Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
dzieki dziewczyny.,musze na stronkach poszukac co jest co i jak bede prasowała w przyszłym tygodniu ciuszki to sie podszkole.
a na żołądek nie mam pojecia co można w ciąży wziążć.może Cie dzidzius ugniata

• Mamusia
monia29 napisał(a):
Nika widzisz jak my tu ze sobą wszystkie zrzyte jesteśmy 🙂Jak się czujesz?
takie lekkie skurcze co 15 , 20mminut, bo sie umęczyłam by sie wydostac z tego gównianego hamaka ..
Rampersy to letni pajacyk z krotkimi rękawkami i krótkimi nogawkami

• Mamusia
No Nika, nie strasz ... Ja to się tylko bałam żebyś ty w domu nie zaczęła rodzić bo taka twarda jesteś. Ja jakbym miała te skurcze co 15 minut to nie leżałabym na hamaku 🙃 tylko na porodówce ☺️

Ja tez sie tak bardzo nie przejmuje tymi ciuszkami, ja pewnie bede dluzej niz wy w szpitalu bo nieraz nawet 5 dni po cesarce wiec wezme po 3 szt body, pajacyki, spodenki , 2 sweterki, jakby co to stary dowiezie 🙂

Nika, napisz jak te skurcze czujesz, to napinanie brzucha znam - bezbolesne ale skurcze ? nie mam pojecia ...

• Mamusia
Moje napinanie brzucha nie jest bezbolesne... 😞 Tzn. czasami może tak, ale zazwyczaj to czuję przy tym ból jakbym...powinna do WC iść 😮. Trwa to chwilę i znów robi się miękki.

O, nawet rampersy mam i też nie wiedziałam. Dla mnie to było "body ze spodenkami".

• Mamusia
Już dawno sobie zapisałam coby nie narobić sobie obciachu... 🙂 więc się dzielę:
Co do ciuszków:
- body - to taka koszulinka zapinana w kroku, przylegająca do ciała (jak strój gimnastyczny). Mogą być kopertowe (zapinane na napki albo na troczki, czyli takie tasiemko-sznureczki), wciągane przez głowę (wtedy albo na takie zakładki przy szyjce albo na napki), zapinane na całej długości (na napki).

- kaftanik - to koszulinka sięgająca dziecku do pasa, najczęściej zapinana na napki kopertowo, albo na troczki. Niewygodne to bardzo, bo się podwija, rozchyla i nie trzyma pieluchy.

- pajace - to strój całościowy, z rękawkami i nogawkami, ze stópkami, zapinany na całej długości (najlepsze są takie z rozpinanymi nogawkami). Polecam na napki, a nie na zamki błyskawiczne, niekoniecznie te zapinane z tyłu (dziecko na tym leży).

- rampersy - pajacyki bez stópek. Mogą być z długim i krótki rękawem, z długimi lub krótkimi nogawkami.

- śpiochy - to takie spodenki ze stópkami na szelkach, zapinane na napki na ramionkach (typowo niemowlęcy strój, w którym akurat ja nie gustuję, bo mi się to mało praktyczne wydaje).

- półśpiochy - spodenki z gumką w pasie, ze stópkami

• Mamusia
ja nie wiem jak każdy odczuwa te skurcze .. ja mam taki kłucie w pochwie i do tego ból jak przy miesiaczce.. to tego jeszcze ten bol w krzyżu...Zaczynają się od podbrzusza i powoli rozchodzą się w stronę bioder .. masakra 😮

• Mamusia
Doris chyba tak bo ja mam miec to badanie Gbs 19 maja a ja duże oczy zrobiłam i i mi ginka wytłumaczyła że pobiera się wymaz z pochwy i odbytu czy mam paciorkowca w sobie bo mi on nie zagraża tylko dziecku 😮 i potem chyba ja do laboratorium muszę zawiezc gdyż ona mi pobierze nie muszę nic kupowac żadnych fiolek itd

• Mamusia
a ten gbs to robicie na nfz czy prywatnie bo moja ginka państwowa (mają podpisaną umowę z nfz) mówiła, że u nich nie moge zrobic tego badania i nie zapytałam czy tylko u nich czy wogole.
gdzie indziej kosztuje 45 zeta

• Mamusia
Doris25 nam robia wymaz z pochwy na obecność gbs czyli paciorkowca, ale wymaz z pochwy mozna tez robic na chlamydie w ciąży.lecz zadko praktykowane przez lekarzy,bo kosztuje jak widziałam w laboratorium 50 zł i generalnie zadko jeszcze spotykane zakażenie.no i na opryszczkę generalnie na wszystko mozna wymaz pobrac.szkoda ze nie robia z jedenego wymazu wszystkich badan po prostu tylko jak zauwazyłam w laboratorium to badaja juz pod kątem na gbs to mają inną metode na co innego inna. ciekawe czy tak wszedzie jest bo generalnie to wymazy sie po prostu robi hoduje i co sie uhoduje to sie pisze a tu takie cos że selekcja sprawdzania bakcyli

• Mamusia
na fundusz nie robia bynajmniej nie u mnie w miescie.pobierają tylko zanosi sie do laboratorium i koszt wlasnie duzy tylko musza zrobic dwa wymazy własnie jak Monia napisała z odbytu jeden drugi z pochwy no i opisac

• Mamusia
wiecie co, co do położnej to się sama dowiedziałam, jak przechodziłam obok przychodni, u mnie jest tak że dziecko się urodzi to Marcin ma iść i zgłosić po prostu do tej przychodni, wtedy położna przyjdzie do domu....

a wizyta u gina - pierwsza po 6 tygodniach od urodzenia powinna być, czyli jak sie ten połóg skończy

ale nie o to mi chodzi... chodzi mi o kontrolę krocza w szpitalu po urodzeniu, wiecie leżycie pozszywane, z jakimś wielgachnym podkładem między nogami, no bo jak wszędzie czytam odchody poporodowe (uuuu jak to brzmi, jak popromienne co najmniej.... ) sa duze, jest ich sporo.... do tego banda lekarzy będzie stać i sie przyglądać..... przeraża mnie to totalnie.....

• Mamusia
Małgoarzatta dobrze że rodzimy w czerwcu bo w lipcu studenci -lekarze mają praktyki 🙂 takie pocieszenie. ja przy porodzie nie zgodze sie na zadnych studentów lekarzy.nie rodzę w klinice tylko szpitalu zwykłym wiec nie muszę.

• Mamusia
Monia ja chodze państwowo własnie i mi pobiorą ale w przychodni nie ma takiego badania w spisie ( w laboratorium ktore jest w przychodni) wiec musze z tymi wymazami pojsc do laboratorium w szpitalu i zapłacic.ale chociaz za pobranie nie bede płacic