Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
agusiakowalczyk napisał(a):
ann5353 ale słodziak! 😁 też bym się nie mogła gniewać! 😁

Czytam własnie, że miałyście temat piersi i siary. Ja jakiś czas temu tez się budziałam z plamkami na piersiach 🙂 a teraz to już standardowo jak ścisnę, to troche wylatuje. Czasem więcej, czasem mniej - ale nigdy jakimś strumieniem.
Nie słyszałam, by to mogło spowodować skurcze... Ja to żadnych skurczy jeszcze nie odczułam... ani razu...
Ja za to słyszałam od teściówki i bratowej męża, że w ciąży trzeba "hartować" brodawki! 😮 Np. szorstką gąbką pocierać. Czy słyszałyście o czymś takim?! Z takimi przekonaniem o tym mówiły... że niby to ma zapobiec później rankom na brodawkach, jak już dziecko będzie ssało...
Ja o niczym takim nie słyszałam, ani nie czytałam. Tylko, ze te ranki to się tworzą najczęściej, jak dziecko jest źle przystawiane. I nawet mój tomek im to powiedział 🤪 to się spojrzały na niego, jak na głupka i dalej swoje, że trzeba hartować, bo potem będę cierpieć! 😮

Szczerze to nic takiego nie słyszałam, ale mam wrażenie, że to jakiś kolejny z cyklu zabobonów 🙂
Może inne mamusie coś na ten temat wiedzą, ale wiem, że długi masaż piersi może wywołać skurcze. I nie mówię tu o jednorazowym naciskaniu brodawek 🙂
Osobiście nigdy żadnych masaży nie stosowałam, a po kilku razowym przystawieniu dziecka piersi same się przyzwyczaiły i żadnego bólu nie odczuwałam, nie mówiąc już o pękaniu brodawek 🙂

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

aneczkare22 napisał(a):
daniela bardzo duży domek,ile ma powierzchni??
a ja sobie zrobiłam deser 🙂

Coś koło 160m2 nie ;licząc klatki schodowej.....on w ogóle ma dziwny układ w środku, tylko nie wiem kto te wszystkie okna będzie mył 😁 bo góra jest przeszklona z każdej strony 😁 😁

Ja za to słyszałam od teściówki i bratowej męża, że w ciąży trzeba "hartować" brodawki! 😮 Np. szorstką gąbką pocierać. Czy słyszałyście o czymś takim?! Z takimi przekonaniem o tym mówiły... że niby to ma zapobiec później rankom na brodawkach, jak już dziecko będzie ssało...
Ja o niczym takim nie słyszałam, ani nie czytałam. Tylko, ze te ranki to się tworzą najczęściej, jak dziecko jest źle przystawiane. I nawet mój tomek im to powiedział 🤪 to się spojrzały na niego, jak na głupka i dalej swoje, że trzeba hartować, bo potem będę cierpieć! 😮

Mąz miał rację. Hartowanie brodawek to bzdura. Możesz zrobić sobie więcej szkody niż pozytku.
Co do skurczy to prawda, pieszczenie brodawek i piersi może powodowac skurcze macicy, dlatego przy ciążach zagrozonych nawet ten rodzaj "seksu" jest zabroniony.

Daniela - no imponujący! 😁 Jakby odnowić elewację, to normalnie dworek jakiś 😁

Mamy w planach ale kasy brak no i czas goni najpierw coś w środku musimy porobić żeby się w końcu przenieść z tego 1pokoiku...........

Tekst agapurki mnie rozwalił: "gospodarka hormonalna w naszym ciele jest teraz jak na rauszu" 🤪 🙃
No własnie tez mi się to wydało jakieś dziwaczne... 🥴 No ja nie masuję sobie niczym szorstkim... zresztą chyba bym umarła z bólu! 😮
Daniela Przeszklenie z każdej strony jest fajne - ale mycia to nie zazdroszczę... 😁 U mnie to by było mycie co najwyżej dwa razy w roku... max... 😜 😜 😜

O pocieraniu brodawek tez nic nie słyszałam a ranki się robią jak dzidzia nie umie złapać brodawki i wtedy podgryza 🤢
Agnie-szka POWODZENIA TRZYMAMY KCIUKI a co do góry to na początku był plan na sypialnie ale teraz nam się pozmieniało.

• Mamusia
Dzień dobry mamusie!
Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta
😁
Paninka dużo szczęścia i zdrowia z okazji imienin 🙂
Madalena super, że jesteś już z nami i, że z Tobą i synkiem wszystko ok 😁
Daniela dom...super! I Cały jest wasz? Wow 🤪
Powodzenia na wizytach mamusie 🙂

Ja wstałam godzinę temu, ale musiałam nadrobić zaległości.
Dziewczyny nie uwierzycie, ale dziś rano padał u nas śnieg 😮 Na szczęście tylko na szczytach gór widać, że coś się działo, ale i tak jest buro i ponuro i znowu zbiera się na deszcz 😞 Dobija mnie ta pogoda.
Ale moje maleńkie chyba wie, że dzisiaj dzień mamy, bo skopał mnie cudnie. I pociągnął z łokcia jak mały bokser 😜

Miłego Dnia Mamusie 🙂

• Mamusia
Dzień dobry 🙂
Wszystkiego najcudowniejszego z okazji NASZEGO ŚWIĘTA 🙂

Paninka dla Ciebie podwójne życzenia imieninowo- mamusiowe 😁

Super, że nasza Słodka Dziewczyna dobrze się czuje i wychodzi ze szpitala 🙂

Agnie-szka bardzo się cieszę znowu jesteś z nami, mam nadzieję, że w szpitalu szybciutko Cię podleczą i poczujesz się lepiej 🙂

Kornelka i Jo-aneczka powodzenia na wizytach 🙂

Agusiakowalczyk gratuluję udanej wizyty i duuużego synka 🙂

Agapurka Ty się dziewczyno nie męcz i śmigaj jak najszybciej do alergologa, w ciąży, a już zwłaszcza w 3 trymestrze wiele leków można bezpiecznie przyjmować.
Wiem co mówię, bo mam od urodzenia ekstremalną formę alergii (atopowe zapalenie skóry, astma, alergia pokarmowa, wziewna, katar sienny i alergiczne zapalenie spojówek) i jak twierdzi wybitny pan profesor alergolog z Poznania "to prawdziwy cud natury, że ja jeszcze żyję" 😁 😁 😁
No cóż...uparta bestia ze mnie 😉
Na początku ciąży sama odstawiłam wszystkie leki i efekt był opłakany, najpierw odezwała się astma i po konsultacji z moją alergolog wróciłam do wziewnego sterydu ( upierałam się przy małej dawce 1 do 2 razy dziennie) i faktycznie problem z głowy 🙂 Niby mogłam włączyć też ogólnodziałające leki antyhistaminowe, ale nie chciałam, bo przyznam, że troszeczkę się obawiałam.
Największy problem przez całą ciążę mam ze skórą, zwłaszcza w 1. trymestrze był koszmar, bałam się stosować maści sterydowych, bo wiedziałam, że częściowo przenikają do krwiobiegu i doprowadziłam się do takiego stanu, że pod koniec pierwszego trymestru byłam jedną sączącą się raną 😞 Moja mama wzięła mnie za fraki i siłą zaciągnęła do dermatologa.
Pani dermatolog zapewniła mnie, że mogę niektóre maści sterydowe w niewielkich ilościach w miarę bezpiecznie stosować. Że lepiej jest przesmarować i zaleczyć istniejące rany niż czekać aż będzie gorzej i dojdzie do tego jakaś infekcja bakteryjna. Posłuchałam 🙂
Jest troszkę lepiej ale prawie codziennie muszę się lekko przesmarować tą maścią, ale jakoś funkcjonuję.
Ostatnio oderwał się katar alergiczny, alergolog przepisała mi krople, w razie potrzeby biorę i jest o niebo lepiej, więc naprawdę nie czekaj i nie męcz się bo tylko się denerwujesz a to szkodzi Maluchowi, możesz brać niektóre leki i odczujesz ulgę. Więc do alergologa marsz 🙂
Jeszcze tylko dwa słowa o odczulaniu naprawdę warto!!! Ja się odczulam od 25 lat (prawie nieprzerwanie) co jakiś czas na coś innego i jest mega poprawa. Wiadomo jeden cykl odczulania trwa od 3 do 5 lat więc na efekty trzeba trochę poczekać ale ulga niesamowita.
Jeśli chodzi o cenę odczulania to w Poznaniu prywatnie za podanie jednej szczepionki płacę 25zł plus koszty szczepionki w aptece (zwykle w granicach 150- 250 zł) ale jedno opakowanie to jest kilka szczepionek więc nie wiem skąd u Ciebie takie wysokie ceny za jedną szczepionkę 🤔 🤔

Pati ja uwielbiam kocyki austriackiej firmy David Fussenegger, są boskie, super wzory, genialnia jakość, cenowo dość drogo ale adekwatnie do jakości.
W Polsce można je kupić m.in. na tej stronie (akurat oni mają największy wybór) są tam kocyki mniejsze i większe, bawełniane czyli cieńsze i z dodatkiem akrylu czyli grubsze na jesień i zimę.
Jakiś czas temu kupiłam jeden cieńszy z kapturkiem (bardzo fajny pomysł) i niedawno zamówiłam duży z akrylem ale jeszcze "czaję się" na dwa 🙂

http://purecomfort.pl/c,kocyki_dla_dzieci,21.htm

Kurcze tak mi posty śmigają że Twój Madziu mi umknął. Super że jesteś już z Nami i wszystko dobrze z dzidzią 🙂
Tak Inez cały należy do nas 😁 A Tobie nie zazdroszczę tej pogody..... Ja bym chyba depresji się nabawiła, tyle czasu bez słonka.... 😮
Eleeza ale ty biedna jesteś że to cię tak morduje.. Współczuje Ci bardzo.

• Mamusia
Witam mamusie 🙂 Wlasnie wrocilam ze szkoly ... i znowusz mi sie zrombala klamka w samochodzie hhh... na złom z tym autem 😞

Magda Super ze z Toba i małym wszytsko ok 🙂

Malutka w brzuszku cos zaczela podskakiwac pewnie ma czkawke 🙂 juz ja meczy chyba z 10 min 😁

moniczek napisał(a):
robię 12 podstawek pod szklanki z kafelek i ozdabiam metodą serwetkową....zostało mi polakierowanie
pstryknę fotkę to się pochwalę

SUPER! Ja też się bawię w decoupage! 😁 Tylko ja tak "od czasu do czasu" 🙂 mam pudełko na herbaty ze słonecznikiem, bombkę, ramkę na zdjęcie oraz lustro z IKEA 🙂 🙂 🙂
Teraz przymierzam się do kolczyków - ale nie mogę znaleźć odpowiedniej wielkości kółek drewnianych... w Empiku są takie duże... A z czego są te podkładki?

Dzięki kochane!!! Ale ten dzień kiedy go ujrzałam był najpiękniejszym dniem spędzonym w szpitalu heh 🙂 Gdzie w brew pozorom myślałam, że tylko same złe rzeczy mnie tam spotkają 🙂

madalena20 napisał(a):
A oto zdjęcie buźki mojego SYNECZKA!!!!!! Prawda, że słodko zasłania się rączką?? 🙂

PRZESŁODKO! Wstydzioszek malutki! 😁

p0xia napisał(a):
a wiadomo z kad ten cukier ? ... śliczny ten twoj syncio 🙂 pokim taki wstydzioszek ? 🙂

Właśnie nie wiadomo ponoć są takie przypadki, ale że to nic groźnego. No ale wiadomo musieli sprawdzić bo zdarzają się też przypadki błędów w laboratorium.
A wstydliwy to chyba raczej po tatusiu bo ja to szalona jestem 😁