Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
marika321 ja mam zwolnienie do 39tyg. jak nie urodzę to 2 grudnia na wizytę i dalej nie wiem czy da jeszcze na tydzień czy nie da 😮
a becikowe mówili że mają dostawać rodziny co żyją z 2000 tys zł na miesiąc ci co zarabiają po wyżej nie dostaną bo im są nie potrzebne o to chodzi 🙃

• Mamusia
katja26 napisał(a):
Dziewczyny czy macie śpiworki do wózka, fotelika? Bo zastanawiam się czy kupować. teściowa mówi że gruby kocyk i kombinezon wystarczy. Ale ja się boję że będzie jej zimno.

ja mam śpiwór w foteliku bo mam od siostry go a tak to bym nie kupowała i też bym grubym kocem przykrywała a że mi się skapnął za darmoszkę to łyknełam 😜

• Mamusia
marika321 napisał(a):
agami do kiedy masz napisane zwolnienie??

ja mam zaplanowana cesaerke na 30.11 i mam sie zgłosic do szpitala 29.11 wiec gin wystawil do 28.11 zwolnienie a od 29.11 zaczyna sie maciezynski jak sie juz jest w szpitalu.....
co do zasiawdczenia u nas wymagaja scisle okreslonego druku.. jest na stronie dostepny w gminach czy osrodkach pomocy... moj lekarz mial wlasnie takie jak trzeba i na ni wystawil... i tam sa wpisane 3 wizyty po 1 w kazdym trymestrze.......
lekarze maja obowiazek wystawic zwolnienie.... polozna nam mowila ze porpstu niektorym sie nie chce wystawiac dlugioego i ciułaja po tygodniu w razie by urodzila dziewczyna a to niepotyrzebne bo zwolnienie 30 dni np ulega przerwaniu w dniu porodu... w dniu porodu rozpoczyna sie macierzynski..... jak wystawia lekarz rodzinny to tracicie kase bo tedy jest 80%.

• Mamusia
Becikowe wynosi 1000 zł. Otrzymać je może matka, ojciec lub opiekun prawny dziecka niezależnie od dochodu w rodzinie. Należy się więc i kasjerce zarabiającej 1000 zł miesięcznie i bankierowi z pensją kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Zmiany będą obowiązywać od stycznia 2012, ale obejmą już wszystkie matki, które po 31 grudnia 2011 r. ubiegać się będą o powyższe świadczenia, niezależnie od daty zajścia w ciążę czy też daty urodzenia dziecka, gdyż przepisy nie przewidują żadnych wyjątków.

Jeżeli kobieta urodzi dziecko w 2011 roku, ale z wnioskiem o becikowe wystąpi w 2012 r., też będzie podlegać pod nowe, bardziej rygorystyczne przepisy.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,97654,10680909,Bedzie_trudniej_o_becikowe.html?as=1&startsz=x#ixzz1eLSAFmbX

becikowego nie dostana tylko osoby z dochodem wiekszym niż 85 000 rocznie czyli jesli ktos ma wiecej niż 7083 zł miesiecznie......

• Mamusia
marika321 napisał(a):
Becikowe wynosi 1000 zł. Otrzymać je może matka, ojciec lub opiekun prawny dziecka niezależnie od dochodu w rodzinie. Należy się więc i kasjerce zarabiającej 1000 zł miesięcznie i bankierowi z pensją kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Zmiany będą obowiązywać od stycznia 2012, ale obejmą już wszystkie matki, które po 31 grudnia 2011 r. ubiegać się będą o powyższe świadczenia, niezależnie od daty zajścia w ciążę czy też daty urodzenia dziecka, gdyż przepisy nie przewidują żadnych wyjątków.

Jeżeli kobieta urodzi dziecko w 2011 roku, ale z wnioskiem o becikowe wystąpi w 2012 r., też będzie podlegać pod nowe, bardziej rygorystyczne przepisy.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,97654,10680909,Bedzie_trudniej_o_becikowe.html?as=1&startsz=x#ixzz1eLSAFmbX

becikowego nie dostana tylko osoby z dochodem wiekszym niż 85 000 rocznie czyli jesli ktos ma wiecej niż 7083 zł miesiecznie......

ale jak narazie zadna ustawa nie zostala przepchnieta do sejmu... a tym bardziej ine podpisal jej prezydent... mamy juz dzis 21.11 jak do konca listoada tego nie uchwala to marne szanse by weszlo z dniem 01.01.2012 😉))) tak samo ulga na dziecko... juz na 99% pewne jest ze dopiero od 2014 w rozliczeniu za 2013 pozbawia nas ulgi wiec za rok dostaniemy jeszcze ten wielkoduszny 1112 zl podatek 😜PP

• Mamusia
Agami jak jestes w ciąży to zwolnienie od rodzinnego też jest 100% bo ja mialam dwa razy jak bylam przeziębiona kolo 5 miesiaca tylko muszą wpisac kod B i to wszytsko 🙂 a też myslalam ze bede w plecy ......

Katja ja biore tylko kombinezon i koc mąż przyjedzie po nas wiec podjedzie pod drzwi szpitala a póżniej pod blok, wiec jak bedziemy wychodzic na zewnatzr to kocykiem calego zakryje i tak sie obawiam zeby sie nie zapocił mały w drodze do domu 20km od spzitala....to z 20 min jady a w zimie moze i dłużej.... z pierwszym synkiem napewno dłużej 🙂 🤪

• Mamusia
Agami napisał(a):
marika321 napisał(a):

ale jak narazie zadna ustawa nie zostala przepchnieta do sejmu... a tym bardziej ine podpisal jej prezydent... mamy juz dzis 21.11 jak do konca listoada tego nie uchwala to marne szanse by weszlo z dniem 01.01.2012 😉))) tak samo ulga na dziecko... juz na 99% pewne jest ze dopiero od 2014 w rozliczeniu za 2013 pozbawia nas ulgi wiec za rok dostaniemy jeszcze ten wielkoduszny 1112 zl podatek 😜PP

ale ulgę też tracą tylko Ci którzy zarabiają wiecej niż 85 000 zł rocznie wiec jeśli macie z mężem dochody poniżej 7 000zł miesięcznie to nic nie tracicie 🙂

a i macierzyński my mamy dłuższy do 24 tyg a i tatusiowe od 01.2012 maja 2 tygodnie urlopu tacierzyńskiego

• Mamusia
leże ale o spaniu nie ma mowy-max 10 min bez wc wytrzymuje jak mi do jutra nie przejdzie to Adam weźmie wolne i pójdziemy do lekarza

piszecie o śpiworkach-my mamy do wózka ciepły śpiworek i gruby kocyk -kombinezona nie mamy bo koleżanki 2 mówiły mi że jak w rożku włoże małą do tego spiworka i przykryje kocem to bedzie w sam raz ale chyba raczej dokupie jeszcze kombinezon bo jak czytam to wszystkie macie więc chyba raczej musi być 🙂

• Mamusia
tak Was czytam i czytam,a wiecie,ze jak jest temperatura niższa niż -5 to się z tak małym dzieckiem wcale nie wychodzi na dwór?? więc do -5 kombinezon i zakrycie od wózka (ew kocyk właśnie) wystarczy w zupełności.gdzie tam miejsce na śpiwór jeszcze? do tego dziecka nie należy zagrzać za mocno bo potówek dostanie a jak będziecie na dworze to co i rusz będziecie sprawdzały czy dziecku jest aby ciepło więc wszystko pod kontrolą i naszym czujnym okiem 😉 śpiworek taki bez rączek jest dobry np w nocy,wtedy się dziecko nie rozkopuje i jest mu ciepło.ja używałam i polecam. z czasem jak Julka podrosła mogłam zapomnieć o śpiworku bo go nie lubiła,niestety...

• Mamusia
Hejka...ja tak przelotem tylko 😉
Rita chlej ile wlezie i szybko wracaj do brzuszkowej rzeczywistości 😘
Pammat poleż też za mnie bo dzisiaj jakiś mega aktywny dzień mam 😮
Spadam zaraz na szybkie zakupy no i na tego torta własnej roboty mniam 🤪

Śpiworki, kombinezony, kocyki...full serwis mam ale nie wiem czy ze wszystkiego korzystam 🤔
Jak wrócę to fotę Wam wstawię właśnie tych kombinezoników, które aktualnie na stanie posiadam bo śpiwór do fotelika/wózka już widziałyście 😉

Trzymajcie się brzuchy ciepło i zdrowo 😘

Wieczorem jeszcze zajrzę jak zwykle 😉