Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2009 | Forum o ciąży

gosiawilsonka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 7,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A my juz po chrzcinach 9 sierpnia mieliśmy, mała spała cały czas 🙂 A w środe jadę na tą dodatkową szczepionkę przeciw rotawirusom ( na szczęcie jest doustna) 🙂więc nie bedzie kłócia 🙂 Ano i kupiłam laktator elektryczny na allegro z woreczkami na pokarm i podgrzewaczem , wszystko za 130 zł i muszę wam powiedzieć że rewelacja 🙂 Bardzo jestem zadowolona, i ze spokojem pójdę farbować włosy w piątek, bo jakoś ugniatanie piersi mi nie wychodziło a tu parę minutek i już jest pełana butla:laugh:

• Mamusia
no, ale Was te dzieciaczki zajmują 🙂 Moja akurat śpi, w domku posprzątane ...więc postanowiłam zobaczyć ile napisałyście a tu widzę że nie wiele...
Ja czekam na telefon z przychodni z programu szczepien. za darmo mi zaszczepia dziecko tymi szczepionkami skojarzeniowymi i na te rotawirusy itd

• Mamusia
Wiem że w Krakowie też jest gdzieś przychodnia, która jest objęta Programem szczepien (tylko około 7 przychodni w kraju dostało sie do programu). Szczepienia wtedy sa za darmo. Zapisujesz dziecko telefonicznie a oni potem dzwonia i zapraszaja na szczepienia. Malo osob o tym wie.Ja akurat mam tu na śląsku taką przychodnie. Warunek jest taki by dziecko od poczatku bylo objete programem.

• Mamusia
Acha, no to juz wiem 🙂 Mnie szczepionka 5w1 Pentaxin kosztuje 120 zł już jesteśmy po pierwszej dawce,jeszcze chyba 4 dawki natomiast Rotawix kosztuje 340zł i idziemy na nią jutro, w sumie Rotawix jest w dwóch dawkach wiec 680zł same rotawirusy. Ale warto wiec nie mamy co narzekać 🙂Mała uzbierała sobie z chrzcin wiec to przeznaczamy na jej szczepienia 🙂Dziś znowu maruda bo juz 2 dzień nie ma kupki 😞 Kropelki na kolki sie skończyły, ufff..czuje że będzie ostro dziś:laugh:

• Mamusia
hej mamusie.
co do chrzcin to my planujemy podwójne tzn ja i mój brat, żeby jedną imprezę zrobić w sali wynajętej bo moja najbliższa rodzina to u mnie w domu na jednej imprezie się nijak nie zmieści 🙂 a tak bedą dwa dzieciaczki na raz. a ja mam być chrzestną tego drugiego 🙂 i tak myślę że pod koniec września się uda.

• Mamusia
Witam
u nas wreszcie sie pojawiła kupka po 5 dniach. Na drugi dzień też a dzisiaj jeszcze nic. Nie jestem pewna ale nam chyba pomaga sok jabłkowy. Jak wypiję 2-3 szklanki w ciagu dnia to się pojawia kupka.
My chcemy chrzcić na koniec września lub poczatek października zależy w sumie od ksiedza.
W tym tygodniu zapisujemy się na szczepienie. Będziemy brać tą 5w1 u nas koszt to 130zł + rotawirus ale nie znam jeszcze ceny wiem tylko że między 300 a 400zł.
Spróbuję wkleić zdjęcie Zuzui bo jeszcze Wam nie pokazywałam ale nie wiem czy mi sie uda.

• Mamusia
Cześć mamuśki 🙂 co na kupki i na wyprutanie się dla maleństwa to podobno sok jabłkowy własnej roboty najlepszy i noszenie maleństwa z podkulonymi nóżkami. Ja pije cały czas i jem dużo jabłek kupka jest raz dziennie i prutasy też są :laugh:
co do chrzcin to Ewusia będzie chrzczona we wrześniu lub na początku października.
Aniu a co do powrotu do wagi to ja już wróciłam do swojej wagi przed ciążą ale brzuszek został raczej skóra na brzuchu od września idę: na aerobik 🙃
A wielkie szczepienie mamy w czwartek 🙂 i chyba kosztuje 110 zł lub 210zł tak mi się kojarzy.
A musimy iść do lekarza bo Ewulce powyskakiwały krostki z półtorej tygodnia temu i jeszcze jej nie zginęły lekarz na 2 dzień po wystąpieniu ich powiedział że to potówki ale tak długo to się potówki nie trzymają z główki jej poznikało ale pultynki to ma bardzo czerwone i taka skorupka aż jej się zrobiła 😞 używam oilatum i chyba jej nie pomaga 😞 smarowałam też kremem physiogel ale chyba to ją szczypie bo pojękuje jak smaruję ale ma strasznie wysuszoną skórę i sama już nie wiem co robić boję się że to może być trądzik różowawy 😞

• Mamusia
To jest w tabletkach. Rozpuszczam to w wodzie. Tam pisze że całą tabletkę w 400ml wody ale to dla maluszka za mocny roztwór. Ja zrobiłam tak: rozgniotłam jedną tabletkę i ją dałam z powrotem do tego słoiczka. Zamknęlam i mozno potrząsnęłam. Z tymi innymi tabletkami. Bo tego potrzeba bardzo malutko. Na dno szklanki daję przegotowaną wodę. Otwieram ten słoiczek i delikatnie strzepuję z zakrętki te pyłki z rozgniecionej tabletki. Ma wyjść taki kolor różowy żeby nie fioletowy bo za mocno. Używam patyczka do uszu mieszam i tym smaruję kropeczki. No i roztwór ten jest nietrwały więc od razu do wylania i po sporzadzeniu od razu trzeba smarowac. Aha uważaj na ręce bo to barwi na brozowo. Na prawde bardzi malutko tego się używa. Zresztą jak spróbujesz to ędziesz wiedziała. W aptece kosztuje 5zł

• Mamusia
A jeśli chodzi o kolor to na głównej stronie brzuszka pod bocianek jest napis Cudownie być w ciąży to ja robię mniej więcej taki lub troszke bledszy 🙂
A oilatum też stosowałam i też nie pomagało dopiero ten nadmanganian potasu. To wysusza te kropeczki i one znikają.