Skocz do zawartości

Ciazowki w UK :) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• nusia27

1457

• MonisiaD

2339

• gosiaa21

1542

• MajaCh

1981

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
MajaCh napisał(a):
mi to midwife mowila,zeby dziecka na poczatku niczym nie smarowac, bo wszystko ma chemie, a taka skorka nieprzyzwyczajona........ale moje to bedzie polskie dziecko nie angielskie wiec bede robic po swojemu:P
Gosia a dajesz Vanesce vit D?

nie bo niby ma w mleku, ale kropelki mam..

• Mamusia
a no i jeszcze jedno (to sie nazywa skleroza;p) monisia ja do Ciebie 😜 mozesz mi jeszcze raz podac wszystkie leki jakie masz dla Julki i n aco bo ja to nieobeznana w tym jestem co moge i jak sie nazywa a jak ja kiedys cos zlapie to ja bede w czarnej du... 🤢 🤪

• Mamusia
A ja mialam gotowac,a pogralam sobie z mezem a co 😁 😁 Gosiu a wiec tak:
-Na podwyzszona temperature mam albo ibuprom,albo paracetamol w czopkach i paracetamol w syropie
-na przeziebienie poza powyzszymi jeszcze polski Cebilon-czyli witamina c
-na stany niepokoju-Viburkol czopki-bardzo przydatne przy zabkowaniu
-na zabkowanie calgel,viburcol i taki proszek do wsypywania do buzi,jutro sprawdze nazwe
-na problemy z brzusiem typu wzdecia czy brak kupki-espumisan
-jesli bylo by zatrucie pokarmowe-probiotyki np lacid,badz lactobactil
-na katar do smarowania pod nosem-masc majerankowa
-do czyszczenia noska-frida(aspirator) i hipomer-sol morska w sprayu
Nie wiem,czy o czyms nie zapomnialam.Jutro sprawdze apteczke,i jesli cos opuscilam,to dopisze.A co do mleczka,to nam tez na tydzien starcza.Lece pod prysznic,bo sie cala spocilam przy skakaniu.A ta mala diablica jeszcze nie spi 😁

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
A ja mialam gotowac,a pogralam sobie z mezem a co 😁 😁 Gosiu a wiec tak:
-Na podwyzszona temperature mam albo ibuprom,albo paracetamol w czopkach i paracetamol w syropie
-na przeziebienie poza powyzszymi jeszcze polski Cebilon-czyli witamina c
-na stany niepokoju-Viburkol czopki-bardzo przydatne przy zabkowaniu
-na zabkowanie calgel,viburcol i taki proszek do wsypywania do buzi,jutro sprawdze nazwe
-na problemy z brzusiem typu wzdecia czy brak kupki-espumisan
-jesli bylo by zatrucie pokarmowe-probiotyki np lacid,badz lactobactil
-na katar do smarowania pod nosem-masc majerankowa
-do czyszczenia noska-frida(aspirator) i hipomer-sol morska w sprayu
Nie wiem,czy o czyms nie zapomnialam.Jutro sprawdze apteczke,i jesli cos opuscilam,to dopisze.A co do mleczka,to nam tez na tydzien starcza.Lece pod prysznic,bo sie cala spocilam przy skakaniu.A ta mala diablica jeszcze nie spi 😁

o az tyle? 🤪 jutro spisze i w poniedzialek ide na zakupy 😜
a Ty to normlanie tak leglnie kupilas w anglii czy cs masz na recepte?

• Mamusia
W Polsce wszystko kupowalam 😉
A co do koszulek,to z samym zdjeciem zamawialam z tej strony,z reszta widzialyscie ja 🙂
http://www.vistaprint.co.uk/t-shirtflipbook.aspx?dr=1&rd=2&GP=6%2f10%2f2011+5%3a19%3a40+PM&GPS=1571189526&GNF=1&GPLSID=
A jesli chcesz z napisem to idz do snapfisha,albo bootsa badz czegos innego,co robi photogift.Ja Piotrkowi zrobilam na walentynki kubek z nami i napisem,ze go kocham.Dobra,teraz juz napewno ide sie kapac

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
nusia wybacz, ale ogladalam na fb Twojej tesciowej zdjecia z wesela 😜 ja juz tak mam ze wszytsko wszedzie znajde monisia cos o tym wie 😜 no i ... Panna młoda wygladala slicznie i ta rozowa limuzynaaaa 🤪 i bardzopodobalo mi sie zdjecie marylki usmiechnietej na kolanach (chyba) dziadka :p jeszcze raz przepraszam 😜

przestan, po to ta sa te zdjecia. jakby nie chciala by ktos obcy je ogladal, to by profil miala "tylko dla znajomych" 😜

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
A co do koszulek,to z samym zdjeciem zamawialam z tej strony,z reszta widzialyscie ja 🙂
http://www.vistaprint.co.uk/t-shirtflipbook.aspx?dr=1&rd=2&GP=6%2f10%2f2011+5%3a19%3a40+PM&GPS=1571189526&GNF=1&GPLSID=
A jesli chcesz z napisem to idz do snapfisha,albo bootsa badz czegos innego,co robi photogift.Ja Piotrkowi zrobilam na walentynki kubek z nami i napisem,ze go kocham.Dobra,teraz juz napewno ide sie kapac

w polsce? o jaka lipa 😞

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
a moje dziecko godzine temu dostalo mleko bo ryczalo i spi 😮 wtedy za wczesnie bylo n akapiel, a teraz to kiedy ja ja wykape? 🤪 o 22 jak laskawie wstanie ehh

juz czas, zebys miala stala godzine kapania, dziecko lepiej sie czuje, jak ma swoj rytm dnia 🙂

• Mamusia
kaasiaak napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):
a moje dziecko godzine temu dostalo mleko bo ryczalo i spi 😮 wtedy za wczesnie bylo n akapiel, a teraz to kiedy ja ja wykape? 🤪 o 22 jak laskawie wstanie ehh

juz czas, zebys miala stala godzine kapania, dziecko lepiej sie czuje, jak ma swoj rytm dnia 🙂

przewaznie kape ja 19-20sta ale dzis to woalam dac jej mleko niz miala by mi arie zrobic w wanience zeby ja w polsce uslyszeli;-)

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
MonisiaD napisał(a):

w polsce? o jaka lipa 😞

nie dajmy sie zwariowac, tu tez sa lekarstwa, wystarczy isc do tesco, bootsa, lub gdziekolwiek, poczytac co na co i tyle 😉
nic nie kupowalam w polsce i doskonale sobie poradzilismy, tak wiec glowa do gory 🙂

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
kaasiaak napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):

przewaznie kape ja 19-20sta ale dzis to woalam dac jej mleko niz miala by mi arie zrobic w wanience zeby ja w polsce uslyszeli;-)

moja chocby nie wiem jak glodna byla, w wannie jest totalnie rozluzniona, usmiechnieta .... nie przestawiam jej nigdy, ona zaczyna juz marudzic kolo 18.30 tak sie przyzwyczaila, ze wtedy idzie sie kapac 🙂 zakladam na siebie recznik, a ona usmiech od ucha do ucha i czeka zeby ja rozbierac. o 19 dziecko juz spi w lozeczku do rana 🙂

• Mamusia
kaasiaak napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):
kaasiaak napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):

moja chocby nie wiem jak glodna byla, w wannie jest totalnie rozluzniona, usmiechnieta .... nie przestawiam jej nigdy, ona zaczyna juz marudzic kolo 18.30 tak sie przyzwyczaila, ze wtedy idzie sie kapac 🙂 zakladam na siebie recznik, a ona usmiech od ucha do ucha i czeka zeby ja rozbierac. o 19 dziecko juz spi w lozeczku do rana 🙂

moja w wanience tez jest spokojna przewaznie ale za to byloby gorzej po wyjeciu jej z wanienki 😞

• Mamusia
Doberek.Dziekuje slicznie za zyczeni.Ach te 18-te urodzinki 😁 😁 U nas noc tragiczna nie byla,ale meczyly ja dziaselka i rzucala sie o 11 i o 4,no a o 5 butla..A teraz wlasnie wstala i dostalam najpiekniejszy prezent urodzinowy-szczery,bezzebny usmieszek 😁 Kaasiaak pewnie,ze leki sa,ale te co ja mam sa juz sprawdzone,wiec po mo mam eksperymentowac i szukac?Z reszta tu i tak na wszystko jest paracetamol 😉Korona mi z glowy nie spadnie,jak raz do roku kupie cos w Polsce.Jedyne co mam stad,to paracetamol w syropie i leki na zabkowanie,bo nie sadzilam,ze nas tak szybko dopadnie 😉 😉

• Mamusia
ah , Monia 😁 stara dupo 😁!!!!!!!! jak juz bede mogla lyknac Twoje zdrowie to lykne 🙂 Zycze Ci,zeby ten dzien byl przecudowny i sloneczny 🙂

Gosia jest duzo polskich aptek internetowych jesli obawiasz sie angielskich lekow, jak takie drobiazgi zamawialam wlasnie z Panaceum E-apteka, polecam, 2 dni czekalam tylko na paczke ( hehe, nadal jest na poczcie, bo nie ma jej komu odebrac,poczta hen daleko a stary w pracy:P)

• Mamusia
ja z lekow tutejjszych polecam calpol pakowany w oddzielnych saszetkach. bardzo wygodne, bo uzywasz ile potrzebujesz i nie martwisz sie, ze po otwarciu musisz zuzyc w krotkim czasie, a jak nie to do wyrzucenia 🙂 dawalam kayce po szczepieniu i jak lapalo ja przeziebienie. mozna je juz dawac zdaje sie ze od 2giego miesiaca - pol saszetki 🙂
oczywiscie - alternatywa to e apteki polskie lub przywiesc sobie. mi glownie chodzilo o to, ze ludzie mieszkaja tutaj a wszystko woza z polski, jakby tu naprawde nic nie bylo. byc moze sie myle, ale to po prostu kwestia przestawienia sie, wziecia dystansu... ja tez kiedys takie zdanie mialam, ze wszystko, co z polski jest najlepsze, ale tu jest dokladnie to samo, tylko inaczej sie nazywa.
nie chcialabym, zebyscie mnie zle odebraly, ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi 😘

• Mamusia
kaasiaak to nie jest zupelnie tak jak mowisz,bo ja naprawde wszystko prawie angielskie uzywam,wiele zaczerpnelam z ich kuchni narodowej,ale jesli chodzi o leki dla dzieci to UK jest naprawde do tylu.Tu rzadzi paracetamol.Nie dostaniesz tu np viburcolu,chyba,ze maja cos takiego na recepte,ale GP i tak cie z paracetamolem odesle.Ze znalezieniem czopkow tez jest problem.A calpol to jest najzwyklejszy w swiecie paracetamol,tylko pod inna nazwa 😉Majeczko dziekuje za zyczenia.To ja dzis wypije twoje zdrowie,zeby ci porod szybko poszedl i Sylwii,zeby jej sie humorek poprawil i zeby juz nam nie poplakiwala 😁

• Mamusia
🙂
a odnosnie lekow to czesto juz mozna dostac co nieco w polskich sklepach, albo poprosic o sprowadzenie z polski, Kasia po czesci to prawda ,ze w uk znajdziesz,ale faktycznie trudno dostepne albo .....nie ma. Chocby taka glupia masc Tribiotic, jak zapytalam w aptece to baba oczy zrobila, wiele wiecej lekow jest tu na recepte,ktorej nie da sie wydusic ot tak, a w polsce sa dostepne bez.....
Ale to prawda, to tak jakby mieszkajac tu zaopatrywac sie tylko w polskich sklepach, spotykac tylko z Polakami itd, wiem o co Ci chodzi....znam mnostwo ludzi,ktorzy tak postepuja......ale to nie moja sprawa, kazdy ma swoj swiatek 😉