Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dzień dobry 🙂
U nas nocka super. Dobrze, że mu to odparzenie chociaż w nocy nie przeszkadza. Nawet jeszcze Młody dosypia 🙂 W końcu nie ma to jak spać w łóżku rodziców 😉
Czopki są fajne, bo szybko działają, ale nie można za często ich podawać, bo się jelita rozleniwią. Tak ciągle powtarza moja pani pediatra 🙂
My choinkę chyba po niedzieli ubierzemy. U nas jest tradycyjna dekoracja - wszystkie kolory i kształty bombek jakie są w piwnicy 😁

• Mamusie
A my żywą choinkę będziemy mieli. Ja szczerze mówiąc wolałabym sztuczną, bo jest bardziej kształtna a żywe to takie jakieś dziwne czasami. A jak chce się naprawdę piękną żywą to trzeba dać sporo ponad 200zł.... i to tylko na kilka tygodni 🥴 No ale jak się mężulek uprze to nie ma mocnych... Ja uparty koziorożec, On uparty skorpion aż się boję jaki charakterek będzie miała ta nasza mała waga 😜

Właśnie szok przeżyłam przed chwilką !!! Wracam z toalety a Zuzka śpi na boku 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 a zostawiłam ją na pleckach !!!

• Mamusie
Nacudja ja w tym roku chcę jeszcze choinkę po swojemu pod kolor wyremontowanego salonu. Bo za kilka lat jak Zuza będzie większa to będą na choince wszystkie kolory świata 😁
Pamiętam jak brat stroił choinkę jak Jego młodsza córka miała może 3 latka. Pojechali na giełdę po ozdoby(Oleńka wybierała) i jak ubrali choinkę to się przerazili, były tam wszystkie kolory, wszystkie kształty bombek i to jeszcze 3/4 bombek na dole tam gdzie Olka sięgała 😜 Później ukratkiem przekładali bombki do góry ale mała cwaniara zapamiętała gdzie wisiały i kazała przekłądać 😁 Więc ja jeszcze ten rok i następny chcę mieć dwukolorową choinkę a później niech się dzieje co chce 😁

• Mamusie
Ja odkąd pamiętam w naszym domu była zawsze sztuczna choinka we wszystkich kolorach i u mnie teraz też tak jest. Ale jak się wtedy światełka kolorowo odbijają 😉 Pewnie wszystko to kwestia przyzwyczajenia 🙂

A mam pytanie czy dziecko za każdym razem musi odbić? Bo ja go czasem noszę i noszę a on nic 🙂

• Mamusie
Nacudja napisał(a):
Ja odkąd pamiętam w naszym domu była zawsze sztuczna choinka we wszystkich kolorach i u mnie teraz też tak jest. Ale jak się wtedy światełka kolorowo odbijają 😉 Pewnie wszystko to kwestia przyzwyczajenia 🙂

A mam pytanie czy dziecko za każdym razem musi odbić? Bo ja go czasem noszę i noszę a on nic 🙂

U mnie w domu rodzinnym też zawsze była kolorowa choinka 😆 I to faktycznie ma swój urok. Ale tak jak pisałam do tego wrócę za ok 3 lata 😜

Teoretycznie piszą wszędzie, że dziecku powinno odbić się 3 razy po jedzeniu ale Zuzi ani razu to się jeszcze nie udało, czasami 2 razy ale przeważnie raz.
Czasem jak noszę Zuzankę przez 10 czy nawet 15 minut i Jej się nie chce odbić to Ją odkładam na chwilkę (dosłownie 2 lub 3 minutki) i znowu biorę na ręce i wtedy się zawsze odbija 🙂

• Mamusie
danusia1985 napisał(a):
dziewczyny- jak usypiacie Wasze Maluszki? przyszlo mi do glowy, ze moze ona nie spi przeze mnie- moze cos robie zle,,,, 🤢

Danusia ja akurat odkładam Zuzę do łóżeczka jak jest śpiąca i po chwili sama zasypia. Czasami podczas karmienia zasypia albo u tatusia na rączkach jak leży "na żabę" 🙂 Ale ja nie muszę Jej bujać czy nosić żeby usnęła więc niewiele Ci poradzę. Moja bratowa jak uczyła usypiania w łóżeczku to odkładała małą i delikatnie głaskała po główce, żeby dziecko czuło, że ktoś jest przy nim, to może tak spróbuj 🙂

• Mamusie
Ja usypiam, ale tylko wieczorem po kąpieli. Najczęściej bujamy się w rytmie śpiewanej kołysanki albo jest bujany w bujaczku. Lubi też u taty na rączkach, bo tata ma duże dłonie i buja go jakby był w kołysce - tak jakoś w drugą stronę niż ja 🙂 Widocznie ogólnie lubi jak mu się głowa trzęsie 😉 Zasypianie w łóżeczku nie działa, chyba że jest najpierw wybujany 🙂 A zasypianie przy cycu to działa tylko w nocy.

• Mamusie
Hej dziewczyny 🙂
My dziś mieliśmy trochę wariacki dzień. Mała dziś praktycznie wogóle nie spała. Ciągle gadała, śmiała się, piszczała a od czasu do czasu chyba z nudów popłakiwała i robiła się marudna. Ale snu to było łącznie może 15 minut przez cały dzień.
A to chyba dlatego, że po kilku dniach w końcu walnęła dwie kupy z samego rana 🙂 Od razu lżej na jelitach, więc i spać się jej nie chciało 😁
Byłyśmy też na spacerku. Nad morzem prawie -10, więc dupska nam przemarzły, ale fajnie było, bo słoneczko ładnie świeciło 🙂
No i muszę się pochwalić - dziś Natalka kilka razy przekulała się z brzuszka na plecki 🤪
Ale była tym chyba tak zaskoczona, że za każdym razem zaczynała płakać 😉

A co do choinki, to od zawsze mieliśmy tylko sztuczną. I wcale mi to nie przeszkadza, bo w domu i tak pachnie choinką, bo kupujemy gałązki i wkładamy je do wazonu 🙂 A co do wystroju choinki, to u nas też jest jeden wielki mix kolorów, bo mam wiele bombek i ozdób jeszcze z czasów mojego dzieciństwa, do których mam wielki sentyment 🙂 Zresztą takie wielokolorowe są jakieś takie weselsze niż te zdobione pod jeden kolor.

Danusiu, ja mojej nie usypiam. Wprowadziliśmy jakiś czas temu system, że w dzień Mała przebywa w łóżeczku turystycznym w innym pokoju niż sypialnia. A wieczorem przenosimy ją do sypialni, tam jest kąpana, karmiona i kładę ją do jej normalnego łóżka, przygaszam światło i w zasadzie Nata od razu zaczyna podsypiać.

Aniu, ja też Twojego avatarka nie widzę.

Ja się zwijam, bo muszę się ogarnąć przed snem. Buziaczki i dobrej nocy 😘