Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Jai_Ho pewnie zostanę do końca lutego nie rozpakowana 🙂 a wręcz podejrzewam, że o marzec zachaczę.

Nikoś kochana serdeczne Gratulacje. Dużo zdróweczka życzę dla was obojga 😘

Klaudia86 słodziachna fotka 🙂

Ciekawe jak aaana. Pewnie już po.

Miłego popołudnia mamuśki (brzuchatych już chyba po za mną nie ma), a ciekawe co z Wioletką?

Ja już padam na pysk, sprzątałam, ugotowałam obiad i stałam prawie 3 godziny przy desce do prasowania.

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Klaudia, walcz z depresja i z bolem, zawsze mozesz brac jakis paracetamol, ale chyba najlepszym lekiem jest usmiech Fifiego 🙂, tak wiec nie poddawaj sie i smiejcie sie do siebie nawet jak dupa boli 😉

Na czkawke u mnie dziala ponowne przystawienie do piersi, Victor tez ma je czesto, bo rzuca sie na cyca i nieraz zanim zlapie to juz zasysa i lapie powietrze, ja przystawiam nawet jak juz jest dobrze pojedzony, cos tam pociagnie, pomemla chwile i czkawka znika. i przystawiaj, przystawiaj i raz jeszcze przystsawiaj, nie odciagaj az tyle pokarmu. a swoja droga to dzieci w tym wieku nie maja anoreksji i pewnie Fifi sobie sciaga tyle ile mu potrzeba 🙂) nie martw sie na zapas i glowa do gory 🙂)

• Mamusia
dziękuję kochane jeszcze raz za gratulacje,ogarnę sie i wkleję później foteczkę mojego księcia 🙂
Do szpitala pojechałam w niedzielę o 11 rano ,przyjeli mnie bo rysowały się skurcze ale były nieregularne,mąż był ze mną ,czekaliśmy na poważniejsze skurcze do 11 wieczorem. Potem lekarz stwierdził,że skoro akcja się wycisza to z sali płatnej pójdę na patologię i tam poczekam...odesłałam męża do domu.
Po 2h akcja ruszyła na maksa,z patologii leciałam na moja salę z wanną,weszłam do wanny z rozwarciem na 4 a po kilkunastu minutach wyszłam z pełnym rozwarciem.Męża już nie ściągałam bo akcja była szybka.Miałam szansę być nienacinana ale okazało się ,że Nikoś ma podwójnie oplątana szyje pępowiną i było szybkie ciecie i wyciskanie małego.Dostał 9pkt.
Opieka lekarzy i położnych była wspaniała,pierwszy raz spotkałam sie z tym by lekarz przytulał,trzymał za rękę i dawał tyle ciepła.
Dziękuję Bogu,że wszystko jest dobrze a syn daje mi poczucie ogromnego szczęścia,nareszcie nasza rodzina jest w komplecie.Nadia oczywiście zakochana w braciszku 🙂
Lecę cycusiać!!!

Jai ho jeśli mały je łapczywie przystawiaj go tak aby jedzenie leciało pod górkę np kładź go na twoich piersiach a nie odwrotnie powinno pomóc na czkawki również 🙂

• Mamusia
Hej mamuśki 🙂

nikośWIELKIE GRATULACJE

widzę że u Ciebie tak jak i u mnie, mąż miał być przy porodzie ale odesłałam do domu bo miało wszystko dłużej potrwać i nie zdążył potem, ale to chyba kara dla nas za to że zastanawiałyśmy się czy zabrać mężów do porodu 😉

• Mamusia
Dziekuje za rade Cruella 🙂 Ja słyszalam wlasnie aby piersi miały ciepło a nie zimno i nie wiem jak mam sie do tego zastosować. A odciagac musze bo piersi mam strasznie nabrzmiałe i nie che aby doszło do zapalenia a Maly niestety tyle nie wypija ile bym chciała i żebym czuła ulgę na piersiach. Eh nie wiem co robić.

Teraz ssał 20 minut - a po nastepnej godzinie tylko 5 minut. Esz jakiś rozregulowany jest.

A co mysliscie o woreczkach na pokarm ? O mrożeniu pokarmu ?
Bo ja chce kupic bo mam tyle pokarmu i wylewam a szkoda troche jak Dzidzia za 3 mc moze juz nie dostawać cycka bo kto wie jak mi ta laktacja pojdzie.

Jai_Ho walcze walcze ale z tym bolem jest ciezko. Teraz jeszcze spojrzałam i ten szew co mi zostawiła mi pękł i kurcze mam maleńką rankę. Wrrr

• Mamusia
jak pierwszy raz rodziłam to nawet w szpitalu położne kazały przynieść mężowi jednej dziewczyny kapustę i same jej przykładały, ja nie mam tego problemu to nie wiem , w sumie nawet popękanych i poranionych brodawek nie mam, jak karmię jedna piersią to z drugiej sam pokarm wypływa, żadnych zastoi 🤔

Klaudia ciepło wzmaga laktację.
Z kapustą to podobno prawda ja nie musiałam stosować bo po tych zabiegach które Ci napisałam już na drugi dzień było ok , a uwierz mi cierpiałam strasznie, doiłam dosłownie się w wannie.
Musisz liście kapusty stłuc trochę i wsadzić je do lodówki, jak będą chłodne przyłóż do piersi, to sposoby na łagodzenie bólu naszych babć 🙂

• Mamusia
Klaudia, ja sie przez jakies 2-3 dni obkladalam kapusta, i mi bardzo pomogla( chyba, ze to efekt placebo, w kazdym razie dziala) ja poprostu bralam liscia, nie schladzalam, a ni nie tluklam, tak prosto z glowki, tylko przemylam i obrywalam te twarde czesci i reszte ukladalam sobie w taka miseczke i wkladalam to do stanika, tak aby nie bylo jakis zgrubien tak gdzie sa sutki I TAK CO GODZINE/dwie wymienialam te liscie na swieze. Jak dobrze uformowany lisc to wyglada prawie jak push-up w staniku 😉))

• Mamusia
Dziekuje Kochane za rady 🙂 Zaraz sobie zrobie ten okład 🙂 Tylko mi mama mowi ze zimne to nie dobrze aby mleka nie przeziebić w piersi no ale wszyscy tak polecaja wiec chyba to nie prawda z tym przeziebieniem mleka. Zaraz zobaczymy 🙂

czas karmic 🙂 pozniej kapiel 🙂

Hej Kochane zagladam na chwilke 🙂
NIKOS GRATULUJE 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Klaudia po oblozeniu piersi kapusta pamietaj zeby je umyc zanim podasz cyca bo inaczej te soki od kapusty beda na piersiach i dziecko moze cierpiec z tego powodu!co do depresji no to mam nadzieje ze przejdzie Ci szybciutko i na nowo bedziesz sie usmiechac 🙂
a ja znow siedze i rycze bo Maz mial dzis wrocic i juz skonczyl prace ale jakis zasrany kurs wymyslili w dublinie jutro wiec ma jechac na ten kurs i wroci jutro 😞 😞 😞 😞 😞 😞 mam q...a dosyc!!!
JaiHo Olaf tez ma czkawke co chwile bo pije jak dzikus maly a ja karmie butla a nie piersia i z tego co widze Maly nie lyka az tak powietrza. Ja jak dostaje czkawki to przykrywam mu plecki kocykiem i masuje po pleckach i mu przechodzi 🙂

Anitek jak Olaf je z butelki to trzeba pamiętać aby smoczek zawsze był pełnym mleka wtedy jest ok.
Moja też ma czkawkę ale myślę że to od zmian temperatury, tzn wychłodzenia lub często gdy się zsika 🙂

Nikos Synus cudo poprostu 🙂 i jak sobie nyna smacznie 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
Andzia juz zagladam na maila :P
Cruella smoczek zawsze jest wypelniony mleczkiem 🙂 specjalnie robie wiecej mleka zeby mi nie spijal koncowek.
Ale wlasnie mysle ze to podczas przebierania troszke chlodu wleci pomimo tempki ok 22stopni choc zauwazylam ze lapie go zaraz po odbiciu sie 🤔
no ale coz poradzic...kiedy przejdzie 🙂

• Mamusia
hej mamusie.

Ja mam chwilke bo mała spi,własnie zaśmiała sie na głos przez sen SŁODKIE TO BYŁO.
Dzis pierwsi goscie byli ,moja siora ze narzeczonym , zakochali sie juz w małej 🙂

Klaudia wie co czujesz , mnie tez cos dopada, wczoraj zaczelam ryczec bez powodu, a potem obrazilam sie na M, ze powinnam odpoczywac po porodzie a jak narzie to śmigam z praniem,prasowaniem i wogole, ale dzis juz lepszy troche nastrój.

Julcia tez je jak chce, czasem przyssie na 40 minut, czasem na 10 minut wiec mam to samo, je czasem co godzine , a czasem co 2,5 .W nocy wojuje, ja chodze z zapałkami w oczach , i zasypiam na stojaka, ale jak patrze na nią to mi serce śpiewa poprostu 🙂

Mnie na szczescie nic nie boli, zadnej rany nie mam, -BŁOGOSŁAWIE POMYSŁ MASOWANIA KROCZA OLIWĄ Z OLIWEK 🙂 krocze całe 🙂 ,co do oczyszcznia to mam różnie, raz leci ciemniejsza krew raz jasniejsza, czasem małe skrzepy w kolorze wątróbki bleee, ale chyba jest ok, bo brzuch mnie nie boli i krwawienie coraz mniej obfite.

Jutro przyjezdzaja dziadkowie ( rodzice M.) a w sobote moja mama na noc zostaje, wiec caly week mam luzik,bo małą pewnie wszyscy beda chcieli niańczyc, to moze chociaz troche odeśpie.

Moja tez ma czkawkę, nawet 2 razy dziennie i tez nie lubie jak czka 😞 a cyce moje troche lepiej, zauwarzyłam jak mała ssie czesciej to są nawet miekkie, ale mam kapuche w razie czego, ale za to beznadziejny reczny laktator, bo tak jak Klaudia nie mam kaski na lepszy , i mecze sie recznie, a on nawet nie ma pompki tylko taki bolec do odciagania.
jest beznadziejny i musze zakupic cos innego, kupil mi go M, w aptece i tylko ten był z tańszych, zobacznie jaki złom :P

GRATULACJE NIKOŚ 🙂
[img size=400]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/936957029_1.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
Cześć. Luty sie kończy a tu masa pięknych dzieciątek. Swoje też raczej obstawiam na luty....od początku tak myślałam 🙂
No niestety brałam 2,5 miesiąca fenoterol i wszystko sie zatrzymało 🙂
Chce tą moją kruszynkę bo ciężko mi....
Bóle miesiączkowe, które dopadają mnie głównie w nocy są nie do zniesienia.....
Gratuluje wam tych piękności 🙂