Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Eleeza napisał(a):
Dziś kupiłam w Rossmannie suszone mango- przepyszne!!!! Właśnie opędzlowałam całą paczkę 🙂 Polecam, bo zdrowsze niż słodycze a ma taki fajny słodko- kwaśny smaczek 🙂

Jeszcze lepsze świeże 🙂 ja ostatnio codziennie po 2zjadałam 😁 😁 teraz na tapetę wrócił winogron. Bardzo lubię też jeść hurmę ale nie mogę jej teraz znaleźć,może to nie pora na ten owoc

• Mamusia
lydziaa84 napisał(a):
Eleeza nie rób nam tego- gdzie my drugą taką znajdziemy 😉
Mi każdy znajomy córkę wróży- może coś w tym jest hehehe. 6-go może się dowiem.

Mogę dalej wróżyć pod warunkiem, że nie będzie żadnych sankcji 😁

• Mamusia
Daniela napisał(a):
Eleeza napisał(a):
Dziś kupiłam w Rossmannie suszone mango- przepyszne!!!! Właśnie opędzlowałam całą paczkę 🙂 Polecam, bo zdrowsze niż słodycze a ma taki fajny słodko- kwaśny smaczek 🙂

Jeszcze lepsze świeże 🙂 ja ostatnio codziennie po 2zjadałam 😁 😁 teraz na tapetę wrócił winogron. Bardzo lubię też jeść hurmę ale nie mogę jej teraz znaleźć,może to nie pora na ten owoc

Jakoś mam pecha do świeżych mango-ostatnio cały czas trafiam na niedojrzałe. A te podsuszone są boskie!!! W ogóle uwielbiam wszystko o smaku mango.

• Mamusia
moniq1984 napisał(a):
lydziaa84 napisał(a):
czy wam też tak prędko ta pierwsza połowa ciąży zleciała?

a mi sie jakoś ciągnie ale i leci 🙂 no niby półmetek ale to jednak dopiero 😞 brzuch duży, kopniaczków brak 😞 ale mndłości i reszta nie przyjemności przeszła 🙂

Też mi niby się nie dłuży, ale jednak jakoś końca nie widać 🙂 Dopiero połowa, zapewne dlatego,że cały czas w domu lub szpitalu jestem i nie prowadzę aktywnego życia zawodowego...Gdybym co dzień do pracy szła to zapewne byłoby inaczej...
A póki co czekam do tego momentu kiedy wreszcie się nie będę bała kupować elementów wyprawki dla mojego maleństwa 🙂 Bo póki co mam dmuchany przewijak jakąś kolorową matę i kilka ubranek, wszystko czeka u mojej mamy, ona jak gdzieś jest to mówi,że nie może się powstrzymać 🙂 Wózek jak pisałam mają kupić dziadkowie , a reszta na mojej głowie lub męża. Na razie jeszcze poszaleje z zakupami do domku, wczoraj kupiłam zasłony i zestaw na przedpokój, a szukam jeszcze fototapety na przedpokój bo każdy kto u nas jest zakładając buty opiera się o ścianę bo nie ma na czym siąść i całą ściana w palcach już mam 😞 więc jak kupię fto tapetę kolorową to tak nie będzie widać tych paluchów...Ale jeest taki wybór,że nie mgę się od trzech dni zdecydować 🤢

• Mamusia
Dziewczynki, moze to glupie pytanie ☺️ ale powiedzcie mi jak przeliczacie tygodnie ciazy na miesiace. tak sie zastanawiam bo przeciez 40 tyg na 4 to 10 miesiecy ( i przeczytalam ze tak tez mozna liczyc bo ciaza moze trwac 10 miesiecy ksiezycowych lub 9 kalendarzowych) znalazlam taki schemat, co wy na to?
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
😆

Paninka ja się opieram na podobnym jak wkleiłaś 🙂
A wiedza, który to miesiąc to tak bardziej orientacyjnie nam potrzebna 🙂
Ja przeliczam czasem żeby wiedzieć jak się znajomi pytają,
bo zanim ktoś sam jest w ciąży, sam tydzień niewiele mu mówi 😉

Paninka napisał(a):
Dziewczynki, moze to glupie pytanie ☺️ ale powiedzcie mi jak przeliczacie tygodnie ciazy na miesiace. tak sie zastanawiam bo przeciez 40 tyg na 4 to 10 miesiecy ( i przeczytalam ze tak tez mozna liczyc bo ciaza moze trwac 10 miesiecy ksiezycowych lub 9 kalendarzowych) znalazlam taki schemat, co wy na to?
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
😆

Mi się podoba 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
jest wiele różnych "przeliczników" . Lekarze nie przeliczają na miesiące, posługują się tygodniami.
Ja mam termin na 11 sierpnia i liczę w ten sposób, że kolejny miesiąc liczę od 11 każdego miesiąca, tzn. 11 marca zaczął się 5. miesiąc a 11.kwietnia zacznie się 6. Można też chyba liczyć od dnia ostatniej miesiączki.

• Mamusia
Wlasnie tez mam z tym problem bo tygodniami wychodzi 10 miesiecy. A lekarze chca tygodniami a jak sie ktos pyta miesiacami a sa rozbieznosci. Ja uzywam wieczorem po kapieli oliwki rossmana a rano kremu [harmaceris z kwasem foliowym. Mam tentedcje do tycia brzuszek mi urosl znacznie ale poki co nie ma rozstepow na szczescie. Wydaje mi sie ze kazde nawilzanie w duzej ilosci jest dobre nie wazne czym.

• Mamusia
_Evelina_ zauważyłam że jesteś z Żyrardowa i mam pytanie czy zamierzasz tam rodzić, bo my się mamy zamiar przeprowadzić do Jaktorowa i się zastanawiam czy rodzić w Żyrardowie czy w Pruszkowie, do Żyrardowa znacznie bliżej ale opinie o szpitalu różne.

moniq1984 napisał(a):
a ja na chłopski rozum mówi i lcze termin na sierpień mamy marzec wiec 4 miesiąc 🙂a zaraz bedzie piąty i na oko mówie początek bądź połowa 🙂

moniq
już spokojnie możesz mówić, że piąty miesiąc 😁

Ja właśnie zrobiłam jajeczka w sosie tatarskim i grzanki
i będziemy się delektować kolacyjką 🙂

• Mamusia
Paninka napisał(a):
1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX
😆

Nie pamiętam już gdzie, ale w jakiejś gazetce dla przyszłych mam był dokładnie taki sam wyznacznik 🙂
Ja właśnie tym przelicznikiem się posługuje, a w komórce mam zaznaczony kolejny miesiąc ciąży 🙂 Mama często mnie pyta który to miesiąc bo mówi,że po każdej wizycie u mojego lekarza dostaje głupawki 🙂 Bo co pójde to inaczej mu wychodzi 🙂