Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Isa nasz 😁 To już trzecie podejście 😁 Zawsze coś "wypadało " po drodze 😁

Doti współczuję malutkiej, musi się męczyć, napewno ją to swędzi 🤨 A czym smarujesz? Na każde dziecko działa co innego. Moja pierwsza miała pieluszkowe zapalenie pupy, z drugą nie mam żadnych problemów. Maja od początku na Bepantenie maści i na razie nic się nie dzieje 🤨

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 🙂
Nie wiem co robię 😞 Tzn wiem co robię, ale nie wiem czy nie krzywdzę Wojtka, tak strasznie płacze 😞 Mam dość lulania go za dnia po 20 minut zanim zaśnie na 20 minut 😞 W sumie moja wina - tak go naczyłam to teraz mam 😞 Próbuję go uspokoić i odkładać do łóżeczka. Tylko on się zaraz wybudza, więc od nowa - uspokajam i odkładam. W końcu zasnął w tym cholernym łóżeczku, ale tylko dlatego, że był taki zmęczony. Normalnie śpi w leżaczku albo u mnie na rękach. I bardzo krótko właśnie - 20-30 minut i pobudka.... Aż się boję co będzie jak się teraz obudzi 😞

• Mamusie
agn kościelny czy cywilny?? w takim razie powodzenia w organizacji tego całego zamieszania... ja się cieszę że mam te dwa za sobą... głowa spokojna 😁 ...chociaż ostatnio zastanawiam się czy ten kościelny był nam potrzebny 😮 może dlatego bo ostatnio jakoś nie mogę się dogadać z moim M ;/
życzę powodzenia!! 😉

efek nic sie nie martw... mój miał to samo, później się polepszyło i od piątku znów zrobił się nie do wytrzymania... płacze, stęka itp itd ;/;/ a ja dalej nauczyłam go lulać i inaczej nie zaśnie... a jak odkładam go na łóżko bądź do kołyski momentalnie sie budzi i płacze...
teraz włożyłam go do wózka i lulam bo już powoli dostaje nerwicy 🤨 ...jeszcze chodzę w piżamie bo nie mam czasu nawet się ogarnąć, a śniadanie jadłam w biegu a gdzie obiad?! KOSZMAR!! 😞

• Mamusie
Doti bidulka z malutkiej.Skonsultoj moze to z lekarka bo powyzej 7 kupek dziennie to juz moze mala sie odwodnic.Lekarka w szpitalu mowila mi zebym obserwowala to.
U nas juz odpukac lepiej ,mala juz dzisiaj druga drzemke zasypia sama w lozeczku .
Moze pomaga ten diclofen bardzo sie ciesze . 🙂
Odpocznie malutka od placzu no i my tez 😁

• Mamusie
czesc
Dziekujemy z Krzysiem za życzonka 🙂
u nas w nocy jakas tragedia byla. maly non stop ryczal. Chyba przesadziłam z czekoladą wczoraj... pół tabliczki wciagnełam. dzis mam zamiar pozbyc sie slodyczy z domu. no i może dzięki temu uda się zgubić reszte kg ...

Myślicie że mogę sama przykleić taki plasterek na pępek? Mam kupione porofixy.

efek u mnie jest to samo z lulaniem... ostatnio trochę się polepszyło. Co dzień staram się go przyzwyczajać do łóżeczka i wiem że z czasem się przyzwyczai

• Mamusie
Witam laseczki,
Jestem mega wkurzona!! bylismy dzis na wizycie u neurologa by dal to pozwolenie na sczepienie, ale okazalo sie że zamiast badania usg głowki zrobilismy eeg głowy nie wiem jak to sie stało 🤢 i trzeba zrobic badanie, zapisy na styczen, a neurolog kazal nam przyjsc w przyszłą środe ;/ z wynikami nie kumam tych lekarzy, no i jeszcze stwierdzil ze się mały poci ( poci sie bo ma mega ciepły kombinezon!) i dał nam skierowanie na pobieranie krwi i na mocz by zbadac poziom wapnia i czegosc tam jeszcze ( a od pobierania krwi sie zanodsił i od tego wszytko sie zaczeło ta bieganina po lekarzach !!!!!! to jest wszytko jakies chore! 😠
Zastaniawiam sie czy nie zaszczepic go na własna odpowiedzialnosc bo mnie juz to wszytko wpienia 😠 😠 😠 😠

Mam pytanie do Marylu, szczepiłaś już swojego synka??

• Mamusie
Witam 🙂

Ja też nie mogłam całą niedzielę tu nic napisać 😞 my już po chrzcinach:-) Ola całą mszę nie spała 🤪 trochę się śmiała, trochę płakała pod koniec dostała butlę i zrobiła kupę 🤪 ale nie było najgorzej a było 5 chrztów 😮 cieszę się że mamy już to za sobą

efek ja też nauczyłam lulania i spania na rękach ale powoli staram się jaą odzwyczajać (narazie od spania na rękach) nawet jak się budzi po 5 minutach to ją odkładam. Uznałam że jak będzie naprawdę zmęczona to przytnie komara na dłużej i w końcu zrozumie że śpi się samodzielnie 😉

Agnieszka świetne to krzesełko do karmienia. Oglądałam podobne tylko że było 2 w 1 ze stoliczkiem zaczęłam się też zastanawiać nad takim tylko dla nas zielone 😜 a zwolennikiem chodzików niestety nie jestem i mojej Oli nie będę wkładać w chodzi.

Jutro jedziemy na szczepienie ale tym razem zabieramy M żeby mieć przy sobie faceta 😜 już mam stresa... ciekawe co mi powiedzą z tymi kupkami śluzowatymi... Jeszcze nie tak dawno nie podejrzewałabym siebie o analizowanie czyiś kupek 😮 😁

Ciekawe jak tam Natalia i jej Majeczka

• Mamusie
chcial zebym przyjechala bo potrzebna byla mu chyba kura domowa. wychodzi rano do pracy i mowi tylko co mam zrobic: odkurzyc, umyc podlogi, kurze, obiad, wyjsc z psem itp. i ze sprawdzi wszystko jak wroci... a zapomnial chyba ze mam dziecko jeszcze ktore samo soba sie nie zajmie :// a jak cos nie jest zrobione to wielkie pretensje. moi rodzice zamieniaja mieszkanie na 3 pokoje wiec bede miec swoj pokoj a nie z bratem. i sie zastanawiam. a Wy jak myslicie? 🤨

• Mamusie
poza tym wszystko wiedzaca jego mamusia i on mnie wkur*** mega! mala miala miec szczepienie robione 29 listopada, mamusia jego mowila ze tu sie zrobi a kurwa jeszcze nie miala 😠 i mowi ze nic sie nie stanie. a jak powiedzialam ze szczepic mogla tak swoje dzieci to marcin na mnie z ryjem.. ale to w koncu tez jego dziecko i moglby sie zainteresowac do cholery ://

• Mamusie
Tusia wracaj :* u rodzicow bedziesz miala z mala spokoj. a to bardzo wazne zebys Ty sie nie stresowała.

latka odpisalam
wanilka86- szczepiłam małego. Angielski lekarz nie widział przeciwskazań. I żadnych badań też nie kazali robić nawet do pediatry nie chcieli mnie skierować:/jak bede w pl dopiero zrobie badania

Sorry dziewczyny, jestem nudna z wklejaniem zdjęć Krzysia... ale zobaczcie jak słodko wyglądał 😘

• Mamusie
Hej dziewczyny 🙂
Byłam dziś u gina, no i niestety znowu dostałam antybiotyk 😞 Antybiotyk, który brałam na ropień w cycku spowodował, że muszę teraz zaaplikować sobie antybiotyk od dołu 😉 No nic, trzeba jakoś przez to przebrnąć…
A tak w ogóle to mam wrażenie, że mi coraz bardziej brakuje mleka w piersiach 🤢 Co prawda Nata na razie przybiera dobrze na wadze, ale codziennie pod koniec dnia cycki mam jak flaki. Zaczęłam pić herbatkę Bocianek dwa razy dziennie, bo wolałabym nie dokarmiać Małej mm, skoro nie robię tego już od kilku dni.

Dziś się od teścia dowiedziałam, że Natalka na Mikołaja dostanie jakieś prezenty zza oceanu 😁 Siostra teścia dzwoniła kilka dni temu i powiedziała mu, że wysyła ze Stanów Małej paczkę z jakimiś ubrankami i gadżetami 😁 Ciekawa jestem co w tej paczce znajdziemy 😁

Marylu, wyślę Ci przepis na maila jak go znajdę w czeluściach mojego kompa 🙂 A pępek Natki był po prostu mocno wystający. Dookoła pępka była jakby taka otoczka z nadmiernie wybrzuszonej skóry. A chirurg jak badał pępek to wsadził mocno palec do środka i chyba próbował wymacać jelito, bo z tego co czytałam to przepuklina pępkowa polega na tym, że dziurka w pępku od środka się nie zasklepiła jak należy i od środka jelito jakby jest wypychane do pępka i powoduje, że nadto wystaje. Niektórzy lekarze nie stosują nic, wychodząc z założenia, że przepuklina sama się wchłonie. Nam chirurg też powiedział, że mamy wybór, możemy plasterkować albo czekać, czy się przepuklina sama wchłonie. Zdecydowaliśmy się na plasterek. A plasterek chyba można samemu przykleić, ale musisz wiedzieć jak i najlepiej aby robiły to dwie osoby. A potem jeszcze zabezpieczyć trzeba dodatkowym zwykłym plastrem, żeby się nie odkleił. Jak chcesz mogę jutro zrobić Ci zdjęcie jak to u mojej wygląda, bo pępek trzeba mocno ścisnąć. Chociaż tak między nami – chyba lepiej by było aby zrobił to lekarz 🙂 Teoretycznie może to zrobić każdy pediatra, niekoniecznie chirurg. I jeszcze pytanie, czy u Krzysia jest faktycznie przepuklina?
Tak w ogóle to cudny jest Twój Krzysiu 😘 Wielkie buziaki dla niego z okazji 3 miesięcy 😘 😘 😘
Tusia, przepraszam za wyrażenie, ale co za kawał gnoja z tego Twojego… 😠 Jeszcze sprawdzać Cię będzie, czy wszystko zrobione. Gosposię domową niech sobie zatrudni i rozlicza ją z rzeczy zrobionych i nie zrobionych. No normalnie nerwa mam naruszonego jak przeczytałam, jak on Cię potraktował... 😠 Jak ja bym go kopnęła w cztery litery to by sam w pośpiechu mył te podłogi. Wracaj do Poznania, bo tam przynajmniej będziesz miała pomoc i wsparcie rodziny. I pod ręką będziesz miała Karolkę i Sandrę do pogadania przy kawce 😁
Agnieszka, zawierucha nie dotarła do 3M, ale pogoda i tak jest paskudna. Śnieg prószy, ale jest strasznie mokry i do tego wiatr. Ogólnie nieprzyjemnie 😞 Ale widziałam w wiadomościach, że Szczecin i okolice nieźle zasypane 😁
Doti, współczuję tych „kupkowych” historii 😞 A co do pękniętej skóry na szyi, łączymy się w bólu z Tobą i Laurką. Moja od jakiegoś czasu ma cały czas problem z szyją. Myję jej kilka razy dziennie, ale i tak ma całą w krostkach w tych fałdkach i też ma miejscami popękaną. Ale nie chce jej się zagoić, bo tam nie dochodzi powietrze i tak się czasem jej sączy krewka z tych pęknięć. Jestem już bezradna, bo boję się, że w końcu dojdzie do jakiegoś zakażenia. Jakiego kremu używasz u Lusi na szyję? Bo ja smaruję Emolium i tak sobie działa.
Isa, ja też zauważyłam, że moja jakby je więcej w nocy. Przynajmniej jednorazowo zasysa dłużej. A w ogóle to polubiłam nocne karmienia przede wszystkim ze względu na to, że Nata jest dużo spokojniejsza, odbija jej się natychmiast jak skończy jeść, nic się jej nie ulewa i w zasadzie od razu po karmieniu zasypia 🙂

Dziewczyny, co do kawy zbożowej, to mi się Inka znudziła, bo piłam ją non stop w ciąży. Teraz przeszłam na taką ekspresową Anatol. Mogę ją pić hektolitrami 🤪 A najbardziej to mi podeszła o smaku waniliowym. Nawet bez mleka smakuje wyśmienicie 🙂

Mam pytanie, czy któraś próbowała odzwyczajać malca od smoczka uspokajającego? Bo moja przesadza już teraz z żądaniem smoka. To wszystko dzięki teściowej, która smoczka pod moją nieobecność jak zostawiałam jej Małą używała jako „korka” do uciszenia dziecka, zamiast spróbować ją inaczej zabawić i uspokoić 😠 Teraz mam problem, bo Mała bez smoka mi nie zaśnie i nie wiem jak ją tego oduczyć.

• Mamusie
hej dziewczyny 🙂 od piatku mamusie.net mi ie dzialalo, dopiero teraz, no ale tylu stron nie nadrobie 😞

Tusia Ty sie nie zastanawiaj, tylko wracaj! Oni sa jacys nienormalni. Mam wrazenie, ze sprowadzili Was tam tylko dlatego, zeby mala byla z nimi, a z Toba sie nie licza...

U nas weekend straszny 😞 mala ma napady ryku, az sie bordowa robi, potrafi tak wyc 30 min 🤔 poza tym ma zaparcia, wysypalo ja na policzkach, za uszkami i na klatce piersiowej...jutro idziemy do lekarza - podejrzewam, ze to moze byc skaza bialkowa 😞 wyeliminowalam ze swojego jadlospisu wszystko co ma mleko, ale na razie rezultatow nie widac...
Poza tym w jednej piersi zrobil mi sie wczoraj zastój, spuchla, zrobila sie twarda, mala nie chciala jej pic...pol dnia siedzialam z laktatorem i odciagalam mleko a jak juz cos tam odciagnelam z wielkim bolem, to mala nie chciala tego w ogole w butelce pic, jakby zapomniala jak sie z butelki pije. na jednej piersi dlugo nie pociagnela i byla glodna, zrobilam jej bebilon 1 na wieczor ale tez nie ruszyla tylko sie darla 🤨 a ja ryczalam z tej bezsilnosci jak glupia, widzialam ze jest glodna ale nie wiedzialam jak jej podac mleko. Pojakims czasie zasnela i na spiocha wziala ta chora piers i ssala. W nocy budzilam sie co godzine i podstawialam jej tego cycka na przemian z tym zdrowym i jakos mi pomogla. Dzis obrzek nie jest juz taki duzy, chociaz nadal bol jest.

• Mamusie
Tusia nie daj sie !!!

A u mnie dzi ladna pogoda 🙂 zero stopni i pieknie pruszacy snieg 🙂
Wiec spacerowalysmy duuuzo i przy okazji wskoczylysmy do lumpu.. 🙂 a tam akurat dostawa ciuchow dzieciecych wiec sie obkupilysmy niezle 🙂) leginsy panterkowe,zebrowe i czarne z h&m z metkami. :> kurteczka,kilka body i spiochy z nexta jak nowe 🙂) wiec jak najbardziej zadowolona 🙂) :>

I Milusia grzeczna caly dzien

• Mamusie
Tusia wracaj do domu! Nie daj sobą pomiatać!!!!!

Deira jak zauważyłam to posmarowałam sudocremem, potem jak się wchłonął gubą warstwę nawilżającego kremu do pielęgnacji niemowląt z ziajki. Za jakiś czas jak już kremu nie było to oliwkę dawałam.

• Mamusie
Tusia wracaj do domu. 🙂
To oni wszyscy powinni pomagac tobie , a nie czekac az za nich bedziesz tyrała. 😠
Nawet się nie zastanawiaj w domu masz życzliwa rodzine ,ktora kocha Ciebie i małą.
A my dzisiaj bylismy na zakupach .
Było -4 ale opatuliłam Wiki i bylo ok.
Kurcze jestem zła bo wlamali nam sie do piwnicy i ukradli męża rower. 😠

Kupiłam żel na ciemieniuche z emalium.
Ciekawe czy pomoże. 🤨

• Mamusie
Witam.
Wreszcie Was nadrobiłam.
Marylu słodki ten Twój Krzyś. 🙂
Tusia wracaj do domu. Nie ma co się męczyć jak on Cię w ogóle nie szanuje.
Karolka współczucia.
Ja w piątek miałam załamanie bo mi mały tak brodawki zmaltretował, że aż krwią podeszły. Już miałam dość i pojechałam po MM. Ale zrobiłam tylko raz 🙂. Później 2 razy odciągnięte i smarowałam cały dzień Bepantenem. Na wieczór już podałam cyca bo się polepszyło i nadal karmię piersią 😁

• Mamusie
Współczuję Karolka przeżyć weekendowych 😞
Widzę, że przeżywasz podobny koszmar, jaki ja ostatnio. I z uczuleniem i z piersiami.
Jeśli chodzi o wysypkę, to o ile to jest alergia pokarmowa, na efekty diety eliminacyjnej będziesz pewnie musiała trochę poczekać. Alergen musi się "wypłukać" z Twojego i Ulci organizmu. U mojej efekt było widać po 2 tygodniach, Teraz mija prawie miesiąc a na nóżkach nadal ma lekko szorstką skórę. I w przypadku Natalii to nie było tak, że krostki zaczęły znikać. Najpierw sprawa się zaogniła, krostek było bardzo dużo i zaczęły zlewać się w takie obszary, które zaczeły być coraz bardziej szorstkie. Trochę przypominało to takie liszajowate placki. Potem to jakby zaczęło się błyszczeć (taki efekt lakierowanych policzków) i w końcu te obszary z dnia na dzień zaczęły być coraz mniej szorstkie, aż w końcu na buźce i na klatce Natalka ma wreszcie gładką skórę. Zostały jej jedynie te nóżki.
Warto abyś 2-3 razy dziennie przemywała Ulci twarz i klatkę przegotowaną wodą i smarowała. Ja najpierw stosowałam epikrem a potem krem emolium. I warto do kąpieli stosować jakiś emoliant.
Aha, i oprócz nabiału bardzo alergizujące są pomidory i seler. Ja je też z mojego jadłospisu wyrzuciłam.

• Mamusie
Deira no wlasnie Ula ma bardzo podobna wysypke do tej co miala Natka... selera i pomidorow i tak nie jem, no chyba, ze sosy pomidorowe czy zupa pomidorowa od czasu do czasu, ale polozna mi mowila, ze tylko surowe silnie uczulaja, a przetworzone sa bezpieczne..
Nie wiem tylko co z tymi jej zaparciami, bo pierdzi jak oszalala, musze jej dawac bobotic bo inaczej sie wierci i marudzi. Przedwczoraj wsadzilam jej kawaleczek czopka glicerynowego, zeby kupke zrobila, bo sie strasznie meczyla a i tak po obsraniu 2 pieluch bączyła 🤔 no i te jej ataki szalu bez powodu tez sa dziwne...

• Mamusie
Karolka, zaparcia, kolki ale i biegunka też mogą być objawem alergii pokarmowej.
A takie ataki płaczu mogą być wywołane tym, ze ta wysypka ją swędzi.
Moja też w pewnym momencie zaczęła być bardzo marudna, bo podejrzewam, że właśnie ta wysypka ją swędziała. Domyśliłam się po tym, że wyraźnie odczuwała ulgę, gdy obmyłam jej twarz i wysmarowałam epikremem.
Najlepiej będzie jak skonsultujecie to z lekarzem. Chociaż i tak co lekarz to inna opinia. Jeden stwierdzi, że alergia, inny, że trądzik.
Ale z tego co piszesz, wszystkie inne dodatkowe objawy wskazywałyby na uczulenie pokarmowe...
Daj znać, co powie Wam lekarz. I buziaki dla Ulci 😘