Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witam się 🙂
U nas pogoda do kitu 😞 Od 8 rano wieje, pada, pochmurno. A na popołudnie zapowiadają burze 🤢 Młoda od 8 poszła w kimę a ja ogarnęłam chałupę 🙂
Coś mi się wydaje, że dziś się kisimy w domu. Dobrze, że chociaż ciepło, bo na termomentrze pokazuje 17 stopni, więc okna mam pootwierane.

Karolka, moja jak w nocy stękała i często się budziła to okazało się, że jej po prostu było zimno. Któregoś dnia nie rozszczelniłam okna, bo zapomniałam, a ona przespała całą noc 😁 Okazało się, że po prostu przesadzałam z wychładzaniem pokoju.
Moja generalnie też ostatnio marudzi jeśli chodzi o picie. Tylko na spacerku jest w stanie wypić trochę herbatki, a tak to wystarcza jej cyc.

Doti, ale cudnie Laurka wygląda 🙂 Jak mała księżniczka 🙂 Ja bym kupiła do tej sukienki jakiś kapelusik z trochę większym rondem. Ostatnio stwierdziłam, że wszystkie dziewczynki w takich kapelusikach wyglądają przesłodko 😁 Mojej w H&M ostatnio dwa takie kupiłam - wiązane pod szyją, materiałowe, z większym rondem, haftowane w takie malutkie kwiatuszki. W smyku widziałam też fajne kapelutki 🙂

Isa, super, że jesteś zadowolona z pracy 🙂 Powodzenia! 😘

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
dobry 😉

u nas dziś zapowiadają 24 stopnie, już jest 18 🙂 mały na drzemce, a noc kolejna znów tragiczna... budzi się z płaczem co 15-20min... i cyca nie chce... ni nic... smaruję dziąsła dentinoxem, wczoraj dostał też nurofen... przechodzi na chwilę... ani ja nie śpię ani maluch... żeby chociaż w dzień pospał, to wczoraj np. zaliczył jedną drzemkę, dopiero po 16 i spał niespełna godzinę 😞 apetyt słaby, stawiam na te górne zęby, bo dziąsła rozpulchnione dość mocno, ale i na dole prawa dwójka chyba się przebija :/ nie wiem, jak go dziś na spacer ubrać, kurtka chyba odpada, co? 😮

Karola, Tym w zasadzie nie pije nic poza mlekiem a i tego coraz mniej... czasem daję mu wodę do popicia po stałych posiłkach, kaszka, obiadek czy deserek , ale tej wody wypija w ciągu dnia ok. 50ml puki widzę, że dość dużo sika, to się nie martwię 😉 w końcu i kaszka jest na wodzie i w obiadku jest woda i w deserkach owocowych też 😉

padam na ryj, a jeszcze dziś pakowanie mnie czeka... muszę chyba cały dom spakować 😜 a małemu, to chyba całą garderobę, hehe....

• Mamusie
Inirtam, ostatnio jak wyjechaliśmy tylko na weekend, to Małej chyba całą szafę zapakowałam 😁 Nie wiedziałam, czego będę potrzebować 🙃 Nie wiem jak ja ją zapakuję jak pojedziemy na dłuższy urlop 😁

A ja pochwalę moje dziecię 😉 :

"Yupi! 😁 Udało się, tylko zdaje się, że lewa noga mi utknęła 😜 "

"Mój wielki debiut w brodziku 😁"

Młoda dalej śpi, więc ja zabieram się za prasowanie.
Chyba coś się u nas przejaśnia... 🙂 Może jednak jakiś spacerek będzie 🙂

• Mamusie
ale świetna żaba!! 🤪 🤪 🤪 co to? skąd to? ile kosztuje? 😜 😉

no ja pakowanie na weekend już opanowałam, bo w zasadzie co tydzień wyjeżdżam, ale tym razem "weekend" przeciąga się do 5 maja... w sumie na koniec świata nie jadę, więc sobie myslę, że wrazie potrzeby można przyjechać i zabrać, co trzeba 🙂

• Mamusie
Inirtam, to jest coś takiego http://allegro.pl/smoby-interaktywne-krzeselko-do-kapieli-zabka-ziel-i3191313049.html
Ja to zamówiłam za punkty w Payback, więc miałam za darmo 😁 A Natalka oszalała na punkcie tego krzesełka 😁 Najpierw ją w brodziku wykąpię, umyję włosy a potem zostawiam, żeby się trochę pobawiła w tym siedzisku. Dolewam tylko od czasu do czasu ciepłej wody 🙂

• Mamusie
Hej .
U nas noc rewelacja o 0 i 5 cyc, wiec jestem wyspana 🙂
Wiki je tylko cyca w nocy ,a w dzien idzie do mnie ,żeby ja wziasc na rece i ciagnie za bluzke ,domagajac sie cyca . Więc jestem spokojna i wiem ,ze jak chce jej sie pic to sama zawoła 😉 A tak się o to martwiłam.
Dzisiaj pogoda ładna więc może spacerek ,a jak nie to zostaje nam balkon.
Bo te głąby jeszcze nie położyły tego polbruku pod klatką i jest mega syf i piasek . 😠

• Mamusie
Witam się 🙂 wczoraj nie miałam jak zajrzeć bo było tak pięknie że byliśmy kilka razy na spacerze.
Sandros gratki dla Titi! A do babci życzę dużo cierpliwością 🙂trzymam kciuki za mieszkanie, a nawet jak przepisze siostrze, to chyba siostra się zwami rozliczy więc warto !
Buziaki dla Tymka z okazji wczorajszej miesięcznicy!!!
Efek dla Ciebie też buziaki na pocieszenie!!
Deira super że teść się sprawdza. A mała będzie głównie z nim czy z tesciowa też?buziaki dla was:* Natalcia jaka słodka truskaweczka :* Super to siedzisko do wanny 😉
Kasiu a jak twoja tesciowa radzi sobię z małą? I jak małej pietka?
Karolka super ten Twój żłobek 🙂 a duzo jest dzieci w grupie?? Dzięki Tobie i Ulci zupełnie zmieniło się moje podejście do żłobków. Nawet ostatnio myślałam o takim dla Krzysia 🙃 tylko że on taki beksa-lala jak widzi dzieci 🙃
Doti sukienka super. A Lusia jaką już opalona!
Iza super że w pracy wszystko Ci pasuje. Oby tak dalej!! A Szymus biedny z ta gorączka oby szybko minęła!

• Mamusie
a zapomniałam o najważniejszym.
Byliśmy zważyć królewicza i w dwa mięsiące przybrał 320gram. Spadł już poniżej 25centyla. Oczywiście powód jest oczywisty- on nie chce jeść:/ wczoraj pierwszy raz w życiu wypił 30ml herbatki przez cały dzień- a był skwar!
Nie wiem co mam mu podawać. Cyca w większość dni w ogóle nie bierze. Dwa dni temu miał dzień że chciał tylko cyca- a tam pustki 🤢
W Uk mówią że super ma wagę i super przybiera... 🤢
Wiem że wiele razy pisałyście rozpiskę dań waszych bobasów- ale czy mogłybyście raz jeszcze napisać co, kiedy i w jakich ilościach jedzą wasze maluchy?!

• Mamusie
Marylu to zlobek prywatny, wiec jest w nim max 17-cioro dzieci. Są 4 panie w wieku do 30 lat, wiec maja duzo energii i zapalu. Jedna pani jest na macierzynskim. jak jest mniej dzieci to przychodza na zmiany sobie, ale z Ula zawsze ktoras jest 🙂 Duzo z tych dzieci przychodzi tylko 2-3 razy w tyg na kilka godzin, tak wiec rzadko sie zdarza, ze jest cala grupa na raz 🙂 Ula tez byla beksa jak obcych widziala, a teraz po tych 3 tyg chodzenia tam to zupelnie inne dziecko, usmiechnieta, rozgadana, ciekawska 🙂 nawet krzyki i placze innych dzieci jej juz nie przeszkadzaja, choc na poczatku panie mi mowily, ze jest zestresowana halasem, teraz to juz ja to nie rusza 🙂 wczoraj 'ciocie' mowily, ze moge byc z niej dumna, bo w ogole z nia problemow nie ma 🙂 no i fajnie, ze codziennie karteczki dostaje z info co o której mała robila 🙂

• Mamusie
Marylu u nas jest tak:
6.30 byl cyc, ale zamieniam go na 30 ml mm z 3 ciasteczkami rozdrobnionymi z hippa
8.30-9 150 ml kaszki mleczko-ryzowej
12.30-13 maly sloiczek obiadku
15 sloiczek deserku
17.30 byly cyce, ale ze nic z nich prawie nie leci to jest pol duzego sloiczka (tak jakos z 80 ml) deserku owocowo-jogurtowego
19 230 ml kaszki
i to tyle, oczywiscie w miedzyczasie soczek z niekapka, ale to nie wiem ile, bo pije w zlobku... 🙂

• Mamusie
hej mamuski, jestem niewyspana, mala spala z nami, co chwile sie wiercila, kopala mnie i tak sie przekrecila ze jej stopy mialam chwilami w buzi 😁 plakala z 2-3 razy o picie i dalam jej herbatki i wypila polowe butli 150ml spragniona ale sie nie dziwie jak tak goraco bylo no i daje na lezaco, na spiocha bo ona placze i spi czasem otworzy oko wtedy wciskam butle i tak sobie spi i pije, nigdy sie nie zachlysnela 🤔

wlasnie ma drzemke, a my dzis bedziemy siedziec w domu bo jak na zlosc gdy M ma wolne to pada na maxa 😠 a jak jest w pracy to goraco i cale dnie spedzam sama z mala na dworze . 🤢
chcialam ja dzis zwazyc ale w taki deszcz nigdzie nie ide 🤢

w ogole to przez te gorace dni , gdy siedzialysmy w ogrodku na kocyku i znosilam tysiace zabawek a mala niczym nie byla zainteresowana procz trawa to wymyslilam ze kupie jej maly basenik i pileczki, basen juz kupilam i wczoraj wieczorem bylismy w supermarkecie i dokupilam pileczki 100 pilek, bedzie miala zabawe 😁 a gdy przyjdzie lato to bedzie mogla plywac 😁

no i uparlam sie wczoraj w supermarkecie ze znajde jakies chrupki dla dzieci, cos w stylu naszych kukurydzianych flipsow badz biszkoptow, i znalazlam takie kukurydziane krazki i Naishy posmakowaly 🙃 i druga rzecz jaka znalazlam to wafle ryzowe o smaku jablkowym od 7mc..gdy to zobaczylam to pierw zdziwienie ze wafle ryzowe od 7mc 😮 ale wzielam je i dalam dzis Naishy a ona sie nimi wrecz zajadala 😁 wiec mamy kolejne przekaski , jedno co mnie zdziwilo wczoraj w tej play group ze gdy przyszedl czas przekasek dla maluchow panie daly w miseczkach : pokrojone banany, winogrona, wafle ryzowe i takie paluszki grube (bread stick) oczywiscie ja mialam swoje biszkopty i jej dalam bo stwierdzilam ze predzej odgryzie kawalek i stanie jej w przelyku niz to normalnie zje, ale angolki w ogole sie tym nie przejmowaly i dawaly take kawalki dzieciom 🤢

Deira swietne te krzeselko-zabka, my mamy te zwykle krzeselko do kapieli, kupilam je kilka dni temu i wsadzam ja tam, pierw tak jak napisalas myje wloski a potem wsadzam i pozwalam sie pobawic ale ona wyglada na wystraszona , chyba sie boi ze moze poleci do tylu, dlatego poki co robimy krotkie kapiele w krzeselku 😉

• Mamusie
Karolka, to ja widzę, że cyca już wogóle Ulcia nie dostaje?

Marylu, u nas dzień wygląda tak:
5.30 cyc.
7.00 cyc
9.00-10.00 150 ml kaszki/kleiku
pomiędzy 10 a 13 jak zgłodnieje dostaje trochę herbatki
13.00-14.00 140-160 ml obiadku
16.00-17.00 cyc
19.00-19.30 150 ml kaszki/kleiku
23.00 "szybki" cyc na śpiocha 🙂
Cyca Nata ciągnie już teraz przez 5-7 minut i to jednego na jedno karmienie, ale wydaje się, że jej to starcza. I przez ostatni miesiąc przybrała 230 g, ale pediatra wczoraj nie widział nic w tym niepokojącego.

Spadamy na spacer, bo deszcz przestał padać, więc chcemy zdążyć przed tymi zapowiadanymi burzami 🙂

• Mamusie
Deira staram sie jej dawac cyca po zlobku i rano, ale tak tam malo leci, ze Ula tylko sie denerwuje i konczy sie na innym jedzonku 🤨 poza tym co wezmie cyca to dalej mi brodawki 'rwie', tak wiec ja az sie stresuje jak ja przystawiam, to juz sie z 2 tyg ciagnie, co mi sie podgoi to na nowo sie rana robi...dlatego tez mam tak malo pokarmu...

• Mamusie
Dzień Dobry 🙂
U fryzjera siedziałam wczoraj jak za karę 😞 Ale jak wróciłam Wojtek był uhahany, najedzony, przewinięty i zadowolony. Chyba nawet nie skumał, ze tyle czasu był beze mnie.... Z jednej strony super, że jest taki odważny,a z drugiej jakoś żal... Nie dogodzisz 😁 Pani do opieki zaakceptowana, teraz czas do pracy. Obkupiłam się w nowe buty, ciuchy, włos zrobiony. Teraz gotuje mu i nam obiadki i mrożę, żeby było na początek w zapasie. Jeszcze nowe okulary muszę zrobić, bo te mi z nosa zlatują. I wsio...

Doti Laura w sukieneczce cudna 🙂 I jaki uśmiech 😁 Też Cię podziwiam, że tyle czasu w domku z dziećmi dajesz radę. Każdą mamę, która zostaje z dziećmi w domku podziwiam. Toż to charówka i poświęcenie nieprzeciętne...
Co do jogurtów to myślałam czy za jakiś czas nie dać Activi naturalnej pomieszanej z musem owocowym (dla smaku). Skład Activi jest prosty i bez zbędnych dodatków.

Isa trzymamy kciuki za nową pracę 🙂

Karolka smutne co piszesz, bo wygląda na to, ze za chwilę Ula skończy pić z piersi 😞 Jeśli się denerwuje, ze trzeba ciągnąć - nie ma nic bez pracy 😞 No i te poranione brodawki 🥴

Małgosiu faktycznie Tymcio ma dziwne zachcianki. Pewnie mu niedługo się smak ustabilizuje 🙂 No i najlepszego z okazji 7 miesięcy wczorajszych 🙂

Deira ale śliczna Natka 🙂

Marylu dzięki za całusa 🙂
Obecny nasz plan:
7 - cyc
ok. 9-10 - kaszka manna ok 200 ml gęsta + 2 łyżeczki musu owocowego dla smaku
12 obiadek 150-180 ml gotowany przeze mnie, dość gęsty + woda do picia
15 pół słoiczka deserku + 2-3 ciasteczka Hippa lub deserek z wodą rozrobiony, podany butelką, do tego czasem chrupki jak mu mało
17 MM ok 120 ml lub cyc
19.30 kaszka 200 ml gęsta + cyc po kąpieli przed samym snem
w nocy cyc i wciągu dnia woda jak marudzi

Przybiera jak marzenie, ale mój ma w genach duży wzrost... Może Wasz będzie po prostu drobny? A może zmień butelkę? Ktoś ostatnio pisał, ze po zmianie smoczka na bardziej miękki dziecko zaczęło ładnie pić?

• Mamusie
Kurde u mnie już 23 stopnie i piękne słońce. Tylko ten przeklęty wiatr 😞 Myślicie, ze body na długi rękaw, długie spodnie z grubszego materiału i czapka wiosenna wystarczą? Czy ubrać jeszcze jakąś bluzę? Bo cieplutko jest i wiatr też ciepły, tylko dość silny 😞

Karolka 7 miesięcy już karmisz, to wcale nie mało. A może jeszcze coś się Uli zmieni i wróci do cyca, a pokarm znów będzi 🙂 Nie poddawaj się 😉

• Mamusie
Ja tez nie umiem ubierac teraz Uli...ja jej dzis zalozylam body na ramiaczkach i na to bluzeczke, wiec pewnie tak bedzie do domu wracala...do tego rajtuzy i cienkie spodenki ma, ale jak bedzie az tak cieplo to chyba w samych rajtkach pojedzie 😉

Przystawiac to ja przystawiam codziennie, ale tak szczerze to marze, zeby w koncu mm zaczela pic i to z butli 😁 😁 ehhh chyba za duzo od niej wymagam 😜

• Mamusie
efek wejź bluzę najwyżej zdejmiecie 😉 ja zawsze w wózku mam coś extra dla małego do ubrania 😉 dla siebie tez:P

Dzieki za rozpiski! 😉 muszę jakoś Krzysia przekonać do jedzenia, bo on po 5 łyżeczkach kaszki jest pełen... na cały dzień 😞 strasznie mnie to stresuje 😞

karolka kontakt z dziecmi jest jednak bardzo ważny. Krzyś to taki odizolowany- tylko ze mną przebywa więc muszę coś zacząć myśleć o jakimś żłobku itp.
dzo to ja wczoraj kupiłam te same kukurydziane flipsy i te krążki ryżowe tylko o smaku jagodowym 😉 niestety mój wziął tego krążka odgryzł kawał i się zakrztusił. A o zjedzeniu tego ryżowego w ogóle nie ma mowy- on nie umie 😞 nawet jak mu biszkopcik rozmoczę w MM lub kaszce to nie potrafi zjeść- tylko ma odruch wymiotny:/ aha a te kukurydziane to wg mnie smakują prawie jak cheetosy
efek możliwe że mój będzie drobny. Nie przejmowałabym się brakiem przyrostu wagi gdyby on Jadl! można by wtedy sądzić że chodzi o przemianę materii itp. A on nic nie chce jeść, ani pić. Picie podaję w 3 różnych rodzajach niekapkach i w różnych butelkach i mam chyba z 3 różne smoki z przepływami. Tak tu wam marudze bo mnie to najzwyczajniej w świecie wykańcza 😞 jak dziecko nie chce jeść to na prawdę jest męczące i smutne 😞

• Mamusie
marylu , ja kupilam w Asda, te krazki kukurydziane firmy organix a wafle ryzowe jablkowe firmy asdy, balam sie jej to dac zeby sie przypadkiem nie zakrztusila ale ona to tak szybko jadla i krzyczala o nastepne, to samo z waflami ryzowymi odgryzala kawaleczki male i sobie ciumkala, a ja serce w gardle zeby przypadkiem nic sie jej nie stalo, wczoraj w play group dalam jej te paluszki bread stick , i odgryzala polowe i byla bliska zakrztuszeniu odrazu go zabralam a angolki siedzialy i nie zwracaly uwagi na to czy dziecko sie zakrztusi czy nie, np. polowa winogrona 😮
co do biszkoptow to Naisha je zjadla w mgnieniu oka, nie wiem jak ona to robi 😁

• Mamusie
Marylu ja sie nie dziwie, ze sie tym martwisz, ja to zestresowana jestem co rano jak Ula cyca nie chce i tylko troszke tego ciastka z mm zje, bo martwie sie ze do 8.30- 9 nic nie dostanie, a co dopiero caly dzien 🤔 kurcze nie wiem co moznaby na to poradzic 😮 najwazniejsze, ze Krzys cos tam przybiera...
Mojego szwagra siostra w maju urodzila coreczke i mala jest mniejsza od mojej Uli, bo tez nic nie chce jesc 😮 w Irlandii, gdzie mieszkaja, lekarze mowili ze wszystko ok, a ona sie stresowala i jak przyleciala do Polski to poszla prywatnie badania porobic, wydala 1600 zl 🤢, i niby wyszlo, ze mala jakas bakterie ma, dla organizmu niegrozna, ale to prawdopodobnie ona powoduje brak apetytu...tylko, ze nie pamietam co to za bakteria byla 🤨

• Mamusie
dzo no to te same kukurydziane mam, a ryżowe mam firmy tez organix. Ale wszystko sama zjadam bo mały najwyrażniej nie gotowy... Angolki to wszystko mają w nosie. Wczoraj w przychodni jedna postawiła dziecko w samym body i na boso na ziemie i chodziło między ludźmi, do smietika zaglądało. Dziewczynka pół twarzy miała w żółto zielonych smarkach i tak trochę raczkowała a trochę stawała.
Udanego spacerku!
Karolka Ciekawe jakie to badania, znów kolejny pobyt w polsce spędzimy na wizytach lekarskich. Ale co zrobić 🙂

Nigdy nie wstawiałam żadnego filmiku z Krzysiem więc teraz wrzucam króciutki! http://youtu.be/IjTB4djXyJA