Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
madzia1988 napisał(a):
Natalia, bardzo ładna sukieneczka 🙂
Ja nawet nie wiem ile mój Kubuś ma wzrostu bo u nas nie mierzą, a ja sama to pewnie nie dokładnie bym to zrobiła, a u was mierzą, czy same to robicie??
Obiadek zrobiony- dziś spaghetti, mały się budzi, więc teraz czas na zabawę 🙂

mierzą ale dziwnie ja sama ją bierze nozki osobno od stopki do kolanka i od kolanka do pupy a potem od pupy do glowki i zliczam 🙂 moja ma 60cm 🙂

• Mamusie
Doti, sa takie miseczki do ktorych wlewasz wrzątek i one trzymaja ciepelko 🙂
Tituszka dzis zjadla z hukiem 40ml kaszki, ale jestem ucieszona!!! Mleka nie ruszy z butelki za cholerke, no ale coz...

Spacerek dzis dwugodzinny zaliczylysmy, Tatianka pieknie spala...

Isa , ciezka sytuacja. Zadzwoncie i moze pojedzcie do tego szpitala, o ktorym ktoras z Was pisala,.. moze tam uda cie uratowac palec ;( Wspolczuje!!!

My caly ten tydzien bedziemy podawac jabluszko, a od przyszleo wlaczymy na tydzien marchewke..

• Mamusie
u nas w przychodni zawsze mierzą i ważą, mają specjalną taką "miarę", wygląda jak waga , taka kołyska, kładzie się dziecko główką przy jednym końcu, dziecku prostuje się nóżki i potem dosuwa do nóżek drugi koniec, a wzdłuż ciała dziecka jest miara, więc się z tego odczytuje

no i potem zwykłą miarą krawiecką mierzą jeszcze obwody główki i piersi

• Mamusie
Ale Lusia zajada 😁 ona to jest smakosz 😁

Doti, mam pytanko...wrzuciłas wczorsj mniej więcej harmonogram karnienia na butelce i od dzisiaj probuje go zsdtosowac u nas a to dlatego ze tam jest do poludnia jedzonko lyzeczkowe a pozniej mleko i moze w ten sposób tymkowi latwiej bedzie zjesc obiadek, deserek, co sadzisz o tym harmonogramie ???? Aaa i tam nie ma kaszki wogole....od dzis probujemy nie powiem zeby byko latwo bo tak z dnia na dzien sie przestawić. ... no sle w koncu musze sie za to konkretnie wziasc zeby mial swoj dzien rozplanowany jako tako troche to pewnie zajmie...najgorzej jak bedzie spal w takich godzinach....a tak jak do tej pory obiadek pomiedzy mleko poniedzy kaszka z odstępami to ciezkk bylo jakos no nic będziemy probowac

No i zjadl z wielką bieda pol sloiczka obiadku i deserku....
Ale od nowa jakby musze obserwowac bo kilka dni nie jadl obiadku a teraz dalam mu czysta marchewke zeby zobaczyc czy mu szkodzi

• Mamusie
Latka wg mnie te "Lyżeczkowe" rzeczy są do południa po to żeby w razie jakiejś alergii nie mieć problemów w nocy tylko popołudniu. Ja to dostosuję do godzin spania dziecka. Nie będę przecież specjalnie Małej budzić żeby jedzenie dać. Dziś to wygląda tak:
6:00 pobudka, cyc i woda do picia - próbujemy się przekonać do niekapka a z cyca jakoś nie ciągnęła specjalnie.
9:00 sen
10:00 kaszka 130ml
11:20 sen (spacer)
12:30 zupka (ziemniak+marchew+pietruszka+cukinia) 130ml
14:30 sen

No i jeszcze śpi i jak wstanie to koło 16:00 dostanie deserek: albo samo jabłuszko albo z jagodami.
Później planuje jej dać o 19:00 mleczko albo kaszkę i 21:00 mleczko.
Po obiedzie odciągałam mleko bo już bolały mnie piersi a ona popije 3-4 łyki i wścieka sie że to wymaga wysiłku no i odciagnełam 170ml ! 🤪

• Mamusie
Wszystkiego naj dla Szymonka i Gabrysi 😘 😘 😘

Latka przesyłka dzisiaj doszła 🤪 Ale jestem zadowolona, wszystko jest śliczne a ta sukieneczka ładniejsza, niż na zdjęciach 😁 Baaaaaaaaaaaaaaardzo ci dziękuję, jeszcze raz i czekam, kiedy będę mogła się odwdzięczyć 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘
Jak mi się uda Majkę w coś dzisiaj ubrać to wkleję fotkę 😁

A co tego schematu żywienia to mi akurat on nie pasuje, ale cóż, każde dziecko jest inne.

" 5 MIESIĄC ŻYCIA 4 posiłki mleczne po ok 180 ml + zupka przecier jarzynowy + owoce (jabłko lub sok)

6.00 180 ml mieszanki

9.30 skrobane jabłko lub sok (docelowo 50-100 g)

13.00 poczatkowo jarzynka, docelowo zupka-przecier jarzynowy (docelowo do 180 ml)

16.00 180 ml mieszanki

20.00 180 ml mieszanki

24.00 180 ml mieszanki"

Po godz.13 jest ok ale np. jak moja zjadła by o 6 mleczko (nawet tak dużą porcję) to i tak nie wytrzymałaby do kolejnego karmienia o 13 na samym jabłku lub soczku 😮 To jest 7 godzin 😮

A ja w końcu kupiłam bluzkę..... po namowie córki (starszej rzecz jasna haha) stanęło na kolorze beżowym 😁 A miętową powiedziała mogę jej kupić 😁
Majka podczas trzeciej drzemki.

• Mamusie
Agn, ciesze sie bardzo, czyli szla tydzien 🙂)) jakos. Tez sadze, ze rzeczy ladniejsze na zywo, za płaszczykiem zagladalam w sob w innym sklepie ale nie ma. To czekam na fotki; *

A bluzkami bedziecie sie wymieniac podjrzewam ze dwie S 😁

Aaa i jeszcze ...jesli kolejne mleko jest od 6mc czyli skonczonego ☺️??

• Mamusie
Latka w tym jadłospisie chodzi o posiłki mleczne. Czyli jak zje rano i wieczór kaszke to juz 2 mleczne są.
Tak, po 6. miesiącu.

agn też tak myśle że tyle godzin na deserku to za dużo dlatego ja w to miejsce wstawiłam kaszke a deserek po obiadku.

Teraz właśnie zjadła 45ml (z porcji 100ml) jabłuszka do którego dołożyłam 5 porzeczek czarnych. Popiła troche wodą, troche cycem i jest ok 🙂

• Mamusie
Latka żadne pytania młodej mamy nie są śmieszne ani błahe 🙂 Lepiej pytać niż zrobić krzywdę dziecku niewiedzą prawda? 😉 Poza tym zalecenia dot. żywienia i pielęgnacji niemowląt zmieniają sie z predkością światła 😜
Ja właśnie śmieję się z mojej Kruszki bo miała zabawkę za daleko i nie wiedziała jak po nią sięgnąć. Zaczęłą się obracać dookoła na brzuszku i jej się udało zbliżyć hihihi

• Mamusie
dziewczyny od czego najlepiej zacząć rozszerzanie diety?
chyba najpierw może od jakiejś kaszki,co?
a po kilku dniach wprowadzić owoc albo warzywo, jak sądzicie?

bo moja to tylko cycowa jest na razie, ale zamierzam właśnie zacząć jest coś dawać więcej bo kończy dziś 5 m-cy

• Mamusie
za nami ciężki dzień, w miarę możliwości jeździłam do M żeby nie był sam... wracałam po godzinie zajmowałam się Szymonem i tak na zmianę (szpital jest 15km od mojego domu więc nie jest tak tragicznie więc sobie dzisiaj pojeździłam za wszystkie czasy), jestem zamęczona a czeka mnie jeszcze kąpiel małego, karmienie i usypianie. A jutro rano na 6:30 usg brzuszka na szczęście jadę z mamą i później odstawiam ich do domu i jadę do M, żeby nie był sam w tym decydującym dniu.
Jestem na 4 kawach i serce zaraz mi wyskoczy! z tego wszystkiego zorientowałam się że dzisiaj jestem na 2 bułkach i zupce chińskiej 😮
... a jutro rano decyzja ostateczna czy amputacja czy nie...
aaaaa i zadzwoniłam do znachora (poleciła mi siostra) który leczy pijawkami... i jak szpital zadecyduje o amputacji mamy do niego dzwonić i ma szybko przyjechać żeby obczaić czy da się coś zrobić...

ahh... fatum fatum...

dzisiaj mój Szymek prawie nic nie zjadł 😮 w sumie chyba z 120ml mleczka i 100ml kaszki , kilka chrupek no i pół deserku... może w nocy nadrobi, oby...

padam na twarz... idę zająć się synem, później sobą i jak będę na siłach to troszkę was spróbuje nadrobić, bo mam mega zaległości (wybaczcie) ;/

• Mamusie
Hej dziewczyny 🙂 dopiero mam chwile, zeby do Was zajrzec, ale niestety nie nadrobie wszystkich Waszych dzisiejszych wpisow, bo strasznie ich duzo 😁
Sto latek dla Gabi i Szymonka 😘 😘 😘

Iza bardzo Ci wspolczuje tego Twojego pecha, jak nie jedno to drugie...biedny M 😞 😞 😞

Ja na razie karmie Ule tak, ze rano dostaje cyca, pozniej caly czas cyc na zmiane z soczkiem z niekapka, ok godz. 13 jabluszko pomieszane z marchewka i pozniej caly czas cyc i w miedzyczasie soczek...czekam az sie marchewka przyjmie i zaczne wprowadzac ok 9 rano kaszke bezglutenowa z nestle zamiast jednego karmienia...