Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2009 | Forum o ciąży

gosiawilsonka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Magdey, to sa potówki i to prawda z przegrzewania dzieciatka. Ale nie przejmuj się. Dopiero się uczymy 🙂 niestety na własnych dzieciach.
Ja zawsze sprawdzam kark i stopy jeśli są ciepłe to znaczy że małej jest ok. Jeśli ma kark spocony lub bardzo gorący to jest jej za gorąco, a jeśli jest zimny tzn chłodny to trzeba ją ubrać cieplej. Moja w taką pogodę jak dziś jest w body z krótkim rękawem w domku, czasem zakładam skarpetki na stópki, a na noc ubieram body z długim rękawem lub samą koszulkę z pampersem 🙂

• Odpowiedzi 7,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
wilsonka nic sie nie martw waga!!!to dopiero dwa tygodnie ....to i tak ładnie juz spadłas...jeszcze troszku i zobaczysz nie bedzie nad kilogramów 🙂mnie zostały jeszcze 3 kg.a jeszcze nie dawno było 5kg 🙂wiec jest lepiej.najbardziej widac to po moim tyłku 😞gdzie on jest nie wiem!!!! 🤪ale brzusio jeszcze widac i to całiem sporawy.....próbowałam ostatnio brzuszki robic ale jeszcze nie da rady 😞

• Mamusia
hej mamusie! Nie było mnie troszke, ale mam z małą sajgon 😞 Ma kolki i strasznie płacze. Nadrobiłam co nieco i jestem w szokumilcianie dobijaj mnie mnie zostalo jeszcze 8kg do zrzucenia, mam tak szerokie biodra że w nic jeszcze nie wchodzę 😞 Co do tych krostek na twarzy to potówka, moja też miała takie. Kąpcie dzieciątko w wodzie z krochmalem i będzie OK. Mojej wystarczyło 2 x żeby potówka ustąpiła. Upatrzyła sobie prawą stronę i tylko na nią układa główkę, no i potówka w upalne dni się pojawiła. Za to ładnie przybiera na wadze bo waży już 5125 a to raptem ma miesiąc i 13dni. Mam ponoć bogaty pokarm i mam zacząć wychowywać bobaska i przystawiać tylko co 3 godz. a w przerwach dawać wodę i herbatkę koperkową. Był problem bo nie chciała nic innego prócz cyca, ale już zasmakowała i jest dobrze. Kolki to makabra, codziennie o 5 rano pręży się i kopie, tak niestety mają dzieciaki, ukl;ad trawienny jest niedojrzały i pojawiają się wzdęcia, doktor przepisał Espumisan ale chyba nie pomaga( stosujemy dopiero 2 dzień)i czopki w ostateczności Viburkol ale nie jestem zwolennikiem czopków więc nie podaję. Do 3 miesięcy tak będzie także trzeba uzbroić się w cierpliwość.Poza tym jest kochana i jak ją nie boli brzusio to pięknie się do nas uśmiecha 🙂Pozdrawiam Was wszystkie mamuśki!!!papa, mykam odpocząć.

• Mamusia
hej mamuśki ja wczoraj też się męczyłam z kolką u małego. myślałam że będę płakała razem z nim ale mąż mi dużo pomaga bo chyba sama bym sobie nie poradziła. ja dawałam mu kropelki ESPUTICON i masowałam po brzuszku i robiłam kompresy z gorącej wody. wojowałam z nim od 17 do 24 i jakoś przeszło. 🙂 a tak poza tym to mój maly je, śpi, robi kupki i uśmiecha się pięknie do mamy. zaczyna też gadać- a gu! fajnie mu to wychodzi! 🙂

• Mamusia
mi do zrzucenia zostało 2,5 kg.
mam anemię nabawiłam się jej po porodzie i codziennie muszę jeść buraczki łykać żelazo w tabletkach i witaminy! za miesiąc znowu zrobić wyniki!
mój mały waży 3900 byłam z nim na ważeniu w środę. jest chudziutki ale ładnie przybiera na wadze bo po 300g na tydzień a położna powiedziała że norma jest 180-200. musi nadrobić to co stracił w szpitalu!
chudy jest po tatusiu! 🙂

• Mamusia
a mi nie wiem ile jeszcze,ale chudne w oczach...wczoraj musialam pilnie malucha zostawic na caly dzien i dostawal butle..ssał podobno ładnie,a jak wróciłam to nie chcial nawet polezec przy cycuszku ,bo sztuczne mleczko go nasyciło a moje piersi byly jak bomby!dopiero jak possał w nocy i dzis ból ustepuje.....a i tez odwzajemnia usmiechy juz...

• Mamusia
ale ma chomiczki ,pyziunie co? 🙂i tez juz zaczyna dzwieki wydawac....nie koniecznie przy robieniu kupki hihi no i uśmiecha sie.uwielbia leżec u nas na łóżku.wtedy jest bardzo szczesliwy i ma super usmiech 🙂no i musze konczyc.trza uspac połozycz Kamilka spac....bo juz marudny.

• Mamusia
milcia a jaki syrop dostaje Twój Wojtuś?Faktycznie po Espumisanie nie widzę różnicy, może coś innego będzie lepsze. Tak chciałabym jej ulżyć, a tu nie ma rady. W niedzielę chrzciny o 9:30 a mała wtedy daje właśnie czadu, aż boję się co to będzie 😞

Wilsonka córeczka podobna do Ciebie 🙂
dzięki Milcia i też się odwdzięczam 🙂

no wiem wiem że to z gorąca, lekarka mi to samo powiedziała że za ciepło ją ubieram no ale to dopiero początki 🙂

mi do wagi z przed ciąży zostało 4,5 kg, to w tydzień zrzuciłam 2,5 !! łooo 😁 więc dziewczynki duuuuużo spacerku !!

a co do chrzcin to my we wrześniu 🙂 ja chce mieć to już za sobą, a Natalka coraz cięższa i nie wiem jak damy rade ją trzymać w kościele :P hehe

no Milcia chomiczek taki mały z niego 🙂 piękny jest 🙂
moja też lubi z nami spać czy leżeć, wycisza się momentalnie 🙂

moja ani razu kolki nie miała 🙂 oby tak dalej 😉

właśnie z babcią poszły na spacerek a ja w kuchni :P hehe rybkę dziś na obiadek zrobię 🙂 dobra Mamuśki pozdrawiam Was gorąco ucałujcie szkrabki 🙂 😘

• Mamusia
takie maleństwo juz moze miec plesniawki??ostatnio mojej kolezanki mial synek ,ale on ma 5 miesiecy juz...zeszły po 2 dniach stosowania tego fioletowego :P nie wiem gencjana chyba tez sie nazywa?Milcia moj tez ma takie pultaski:P hih a ja mu je tak ściskam bo sa takie słodkie:P kiedys tego Malucha zjem:P

• Mamusia
hej laski 🙂
ale mam dołłłłłłaaaaa... moja kruszynka biedna nie dość że jej oczko ropieje, nawet kropelki nie pomogły 😞 po odstawieniu bardziej zaczeło ropiec i troszke podpuchło 😞 musze szukac w poniedziałek jakiegos okulisty bo nie mam pojecia jak sobie z tym poradzić, na dodatek jeszcze ta sapka niemowleca ja meczy i kropelki na nia bierze, a jakby tego było mało to byłam z nia w piatek u pediatry na kontroli i moja Natalka bardzo główke do tyłu odgina jak leży, nie zawsze ale jak zacznie to strasznie mocno to robi az strach patrzec no i ta mnie skierowała do neurologa dziecięcego żeby sprawdził napięcie mieśniowe... 😞 😞 😞 a wczesniej byłam u pediatry i uspokajał mnie że jest jeszcze malutka i bedziemy się martwić jak bedzie tak robiła w wieku 3 m-cy 🤨 wiec nic juz nie rozumiem 😞 tak się zamartwiam teraz

• Mamusia
Hej
Monika a probowalas do tego oczka zwykłej soli fizjologicznej?mojej tez ropialo oczko ale przemywalismy przez tydzień chyba solą i w końcu przeszło.
A co do tej główki to nie martw się może faktycznie trzeba jeszcze poczekać

dziewczynki czy wasze dzidzie tez już próbują trzymać główkę w pionie bo moja strasznie silna jest ale nie wiem czy to nie za szybko żeby tak dzwigala głowę?

• Mamusia
monia głowa do góry!!!Masuj i uciskaj pod oczkiem wewnętrzna krawędź oka-to udrażnia kanaliki i naprawde pomaga.Przemywanie rumiankiem też znany i skuteczny sposób. Co do neurologa to tylko sprawdzenie, moja Antosia jak się przeciąga to bardzo się wygina i główkę też daje do tyłu tak że aż strach patrzeć. Natomiast kładzie ją cały czas na prawą stronę,pediatra stwierdził że tak była ułożona w brzuszku i tak jej pasuje, może Twoja Natalka też tak spała w brzuszku 🙂Neurolog tylko rozwieje Twoje obawy zobaczysz. ziolka moja mała też już stawia główke i obraca lewa-prawa jak mam ją w pionie 🙂 Mamy silne kruszynki to dobrze, choć nie pozwalam jej się tak forsować, bo to wszystko takie kruche jeszcze 🙂 Na pleśniawki polecam Aftin albo Nystatyne jak jest duża , moja na szczęście nie ma, ale 1 córka miała i to pomagało 🙂Jutro mamy chrzciny i mam stresa.Antosia dzisiaj rano pierwszy raz nie miała kolki, wieczór też był spokojny, może to przed jutrzejszym dniem, hi,hi.., albo kropelki pomogły 🙂

• Mamusia
monia wszystko bedzie dobrze,nie stresuj sie bo to dzidzus tez odczuwa.albo co gorsza pokarm ci zaniknie!mój maluszek tez jest taki silny.a dzis znowu jest nie spokojny,pewnie przez wczorajsze lody..... 😞.aha nareście mam kraty zamontowane na balkonie!!!no i w koncu zero stresu ze którys dzieciaczek wypadnie.Guśka pewnie imperzka trwa 🙂.miłego dzionka dziewczynki,buzka

• Mamusia
Cześć dziewczynki 🙂
Co tam u Was?
Mam takie pytanie. Czy u waszych maluszków na ramieniu po szczepionce zroniło się takie czerwone duże i z pecherzykiem na srodkuy? Bo do tej pory był taki mały slad a dzisiaj takie się to duże zrobiło i nie iwem czy to normalne?

• Mamusia
Ziolkato normalna i prawidłowa reakcja po szczepieniu. Potem będzie ropny pęcherzyk nawet może się z niego sączyć. Moja mała już nie ma śladu , strupek odpadł kilka dni temu 🙂 Ja już po chrzcinach 🙂 Antosia spala całą msze jak Aniołek, chyba faktycznie woda święcona zmienia dzieciaczka, hi,hi bo jest super grzeczna 🙂Nawet kąpanie przespała. Goście się zmyli już o 17:00, choć mieliśmy w lokalu to padam z nóg. A jeszcze się wkurzyłam na mężą bo za dużo wypił 😠 W środę mamy kolejne szczepienia, zdecydowałam się na tą platną szczepionkę 5w1, i na rotawirusy, wydatek nie mały bo ok 1000zł, ale warto-zwłaszcza że starsza córka przynosi ze szkoły biegunki i inne wirusy. Zobaczymy jaka będzie reakcja. Muszę się wam pochwalić że wychowuje już Mała i karmie ją co 3 nawet 4 godziny, już nie ma karmienia na żadanie i siedzenia z cycami na wierzchu, hi,hi..bo niestety tak było.Dla nas to sukces, zaprzyjaźniła się ze smoczkiem i herbatką, nawet woda ( niesłodzona)jej smakuje 🙂Mykam odpocząć po tych chrzcinach-do juterka!!!