Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Hej dziewczyny.
Nocka ok.
Napisze wam odnośnie tych kupek:

--NORMALNA:
raczej luźna ( nie powinna być twarda)w kolorze złocistym,jasnożółtym,lub musztardowym,niekiedy półpłynna z grudkami,ma wyraźny kwaśny zapach, czasem papkowata.
Im niemowlę starsze tym bardziej gęsta.

[b]-ZIELONKAWA LUB ZIELONKAWA PAPKA:
to efekt podawania preparatu z żelazem.Jeżeli maluszek jest zdrowy i ładnie przybiera na wadze nie ma powodów do obaw.

-BIEGUNKA:
luźna z duza zawartością śluzu ,krwi lub ropą.Jeżeli taka kupka pojawi się raz na dobę (zazwyczaj biegunkę kojarzymy ze zwiększoną ilością wodnistych kupek)
Śluz w pieluszce może być objawem alergii.Dziecko powinien zobaczyć lekarz.

-KUPKA NIECO LUZNA:
wodnista ,żółta lub musztardowa ,pojawia się często.Takie wypróżnienie jest norma u dziecka karmionego piersią bo mleko mamy ma właściwości lekko przeczyszczające.Ssanie piersi wymaga większego zaangażowania,przez co pobudza prace jelit.

-TWARDA KUPKA :
zbita ,zrobiona z dużym wysiłkiem to dowód na zatwardzenie.U niemowląt wiąże się ono z konsystencja kupki,a nie z tym ,jak często się ona pojawia.Kupkę robiona bez wysiłku co 4 dni przez dobrze rozwijające się niemowlę uznaje się za normalna ,ale codzienna sucha i twarda oznacza kłopoty.Zaparcia rzadko bywają objawem chorób(niedoczynności tarczycy czy moczówką).Zwykle powodują gorsze samopoczucie maleństwa .Pojawiają się u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym ,ale tez wtedy ,gdy dziecko za mało pije np.zima gdy masz bardzo suche powietrze w mieszkaniu.Swój udział w wywoływaniu zaparć ma także witamina D3 .Taki niepożądany efekt może wywołać jej przedawkowanie ,dlatego skrupulatnie przestrzegaj zasad jej podawania.

-KUPKA PO KARMIENIU SZTUCZNYM
jest bardzo zwarta,jasnożółta,czasem jasnobrązowa.Dziecko nie wypróżnia się tak często,ale uwaga niektóre rodzaje mieszanek maja w swoim składzie probiotyk który pomaga w rozwoju dobrych bakterii w jelitach ,tak jak u dzieci karmionych piersią.

-KUPKA Z KAWAŁKAMI JEDZENIA
to norma u starszych niemowląt.Maluszki nie umieją dobrze gryźć ,maja niedojrzały układ pokarmowy .

-KOLOR KUPKI
niektóre pokarmy wywołują niepokojące zmiany w kolorze np.buraczki(czerwona),szpinak (ciemnozielona),marchewka (jasno pomarańczowa),banan(czarne kłaczki).

KIEDY DO LEKARZA :
-nagle zmienia się zawartość pieluszki ,konsystencja.
-dziecko załatwia się zdecydowanie rzadziej ,lub częściej
-zaparcie długo nie ustępuje i towarzysza mu inne objawy np.krew w kupce,osłabienie apetytu,drażliwość dziecka,zmiany na skórze,słabe przybieranie na wadze,nasilone ulewania,wymioty,wzdęcia.
-robi kupkę z duza zawartością śluzu ,smużkami krwi lub ropa

Ale się rozpisałam 🙂 🙂 Sory za błędy ortograficzne itp. mam nadzieje ,że chodziarz troszeczkę ten artykuł ułatwi obserwacje kupek. 😜 😜

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
hey,
u nas noc byle jaka młody zamiast spać grymasi... jestem niewyspana i coś mnie głowa pobolewa ;/
no i wczoraj pochwaliłam Syna... ostatni posiłek miał o 2 w nocy 50ml i do tej pory nie chce ruszyć jedzenia...

no to odnośnie tych kupek...
u nas jest
zielonkawa - niby przez żelazo a przecież on żelaza nie dostaje, mleko też normalne a nie HA ;/
twarda - robiona z wysiłkiem, co 3 dni... ale dużo pije płynów i ma niedobór wit D więc o przedawkowaniu nie ma mowy ;/
no i zaparcie trwa już od chyba 3 miesięcy... co 3 dni muszę mu pomagać robić kupkę... i robi plastelinową - zielono-czarną...

poczekam jeszcze na to usg brzuszka, jelit itp... może coś ciekawego się dowiem...

czas na kawkę...

aaa i wczoraj przy kąpieli włosy mi wypadały dosłownie! - garściami... niestety odżywki, maski nic nie pomagają, rozryczałam się bo ile można te włosy gubić, a wczoraj przeżyłam szok... cała wanna czarna! niedługo będę łysa!! mama mi powiedziała, że przestałam karmić piersią więc włosy będą wypadać jak oszalałe... straciłam tyle włosów że zrobiłabym z tego niezłą perułke (peruke - nigdy nie wiem jak się to pisze 😜) 😞

• Mamusie
isa, nie martw się, tak intensywnie będa wypadać przez tydzień/ dwa tygodnie, potem się to unormuje i czy będziesz łykać czy nie tabletki to różnicy nie będzie, po prostu i tak część włosów musi wypaść, w czasie ciąży włosy nie wypadały a teraz ta nadprogramowa ilość wypada, skumulowało się dlatego to tak przerażająco wygląda
ja już raz tak miałam jakieś 3-4 tyg po porodzie miałam wysyp włosów, potem spokój a teraz troszkę więcej znowu wyczesuje szczotką, a jeszcze karmię, więc kto wie czy jeszcze mi nie zaczną znowu tak masowo lecieć

• Mamusie
Hej 🙂

U nas noc męcząca, ja chora, a Tymon czesciej glodny, no bo po zatwardzeniu nie chciałam wczoraj nic mu dawac, tylko mleko i chyba sie przyzywczail do wikszej ilosci jedzenis i mu brakowało ??
Poza tym jednak zeby myślę tez cos daja ciagle znac o sobie, sa co ra bardziej wypukle i więcej bialego, ale wcia siedza 🙂.

Co do kupki, to Tymon zawsze robil co drugi dzien bezproblemowo, zolta....ale po wprowadzaniu pokarmow kolor sie zmienil no i ostatnio to zatwardzenie, a dzis znow zrobil juz notmalna konsystencje , nie zadka nie twarda, ale szaro zielona, i miejscami zolta 🙃 ale to pewnie po deserku z jagod malin i jablek, czuc ja drożdżami 😮 🙃 co myslicie o tym?? Nic żadnych boli nie mial nawet przy zatwardzeniu, teraz tym bardziej nic nawet nie wiem kiedy ja zrobil

• Mamusie
Isa u mnie to samo jak czesze włosy to mam całą szczotkę kłaków ,są wszędzie na podłodze w wannie ,łóżku ,wanience małej i nieraz nawet Wiki ma na pipuszce ☺️
A kitke to mam taka cieniutka ,ale też mi fryzjerka mowila ,ze to normalne musza wypasc i koniec wiec czekam kiedy sie to skonczy 🙂

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Latka moja jest na MM i kupy robi różniaste, najczęściej zielonkawe lub ciemno zielone. I najczęściej są konsystencji plasteliny lub papkowate. Ale Maja nie ma problemów ze zrobieniem kupy, robi bez wysiłku, ładnie przybiera więc myślę, że jest ok.

Sandra dzieci rosną i tak trzeba będzie wrócić do pracy i nie będziemy z nimi siedieć 24 h.
Ja przez pierwszy rok pracy chcę wziąć 7/8 etatu raz, że będę mogła wrócić o normalnej godzinie do domu a dwa, że mam nadzieję, że przez pierwszy rok mnie nie zwolnią 😁 A pózniej niestety zacznie się prawdziwa praca i będę wracać wieczorami, wyjazdy w delegację, ech....
Jeśli czujesz, że chcesz zmienić pracę i da ci ona więcej satysfakcji, możliwość samorealizacji oraz dodatkowo większe pieniądze to do przodu 😁

Majka ładnie zasnęła wieczorem, jak zawsze, pospała do 2-zjadła, o 4 obudziła się i wierciła, więc wzięłam ją do nas, bo nie chciało mi się ciągle wstawać i wtykać jej smoczka 🤢 No i do rana spała jak zając, ja już oczywiście nie zasnęłam i od 7 na nogach 🤔
Strasznie podobają mi się ubranka z Disneya i skusiłam się wczoraj na adidaski:

http://www.zalando.pl/adidas-performance-disney-crib-obuwie-treningowe-bialy-ad543a0fs-002.html

Przesyłka w cenie i możliwość zwrotu 😁

• Mamusie
Karola, ja miałam gradówkę jakoś listopada/grudzień, w każdym razie zeszło mi samo bez żadnego smarowania po 3 dniach, ale przez te 3 dni wyglądałam jakby mi ktoś plombę sprzedał (całe oko napuchnięte miałam), ale potem ropa zaczęła z tego wychodzić jak sobie trochę ucisnęłam, no i jakoś poschodziło wszystko

• Mamusie
latka napisał(a):
Karolka, gradowka to to samo, co jęczmień? Jesli tak to bardzo skuteczna jest masc ichtiolowa 😉))))

cos podobnego, tylko ciezej sie tego cholerstwa pozbyc...juz kiedys mial wycinane i teraz znow mu sie przyplatalo 😮 😮

Pati mu juz sie cos tak dwa tyg temu zaczelo dziac ale zbagatelizowal..teraz ma zapalenie, gradowke, powieka cala spuchnieta i czerwona i to gowno wiszace na pol oka 🤢 blleee

• Mamusie
Hej 🙂
U nas dużo lepiej, gorączka minęła, został kaszelek i zatkany nosek 😁 Jutro mamy bioderka, pójdziemy, myślę, że damy radę 🙂 Mały przespał całą nockę w łóżeczku, obudził się tylko o 3 na jedzenie i o 7 pobudka, tak spał grzecznie 😁 Oby tak zostało, bo jestem wyspana jak mało kiedy 😁

Isa mi się przypomniało jak miałam poranione brodawki i czasem Wojtek robił smoliście czarną kupę - to była moja przetrawiona krew 😞 Mam nadzieję, że USG brzuszka macie niedługo i wyjdzie coś prozaicznego i łatwego do leczenia 🙂

Najlepszego dla Majki, ale duża dziewczyna 😁

Sandra gratuluję ambicji do zmiany pracy na bardziej wymagającą i trzymam kciuki 🙂

Uciekam bo Wojtek głodny 🙃

• Mamusie
Dzień dobry
U nas noc nie najgorzej. Tylko straszny ryk za każdym razem jak katar malemu sciahalismy 😞
Zaraz muszę sie zbierac do przychodni, ciekawe co bedzie z tym szczepieniem.

Agn buziaczki dla Majeczki
Isa wypadajace wlosy to masakra. Ale aż tyle na raz to mi chyba nigdy nie wypadlo. Może wszystko przedwmna. Kiedy Szymek będzie mial usg?

• Mamusie
usg brzuszka mamy 21 lutego a badania krwi w przyszłym tygodniu...
jeszcze trochę mamy czekania... wkurza mnie to bo chciałam szybciej to usg ale terminów nie ma chyba że prywatnie i płacić... ;/ zamiast szybko wziąć dziecko zrobić to usg bo się meczy to nie ! ;/

Szymol od rana marudzi i już 200ml mleczka zmarnowałam i poszło w kanał... a on wypił od rana zaledwie 20ml... zaczyna się!

• Mamusie
agn36 napisał(a):
Latka Isa dziękuję 😘

Pati pierwsze słyszę 😮 Ja pracuję w korporacji, zatrudnionych jest kilkaset osób 😮
Ale będzie numer, jak nie będę mogła skorzystać 😠

Latka coś mi nie otwiera strony 🤨

no zmniejszyć etat będziesz mogła, nikt Ci nie zabroni złożyć wniosku, ale niestety nie masz tej ochrony przed zwolnieniem przez rok

• Mamusie
Dziewczyny dziękujemy za życzenia 😘

Pati będę chciała zmniejszyć etat, jak zwolnią to trudno 🤨 Choć ja na zwolnieniu jestem od listopada 2011 i jeszcze na moje miejsce nikogo nie zatrudnili a moją pracę wykonuje kolega, biedaczek 🤢

Chciałam wyjść z Mają, pięknie świeciło słońce, cieplutko ale najpierw kupa, musiałam ją rozbierać, potem czkawka no i zdążyło się zachmurzyć a ona zasnęła 😮 Może się jeszcze rozpogodzi i wyjdziemy, jak się obudzi.