Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
aneczkare22 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
aneczkare, chodzi Ci o rane krocza?

tak,o rane krocza

Kiedyś dziewczyny pisały o tantum rosa, że przyspiesza gojenie się, ale w sytuacji takich awarii nie potrafie niestety Ci pomóc choć bardzo bym chciała 😞 bo ja niedoświadczona...

aneczkare22 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
aneczkare, chodzi Ci o rane krocza?

tak,o rane krocza

ja używam do podmywania tantum rosa i robie nasiadowki z rumiankiem. Mozna też owinąć czymś lód i przykładać w okolicach rany albo też butelke z ciepłą wodą. Słyszałam też o podmywaniu Rivanolem... Nie wiem czy te metody pomogą na ropień, ale warto spróbowac...

Joan, gratuluję, choć nadal jestem w szoku, że tak szybko jesteś w domu po ciężkim porodzie...

Ja dziś znowu łaziłam cały dzień.....

Inez, chyba dziś nie spakuję tej torby... kilka rzeczy już naszykowałam ale jak m mi tę torbę ze schowka wyciągnął, to okazało się, że od spodu brudna była, więc ją wyprałam i teraz się suszy... ,może jutro ? 🤪

• Mamusia
Hej brzuchy 🙂 🙂 🙂 🙂
Kilka dni mnie tu nie było i nie dam rady raczej nadrobić zaległości 🥴 🥴 🥴
Mój mały postanowił w ostatnim tygodniu trochę zmienić pozycję, tylko niefortunnie wybrał moja nerkę jako podporę i od dwóch dni ledwo żyje bo męczy mnie kolka nerkowa 😠 😠 😠 😠 😠 Do tego stopnia że dziś byłam w szpitalu, bo bałam się że coś się złego dzieje 🤢 🤢 🤢 🤢
A po badaniu i KTG okazało się że brak oznak zbliżającego się porodu, a na ból nic mi nie mogą poradzić (jedynie mały może zmienić pozycję) 🤢 🤢 🤢 🤢 🤢.
Więc przede mną zapewne kolejna ciężka noc 😞 😞 😞 😞

Mam nadzieję że u Was wszystko w porządku 😆 😆 😆 😆
i skoro jutro już 15 (magiczna data do której wszyscy zaciskali nogi) to się szykuje wysyp nowych mamuś 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Joan gratuluje ekspresowo Cię puścili do domu 😮 😮
A ja czekam na męża aż wróci z pracy (po 22) i chyba pojedziemy do szpitala żeby mi zrobili KTG bo coś mnie pobolewa brzuch i nie wiem czy to skurcze czy ja już sobie wymyślam. Boli mnie tak gdzieś od 18 co 10 min mnie bierze ale teraz wzięłam gorącą kąpiel i jakby mi lepiej a chciałabym aby to się już zaczęło. No ale nic poczekam na niego i zobaczymy.

Joan GRATULACJE !!! Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa. Ale w szoku jestem że tak szybko do domu wyszłaś 😮
Nam dzionek minął w miłej atmosferze 🙂
Pati trzymam kciuki i powodzenia na wizycie

Jutro już 15 ciekawe kto następny się rozwiąże 😁 😁 Mi 10dni do porodu zostało 😮 ale zleciało......
Idę poczytać książkę bo taka ciekawa że się oderwać nie mogę 😉 i kurcze chyba burza się do nas zbliża.....

DOBRANOC

• Mamusia
Joan gratulacje 🤪

Foga no właśnie miałam Ci pisać, żebyśmy pakowanie przełożyły bo jakoś weny nie mam 😁 😜

A ja dziś dostałam mnóstwo rzeczy od znajomej: z 6 reklamówek ciuszków (witaj z powrotem pralko 😁 ), chodzik, matę edukacyjną i co najlepsze fotelik do samochodu z systemem Isofix Maxi Cosi. Ale jestem happy 🙂 🙂 🙂

Kasiula2 napisał(a):
Pati123 napisał(a):
Kasiula2 napisał(a):
ile was jeszcze pozostało z brzuszkami???

Myślę,że z połowa jeszcze niewypakowana 🙂
A Wy sierpnióweczki 2010 utrzymujecie z sobą kontakty do tej pory???

tak utrzymujemy...i wy też będziecie..

pewnie ze będziemy 🙂

Joan84 gratulację 🙂 🙂
Wiadomość od Kornelki:

Obiecałam,że dam znać co u mnie po ktg ale jeszcze do domu nie wracam bo zostaliśmy na obiad u teściów. Wrócimy pewnie późno wiec napisze co powiedzieli. Otóż tętno Rysio miał 170-160 i Pani doktor powiedziała, że jej się to nie podoba i że mnie zatrzymają na oddział ale jeszcze skonsultuje się z innym lekarzem. Mnie ta wiadomość przeraziła i się poryczałam. Przeszło mi po paru minutach, mąż pomógł mi się uspokoić. Ostatecznie zdecydowali, że wrócę do domu i że we wtorek mam przyjechać i pewnie już zostanę. Pozdrawiam Was wszystkie gorąco.
Dobranoc brzuszki 🙂

• Mamusia
Joan gratuluję! Sebastian spory facet życzę by był zdrowiutki i dawał Wam dużo radości! Tobie życzę szybkiego powrotu do zdrowia i też jestem w szoku że tak szybko puszczają do domu!!!

A ciekawe co z Kornelką? Miała dziś przyjechać do Warszawy na KTG. Ciekawe czy wróciła do Radomia czy jednak została w szpitalu! Zobaczymy czy jutro się odezwie!

Dobranoc Mamusie, Dzidziusie i Dwupaki 😉

• Mamusia
Eleeza napisał(a):
Witajcie Mamusie

Udanej niedzieli 🙂

Co do tego dłuższego macierzyńskiego to z tego co ja się dowiadywałam to na razie niestety nic nie wiadomo na 100%, bo niby przysługuje on na dziecko urodzone po 1 stycznia 2012.... 😞 😞

Pisałam jakiś czas temu czego dowiedziałam się od mojej kadrowej i wg niej przysługuje nam te dodatkowe 4 tyg urlopu macierzyńskiego. Jak znajdę mojego starego posta to wkleję to co ostatnio pisałam na ten temat

• Mamusia
Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego jest zróżnicowany. W przypadku urodzenia jednego dziecka ( art. 180 § 1 k.p.) i w przypadku przysposobienia jednego dziecka urlop dodatkowy w latach 2010-2011 wynosi do 2 tygodni, a w latach 2012-2013 do 4 tygodni. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w latach 2010 i 2011 mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem tego urlopu. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, tj. do 4 lub do 6 tygodni mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym, a dotychczasowym wymiarem tego urlopu. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. Wniosek o udzielenie części dodatkowego urlopu składa się co najmniej na 3 dni przed zamierzonym skorzystaniem z tej możliwości.

Joan - gratulacje. Życzę szybkiego powrotu do pełni sił. A maluszek wcale nie taki mały, wręcz całkiem duży 🙂 Czekamy na zdjęcia.
Paninka - twój tata (wkrótce dziadek) jest niewiele starszy od mojego małża. Jak mu dziś o tym powiedziałam, to nie mógł uwierzyć, że tacy "młodzi" goście zostają dziadkami.
Myślę, że powinnaś tacie odpuścić i pozwolić, żeby mała mówiła do niego po imieniu 😉
Bo pewnie twój tata nie czuje się na dziadka, hmmm, co najwyżej na męża babci, he, he 😁
Dobranoc dziewczynki