2,5-3 godz po 100-120 ml. W nocy ma przerwę 6-8 godzinną, bo tyle śpi bez przerwy i nie woła jeść 😁 Pytałam nawet pediatry i dzwoniłam do ekspertów, żeby zapytać, czy dziecko powinno być karmione "przepisowo" i powiedzieli mi, że to są dane orientacyjne. Więc nie przejmuj się 😉 Ja się tylko zastanawiam, kiedy przejść ze smoczka 1 na smoczek 2 😮 Bo wydaje mi się, że mała już się męczy, jak tak długo je 🤨

A my jeszcze nie wyjechaliśmy, bo Maja strzeliła sobie baaardzo długą drzemkę 😁

Efek ale ślicznie twój synuś trzyma grzechotkę 🤪 Moja jeszcze nie potrafi 🤔

• Mamusie
Ja jadłam kalafiorka i niestety Marcinkowi się to nie podobało :/
musze wkrótce spróbować znowu - bo szkoda warzywka nie jeść.
a po orzechach z brzuszkiem było oki, ale miał krostki na buźce.. no chyba ze to zbieg okolicznosci i to było przez coś innego.

Mój Marcinek skończył dziś 3 miesiące!! 🤪 ale zleciało!

• Mamusie
Buffy 100 lat dla Marcinka 🙂
Orzechy podobno bardzo lubią uczulać, więc całkiem możliwe.

Moje dzieci śpią, M od rana na dworze zakłada siatkę na kojec dla psa. A ja właśnie wymyśliłam że kolorowy torcik zrobię na mikołajki u koleżanki 🙂 tylko muszę najpierw poszukać barwników spożywczych w sklepach.

• Mamusie
Hej dziewczyny 🙂

Ale was tu musiałam nadrobić bo dawno nie miałam czasu zajrzeć 😜 Mój M chodzi teraz na nocki więc ja sama z małą i w ogóle jakoś nie mogę się przestawić ciągle brakuje mi czasu...Moja Ola polubiła kąpiel- szok 🤪 ale tylko na brzuszku, wtedy sobie nawet trochę pływa 😉

Dziewczyny jeśli chodzi o dietę przy karmieniu, to wydaje mi się że każde dziecko czegoś innego nie toleruje i niestety trzeba testować. Oli np. po kalafiorze i brokułach nic nie było-jadłam od początku. Czekoladę też w małych ilościach tolerowała. Orzechów nie lubię więc nie próbowałam. Nie tolerowała surowych owoców i warzyw niestety, jedynie ugotowane nawet głupie jabłko... Ciasto też jej nie służyło ale za to z przyprawami i mięsem nie było problemu:-) tylko zamiast smażyć piekłam w naczyniu żaro w piekarniku smakowało praktycznie tak samo(na początku robiłam w rękawie żeby stopniowo ją przyzwyczaić) a później to już konkretnie przypieczone i doprawione 😜

Jeśli chodzi o wit K, to mi położna mówiła że jeśli będę dokarmiać częściej niż 2 razy dziennie to k nie podawać.

Pisałyście o ubieraniu - to też każde dziecko chyba ma inny próg zimna 😉 ale jeśli chodzi o zimn e ręce to Oli robią się wtedy jak coś jej nie odpowiada, np. jest głodna ma pieluszkę mokrą albo chce jej się spać. To taki znak dla nas na 5-10 minut zanim zacznie płakać hehe.

Buffy wszystkiego najlepszego dla maluszka 😘

U mnie na opakowaniu MM jest napisane żeby w tym wieku podawać 6x120ml ale to też nie jest reguła. Nawet jak sobie przeliczę dzienną porcję to Ola wypija mniej, ale specjalnie się tym nie przejmuję bo widzę że przybiera( o wiele lepiej niż na piersi), a ja karmię samym MM od tygodnia więc też myślę że po piersi to musi się przestawić bo z piersi to napewno takich ilości nie wyciągła 😁

Moja Ola cały czas nie chce leżeć na brzuchu i słabo podnosi główkę i tak trochę mnie to martwi, bo czasami wygina mi się w "C" i boję się czy nie ma asymetrii i przez to ma jedną stronę słabszą i nie daje rady się podnieść?

• Mamusie
agn36 napisał(a):
Ja się tylko zastanawiam, kiedy przejść ze smoczka 1 na smoczek 2 😮 Bo wydaje mi się, że mała już się męczy, jak tak długo je 🤨

U mnie na 2 jest napisane że jest od miesiąca ale jak próbowałam jej podać jakiś czas temu pluła jedzeniem bo nie nadążała przełykać więc cały czas używam . Ola grzecznie je a myślę że gdyby za wolno jej leciało to by się denerwowała i jadła nie spokojnie a narazie widać że jest zadowolona że leci. Po tym jak mało mi z piersi leciało to teraz pewnie czuje się jak w mlecznej krainie i boi się zamarudzić 😁

• Mamusie
Kurde Uli wyszla jakas czerwona wysypka na brzuszku 🤨 ciekawe od czego 😮 nic nowego nie jadlam, uzywam ciagle tego samego plynu do prania i plukania, kosmetykow tez jej nie zmienialam...podejrzewam, ze moze to ja swedziec, bo miala straszny napad placzu, ze nawet tulenie czy cycek nie pomogly, teraz padla wymeczona 🤨

• Mamusie
Karolka a nowe płyny do podłóg, dywanów, firanek itp? położna mi mówiła że niby dziecko nie ma z tym bezpośredniego kontaktu ale środki chemiczne unoszą się w powietrzu i też mogą uczulać. A poza tym nietolerancja/alergia pokarmowa może wychodzić dopiero po jakimś czasie od zjedzenia produktu albo od dużych ilości alergenu.

• Mamusie
A może to potówki?
Borys u lekarza był bardzo grzeczny, płakał tylko przy ukłóciu i nawet byliśmy później na szybkich zakupach, które przespał 🙂
Waży 6250 i ma 63 cm mój klusek mały.
A teraz po kąpaniu, karmimy się i jest oczywiście płacz bo nie może zasnąć. I tak już od ok 2 tygodni.

• Mamusie
Cześć dziewczyny,
ja ostatnio to mam czas usiąść do kompa dopiero wieczorem. Tak to cały dzień coś do roboty.
Dziś Natalcia w porównaniu do wczorajszego dnia bardzo grzeczna, Coś tam pogrymasiła w południe, ale tak to ma pogodny nastrój 🙂
Tylko teraz mi zasnąć nie chce. Oczy jej się kleją, ale jeszcze ma siły, by kręcić się nerwowo w łóżeczku 🤢

Marylu, ja chyba mam tak ja Ty. Wszyscy mi mówią, że mam odpocząć, mam skorzystać z tego, że Mała śpi w południe i też się z nią zdrzemnąć. A ja tak nie potrafię, Od razu znajdę sobie jakąś robotę. Dziś poprasowałam, umyłam jedno okno, poprałam firany i padam na twarz. A mój M tylko się wkurza, że nie potrafię zluzować. No ale kto to ma to wszystko zrobić?...

Doti, podziwiam Twój samochodowy tort. Ja bym chyba nie potrafiła wyczarować czegoś takiego 😁 A ten kolorowy zajefajny 😁 Masz może przepis na niego? Z chęcią bym coś takiego zrobiła 🙂

Karolka, mi się wydaje, że to może być alergiczna wysypka. Może tak jak pisze Doti, coś w powietrzu było z oparów jakiegoś detergentu?

Isa, jaki silny Twój Szymek 🙂 A jaki z niego przystojniacha 😁 Moja główkę podnosi, ale na chwilę i potem udaje dzięcioła, czyli wali czółkiem w podłoże i nie może już wyżej podnieść 😁 🙃

Agnieszka, Twój tort też pierwsza klasa 😁 Podziwiam i zdolności i pomysł 🙂 No i powodzenia w szykowaniu ślubu 😁 Myśmy z moim M też wzięli ślub dopiero w tym roku w lipcu po kilkunastu latach wspólnego życia 🙂 Gdyby nie Natka to pewnie byśmy jeszcze zwlekali z tą decyzją 😜 A skorzystaliśmy z tego, że ja byłam na ciążowym L4 i kierowniczka usc udzieliła nam ślubu w domu 😁

Efek, no Wojtuś mnie zadziwił z tą grzechotką 🙂 Moja to tylko przez przypadek coś chwyta a najczęściej ciągnie mnie za włosy ostatnio 😁

• Mamusie
Karolka, a może na początek skonsultuj z pediatrą i ewentualnie niech Ci da skierowanie do dermatologa. Ja z moją nie byłam u dermatologa tylko pokazaliśmy się u pediatry.

A dziś w wiadomościach na jedynce pokazywali tego olimpijczyka Bąka i mówili o dramacie jego i jego żony. Już w czasie olimpiady słyszałam, ze ona jest w bliźniaczej ciąży. W szpitalu lekarz zmusił ją do sn zamiast podjąć decyzję o cc i jedna dziewczynka walczy teraz o życie, bo urodziła się dopiero po 45 minutach i doszło do niedotlenienia. Powiem Wam, że kiedyś takie wiadomości oczywiście bardzo mnie poruszały, ale od kiedy mam własne maleństwo, zdrowe, to takie newsy wywołują u mnie autentycznie łzy i złość na winnych tej sytuacji.

• Mamusie
Siedzę właśnie na allegro i szukam jakichś fajnych bodziaków w rozmiarze 68, bo już musiałam odłożyć do wora dwa w rozmiarze 62. Pewnie zawyżona w nich była rozmiarówka, bo inne 62 jeszcze spokojnie Nata nosi 🙂 No ale powoli trzeba rozejrzeć się za większymi ubrankami, bo nie mam nic w rozmiarach większych niż 62 🤢