Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ola napisze jakie tematy mamy :
1 -rozpoczecie kursu, omowienie spraw organizacyjnych. Pokaz filmu od poczecie do narodzin
2- fizjologia ostatnich tyg ciazy. Prawidlowe odzywianie w czasie ciazy i karmienia piersia.
3-pierwszy, drugi.. okres porodu.znieczulenie w porodzeni , rola os. towarzyszacej.
4- fizjologia pologu, alternatywne metody opieki nad kobieta w okresie okoloporodowym. cwiczenia oddechowe, nauki masazu.
5- pielegnacja noworodka, prezentacja kapieli. karmienie piersia.
6-cwiczenia pozycji do pierwszego okresu porodu. stany przejsciowe noworodka.
7- wyklady i cwiczenia z okresu i pielegnacji malego dziecka cz.1
8- cz2.
9- przebieranie , przewijanie dziecka w praktyce. cwiczenia na lalkach. cwiczenia przygotowujace do parcia.
10- zakonczenie kursu, wydanie zaswioadczen

• Mamusia
nic mi sie nie chce 😞leze a kto za mnie sie wykąpie?
matylda nie rozluzniaj sie w tej wannie za bardzo
dostalam dzis troche ubranek dla synusia 🙂jakie to wszystko malusie 😮a
ja nie mam na nic ochoty do jedzenia ani nna te nalesniki ani na frytki czy placki wszystko mi dzis oscia w gardle staje prawie nic nie jadlam dzis ...nie moge jakos 😞

• Mamusia
kamikusia napisał(a):
1 -rozpoczecie kursu, omowienie spraw organizacyjnych. Pokaz filmu od poczecie do narodzin
2- fizjologia ostatnich tyg ciazy. Prawidlowe odzywianie w czasie ciazy i karmienia piersia.
3-pierwszy, drugi.. okres porodu.znieczulenie w porodzeni , rola os. towarzyszacej.
4- fizjologia pologu, alternatywne metody opieki nad kobieta w okresie okoloporodowym. cwiczenia oddechowe, nauki masazu.
8- cz2.
9- przebieranie , przewijanie dziecka w praktyce. cwiczenia na lalkach. cwiczenia przygotowujace do parcia.

to my mamy zupełnie coś innego hmm nie wiem dlaczego 🥴
1. rozpoczęcie kursu, przedstawienie prowadzących i grupy. idea szkoły rodzenia. Sprawy organizacyjne. Topografia szpitala, telefony. Jak spakowac się do szpitala, dokumenty. Mariola Skowera
2. Rozwój psychomotoryczny dziecka cz. I Ćwiczenia usprawniające dla kobiet w ciąży. techniki oddechowe (strój do ćwiczeń). Katarzyna Sempolska
cz. II
3. Fizjologia laktacji. Odżywianie w czasie karmienia piersią. Ocena noworodka w skali Apgar. Testy przesiewowe, szczepienia. Stany przejściowe noworodka. Małgorzata Damentka
4. Masaż - jak niwelować ból dotykiem, techniki łagodzenia bólu porodowego (strój do ćwiczeń) Paweł Mioduszewski
5. Pokaz kapieli. Pielegnacja noworodka. Warsztaty - rodzice uczą się ubierać, przewijać dzieci (przynieść ubranka dla dziecka) Małgorzata Damentka
6. Fizjologia ostatnich dni przed porodem. ocena ruchów dziecka, objawy powikłań w ciązy. Kiedy do szpitala i kiedy zaczyna się poród? Mariola Skowera
7. Fizjologia porodu, przygotowanie, początek I,II,III faza okresu porodu. Korzyści oraz sposoby analgezji. Poród aktywny, korzystne pozycje w czasie porodu, nauka parcia. Jak pomóc kobiecie w czasie porodu? ROla osoby wspierającej. Mariola Skowera
8. IV okres porodu, fizjologia i higiena połogu, baby blues. Co powinno nas niepokoić? Postępowanie po cięciu cesarskim. Marlena Cech
9. Zakończenie kursu. Podsumowanie. Wypisanie zaświadczeń. rejestracja urodzin. Zasady pomocy finansowej. Prawa kobiety ciężarnej, rodzącej, karmiącej. Mariola Skowera

Wydaje mi się że my mamy trochę więcej i lepszych rzeczy 😮

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
kamikusia napisał(a):
8- cz2.

to my mamy zupełnie coś innego hmm nie wiem dlaczego 🥴
1. rozpoczęcie kursu, przedstawienie prowadzących i grupy. idea szkoły rodzenia. Sprawy organizacyjne. Topografia szpitala, telefony. Jak spakowac się do szpitala, dokumenty. Mariola Skowera
2. Rozwój psychomotoryczny dziecka cz. I Ćwiczenia usprawniające dla kobiet w ciąży. techniki oddechowe (strój do ćwiczeń). Katarzyna Sempolska
cz. II
3. Fizjologia laktacji. Odżywianie w czasie karmienia piersią. Ocena noworodka w skali Apgar. Testy przesiewowe, szczepienia. Stany przejściowe noworodka. Małgorzata Damentka
4. Masaż - jak niwelować ból dotykiem, techniki łagodzenia bólu porodowego (strój do ćwiczeń) Paweł Mioduszewski
5. Pokaz kapieli. Pielegnacja noworodka. Warsztaty - rodzice uczą się ubierać, przewijać dzieci (przynieść ubranka dla dziecka) Małgorzata Damentka
6. Fizjologia ostatnich dni przed porodem. ocena ruchów dziecka, objawy powikłań w ciązy. Kiedy do szpitala i kiedy zaczyna się poród? Mariola Skowera
7. Fizjologia porodu, przygotowanie, początek I,II,III faza okresu porodu. Korzyści oraz sposoby analgezji. Poród aktywny, korzystne pozycje w czasie porodu, nauka parcia. Jak pomóc kobiecie w czasie porodu? ROla osoby wspierającej. Mariola Skowera
8. IV okres porodu, fizjologia i higiena połogu, baby blues. Co powinno nas niepokoić? Postępowanie po cięciu cesarskim. Marlena Cech
9. Zakończenie kursu. Podsumowanie. Wypisanie zaświadczeń. rejestracja urodzin. Zasady pomocy finansowej. Prawa kobiety ciężarnej, rodzącej, karmiącej. Mariola Skowera

Wydaje mi się że my mamy trochę więcej i lepszych rzeczy 😮[/quote
no tez mi sie tak wydaje. nie wiem czemu tak jest , a ta sama szkola rodzenia!

jestem na chwilkę musiałam z Leonkiem posiedzieć tylko teraz znowu muszę się kąpać 🤨
bidactwo wlazło mi jakoś na kolana i potrzebowało czułości
coś bym zjadła ale nie wiem co
oglądam jakiś film na TVN i tam była zabawna sytuacja Ola coś podobnego do WASZEJ F1
aaaaaaaaa 🤪 🤪 ja się nawet dziś smarowałam przeciw rozstępom cud jakiś 🤪

alexia_79 napisał(a):
To nie kąpałaś się jeszcze? 😮 Nie było Cię ponad godzinę, gdzie już prawie 2 i dalej brudna siedzisz? 🥴 ile mam czekac na Ciebie?

No wykąpałam się ale później "usiadł na mnie" LEON który się nie kąpał wiec chyba teraz pójdę pod prysznic jeszcze raz 😮
nie czekaj na mnie może ty do wanienki wskoczysz co????????
ja t nie wiem co będę robić
chyba jakaś herbatka na początek i lekarstwa a później to chyba już kołderka w każdym razie będę tu zaglądać

alexia_79 napisał(a):
ja oglądam Polsat więc też jeszcze z godzinkę będę 🙂

oki ja idę po kawę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tzn taką białą kawę bezkofeinową na mleku pychotka tylko długo to trzeba gotować , może wytrzymam i mam jeszcze rogalki które babuszka upiekła
może jeszcze zajrzę sie pożegnać przed nocką